начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ВАС СПРЯ КАЗУСИТЕ !

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот kris_maturata » 21 Май 2007, 23:12

chadel написа:матурата ти бате си за комиците, честно ти каааааааам, по постовете ти си личи че си отчаян онанист с мания за величие. Ха ха h, кво друго да очакваш от такива от ПИФ. Пък ако те вида на живо бацееееее, ше ти обърна вътънката честно ти кааааааам, останалите колеги да извиняват за грубия тон, ама ти си го заслужаваш щото заля тази тема със словесна помия серсем..

Срещичка ли искаш, бе мойто дете ? Те такива устакяри като теб по форумите и в чата под път и над път.

Finarfin, а на теб не ти ли казаха да млъкнеш, и да си заровиш главата в учебниците ? Твоето мнение не ме трогва, понеже както казах ти за мен си НИКОЙ :) Лапай и се потапяй...

Clavdivs., не само юрист Айдъл, ами каквото може Айдълско - всичко е при мен.
Не можахте ли да схванете, че Вие атакуващите моята персона ще си останете само с това, а аз бавно и славно ще се изкачвам по стълбичката на успеха, докато Вие си пишете за мен какъв съм бил с цел да се докажете как можете да ме наредите. Но ще мине време и ще видим кой ще се смее последен и кой ще пише по форумите, докато друг говори по телевизията... :)
Мале, мале...колко е надут тоя матурата и как си вярва....напрао ше се зария с листа....
Кристиан Гьошев (юрист)

Правото не е за спящите, а за бдящите...
kris_maturata
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 22 Май 2007, 00:21

8) За kris_maturata,

Пак започваш :evil: Второ предупреждение. Трето няма да има.

За останалите:
Колеги,
Моля да спрете да го дразните, че ми омръзнаха патологичните отклонения :roll: , а основния въпрос на темата е интересен. :wink: 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот Finarfin » 22 Май 2007, 09:42

Не знам дали някой от модераторите на този форум преглежда тази тема, но смятам, че отдавна трябваше Матурата да е получил някакво наказание, а не да продължава да се подвизава и да обижда наляво и надясно. Езикът му е груб и непристоен, същевременно по доста от въпросите проявава явно невежество, но както се вижда не приме забележка.
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот marss » 22 Май 2007, 11:49

Finarfin написа:Не знам дали някой от модераторите на този форум преглежда тази тема, но смятам, че отдавна трябваше Матурата да е получил някакво наказание, а не да продължава да се подвизава и да обижда наляво и надясно. Езикът му е груб и непристоен, същевременно по доста от въпросите проявава явно невежество, но както се вижда не приме забележка.

А в началото езикът на "Матурата "-беше ли такъв???? и кога /и защо/се промени????

За останалите:
Колеги,
Моля да спрете да го дразните, че ми омръзнаха патологичните отклонения Rolling Eyes , а основния въпрос на темата е интересен.

цитат /hebigatsu/

Лично аз смятам, че това е най-разумното предложение което може да се приложи .
Хайде колеги проявте разум-това поне би трябвало да можем
Успех на всички
marss
Нов потребител

Мнениеот kris_maturata » 22 Май 2007, 18:50

Finarfin написа:Не знам дали някой от модераторите на този форум преглежда тази тема, но смятам, че отдавна трябваше Матурата да е получил някакво наказание, а не да продължава да се подвизава и да обижда наляво и надясно. Езикът му е груб и непристоен, същевременно по доста от въпросите проявава явно невежество, но както се вижда не приме забележка.

Абе смешко, теб к`во ще те стопли ако имам наказание ? Повече коса ли ще ти поникне или нещо друго ще ти порастне ? Какъвто си искам ще ми е езика, вие си го направихте така. И не ми говори за невежество, понеже както обичам да ти казвам си НИКОЙ. Имам преподаватели - светила, които ще кажат дали съм невеж, а не ти, шматарок нещастен. Че аз ако бях толкова невеж, няваше да си пиша сам жалбите и да съм постигнал такива неща още на 17 години.

hebigatsu, а ти к`во ме предупреждаваш все едно си Отче Наш ? к`во ще ми направиш ? Ще ми гръмнеш компютъра ли или черна магия ? хахаха болни хора... Както се отнасяте с мен - така и аз ще се отнасям с вас.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 22 Май 2007, 19:24

8) За kris_maturata,
Хм. 8) "Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи." древна китайска поговорка.
Току що загуби един от малкото си симпатизанти от практикуващите юристи. Ако не си забелязал, бях един от малкото, които писаха нещо в твоя защита. Продължавай в същия дух :?

Относно това: "...к`во ще ми направиш ? Ще ми гръмнеш компютъра ли или черна магия ?.." - Бих могъл да направя много неща, от които да те заболи, а най вече да нараня прекомерното ти его. И то без да полагам особенни усилия. Достатъчно е да популяризирам "съжденията" ти в този форум и да оповестя някои истини за "твоите" успехи. Но няма да го направя, защото не смятам да си губя повече времето с теб, а и не би ми доставило никакво удоволствие. Не си ми в категорията. :wink:

:wink: Остани си със здраве и с патологичния си егоцентризъм. :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот kris_maturata » 23 Май 2007, 17:09

hebigatsu, Ot vis4ko nai-mnogo mrazq da me zapla6vat. Ako si misli6 4e "prekomernoto mi ego" e vuv foruma i 4e tuk moga da ponesa nqkakvi vredi ili padeniq - jestoko se luje6.
A otnosno tova kakvo sum izgubil i kakvo ne 6te pokaje vremeto. Ne se pla6a ot prikazki v foruma. i az moga da kaja tuk 4e imash sestra i 4e tq e ot bran6a, a ti dori da nqmash takava... tuk prikazkite ne sa su6testveni..
istoricite 6te kajat koe e istina i koe ne, a ne ti.
i ti ako si bil na moq strana nqkoga - nikoga ne bi posmql da me zapla6va6 ili da se opotva6 da me manipulira6.

hebigatsu, i kak si bil na moq strana i si me za6titava - kato mole6e moderatora da iztrie temata li? ahaha smeshko

Abe kakto kaza - ne se zanimavai s men :)
good luck
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот hnhn » 24 Май 2007, 10:12

Тук дискусията изглежда няма нищо общо вече с казусите.Процедурно предложение : продължете войната на имеили ,в частен чат или където и да е другаде !
hnhn
Младши потребител

Мнениеот kris_maturata » 24 Май 2007, 13:23

hnhn написа:Тук дискусията изглежда няма нищо общо вече с казусите.Процедурно предложение : продължете войната на имеили ,в частен чат или където и да е другаде !

To ot mnogo odavna nqma ni6to obshto...
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

какво стана в крайна сметка?

Мнениеот sparky » 26 Май 2007, 14:13

Колеги, аз сам пети курс,изгубих за няколко дни нишката с КАЗУСА - интересува ме ще има ли в действителност казуси на държавните или какво въобще става?

P.S.
Предварително благодаря за всеки отговор
sparky
Младши потребител

Re: какво стана в крайна сметка?

Мнениеот Sarkis_999 » 27 Май 2007, 00:38

sparky написа:Колеги, аз сам пети курс,изгубих за няколко дни нишката с КАЗУСА - интересува ме ще има ли в действителност казуси на държавните или какво въобще става?

P.S.
Предварително благодаря за всеки отговор

зависи кога ви е датата и кога реш. на 5 членката на ВАС ще влезне в сила по спиране действието на акта преди влизане в сила на определението по оспорването му. НО може да съдите органът издал незаконосъобразният акт , ако сте претърпяли от този акт имуществени или неимуществени вреди.
Последна промяна Sarkis_999 на 01 Юни 2007, 15:19, променена общо 1 път
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот sparky » 27 Май 2007, 10:54

Благодаря на Sarkis_999 .Колеги 4етох проекта на новия ГПК и се моля да не влезе преди държавните.Моля коментирайте!!!

А на колегата kris_maturata ще кажа следното - хубаво е че има такъв ентусиазъм,но нека не се обиждаме - УВАЖЕНИЕ и КОЛЕГИАЛНОСТ
sparky
Младши потребител

относно казусите

Мнениеот viki84 » 28 Май 2007, 11:24

Здравейте колеги, искам да ми кажете от кога ще е в сила това за казусите, защото след три дни съм на изпит и след като прочетох това просто не знам какво да правя?
viki84
Младши потребител

Re: относно казусите

Мнениеот Sarkis_999 » 28 Май 2007, 14:48

viki84 написа:Здравейте колеги, искам да ми кажете от кога ще е в сила това за казусите, защото след три дни съм на изпит и след като прочетох това просто не знам какво да правя?
ще те хванат казусите.

п.п щом влезне в сила определението на ВАС ,К. Гьошев ще съобщи . Безполезно е да питате , щом не е казал ,значи още нищо не е станало.Плюс това номера на делото е даден по -горе и ако сте от София може да отидете до ВАС и да ги питате.
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 29 Май 2007, 23:08

Sarkis_999, ако не си ти да ме заместваш, направо незнам какво ще правя :P Бях малко на море с абитуриентите да завърша за 5-ти път :)

Колеги, има образувано дело пред петчленен състав на ВАС № 4740/2007 г., по частната жалба на Министерски съвет, но още няма Решение. Има резолюция от 21 май, да ни бъдат изпратени копия от жалбата, но до този момент не са ни предоставени такива, а така не можем да опишем своите възражения относно самата частна жалба.

Относно горните запитвания на колеги, които ще трябва да се явят на казуси в момента, искам да кажа, че ще се наложи да се явите. Докато Определението на тричленката не влезе в сила, тези изпити ще се провеждат. Ако петчленния състав на ВАС потвърди това определение - изпитите се спират. Вижте, че МС правят номера и нарочно обжалват в последния ден, за да има повече време и да се провеждат изпитите...Преподавателите ще взимат парички а у ... Навързана система... В общи линии борбата ще е сложна и типърва започва голямата битка, но ние няма да се откажем.

Относно неимуществените вреди, искам за последен път да вметна, че такова дело може да се заведе, само след отмяната на акта като незаконосъобразен. Спирането на действието му, не води до извода, че е незаконосъобразен. Това е само превантивна мярка, която съдът предприема, когато има първоначални основания да се счита, че един акт е незаконосъобразен или нищожен. По този начин съдът възпира евентуални причинявания на вреди до окончателното си решение по съществото на спора. В общи линии презюмира се, че акта може би наистина е издаден в противоречие с норми от по-висока степен.

Успешна седмица на всички. :)
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 30 Май 2007, 17:01

Уважаеми колеги, днес получихме жалбата на Министерски съвет и направихме възраженията си, които вече са внесени във ВАС.
В момента не съм в състояние да Ви предоставя жалбичката им, но мога да Ви предоставя нашите възражения.Благодаря.

ДО
ПЕТЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА
ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН
СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
адм.дело № 4740/2007 г.

В Ъ З Р А Ж Е Н И Е

от

КРИСТИАН ДИМИТРОВ ГЬОШЕВ,
НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ ЦЕНКОВ и
МАРТИН ВАЛЕРИЕВ СПАСОВ –
жалбоподатели по адм.дело № 3114/2007 г. на тричленен състав, трето отделение

ОТНОСНО :
Частна жалба на Министерски съвет с вх.№ 5837 / 18.05.2007 г. против Определението по хода на адм.дело № 3114/2007 г. от 07.05.2007 г.

ПОЧИТАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,

Считаме подадената частна жалба от МС за неоснователна и Ви молим да я оставите без уважение.
1. Неоснователно е твърдението на ответника, че в настоящото съдебно производство са “игнорирани” да изразят становище по действието и спирането на §15 от постановлението Министъра на правосъдието и Министъра на образованието и науката.
Това е така, понеже споменатите министри не са автори на атакуваното постановление и без съдът да ги е конституирал като заинтересовани страни по делото, те няма как да встъпят като страна по него.
Още повече, че Почитаемият ВАС е дал Определение по хода на делото, а не е разгледал същото по същество, поради което няма как преди да е започнало разглеждането на спора в детайли да бъдат конституирани заинтересованите страни. На последните ще бъде изпратено съобщение за образуваното дело от ВАС и при желание на 24.09.2007 г. в съдебното заседание, въпросните министри ще имат възможност да встъпят като страна в процеса.
2. На второ място е погрешно е твърдението на МС, че ВАС не е бил сезиран с отделно искане за спиране на действието. Една разходка до сградата на ВАС с цел запознаване с делото, няма да се отрази лошо на юрк.Милошева, понеже в преписката по адм.дело 3114/2007 г. на тричленен състав на ВАС – трето отделение, ще открие отделно ИСКАНЕ от 24.04.2007 г. за СПИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО на въпросния параграф.
Твърдението в частната жалба, че спирането на действието на параграфа в момент на провеждане на учебния процес и по време на изпитна сесия, не е било в интерес на обществото, както и изнесените твърдения, че въвеждането на писмени изпити са в полза на студентите, са иревелентни/несъотносими/ към съществото на спора, понеже в същия следва да се обсъжда само и единствено законосъобразността на атакуваната част от постановлението на МС и неговото спиране.На първо място е важно една правна норма преди да влезе в сила да бъде законосъобразна, а след това целесъобразна.
3. На трето място е неправилно и следващото твърдение на ответника, че при приемът на студентите не е било указано как се провеждат държавните изпити, а само, че били по трите групи науки. При прегледа на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”, преди нейното изменение, се вижда ясно, че изпитите по трите групи науки са провеждани в устна форма.
От тук следва и че е иревелентно към настоящия спор и последвалото твърдение на ответника, че щом при семестриалните изпити основната е писмената форма на проверка и оценка на знанията, било логично и държавните изпити да са в същата форма. Отново МС в своята частна жалба се отклоняват от съществото на спора.
4. На четвърто място е неправилен аргумента, че от цитираните разпоредби в Наредбата, ставало въпрос за оценки от трите групи науки, а не за 6 отделни оценки. Този извод е несериозен, понеже ясно се вижда, че оценката от писмените изпити е “издържал” или “неиздържал”, а от устните е по шестобалната система. Независимо дали оценката е с цифри – от 2 до 6 – или с думи – “издържал”-“неиздържал”, става дума за ОЦЕНКИ и по точно за шест оценки.
Съгласно прилагането на измененията на Наредбата писменият изпит е този, който допуска студента до полагане на устен. Без издържан писмен изпит до устен не може да се достигне. Парадокса в случая е, че при достигане до устен изпит, след успешно издържан писмен, ако студентът неуспешно го положи, отново се явява на писмен изпит, независимо, че първоначално го е издържал успешно.
По-надолу в частната си жалба МС, отново се отклонява от съществото на спора, като обсъжда това, че при подбор на кандидати за упражняване на юридическа професия има включена писмена и устна форма, а това не е съществото на спора !
5. На пето място от МС са отбелязали, че едва ли можело да се приеме, че отлагането на влизането в действие на новата система на държавните изпити с една година, след влизане в сила на постановлението на МС, е обратно действие на тази наредба.
Горният извод е неправилен, понеже една правна норма от нормативен акт влиза в действие от момента на обнародването й в ДВ, освен ако не е предвидено изрично друго. В нашия случай е предвидено изрично друго, именно с §15 от Постановлението, където е упоменато от кога влизат в действие измененията на Наредбата, относно писмените изпити. Макар тази норма да е съществувала, тя не е действала и формално все е едно я е нямало.
С прилагането на измененията на Наредбата за всички студенти, независимо от това, кога са приети и започнали обучението си, МС е преуредил правоотношения, възникнали преди влизането на новите норми, с което е приложил същите с обратна сила за всички студенти, които са приети и започнали обучението преди началото на учебната 2006 – 2007 г.
Подобен ПРИМЕР за прилагане на нови норми с обратна сила, които са биле приети по-рано, но не са влезли веднага след обнародването им в действие, можем да дадем по небезизвестният случай с въвеждането на задължителните матури :
==================
Чл. 24 от ЗНП в действащата си редакция е приет с изменения, внесени в Закона за народната просвета, обнародвани в ДВ бр. 36 от 31.03.1998 г., НО С ИЗРИЧНА РАЗПОРЕДБА, съдържаща се в параграф 36 ал.2 от преходните и заключителни разпоредби на Закона.за изменение и допълнение на Закона за-народната просвета /ДВ бр. 36 от 1998 г./ се предвижда, че разпоредбата на чл.24 ал.1 се прилага от влизането в сила на законите по чл.16 т. 2 и 6, т.е. на Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план и Закона за професионалното образование и обучение. Следователно чл. 24 от Закона за народната просвета по отношение на профилираните гимназии, профилираните паралелки и гимназии и в СОУ влиза в сила, на 27.07.1999 г. - деня, от който влиза в сила Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, по прилагането на чл.13, от който е издадена Наредба № 4/1999 год.
С Указание /инструкция/ за организиране дейностите на общообразователните, професионалните и специалните училища през учебната 1999/2000 г. – ІІ част Министъра на образованието и науката определя за кои ученици и откога се прилага новата Наредба №4/99г, която е издадена на осн. ЗСООМУП, след влизането, на който респективно се прилага и чл.24 от ЗНП, който въвежда задължителните матури.
Във въпросното Указание /инструкция/ Министъра на образованието е записал следното :
“1. От учебната 1999/2000 година Наредба № 4 се прилага за :
1.1. Учениците, постъпили през учебната 1998 – 1999 г. в клас с интензивно изучаване на чужд език*(подготвителен) с прием след VІІ клас, на профилирани гимназии и профилирани паралелки в гимназии с в СОУ.

2. Учениците по т. 1.1 …ще получат диплома за средно образование след успешно завършен ХІІ клас и успешно положени три държавни зрелостни изпита съгласно чл.7, ал.1 и ал.3 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.
2.1 Учениците, постъпили през учебната 1998 – 1999 г. и през учебната 1999/2000 г. в VІІІ клас на профилирани гимназии и профилирани паралелки в гимназии с в СОУ с прием след VІІ клас, ще полагат държавни зрелостни изпити по български език и литература, по обществени науки и гражданско образование и по един от профилиращите предмети – по избор, при спазване на чл.20 от Наредба № 4.“

По този начин обаче, с прилагането на тази наредба за вече постъпили ученици, които са започнали обучението си, се преуреждат правоотношения, които са възникнали преди влизането й в сила. Или по-точно казано – обратната сила е налице, а тя се явява незаконосъобразна.

По горния въпрос ВАС, петчленен състав се беше произнесъл с РЕШЕНИЕ № 10271/2002 г., с което ОТМЕНИ като незаконосъобразна, разпоредбата по прилагането на Наредба № 4/99 г., поради това, че с нея е придадена обратна сила на въпросната наредба.

6. На шесто място в нас буди недоумение, изразеното становище на МС, че получените резултати от вече положените писмени държавни изпити СА В ПОЛЗА на новата система !
Това твърдение е много обидно за цялото общество, понеже системата трябва да е в полза на обществото, а не обратното.
Големият процент на “скъсани” студенти на писмените изпити, говори на първо място за това, че през годините на обучение не са решавани много казуси и че самата система, чрез своите учебни програми и планове не е предоставила максимална възможност на студентите да се подготвят успешно за тези изпити.
Казуси е следвало да се решават от самото начало на обучението ни в университетите, а не само през последните години, понеже явно тази подготовка не е достатъчна да възпроизведе качествени резултати.
7. Съпоставянето на §14 и §15 от Постановлението е основателно. Както и МС отбелязват – с разпоредбата на §14 се дава възможност на приетите студенти да завършат по досегашния ред, тъй като са приети по него. С разпоредбата на §15 обаче не се дава такава възможност на студентите, а така е придадена незаконосъобразно обратна сила на Наредбата. Независимо дали стана дума за организационна форма на провеждане на обучението или за самото обучение, има налице възникнали правоотношения, които не могат да бъдат преуреждани.
8. Неправилно МС отбелязват, че дори съдът да приемел наличие на обратна сила на Наредбата с прилагането на §15, то това било направено с изрична разпоредба в нормативен акт.
Тук обаче е особено важно да се отбележи, че изричната разпоредба на §15, която се намира в нормативен акт – Постановление на МС – е издадена не по прилагането на този акт, а по прилагането на друг нормативен акт и то от по-висока степен !!! В тази връзка ЗНА е ясен :
Чл. 14. (1) Обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, и то с изрична разпоредба.
(2) Обратна сила на нормативен акт, издаден въз основа на друг нормативен акт, може да се даде само ако такава сила има актът, въз основа на който той е издаден.

След като в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист” и в ЗВО, по прилагането на който наредбата е издадена, не се съдържа разпоредба, която да придава обратна сила на новите изисквания за полагане на писмен държавен изпит по публичноправни, по гражданскоправни и по наказателноправни науки, то е недопустимо такава сила да се придава по прилагането на тези изисквания с §15 от ПОСТАНОВЛЕНИЕ на МС № 190/16.08.2005 г., който е издаден от Министерски съвет по прилагането на измененията в горната наредба.
Даже §15 от ПОСТАНОВЛЕНИЕ на МС № 190/16.08.2005 г. да се приеме за заключителна разпоредба, инкорпорирана към преходните и заключителни разпоредби на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”,поради това че е издадена от същия орган, приел наредбата – Министерския съвет, то тази разпоредба е незаконосъобразна, тъй като в Закона за висшето образование не се съдържа заключителна разпоредба, която да придава обратна сила на новите изисквания за полагане на писмен държавен изпит по публичноправни, по гражданскоправни и по наказателноправни науки за обучаващите се по специалност “ПРАВО”, приети и започнали обучението си в университетите преди началото на учебната 2006 – 2007 година..
9. §15 е неясен, понеже е следвало да се отбележи за кои студенти следва да се прилагат измененията. Тук не става дума за определяне на отделни лица, именно понеже не всички завършват семестриално в един момент, а само за липса на уточнение кои студенти - като момент на прием и започване на обучението – следва да влезнат под обсега на измененията на наредбата.
10. При липса на изрична законова постановка за разглеждане на спиране на действието на нормативен акт, ВАС е в правото си да определи сам по какъв начин и в какво заседание/открито или закрито/ ще разгледа иска за спиране на действието. Още повече, че се касае за нормативен административен акт, който засяга неопределен и неограничен кръг правни субекти, а не общ или индивидуален акт, който засяга точно определени лица, за да е нужно да се разгледа в открито съдебно заседание.
11. Абсолютно правилно Тричленен състав на ВАС, трето отделение, е преценил, че следва да спре изпълнението на въпросния § 15 от ПРЗ на ПМС № 190/ 05 г., понеже“За студентите, които са приети и започнали обучението си в университетите преди началото на учебната 2006-2007 г. са валидни условията за провеждане на обучението им преди изменението в ДВ бр.69/05 г.”.
Правните норми следва да се прилагат занапред, а не с обратно действие. С прилагането на §15 от ПРЗ на ПМС № 190/05 г. с обратна сила се увеличава броя на полаганите държавни изпити от три на шест, “което би довело до причиняване на значителни /имуществени и неимуществени/ вреди на кръга от адресати, върху които има действие оспореният текст на Постановлението, а именно всички студенти приети да изучават специалността "Право" и придобиващи професионална квалификация "юрист" до учебната 2006-2007 г.”.
С регламентацията на нормата на § 15 от ПРЗ на ПМС № 190/05 г. Министерски съвет не се е съобразил, че чрез нея ще преуреди правоотношения, които са възникнали преди влизането в действие на новите изисквания за полагане на отделни писмени изпити по публичноправни, гражданскоправни и по наказателноправни науки, а именно прием и започване на обучението.
Съдебната практика на ВАС по идентичен казус е с Решение № 10271/2002 г. на петчленен състав.

Моля да оставите без уважение частната жалба на Министерски съвет, и да оставите в сила Определението по хода на адм.дело № 3114/2007 г. от 07.05.2007 г. на тричленен състав на ВАС, трето отделение.

30.05.2007 г. С почитание : 1. …………………
гр.София /Кр.Гьошев/

2. …………………
/Н.Ценков/

3. …………………
/М.Спасов/
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 01 Юни 2007, 03:28

Уважаеми колеги, с определение от 31.05.2007 г. ВАС, петчленен състав е УВАЖИЛ жалбата на МС и е ОТМЕНИЛ определението за спиране на изпълнението на параграфа.
Явно положението в съдебната система не е такова, каквото все още ни се иска да бъде. Определението не е мотивирано и в него се твърди, че нямало събрани доказателства за възможност да се причинят вреди. В скоро време очаквам някой Върховен съд да излезе с решение от сорта "Това е така..ами защото така искаме" - без мотиви.
Пожелавам успех на колегите от 5-ти курс при явяването на изпити, а ние на 24 септември ще дадем всичко от себе си, за да докажем правотата ни. Наслука.
И ще помоля да няма заядливи коментарчета, тъй като в определението не е казано, че не сме прави и че няма обратна сила. В него се касае само за вредите.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 5497
София, 05/31/2007

Върховният административен съд на Република България - Петчленен състав - I колегия, в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАНА СУРЛЕКОВА
ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА МАТЕЙСКА
ГАЛИНА КАРАГЬОЗОВА
ТАТЯНА ХИНОВА
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
при секретар и с участието
на прокурора изслуша докладваното
от съдията ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
по адм. дело № 4740/2007.

Производството е по реда на чл. 234 във връзка с чл. 229, ал. 1, т. 2 от Административно процесуалния кодекс.
Образувано е по частна жалба от Министерски съвет на Република България против определение от 07.05.2007 г. по адм. дело № 3114/2007 г. на тричленен състав на Върховния административен съд, Трето отделение. С него е спряно действието на § 15 от ПЗР на Постановление на МС № 190/16.08.2005 г. за изменение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование / ЕДИПВО/ по специалността " Право " и професионална квалификация "Юрист", приета с ПМС № 75/1996 г. с последващи изменения. С доводи за неправилност на определението се иска отмяната му.
Ответниците по частната жалба Кристиан Димитров Гьошев, Николай Ангелов Ценков и Мартин Валериев Спасов са взели становище за неоснователност на частната жалба в постъпилото от тях възражение в срока по чл. 232 от АПК.
Върховният административен съд, Петчленен състав на Първа колегия намира частната жалба за допустима, като подадена от надлежна страна и в срока по чл. 230 от АПК.
Разгледана по същество е основателна по следните съображения:
Пред тричленен състав на Върховния административен съд по жалба от Кристиан Гьошев, Николай Ценков и Мартин Спасов е образувано производство по реда на чл. 185 - чл. 196 от АПК за отмяна на § 15 от ПЗР на ПМС № 190/2005 г. за изменение на Наредбата за ЕДИПВО по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист". В това производство е поискано спиране действието на оспорената разпоредба, предвиждаща полагането и на писмен държавен изпит по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. Поддържа се, че с обратното действие на прилаганата норма са причинени и могат да бъдат причинени значителни и трудно поправими вреди на завършващите студентите, приети за обучение при условия различни от въведените. С обжалваното определение съдът е приел, че за студентите приети преди учебната 2006 г. - 2007 г. са валидни условията преди процесното изменение - полагането на три държавни изпити по публичноправни, гражданскоправни и по наказателноправни науки по единен конспект, а с предвиденото обратно действие на оспорения § 15 от ПЗР на ПМС № 190/2005 г. изпитите са шест, което би довело до причиняване на значителни /имуществени и неимуществени/ вреди на адресатите на оспорената разпоредба, приети за обучение преди учебната 2006 г. - 2007 г. При тези съображения действието й е спряно с определението, предмет на частната жалба.
Определението е неправилно.
Съгласно разпоредбата на чл. 190 от АПК оспорването не спира действието на подзаконовия нормативен акт, освен ако съдът постанови друго. В случая съдът е постановил спиране действието на оспорения текст при наличие само на твърдения за причинени и възможност да бъдат причинени значителни и трудно поправими вреди, като последица от прилагането му. Искането е било мотивирано с твърдения за незаконосъобразност на разпоредбата, поддържани и в жалбата като основания за отмяната й. Съдът е приел, че са налице предпоставките, предвидени в закона за спиране действието на оспорената разпоредба. Направените правни изводи, са свързани с контрол за законосъобразността й, каквато преценка следва да бъде извършена при решаването на делото с постановяване на решение по него. В случая проверката за наличие на основанията за спиране по чл. 166, ал. 2 от АПК, приложима съгласно препращатата норма на чл. 196 от АПК се ограничава до установяване действието на оспорената разпоредба, в смисъл дали би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда до постановяване на решението. Такъв извод не може да се изведе от данните по делото, поради което определението за спиране е необосновано, което налага отмяната му и постановяване на друго, с което искането се отхвърли като неоснователно и недоказано.
Воден от горното и на основание чл. 235, ал. 1 от АПК, Върховният административен съд, Петчленен състав на Първа колегия

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ определение от 07.05.2007 г. по адм. дело № 3114/2007 г. на Върховния административен съд, Трето отделение, като вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТХВЪРЛЯ искането на Кристиан Димитров Гьошев, Николай Ангелов Ценков и Мартин Валериев Спасов за спиране изпълнението на § 15 от ПЗР на ПМС № 190 от 16.08.2005 г. за изменение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист".
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Цветана Сурлекова
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Галина Матейска
/п/ Галина Карагьозова
/п/ Татяна Хинова
/п/ Георги Георгиев

Г.Г.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 01 Юни 2007, 11:30

Уважаеми Колеги, след като прегледахме горното определение, решихме категорично да не оставяме нещата така и след обстойния поглед на АПК, видяхме, че имаме право да искаме отмяна на влязло в сила определение. Делото ще се разглежда от 7-членен състав на ВАС и ще е в открито съдебно заседание.

Предоставям Ви искането ни :

ЧРЕЗ
ТРИЧЛЕНЕН СЪСТАВ – 3-то отд. НА
ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
адм.дело № 3114/2007 г.

ДО
СЕДЕМЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА
ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

И С К А Н Е

от
КРИСТИАН ДИМИТРОВ ГЬОШЕВ,
НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ ЦЕНКОВ и
МАРТИН ВАЛЕРИЕВ СПАСОВ
жалбоподатели по адм.дело.№ 3114/2007 г. на тричленен състав, трето отделение

ЗА ОТМЯНА НА :

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 5497/31.05.2007 г. по адм.д.4740/2007 г.
на петчленен състав на ВАС, І колегия

на основание чл.237 ал.1 и ал.2 от АПК

Считаме обжалваното определение за неправилно, необосновано и незаконосъобразно, поради което Ви молим да го отмените и да оставите в сила Определението по хода на адм.дело № 3114/2007 г. на тричленен състав на ВАС, трето отделение.
Нормата на чл.237 ал.2 не позволява оспорване само на РЕШЕНИЯТА, постановени по оспорване на подзаконов нормативен акт. В конкретния случай, ние обжалваме ОПРЕДЕЛЕНИЕ, относно СПИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЕ на подзаконов нормативен акт, а не решение, постановено по оспорване на самия подзаконов нормативен акт, поради което следва, че жалбата ни е допустима и Ви молим да я разгледате.
 На първо и основно място следва да се отбележи, че петчленния състав на ВАС, не се е мотивирал по никакъв начин за твърдението си, относно това защо не може да бъде изведен извод дали би могло да се причинят значителни или трудно поправими вреди на засегнатите от оспорения акт.
Петчленния състав на ВАС само определя с едно изречение, без мотиви, че такъв извод не може да бъде изведен и отменя определението на тричленен състав на ВАС, трето отделение :
“ Такъв извод не може да се изведе от данните по делото, поради което определението за спиране е необосновано, което налага отмяната му и постановяване на друго, с което искането се отхвърли като неоснователно и недоказано.”
 В обжалваното определение, петчленния състав на ВАС е отбелязал, че неправилно тричленен състав е постановил спиране на действието на нормативния акт, при наличие само на твърдения за причинени и възможност да бъдат причинени значителни и трудно поправими вреди.
Нормата на чл.196 от АПК, гласи че :
“ За неуредените в този раздел въпроси се прилагат разпоредбите за оспорване на индивидуалните административни актове, с изключение на чл. 152, ал. 3, чл. 173 и 178.”

При преглед на нормата на чл.166 ал.2 от АПК, се вижда следното :
“ (2) При всяко положение на делото до влизането в сила на решението по искане на оспорващия съдът може да спре предварителното изпълнение, допуснато с влязло в сила разпореждане на органа, издал акта, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Изпълнение, допуснато с разпореждане, може да се спре само въз основа на нови обстоятелства.”

От думичките “би могло”, за всеки е ясно, че става дума за възможност, която тричленният състав правилно е презюмирал, поради факта, че изпитите от три са се увеличили на шест. Това е бил основния мотив на съда да постанови спиране на изпълнението на оспорения параграф от нормативния акт.
Тъй като става дума за подзаконов нормативен акт, тричленния състав е подкрепил горния си мотив, като е извел правен извод за наличие на данни за обратна сила по прилагането на подзаконов нормативен акт, макар тя да е бъдещ предмет на производството по съществото на спора.
По този начин тричленен състав на ВАС, чрез правна презупция е преценил, че има възможност за причиняване на значителни /имуществени и неимуществени/ вреди, поради наличие на обратна сила по прилагането на нормативния акт.
Даже петчленния състав на ВАС, в своето определение е отбелязал, че :
“ В случая проверката за наличие на основанията за спиране по чл. 166, ал. 2 от АПК, приложима съгласно препращатата норма на чл. 196 от АПК се ограничава до установяване действието на оспорената разпоредба, в смисъл дали би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда до постановяване на решението.”
Смятаме, че тричленния състав на ВАС е сторил точно това, като в проверката си на акта е преценил, че чрез действието на оспорения акт БИ МОГЛО, респективно БИ ДОВЕЛО до причиняване на трудно поправими имуществени и неимуществени вреди, като се е мотивирал с факта, че изпитите от 3 са се увеличили на 6 и чрез използване на правна презумпция :
“Презумпциите са последиците, които законът или съдията извличат от един известен факт – за друг неизвестен факт. /чл.1349 от Френския ГК/”
/проф.д-р Росен Ташев учебник по ОТП – 2004 г./
е преценил, че има наличие на обратна сила :

“Нормативно предвидени, преди процесното изменение на уредбата са три държавни изпита по публичноправни, гражданскоправни и по наказателноправни науки по единен конспект, а с предвиденото обратно действие на пар.15 от ПМС№190/05г. изпитите са шест, което би довело до причиняване на значителни /имуществени и неимуществени/ вреди на кръга от адресати…”

Поради изнесеното горе, Ви молим да се произнесете с решение, с което да ОТМЕНИТЕ Определение № 5497/31.05.2007 г. по адм.д.4740/2007 г. на петчленен състав – І колегия и да ОСТАВИТЕ В СИЛА Определението от 07.05.2007 г. по хода на адм.дело № 3114/2007 г. на тричленен състав на ВАС, трето отделение.

01.06.2007 г. С почит : 1. ……………………
гр.София /Кристиан Гьошев/

2. ………………..
/Николай Ценков/

3. ………………...
/Мартин Спасов/
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот fixxxer » 01 Юни 2007, 11:58

хахахаха Крисии!
Май са ти духнали под опашката! Не се притеснявай - и седемчленката ще те обладае и ще те постави обратно на болящите те задни части.
Само ми кажи за какво беше това напъване и това словоблудство по форумите тук. Искаше да се похвалиш с "велики юридически постижения", още от студентската скамейка, пък те взеха, че ти го "праснаха" :lol:
Казах ти го, и пак ще ти го кажа - зеленичък си и тепърва ще научиш още много неща и много истини!
Там, където си ти в момента, ние отдавна сме го минали, затова от съжаление те съветвам - спри се - стани по-скромен и не се въодушевявай излишно много. Иначе рискуваш цял живот да си останеш наперено петле-аутсайдерче.
Айре със здраве :!:
fixxxer
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 01 Юни 2007, 13:37

Az autsaider nikoga nqma da buda.A ti mojesh vinagi po forumite da si pi6e6.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити