начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Моля за съдействие по два въпроса

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съдействие по два въпроса

Мнениеот raia_g » 05 Апр 2006, 12:22

1.Първият ми въпрос е ако дадено лице е назначено по-трудов договор като управител на предприятието то то може да стои като материално отговорно лице на фактурите нали?
2.Вторият ми въпрос е какво става ,каква е санкцията ,ако на фактурата като МОЛ седи лице различно от управителя и собственика на ЕООД ,лице което има само пълномощно да действа от името на управителя
raia_g
Потребител

Мнениеот gudio » 07 Апр 2006, 10:19

Не би трябвало да има санкция, лицето е търговски пълномощник, освен ако изрично му е забранено в упълномощаването това. Касиерът, продавачът, всеки, който издава фактура е МОЛ и е търговски пълномощник или търг. помощник и се смята овластен да сключва обичайните сделки, които се сключват в търговския обект, съответно да издава и документи за това.
Имал съм такива случаи, ако се установи, че лицето е било в трудови отношения с фирмата и сделката не е необичайна за търговеца, то се счита "според обстоятелствата овластено" (срв. ЗЗД) да приеме изпълнението (плащането). Ако обаче е продало някакъв ДМА, недв. имот и пр. и е издало фактура - това са си действия без представителна власт.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Търговско право