начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

процесуално представителство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

процесуално представителство

Мнениеот dalia » 17 Мар 2004, 15:36

Уважаеми, колеги,
Моля, за Вашия съвет. Член съм на адвокатска колегия, но в момента съм в отпуск по майчинство. Имам сключен договор за правна помощ с ООД. На дружеството му предстои дело в СРС и в съответствие с договора следва да защитавам последното пред съда. За целта следва да бъда упълномощена, за да бъде надлежно процесуалното представителство. Въпросът ми е: попадам ли в кръга на лицата по чл. 20, ал.1, б."б" ГПК, т.е. представителство по пълномощие. Колебанието ми идва от там, че в текста се визират служители към ЮЛ, които притежават юридическо образование. Договорът за правна помощ е граждански договор и като такъв дава ли ти статут на служител на ЮЛ. Т.е. следва управителят на дружеството да те упълномощи за конкретното дело. Нужна ли е нотариална заверка?
Предварително Ви благодаря!
dalia

Re: процесуално представителство

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 15:52

Пълномощното ведно с договора за правна помощ (обикновено се намират от двете страни на един и същ лист от кочана даден ви от колегията) е необходимо да се депозира пред съдията за легитимация. Пред съда не е необходимо да се представя договора за правна помощ между теб и юл. - той урежда вътрешните ви взамоотношения. Нотариалната заверка на пълномощното и договора за правна помощ не е необходима. А вашето представителство ще е по чл. 20 ал.1 б. "а" - като адвокат. А чл. 20 ал.1 б."в" (предполагам е печатна грешка посочената от вас б. "б") се отнася за юрисконсултите и т.н., на служба у ю.л., а не за лицата със свободна професия.
geo_19
Младши потребител

Мнениеот s » 17 Мар 2004, 16:00

Гражданския договор не касае съда! Трябва Ви само нормално адв. пълномощно -както е обяснил и колегата!
Но Вие си искайте от фирмата отделно да Ви заплати за делото - така е по тарифата за мин.адв.възнаграждения!
s

Мнениеот dalia » 17 Мар 2004, 16:01

Благодаря Ви, колега,
Мисля, че не съм била достатъчно ясна. В момента ползвам платен отпуск за отглеждане на дете и не мога да пускам пълномощни от "адвокатските кочани" . Затова следва да оформя упълномощаването с "обикновено" пълномощно. За съжаление съм виждала такова, но на юрисконсулти към държавно учреждение на трудов договор. Дали ще е същото, ако са на граждански договори към това учреждение?
dalia

Мнениеот Иван » 17 Мар 2004, 16:39

Ако договора Ви е оформен като абонаментно правно обслужване по Наредбата, ясно е че ще се явите в качеството на адвокат. Както виждам, не сте юрисконсулт по смисъла на ГПК. Предлагам Ви да си направите обикновено писмено пълномощно-аз съм го правил и в самото съдебно заседание "на ръка", като към него си представите и копие от договора с предприятието. Така или иначе за пълномощното не е установена нот.заверка в ГПК.
Иван

Мнениеот dalia » 17 Мар 2004, 16:48

Благодаря, Иван,
Не знаех дали следва да прилагам копие от договора, тъй като той не касае съда. Считам, че дори ако има само протокл от ОС на съдружниците, с който взимат решение да упълномощят дадено лице с юридическо образование за конкретното дело също би свършило работа - разбира се заедно с пълномощното. Доколкото разбирам отпуска по майчинство не е от значение за този вид пълномощно. Просто не знаех дали след като не си "служител" следва да правиш нотар. заверка. Но след като Вие сте го правили...Ще бъде срамота делото да пропадне заради процесуалното представителство :)
dalia

Назад към Взаимопомощ