начало

Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото

Има ли някакви преференции за кандидат студенти с увреждания

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли някакви преференции за кандидат студенти с увреждания

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 10:39

Здравейте, една позната ме помоли да проверя дали има някакви облекчения за кандидат студенти с физически увреждания, а също така и сираци. По специално ме интересува в Пловдив - Пловдивския университет и Аграрния? Или да ме насочите с някакъв сайт.
turbinii
Нов потребител

отговор

Мнениеот blackat » 15 Юни 2007, 10:53

до колкото си спомням в конспектите на съответните университети е посечено в кои случаи лицата се ползват с предимство.провери в закон за висшето образование
blackat
Младши потребител

Re: Има ли някакви преференции за кандидат студенти с уврежд

Мнениеот senex » 15 Юни 2007, 11:14

turbinii написа:Здравейте, една позната ме помоли да проверя дали има някакви облекчения за кандидат студенти с физически увреждания, а също така и сираци. По специално ме интересува в Пловдив - Пловдивския университет и Аграрния? Или да ме насочите с някакъв сайт.
За самото кандидатстване мисля, че няма.
senex
Потребител

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 14:13

Благодаря Ви! В закона за висшето образование е упоменато.
Също е и индивидуално в зависимост от учебното заведение - пример в ПУ - Пловдив - инвалидите не плащат такси за кандидат студентския изпит.
Благодаря!
turbinii
Нов потребител

Мнениеот marter » 15 Юни 2007, 16:27

ИМАТ :D !!! ЗАВИСИ И ОТ КОНКРЕТНИЯ ВУЗ, Т. Е. ПРАВИЛНИКА МУ.
Съгласно чл. 68, ал.3, т.2 от Закона за висшето образование кандидат-студенти - инвалиди с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, успешно участвали в конкурсните изпити, се приемат при облекчени условия и по ред, определени с правилника за дейността на висшето училище. На основание чл. 70, ал.2 от закона студентите, докторантите и специализантите - инвалиди с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто имат право на специални облекчения, регламентирани в правилниците на висшето училище :? . Съгласно чл.95, ал.5, т.2 от същия закон лица с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто се освобождават :D :D :D от заплащане на такси в държавните висши училища.
Учащите се инвалиди или деца на родители инвалиди имат право на социални стипендии и други облекчения съгласно Закона за висшето образование. ...
АКО Е ВАЛИДНА :oops: НАРЕДБА за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България(2) Инвалидите :shock: с първа и втора група инвалидност, военноинвалидите, кръглите сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването, майките с три и повече деца и близнаците, които кандидатстват едновременно в едно и също висше училище, представят документ, удостоверяващ тези обстоятелства, заедно с документите по чл. 5, т. 2.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот turbinii » 15 Юни 2007, 22:05

master - Много изчерпателен отговор. Балагодаря :wink:
turbinii
Нов потребител

Назад към Общи дискусии