начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

обезщетение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение

Мнениеот Марто » 24 Апр 2005, 13:59

Здравейте, интересува ме, ако някой има практически опит, каква е максималната сума за претърпени болки и страдания, която може да присъди съда при лека телесна повреда (напр.счупен нос,кръвонасядания по лицето, отоци по цялото лице, хематоми по лицето и главата и сътресение на мозъка). Интересува ме практиката!!
Марто

Re: обезщетение

Мнениеот bobi boy » 24 Апр 2005, 15:45

Здравей,

От практиката знам, че всеки казус е различен и съда при преценката взима предвид много фактори, като например: времето, за което пострадалото лице е изпитвало болките и страданията, вида на травмата, свързана ли е с упражняваната от пострадалото лице професия (обикновенно се претендират и имуществени вреди в едно с неимуществените), вложените от пострадалото лице средства, има ли съпричиняване от пострадалото лице.
Според мен не може да се даде еднозначен отговор. За аргумент ще дам следния пример - имал съм 3 дела с един и същи състав и с едно и също основание, а именно чл.49 от ЗЗД. Претенциите на ищцовата страна за наглед еднакви травми са варирали от 3000 лв. до 20 000 лв.
bobi boy

Мнениеот Марто » 24 Апр 2005, 16:14

благодаря ти. Няма да се претендират имуществени вреди, а само неимуществени, което прави задачата трудничка.
Марто

Мнениеот daris » 24 Апр 2005, 22:24

Много зависи и от продължителността на лечението и процеса на възстановяване. Претендирайте около 3000 - 4000 лева и успех.
daris
Младши потребител

Мнениеот Марто » 25 Апр 2005, 10:21

благодаря на daris и на: bobi boy
Марто

Назад към Взаимопомощ