начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Ипотечен кредит - съдружник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ипотечен кредит - съдружник

Мнениеот kok12 » 08 Апр 2024, 15:52

Здравейте!
Аз и моята приятелка (бивша) имаме ипотечен кредит от юни 2013г. до юли 2028г. изплащан редовно от мен като титуляр по договора и Тя като съдлъжник по договора. За съжаление се стигна до момент на неразбирателство и условия за покриване на вноски.
До този момент април 2024г. кредита се изплаща от мен по моя банкова сметка без нейно участие. Нещата се промениха и аз като титуляр по договора искам от нея като съдлъжник да започне за плаща вноските.
Моята част е платена и надплатена бих казал.
Какви права имам, какви са вариантите за решаване на този казус.
От този месец възнамерявам да НЕ покривам вноската по кредита и да входирам писмо до банката кредитор за намеренията си, грешно ли мисля и действам.
Благодаря Ви!
kok12
Нов потребител

Re: Ипотечен кредит - съдлужник

Мнениеот guest1 » 08 Апр 2024, 16:31

Здравейте!
В случая виждам няколко ключови думи:
    1. „Банка“ - не сте казали коя (то не е и задължително), но всяка банка си има собствени правила и начин на работа.
    2. „Приятелка“ - това означава, че сте живели „на семейни начала“ и нямате никаква юридическа връзка. При това положение, щом вноските са правени от ваша сметка (даже и тя да ви е давала пари на ръка) - значи само вие сте обслужвали кредита. Ако бяхте семейство - тогава можеше да се говори за Семеен кодекс и Семейна Имуществена Общност (СИО).
    3. „Солидарен длъжник“ - това е малко по-различно от поръчителя. Ако е второто - много често кредиторите подгонват него и не се занимават с основния длъжник. Но това ще се разбере, когато си отговорите на първия въпрос - след разговор с банката.
    4. „Ипотека“ - значи е закупен някакъв имот. Тук от значение е, кой е собственик по документи? Ако сте само вие - продължавайте да плащате и ще си запазите имота. Ако сте и двамата - вече става по-сложно.

И нещо по принцип - за банката кредитор няма „ваша“ и „нейна“ част на кредита. Това са си ваши неща.
Действайте по-експедитивно, щото се трупат и наказателни лихви.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Апр 2024, 18:13

Ако вие сте купувач на апартамента то вие дължите парите. В случай, че не плащате и тя започне да плаща то ще има иск срещу вас и може да ви осъди да й върнете това, което е платила на банката. В случай, че вие и тя не плащате то банката ще обяви кредита за предсрочно изискуем и ще си поиска на куп парите и от двамата, но така ще загубите апартамента и пак става същото, момата ще ви осъди да й платите това, което тя е платила на банката.
Ако апартамента е на името на двама е най-добре да продължите да плащате вноските за да не го загубите, а след като го изплатите да си поискате половината от момата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kok12 » 09 Апр 2024, 09:35

guest1 написа:Здравейте!
В случая виждам няколко ключови думи:
    1. „Банка“ - не сте казали коя (то не е и задължително), но всяка банка си има собствени правила и начин на работа.
    2. „Приятелка“ - това означава, че сте живели „на семейни начала“ и нямате никаква юридическа връзка. При това положение, щом вноските са правени от ваша сметка (даже и тя да ви е давала пари на ръка) - значи само вие сте обслужвали кредита. Ако бяхте семейство - тогава можеше да се говори за Семеен кодекс и Семейна Имуществена Общност (СИО).
    3. „Солидарен длъжник“ - това е малко по-различно от поръчителя. Ако е второто - много често кредиторите подгонват него и не се занимават с основния длъжник. Но това ще се разбере, когато си отговорите на първия въпрос - след разговор с банката.
    4. „Ипотека“ - значи е закупен някакъв имот. Тук от значение е, кой е собственик по документи? Ако сте само вие - продължавайте да плащате и ще си запазите имота. Ако сте и двамата - вече става по-сложно.

И нещо по принцип - за банката кредитор няма „ваша“ и „нейна“ част на кредита. Това са си ваши неща.
Действайте по-експедитивно, щото се трупат и наказателни лихви.

Здравейте!
В отговор:
1: ОББ
2:Не нямаме юридичекса връзка, да вноските са правени от мен, доказуемо
3:потвърждавам "съдлъжник" по договор, не съм споменавал "поръчител"
4:и двамата сме собственици вписани в нот. акт

За ваша и нейна така е, образно го написах
kok12
Нов потребител

Мнениеот kok12 » 09 Апр 2024, 09:42

ivanov_p написа:Ако вие сте купувач на апартамента то вие дължите парите. В случай, че не плащате и тя започне да плаща то ще има иск срещу вас и може да ви осъди да й върнете това, което е платила на банката. В случай, че вие и тя не плащате то банката ще обяви кредита за предсрочно изискуем и ще си поиска на куп парите и от двамата, но така ще загубите апартамента и пак става същото, момата ще ви осъди да й платите това, което тя е платила на банката.
Ако апартамента е на името на двама е най-добре да продължите да плащате вноските за да не го загубите, а след като го изплатите да си поискате половината от момата.

Аз и тя сме купувачи и по договор и по нот. акт
Аз съм титуляр по договора за кредит, от своя страна е съдлъжник, който не заплаща вноска/и.
Това да продължа да плащам вноски, ще ме затрудни.
Възнамерявам, аз да съм човека с иска срещу нея.
Въпроса е, дали да чакам покриването на кредита изцяло и тогава съдебен иск или сега мога да го отправя към нея. Като се вземе под внимание, че по наредба 5 години назад мога да искам половината от това което съм платил.
kok12
Нов потребител

Re: Ипотечен кредит - съдружник

Мнениеот kalahan2008 » 09 Апр 2024, 09:49

Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
В случай, че изпълнилият солидарен длъжник не е противопоставил на кредитора някое общо възражение или не е уведомил своите съдлъжници за изпълнението, той отговаря спрямо тях за причинените вреди.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kok12 » 09 Апр 2024, 10:13

kalahan2008 написа:Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
В случай, че изпълнилият солидарен длъжник не е противопоставил на кредитора някое общо възражение или не е уведомил своите съдлъжници за изпълнението, той отговаря спрямо тях за причинените вреди.

Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.

Само, че не е понесено поравно, а само от едната страна.
Този член 127 потвърждава, че аз като титуляр/солидарен длъжник по договора имам право на иск към съдлъжника (приятелката ми) и съм изпратил повече от своята част и мога да искам половината от внесеното за 5г. назад?
Убеждавам се, че масово адвокатите не са запознати.
kok12
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Апр 2024, 10:23

Можете да искате разликата между платеното и половината, ако платеното надвишава половината.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kok12 » 09 Апр 2024, 10:42

kalahan2008 написа:Можете да искате разликата между платеното и половината, ако платеното надвишава половината.

Да, платеното надвишава половината на целия кредит
kok12
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Апр 2024, 22:42

Уважаеми kok12,
Не си отнемайте от времето да отговаряте на глупавите въпроси, зададени от форумния трол guest1! Той няма да Ви е от полза, а напротив, ще ви вкара в „правна глуха”…
Правилни насоки получавате вече от колегата kalahan2008.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ