начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Чужденец член на семейство на български гражданин фрийленсър

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чужденец член на семейство на български гражданин фрийленсър

Мнениеот freelancer01 » 01 Май 2020, 16:43

Здравейте,
Дори не знам в кой от разделите на форума да пусна моята тема. Аз съм чужденец от страна извън ЕС. В България пребивавам със статут на член на семейство на български гражданин. През август ще навършват 5 години и тогава ще мога да кандидатствам за постоянно пребиваване. За мен, като член на семейство на български гражданин, не се изисква разрешение за работа.

В момента един български гражданин, пребиваващ за постоянно в Германия, ми предложи една работа от растояние и ме пита дали мога да се регистрирам в България като фрийленсър. Предполагам за да мога да му пращам инвойси.

И сега имам цял куп въпроси: Дали изобщо имам право да работя като фрийласър. Как и дали трябва да регистрирам това? Ако все още нямам достъп до медицина (имам само медицинска застраховка за чужденци), ще трябва ли да плащам някакви застраховки? В какви суми най-накрая всичко това ще ми излезе и дали изобщо има смисл да приемам това предложение.
Вече опитвах се да се свърже със някои счетоводители и да ги попита всичко това, но те първо ме питат дали за мен се изисква разрешение за работа и след това спират да ме отговарят.

Общо казано с една-две думи, към даден момент картината за мен изобщо не е ясна.
Ще ви бъда много благодарен, ако поне дадете някакви насоки, къде мога да намеря повече информация по дадена тема.
freelancer01
Нов потребител

Re: Чужденец член на семейство на български гражданин фрийле

Мнениеот jhoro » 03 Май 2020, 11:04

Здравейте! Задали сте дълъг въпрос, но ще ви отговоря максимално кратко.
Нещата са добре обяснени на страниците на Агенцията по заетостта - Заетост на чужденци - нормативна уредба, и следващата -
Процедура за достъп на граждани на трети държави до пазара на труда във връзка с издаване на „Разрешение за извършване на дейност на свободна практика” на територията на Република България

Колкото до въпросните счетоводители - явно не им се е занимавало. Защо да си „товарят главите излишно“?
jhoro
Активен потребител

Re: Чужденец член на семейство на български гражданин фрийле

Мнениеот doondie » 03 Май 2020, 14:53

Не съм сигурен, че линковете се отнасят до питащия. Във втория особено се говори един вид за HSMP – чуждият гражданин трябва да кандидатства по процедурата от чужбина, да доказва опит, да има нужда от такъв труд на пазара в България, съответно да му се издаде разрешително и т.н. В случая обаче се касае за non-EEA family member с residence card, който скоро дори ще получи permanent residence на база 5 години пребиваване в страната.

jhoro написа:Колкото до въпросните счетоводители - явно не им се е занимавало. Защо да си „товарят главите излишно“?
Съгласен съм – могат поне да кажат на човека, че нямат информация или опит с подобни казуси, но всеки си отговаря за себе си в крайна сметка. Явно имат достатъчно работа, щом пренебрегват потенциален клиент.

freelancer01 написа:И сега имам цял куп въпроси: Дали изобщо имам право да работя като фрийласър. Как и дали трябва да регистрирам това? Ако все още нямам достъп до медицина (имам само медицинска застраховка за чужденци), ще трябва ли да плащам някакви застраховки? В какви суми най-накрая всичко това ще ми излезе и дали изобщо има смисл да приемам това предложение.
Не ми е трябвало да се интересувам досега, затова и нямам представа как е уреден въпросът с упражняването на свободна професия (freelancer). Имам поглед единствено как е в Англия – регистрираш се като самонаето лице (self-employed) и това е. Оттам насетне си плащаш съответните осигуровки, декларираш си доходите и евентуално плащаш данъци. В България аналогът на self-employed sole trader е едноличен търговец (ЕТ). Има възможност и за наемане на т.нар. граждански договор, когато става дума за възлагане на труд за еднократни или сезонни дейности.

Ето един от първите резултати в Гугъл за "свободна професия" с доста полезна информация, вкл. че не е задължително да си ЕТ:
Какво представлява свободната професия | pravatami.bg

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Общи дискусии