начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

посъветвайте ме...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

посъветвайте ме...

Мнениеот diamonde » 27 Фев 2008, 13:25

Моля, да ми отговорите, дали работодателя има право да отказва да предаде на работника оригинална заповед или копие вярно с оригинала на заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, когато няма никакъв подпис и отговор на работника и същата е оформена с двама свидетели?
diamonde
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 27 Фев 2008, 14:20

Не е редно, тъй като по този начин затруднява евентуалното обжалване. По отношение действието на заповедта обаче фактът, че е подписана от двама свидетели, а не от вас, е без значение. Подписите на двамата свидетели са достатъчни при условие, че липсва подписа на работника. Друг е въпроса тия двама свидетели как удостоверяват неверния факт, че работника е отказал да подпише... :shock:
Работодателят трябва да впише основанието за прекратяването в трудовата Ви книжка...
fester1
Потребител

Re: посъветвайте ме...

Мнениеот diamonde » 27 Фев 2008, 14:49

diamonde написа:Моля, да ми отговорите, дали работодателя има право да отказва да предаде на работника оригинална заповед или копие вярно с оригинала на заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, когато няма никакъв подпис и отговор на работника и същата е оформена с двама свидетели?

Какво трябва да предприеме работника в този случай?
diamonde
Нов потребител

Мнениеот rts » 27 Фев 2008, 14:58

Подайте писмена молба в деловодството (счетоводството) на фирмата, в която поискайте да Ви бъде предоставен оригинал или заверен от управителя препис на заповедта Ви за уволнение, заедно с всички вписвания в нея относно начина и времето на връчването й. Направете копие за себе си на тази молба и поискайте входящ номер с подпис на служителя, приел молбата и печат на фирмата. За всеки случай вземете приятел със себе си, който ще е готов да потвърди това, на което ще стане свидетел.
rts
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 27 Фев 2008, 15:32

Абе ... вижте някой колега да Ви консултира ... предполагам работодателят Ви (май ще дойде вече бивш) си има юристи ... никой няма току-така да уволнява ако не се е застраховал ... не можете сам/сама с помощта на форума да се справите - повярвайте!

Колко хора има, които след дъжд слагат качулката ... (точно в случаи на уволнения) но в повечето случаи е късно да им се помогне ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Трудово право