начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

прекратяване на договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на договор

Мнениеот i » 31 Авг 2005, 14:54

как се прекратява договор за наем преди изтичане на срока, ако лицето, което прекратява е спазвало досега задълженията си, но не може да плаща повече наемната цена. за "виновно" ли се счита това действие и трябва ли да се плаща неустойка затова, че прекратява преждевременно; известно ми е, че се процедира с едномесечно предизвестие, но какво представлява то?
i

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 15:45

Вижте този член от ЗЗД :
81. Длъжникът не отговаря, ако невъзможността за изпълнението се дължи на причина, която не може да му се вмени във вина.
Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, не го освобождава от отговорност.

Естествено, че е виновно поведение. Ако не изпълнява задълженията си дължи обезщетение. Друг е въпроса как ще стане събирането на тези суми. Най - добре говорете с наемодателя договорът да се прекрати без последствия, за да се избегне тягостното положение. Друг вариант е, ако липсва клауза за забрана за пренаемане - в този случай, наемателят може сам да отдаде под наем помещението на другиго, като по този начин ще избегне нарушаването на договорните си задължения.
Гост

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 15:50

Но човека няма пари!
Значи вие юристите, считате това за виновно поведение?
А така...
То тогава почти всички българи са "виновни".
Знаех си аз че правото е всъщност"Криво" :wink:
Гост

Мнениеот гост » 31 Авг 2005, 16:05

Закон за задълженията и договорите

чл.81(2) Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, не го освобождава от отговорност.
гост

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 16:20

Нямах предвид, че положението е виновно-безпаричието е приравнено на такова. Когато човек договоря, се води от принципите на добросъвестността, а може би този човек е поискал дългосрочен договор и по този начин е обусловил намаляне на наемната цена, въпреки, че е знаел, че няма да му достигнат средствата или е поел прекалено голям риск, без да го е грижа какво ще стане ако свършат парите. Това поведение не е добросъвестно. Има вероятност вашия случай да не е такъв, но представете си в какво би се превърнал съдебния процес, ако това правило липсваше в закона...в едно безкрайно издирване на истината, която в случая е субективна, както и да го погледнеш. Всеки, който иска да се измъкне от задълженията си по договор, би използвал безпаричието за освобождаване отговорност.
Гост

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 16:41

Благодаря на всички, които се включиха в дискусията и ми подсказаха отговор. разбирам, че въпросът е спорен и може да се тълкува разнозначно. Благодаря и за цитатите от ЗЗД. А относно въпроса ми какво представлява едномесечното предизвестие и как се оформя сигурно ще ми дадете идея.
Гост

Мнениеот пепи » 31 Авг 2005, 16:48

Най- добре му направете предложение за прекратяване на договора, предсрочно по взаимно съгласие. В случай, че не се съгласи му изпратети предизвестие с препоръчано писмо с обратна разписка с приблизително следния текст- До ........... ОТ.............., Уважаеми........., с настоящетото и на осн. чл........... от договора, Ви отправям предизвестия за едностранно прекратяване на договора, който да се счита за прекратен с изтичане на 1м. от получаване на предизвестието
пепи

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 17:02

благодаря много, съветите ви много ми помогнаха.
Гост

Назад към Взаимопомощ