начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Имотен казус - спорни граници и завзета улица вход

Казуси за недвижими имоти

Имотен казус - спорни граници и завзета улица вход

Мнениеот ariesdonau » 04 Фев 2025, 19:49

Здравейте, имам нужда от правен съвет за казус, по който вашите мнения ще са ми много ценни.
Прикачил съм схема и снимки.

Съседните на мен два имота (Двор 1 и Двор2) пустяха около 20 години.
Бяха на различни собственици. През 2006 един нов собственик купи двата имота.
Собственика стана един, но имотите и документално и физически не са сливани.

Във времето от 2006 до 2024 двата имота бяха необитаеми. За това време постройките се срутиха и съседите измъкнаха тухлите и камъните от тях. Терена обрасна с треви и храсти и дори дървета. Портата изгни и се разпадна. Оградите на границата към съсед 1 и съсед 2 се амортизираха и те си ги изградиха на ново (на око, кой както сам си прецени(без собственика на Двор 1 и Двор 2 да участва или присъства)) . Оградата между двата двора също липсваше.
Общо взето имотите бяха напълно изоставени.

През есента на 2024 аз ги купих. Станах собственик на двата имота в състоянието, което бяха - запустели. Старият собственик не ги е чистил. Не се виждаха съвсем добре границите на имота - на практика не можеше да се влезе. Беше Джунгла.

Януари 2025г изчистих двора изцяло - фадрома, камиони, работници. В момента двата имота са едно голо пространство.
Изглежда ми, че съсед 1 и съсед 2 не са спазили границата на имота и при правенето на новата паянтова ограда са навлезли в двор 2.

Освен това съсед две като си е "попреместил" оградата, засяга и смалява входа на двор 2. Освен това е завзел и част от улицата (не е точно улица, а едно уширение, което води към входовете на Двор 1 и Двор 2). За завземането на улицата съм сигурен, тъй като съм виждал, как на няколко пъти се разширява. Прави го като трупа боклуци до мрежата си, оставя ги известно време, дори пося дърво и после си ги загражда с колове и мрежа.

Преди пред входа на имотите можеше да се паркират две коли и оставаше място, а сега има пространство за една кола. Също ако има паркирана една кола - не може друга да мине покрай нея и да влезе/излезе от дворовете.

Съседът там няма вход/изход от двора си. Само трупа боклуци с цел присвояване.

Обяснил съм всичко в схема и снимка. Границите на имотите съм пречертал от кадастъра, и съм ги наложил върху кадър от дрон. Не съм геодезист, а графичен дизайнер, така че не претендирам за абсолютна точност.

Въпросите ми са:

1) как мога да проверя дали границата между Двор 2 и съсед 1/съсед 2 са спазени ? Направо геодезист ли да извикам да направи измервания по моя инициатива и за моя сметка.

2) Мога ли да претендирам, че входът на Двор 2 е смален и на практика неизползваем ? Има ли значение това, че съседния (Двор 1) също е мой и мога да вляза от в единия двор през входа на другия. Все пак ми се ще документално и фактически входовете да останат два и да има свободен достъп и до двата.

3) Мога ли да предявя претенция и как за завзетата улица ? Не е заграден моят имот, а публична общинска собственост, но по този начин ми се ограничава достъпа до входовете на имотите. Разширението на улицата представлява само това - път към двата парцела. И двата парцела отвсякъде са заградени с други парцели - това единственият им излаз към улицата.

4) Прав ли съм като цяло да искам свободно пространство и пред двата входа. В момента порта или ограда там няма, но на скицата са така. Идеята ми е да мога да паркирам една кола отпред и да остане място при нужда друга да я заобиколи и да влезе/излезе от двора. В момента ако една кола спре - другите дори да са в двора - не могат да излязат.

5) Как бихте процедирали на мое място. Мисля да опитам първо с добро по комшийски, но не мисля, че ще срещна разбиране.

Благодаря ви предварително.

Снимка:
Изображение
https://drive.google.com/file/d/1SIfzLY ... sp=sharing

Скица:
Изображение
https://drive.google.com/file/d/1tp-d_R ... sp=sharing
ariesdonau
Нов потребител

Назад към Имотни казуси