начало

Призоваването на свидетели от Европейската прокуратура може да подлежи на съдебен контрол Призоваването на свидетели от Европейската прокуратура може да подлежи на съдебен контрол

Глоба за изтекъл паспорт

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоба за изтекъл паспорт

Мнениеот ivan_veskov » 30 Юли 2017, 13:01

Здравейте,

не съм сигурен дали пиша в правилния раздел и дали няма вече такава създадена тема, тъй като въпросът ми е малко банален, но ето и моят въпрос- молба за правна помощ:

Преди 2 седмици ми се наложи да си подновя изтеклия си задграничен паспорт, като при връщане на стария ми написаха акт за връщане на паспост с изтекла давност преди буквално 3 дни. Поисках да си платя акта на момента, но ми казаха че сумата ще бъде определена от началника на паспортното след 2 седмици. Трябвало да дойда тогава.

Само че аз не отидох, понеже ми се наложи да замина по- рано и няма да ме има поне 6 месеца. Въпросът ми е, има ли смисъл след като се върна да ходя да си плащам "акта" и дали ще ми направят проблем при издаването на следващ задграничен паспорт след 5 години, имайки предвид, че повечето административни наказания са с давност ПОД 5 години.

Благодаря предварително!
Иван
ivan_veskov
Младши потребител

Re: Глоба за изтекъл паспорт

Мнениеот katerinakuch » 31 Юли 2017, 13:24

Вие въобще получил ли сте надлежно съставения акт?
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ivan_veskov » 31 Юли 2017, 13:35

Да, получих акт, но в него не пише сумата, тъй като предстояло тя да бъде определена от шефа на паспортното след 2 седмици, които минаха, но и мен ме няма вече в България.
ivan_veskov
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 02 Авг 2017, 17:34

Интересно, интересно!!! Съгласно
Чл. 49. (3) Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.
Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му;
Закон за българските лични документи
Вие сте го върнали след 3 дни и са ви съставили АУАН!!! Някой се престарава!
Една друга подробност е, че ако мине 1 година след тези 3 месеца - вече няма санкция! Проверено няколко пъти!
ivan_veskov написа:Да, получих акт, но в него не пише сумата, тъй като предстояло тя да бъде определена от шефа на паспортното след 2 седмици, които минаха, но и мен ме няма вече в България.

Разбира се, че няма да пише - АУАН (акта) е документ за констатиране на нещото.
За вида и размера на санкцията се издава Наказателно постановление. Или пък не!
jhoro
Активен потребител

Назад към Общи дискусии