начало

Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото

казус по ЗУТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус по ЗУТ

Мнениеот renka_82 » 27 Окт 2006, 09:32

Здравейте колеги!Имам следния казус и ще се раздвам ако някой да даде мнение по него: Имаме констатиран незаконен строеж на сграда(по-точно надстройка-пристойка),като имаме двама съсобственици,който строят заедно.Единия е прехвърлил част от собственоста,чрез договор за издръжка и гледане,но и двамата фигурират в един нотариален акт.При констатиране на нарушението им е съставен Констативен акт,като в него са вписани и двамата.Сега трябва да им се състави Акт по ЗАНН и въпроса ми е следния:Трябва ли на всеки по отделно да се съставя акт или може само на единия,и след това същото за Нак.Пост.?
Благодаря Ви предварително за помоща!!!
renka_82
Потребител

Мнениеот mitko6 » 27 Окт 2006, 09:42

И на двамата, зао всеки един с отделно наказателно постановление се налага глобата, ако разбира се не са ЕТ - тогава имуществена санкция.
mitko6
Потребител

Мнениеот renka_82 » 27 Окт 2006, 11:12

Благодаря много за помоща!!!Аз се консултирах и с РДНСК и от там ми отговориха,че трябвало само на единия да се състави акт и НП,не можело да се съставят два акта за едно и също нарушение.Така или иначе те двамата досят солидарна отговорност като съсобственици.Сега ще потърся и в практиката нещо.
Благодаря отново ;))
renka_82
Потребител

Мнениеот mitko6 » 27 Окт 2006, 11:24

Не, те не са солидарно отговорни, а и двамата носят административно-наказателна отговорност, ако виновно са нарушили правилата, уреждащи изискванията за строителството в РБ.

(2) Наказва се с глоба от 100 до 500 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, лице - участник в строителството, което извършва, разпореди или допусне извършването на незаконен строеж.

А ако и двамата съсобстевници са започнали или възложили на другиго незаконното строителство, те и двамата носят административно-наказателна отговорност.
mitko6
Потребител

Мнениеот renka_82 » 27 Окт 2006, 12:59

В такъв случей и на двамата ли да се връчи Акт и НП,защото от РДНСК не са съгласни с мен.Аз разпоредбите съм ги прочела и ми е ясно,че и двамата носят адм.нак.отоворност,но все пак за едно с също нарушение да им се съставят Актове не е ли нарушение от наша страна?
renka_82
Потребител

Назад към Административно право