начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Продажба на дялове на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на дялове на ЕООД

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 13:13

Продаваме дяловете НА ЕООД или част от тях на физическо или юридическо лице и какво става после-.... ООД или реда във фирмено отделение за преобразуване на дружеството. Моля за становища.
5656565

Re: Продажба на дялове на ЕООД

Мнениеот Emilya » 27 Май 2004, 13:27

Ако продавате всичките дялове, Вие фактически продавате предприятието по чл.15 от ТЗ.
Ако продавате част от дяловете, тогава ЕООД става с двама или повече съдружници, т.е. преобразува се в ООД.
Emilya

Мнениеот mislil » 27 Май 2004, 13:38

Не е точно така. Има няколко решения на Касациония съд във връзка с данъчни дела. Потърси и прочети - има ги и в Аписа, сега не ми се обяснява.
mislil

Мнениеот 5656565 » 27 Май 2004, 17:39

Посочи поне решенията другото е лесно , а за сега АПИС ми е малко блокиран. Става дума за ДДС и другите въпроси от естество данъчни истории.Между другото аз още не знам каква идеята да се правят тези неща.
5656565

Мнениеот Moron » 28 Май 2004, 09:52

Вижте реда за прехвърляне "в" ТЗ, а не във фирмено отделение. Изяснете какво точно искате и какви цели преследвате. Не забравяйте и чл.16а. от ТЗ - "Правоприемникът управлява ОТДЕЛНО преминалото върху него търговско предприятие за срок 6 месеца"- предвид счетоводна и данъчно третиране на въпроса, нали?
1) Продажба на всички дялове:
- ЕООД на ФЛ -чл.261,ал 3 ТЗ;
- ЕООД на ЮЛ : - съществуващо, или новоучредено?
2) Продажба на част от дяловете
- на ФЛ
- на ЮЛ: -съществуващо или новоучредено
.... и тогава да говорим за правната форма , но конкретно.
Moron

Мнениеот dinamitar » 25 Юни 2004, 16:57

Продажба на дялове на ЕООД няма нищо общо с продажба на предприятие, дори и да са всички дялове. Това са две различни неща
dinamitar

Мнениеот raiн » 25 Юни 2004, 17:22

Колегата dinamitar е абсолютно прав няма нищо общо между продажба на предприятие и продажба на дялове.Можеш да продадеш всички дялове на Ф.Л. и тогава не е нужно да става ООД.Какво става продаваш дяловете с договор за продажаба на дружествени дялове, който трябва да е нот.заверен.
raiн

Назад към Търговско право