начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ЩЕ ПОЛУЧАВАМ % ОТ ПЕЧАЛБАТА. КАКЪВ ДОГОВОР ДА СКЛЮЧА?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЩЕ ПОЛУЧАВАМ % ОТ ПЕЧАЛБАТА. КАКЪВ ДОГОВОР ДА СКЛЮЧА?

Мнениеот gitsa » 23 Мар 2006, 14:48

Здравейте!

На съпругът ми му предстой да започне работа във фирма, чиито продукти да налага на пазара. Уговорил се е със собственика да бъде осигуряван на 500 лв. месечно, като освен тях да получава 700 лв. и още процент от печалбата. За сумата от 500 лв. предполагам, че ще се сключи трудов договор. Най-вече ме интересува процентът от печалбата /тъй като е голям/ как да се оформи документално за да бъде както гарантиран /изискуем/, така и с най-малко удръжки, данъци и т.н. Ясно е, че сумата всеки месец ще е различна. Сещам се за "Запис на заповед", която ежемесечно може да бъде подписвана и зъверявана. Едва ли правилно се изразявам /тъй-като не съм наясно с трудово-правната терминология/, за което моля да бъда извинена. Предварително ви благодаря за съдействието!
gitsa
Младши потребител

Мнениеот ekostova » 23 Мар 2006, 15:32

Не се бъркайте - процент от печалбата е различно от процент от надценката. Като съставят счетоводството, ще се окаже, че печалба няма, или е нищожна, защото по принцип винаги се крият част от продажбите с оглед неплащане на данъци. Още повече ако става дума за стоки, които са нелегален внос, няма как да се осчетоводяват. Досега животът ми е показал, че такива обещания за големи печалби никога не се изпълняват. Договорете се да получава процент от оборота. Вас не ви интересува после дали ще има печалба. В договора да пише, че има право да преглежда книжата, кога да се изплаща - веднага, и т.н. Защо ще му дават те този процентБ Работата ми мирише на голи обещания. Може да го искате като възнаграждение за консултантски услуги, но не знам нито каква му е професията, нито за какво става въпрос, нито ме интересува...въпросът е Вие да не останете излъгани. Успех!
ekostova
Потребител

Мнениеот gitsa » 23 Мар 2006, 17:24

В действителност става въпрос за % от оборота и за разработване пазара на хранителни продукти. Работата е много неблагодарна по отношение на това, че ти се спускат някакви планове за продажби, които са съвсем реални в началото на работата ти в дадена фирма, но когато стане ясно, че са изпълними-веднага те режат от процента. Така възнаграждението става наполовина от уговореното. В крайна сметка си вдигнал оборота, собственика пак си взима своето, но не може да преглътне, че и другият ще е доволен и вади "резачката". Чувала съм, че в Канада, в такива случаи, сам шефа ти предлага да станеш съдружник.

Много Ви благодаря за съветите, г-жо Костова!
gitsa
Младши потребител

Назад към Търговско право