- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
полицейският произвол и гражданските права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Чудя се, защо мен никога не са ме били барети, предишни соцмилиционери, настоящи полицаи и други служители на МВР!? Между другото не са ми се оплаквали и роднините и хората от приятелското ми обкръжение за подобни членовредителства и издевателства "подобни с тези в Софийския затвор"! Боже, мили, аз май наистина съм светец, а и рода ми , и приятелите ми...поне един полицейски шамар да бях отнесъл , а то нищо!?
Стига глупости, защото "на чужд гроб-без сълзи се плаче!"
Стига глупости, защото "на чужд гроб-без сълзи се плаче!"
- yugoslav
- Потребител
споко, някой ден и ти ще намажеш!
а дотогава ти предлагам да се изнесеш южно от българия, където да те уважават южно от кръста!
а дотогава ти предлагам да се изнесеш южно от българия, където да те уважават южно от кръста!
- d_d
- Потребител
Югослав е много прав.Не може да се каже, че има полицейски произвол в България.Ще ви кажа и нещо друго ако някой смята , че спец.отрядите на полицията се състоят от дебеловрати идиоти греши страшно много.Това са млади и интелигентни момчета и ако бият някого бъдете сигурни че има защо.А по принцип много пъти съм минавал и присъствал на полицейски проверки и смело мога да кажа, че полицаите се държат внимателно и възпитано.Хората просто си вършат работата.Понякога са изнервени но я някой от вас да застане на КПП да го видя как ще е след 12-тия час висене,проверки и уволняване от всеки 5-ти гражданин
- mm222
- Потребител
Югослав е много прав.Не може да се каже, че има полицейски произвол в България.Ще ви кажа и нещо друго ако някой смята , че спец.отрядите на полицията се състоят от дебеловрати идиоти греши страшно много.Това са млади и интелигентни момчета и ако бият някого бъдете сигурни че има защо.А по принцип много пъти съм минавал и присъствал на полицейски проверки и смело мога да кажа, че полицаите се държат внимателно и възпитано.Хората просто си вършат работата.Понякога са изнервени но я някой от вас да застане на КПП да го видя как ще е след 12-тия час висене,проверки и уволняване от всеки 5-ти гражданин
- mm222
- Потребител
- mm222
- Потребител
- mm222
- Потребител
d_d написа:споко, някой ден и ти ще намажеш!
Какво означава съкращението "d_d"? Може би "Дефлорирано Дупе"!?
- yugoslav
- Потребител
yugoslav написа:policai написа:По принцип, а и де факто най-полицейската държава в света, към днешна дата е САЩ. Така е от стотина години насам.
.........КОЛЕГА POLICAI! ............ ХАЛ-ХАБЕР КАКВО ЗНАЧИ ЗДРАВ ПОЛИЦЕЙСКИ РЕД,......................... СТАВА!!! САМО НА 250 КМ В ЮГОИЗТОЧНА ПОСОКА ОТ СОФИЯ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ КАКВО ЗНАЧИ ДА "СЕ ОПЪВАШ" НА ПРАВОМЕРНА ЗАПОВЕД НА ПОЛИЦАЙ! ИМАМ ПРЕДВИД СЪСЕДНА ТУРЦИЯ! ......................."ОБЛЪХАНА" ОТ ПСЕВДОЧОВЕКОЛЮБИВИТЕ ИДЕИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА СИ НАПРАВИ ЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ТУРЦИЯ ИЛИ ДО ГЪРЦИЯ ...................!
Иначе, като юрист и като човек абсолютно съм за най-строга репресия срещу всяка брутална проява на беззаконие и неоправдана бруталност на полицейски служители! По това обществото не трябва да има две мнения!
явно че турскта "демокрация" и турските мурафети са ти близки. стига сме се занимавали с ПСЕВДОЧОВЕКОЛЮБИВИТЕ ИДЕИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
това май обяснява и ника ти - нека си припомним , че югославскта нация и държава са създадени по предложение на другаря Йосиф Висарионович, на един от конгресите на Социалистическия Интернационал.
Личи си добрата ти идиологическа закваска. Може би след рекламирането на такъв утвърден демократичен режим турския, ще се опиташ да ни препоръчаш и севернокорейския ?
Или ти като българин и юрист одобряваш извращенията на гръцките полицаи спрямо българи ?
И не можах да разбера защо си само срещу НЕОПРАВДАНАТА бруталност на полицията. Има ли ОПРАВДАНА БРУТАЛНОСТ ?
- d_d
- Потребител
d_d написа:колеги , смятате ли , че този път ще се приеме да се облагат адвокатските услуги с ДДС. Знае ли някой как ще става регистрацията - само при достигане на оборот от 50 000 или задължително за всички?
И все пак не отговори на въпроса, едноклетъчна еуглено!
Последна промяна yugoslav на 23 Юни 2006, 20:23, променена общо 2 пъти
- yugoslav
- Потребител
Не мога да кажа като цяло дали се шири полицейски произвол и превишаване на правата в България, но присъствах на една акция на спец. отряд в една дискотека. Определено мога да кажа че удариха силно няколко момчета без това да беше предизвикано по какъвто и да е начин, ей така да всеят респект вероятно.
- fenix_f
- Потребител
Не мога да кажа като цяло дали се шири полицейски произвол и превишаване на правата в България, но присъствах на една акция на спец. отряд в една дискотека. Определено мога да кажа че удариха силно няколко момчета без това да беше предизвикано по какъвто и да е начин, ей така да всеят респект вероятно. :roll:
- fenix_f
- Потребител
policai написа:Ами хайде като се сблъскате с този брутален произвол, а и като видите ченге да пропусне покрай себе си извършил престъпление - тогава коментирайте, пък и сезирайте на телефоните, които денонощно се "рекламират". Щото в полицията има контрол, освен от шефове, желаещи да изпъкнат, и от военна прокуратура, и от гражданската прокуратура, и от инспекторат, и от 2/3 години от граждански сдружения. Хайде дяволът отдавна не е толкова черен.
В интерес на истината съм виждала как дадено лице обявено за общонационално издирване, пароди това, че е извършило престъпление, съвсем спокойно, посред бял ден си разговаря със служители на МВР, които толкова се престарават да го търсят, че чак сядат да пият кафе с него - нещо да кажате по този въпрос.
Относно сезирането на телефоните, които денонощно се "рекламират" - мислите, че не са предприемани и такива действия - и какъв е ефекта - НУЛЕВ, кучетата си лаят, керванът си върви. А и не видях нито шефовете, които искат да изпъкнат, нито да е осъществен контрол от съответната прокуратура, защото за тези твърдения се искат достатъчно данни - нали така. Но защо да пиша повече, при условие, че Вие ги знаете тези неща доста - по-добре от мен.
Радвам се за Вас, че защитавате професията си, но явно са малко тези, които биха проявили вашата коректност и биха се отнасяли с нужното уважение към себе си и към това, което правят.
Нищо лично!
Пожелавам Ви много лични и професионални успехи !!!
- tzveti24
- Младши потребител
tzveti24 написа:
В интерес на истината съм виждала как дадено лице обявено за общонационално издирване, пароди това, че е извършило престъпление, съвсем спокойно, посред бял ден си разговаря със служители на МВР, които толкова се престарават да го търсят, че чак сядат да пият кафе с него - нещо да кажате по този въпрос.
Относно сезирането на телефоните, които денонощно се "рекламират" - мислите, че не са предприемани и такива действия - и какъв е ефекта - НУЛЕВ, кучетата си лаят, керванът си върви. А и не видях нито шефовете, които искат да изпъкнат, нито да е осъществен контрол от съответната прокуратура, защото за тези твърдения се искат достатъчно данни - нали така. Но защо да пиша повече, при условие, че Вие ги знаете тези неща доста - по-добре от мен.
Радвам се за Вас, че защитавате професията си, но явно са малко тези, които биха проявили вашата коректност и биха се отнасяли с нужното уважение към себе си и към това, което правят.
Нищо лично!
Пожелавам Ви много лични и професионални успехи !!!
Цвети, не съм се почувствал засегнат ни най-малко.
Едно уточнение по въпроса за лице обявено за ОДИ/общодържавно издирване/: та системата е следната, във всяко едно РПУ, а те са стотици се обявяват ежедневно лица за издирване. Много трудно, всъщност невъзможно ми е на мен, като ченге да знам дали тази вечер седящия срещу мен в заведение, или до мен в киното е обявен за такова издирване. Но, ако имаш предвид, че служители от полицията са били на една маса с човек, за който много добре знаят или още по-лошо, знаят, че те го издирват - напълно те подкрепям. Аз съм от около 13 години в тази система и не знам нещо подобно, но не го изключвам. В такъв случай решението е - военна пр-ра, военен съд, дисц. уволнение и затвор!!!
Относно сезирането по телефоните за корупция - не си права, точно по този начин се оттървахме от много, ама наистина от много боклуци!
Пък за шефовете - само добро!
Цвети, желая ти много успехи и здраве! И благодаря, че си откровена, но не и арогантна, бъди здрава!
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
sledovatelia написа:АЗ съм юрист наистина, не съм служител на МВР, къде работя е ясно от ника ми. АЗ лично не съм чувал за такъв случай, защото за да се направи това, най - малката предпоставка е, задържаното лице да е изявен престъпник.....
Вместо общи лафове, можете ли да посочите конкретен такъв случай????
ЖЕРТВИТЕ - и кои са жертвите??? - крадците, измамниците, всякаква престъпна сбирщина - ча как да им се противодейства на нея, освен по начина, описан от Вас???
Извинявам се, ако не Ви харесва отговора ми, но на насилник се противодейства със "законово" насилие. В рамките на законовите норми - но какво да се прави - и тияу рамки не се харесват на престъпните екземпляри....
Аз ще ви кажа конкретен случай - навръх нова година мой роднина вика полиция в заведение, тъй като някой е откраднал якето на приятелката му и управителят не указва никакво съдействие. Пристигат 2 патрулки (вие преценете колко хора е имало в тях тъй като той в суматохата не ги е преброил), извилчат го извън заведението, пребиват го от бой, като вмятат реплики "за нас няма ли нова година, с теб ли ще се занимаваме, малко ни интересува якето на гаджето ти", закарват го в РПУ и му повдигат обвинение за хулиганство (естествено бърза процедура). След първоначалните 24 часа задържане синините от побоя все още не са му минали и му се налага мярка 72 часа арест при постоянен адрес и чисто криминално минало решават, че може да се укрие. Или по точно ги е било страх че може да отскочи до Съдебна медицина да си извади документ.
Сцената, която заварих пред РПУ на 1 януари сутринта беше покъртителна - патрулна кола, от която е надута бесна чалга и пияни полицаи, които продължаваха да празнуват.
Не искам да ми разяснявате процедурата, знам я и предприехне всички мерки, които законът предвижда. Преписката е прекратена, но вобще не си правя илюзия, че ако се потърси отговорност за неправомерно нанесеният побой ще има някакъв резултат.
Искам да ми кажете само, как да убедя това момче, което не е откраднало 1 игла в живота си и не е пипнало с пръст никой да не тръгва в обратна посока всеки път когато види полицай и да не убеждава всичките си приятели в никакъв случай да не се обръщат към полицията ако имат проблем.
- plujo
- Младши потребител
Re: полицейският произвол и гражданските права
batkiro написа:Уважаеми дами и господа, отварям тази тема, тъй като напоследък зачестиха случаите на полицейски произвол (има такива в София и Пловдив - достатъчно е да напишете в "google" думите "полицейско насилие").
Потърсете в нета- няма да ги изброявам тук. В общи линии, тактиката на ченгетата е следната: хващат ви на улицата (без причина, например докато се връщате от работа), удрят ви няколко пъти с палките, после ви натикват в патрулката и ви водят в полицейски участък. Там пишат протокол с твърдения че сте оказали съпротива при арест. Не ви дават да се обадите по телефона, пребиват ви (по-точно ви бият около 40 минути, после си почиват и след това пак ви бият докато ви текне кръв от всички възможни места). Обикновено удрят с гумен маркуч (поне така пише в разказите на жертвите). Процедурата продължава, докато не подпишете празен лист или лист с неверни показания. Докато трае това, никой не знае къде сте и какво ви се случва. Следва съд по бързата процедура и ви тикват в затвора (или ако имате късмет - само ви измъкват доста пари) тъй като се оказва че сте признали редица обвинения. С други думи - две квартални ченгета със съмнителна репутация са в състояние да съсипят целия ви живот, при това без да сте извършили престъпление. Нещо повече, тези действия могат да помогнат на трето лице, което е платило на ченгетата да направят това с вас. Спокойно, това не е фантастика - случва се съвсем реално.
Въпросите ми към юристите е: как мога да се предпазя от уличен арест и от подобни полицейски действия? Има ли закон, който да предпазва от подобни "бързи съдебни процедури"? Имам ли правото да не се кача в патрулна кола? Как ме защитават законите от фалшиви полицейски показания (и от фалшиви доклади на полицаи)? Имам ли право при арест веднага да се срещна със служебен защитник?
Тъй като се оказва че никой не е застрахован от среща с подобни "пазители на реда", въпросът ми към всички други е: как ще действате, ако се окажете жертва на полицейски произвол?
Извинете за многото въпроси, но не съм юрист.
За съжаление няма закон, който да предпазва от бързо производство. Ако не дай Боже ви се случи подобно нещо, не подписвайте нищо докато не дойде адвокат. Естествено, че имате право на такъв и било то и служебен. Каквото и да ви говорят настоявайте да се въздържите от показания, докато не се срещнете с него. Дори и да ви кажат, че трябва да подпишете някаква формалност докато намерят служебен защитник НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НИЩО. Ако нещата загрубеят и сте накаран чрез насилие да разпишете какъвто и да е документ пред подписа си сложете знак, който не е характерен за обичайният ви подпис или се подпишете по съвсем различен начин. Евентуално на по-късен етап в хода на делото може да пледирате, че в момент, в който ви е оказано насилие и живота ви е бил застрашен, не сте имали друг избор освен да разпишете като сложите посказващ знак, че подписа ви е бил изтръгнат насилствено.
В никакъв случай не предприемайте каквото и да било без адвокат. Дори и да не можете да си го позволите са длъжни да ви осигурят служебен веднага. По личните ми наблюдения и служебните зашитници вършат добра работа. Нагледала съм се на момчета, които избиват ефективна присъда за някакви маловажни деяния само защото са решили, че като нямат пари никой адвокат няма да им обърне внимание, явяват се сами на дела, на които дори не разбират какво ги пита съдията и от отчаяние се съгласяват с всичко, а ако искат да опонират не знаят под каква форма да го направяат и никой не приема казаното от тях.
Така че, ако имате материални затруднения още преди да се е стигнало до полиция, намерете адвокат от ващият град който да членува в Националното Бюро по правна помощ (бюрото, което разпределя служебните защитници), вземете му координатите и си направете уговорка, че не дай Боже, ако ви се случи нещо ще го призовете като служебен защитник. Имате това право (да посочите кой искате да ви защитава)> А самият защитник има интерес да не ви откаже, тъй като държавата им заплаща почти толкова, колкото ще му заплатите ако го призовете сам.
- plujo
- Младши потребител
Нещо не ме радват фанатизираните, нетърпящи никаква критика и оправдаващи бруталността мнения на някои от пишещите по-горе.
Ето една много стилна снимка от "Монитор". Това са пробите от урината на столичен гимназист от излизането му от 4-то районно до излизането му от болницата:
Статията верно е едностранчива, но така и не мога да намеря раздела за corporal punishment в НК, за да проверя дали наказанието съответства на тежестта на нарушението.
Ето една много стилна снимка от "Монитор". Това са пробите от урината на столичен гимназист от излизането му от 4-то районно до излизането му от болницата:
Статията верно е едностранчива, но така и не мога да намеря раздела за corporal punishment в НК, за да проверя дали наказанието съответства на тежестта на нарушението.
- kontrol
- Активен потребител
Re: полицейският произвол и гражданските права
За съжаление няма закон, който да предпазва от бързо производство. Ако не дай Боже ви се случи подобно нещо, не подписвайте нищо докато не дойде адвокат. Естествено, че имате право на такъв и било то и служебен. Каквото и да ви говорят настоявайте да се въздържите от показания, докато не се срещнете с него. Дори и да ви кажат, че трябва да подпишете някаква формалност докато намерят служебен защитник НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НИЩО. Ако нещата загрубеят и сте накаран чрез насилие да разпишете какъвто и да е документ пред подписа си сложете знак, който не е характерен за обичайният ви подпис или се подпишете по съвсем различен начин. Евентуално на по-късен етап в хода на делото може да пледирате, че в момент, в който ви е оказано насилие и живота ви е бил застрашен, не сте имали друг избор освен да разпишете като сложите посказващ знак, че подписа ви е бил изтръгнат насилствено.
В никакъв случай не предприемайте каквото и да било без адвокат. Дори и да не можете да си го позволите са длъжни да ви осигурят служебен веднага. По личните ми наблюдения и служебните зашитници вършат добра работа. Нагледала съм се на момчета, които избиват ефективна присъда за някакви маловажни деяния само защото са решили, че като нямат пари никой адвокат няма да им обърне внимание, явяват се сами на дела, на които дори не разбират какво ги пита съдията и от отчаяние се съгласяват с всичко, а ако искат да опонират не знаят под каква форма да го направяат и никой не приема казаното от тях.
Така че, ако имате материални затруднения още преди да се е стигнало до полиция, намерете адвокат от ващият град който да членува в Националното Бюро по правна помощ (бюрото, което разпределя служебните защитници), вземете му координатите и си направете уговорка, че не дай Боже, ако ви се случи нещо ще го призовете като служебен защитник. Имате това право (да посочите кой искате да ви защитава)> А самият защитник има интерес да не ви откаже, тъй като държавата им заплаща почти толкова, колкото ще му заплатите ако го призовете сам.
Колега, колега.. още ли вярвате в задгробен живот
И както е тръгнало да се разказват отделни реални истории - ще си позволя и аз да разкажа една.
Преди 2 седмици мой познат заминава в провинцията на гости на роднини. Вечерта излиза със сестра си, братовчед си и още няколко човека на дискотека. В разгара на вечерта същият установява, че сестра му я няма - започва да й звъни и излиза пред входа на дискотеката, за да я потърси. Отпред вижда около 20-30 полицая.. оглежда се и вижда сестра си, която му казва, че две момчета са се опитали да я издъпат в някаква кола, в което време ги видял братовчед му и се опитал да я защити. Въпросните двама, започват да го удрят и му чупят носа. При разказа и самата гледка (скъсаните дрехи на сестра му и окървавеното лице на братовчед си) моят познат изпада в афект и започва да търси тези лица.. сестара му посочва едно от тях (в същото време, то е било в някаква кола) и той мигновенно се отправя към него.. започва да му крещи да излезе от колата и се опитва да отвори същата.. оказва се, че това е патрулна кола и полицаите го задържат!!!
Развръзката:
Момчето е задържано за 24 часа.. затворен е в килия без осветление.. не му е разрешено да говори с никого, да проведе телефонен разговор, да се обади на адвокат, заплашван е със саморазправа.. от време на време му донасят документи, които той отказва да подпише.. на следващия ден го съдят съгласно Указа за борба с дребното хулиганство, като съдията не кредитира показаниятана сестра му, тъй като била заинтересована.. свидетелите са написали, това, което полицаите са им продиктували - още повече че има явно несъответствие между показанията им..
Шокиращото:
На въпросните две момчета, които са предизвикали скандала не им направили нищо.. дори не ги задържали За тях няма сведения, не ги знаят кои са?!
Точно това се случва с обикновените хора, които се опитват да защитят себе си и близките си, пък после казвайте, че нямало полицейски произвил и че в провинциалните градове съд-следствие-прокуратура-полиция не действали на принципа "шуробаджанащина"
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Полицейски произвол-има.... който не го усетил още, скоро ще усети неизбежно лично или чрез близките си. Щом полицаите са тъпи и няма отговорност за тях -произвол винаги ще има.
- ensso
- Потребител
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Административно право
|
|