начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

моля за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот taniabog » 27 Фев 2008, 12:27

Здравейте и благодаря предварително на всички, които ще се отзоват на призива за съвет. Синът ми е студент 3 курс редовно обучение в ТУ и иска да започне работа по специалността си. В момента ползва преференции от 80 лв стипендия за добър успех и 29 лв квартирни. В момента аз съм в неплатен отпуск за една година. На какъв договор може да започне работа синът ми без това да повлияе на преференциите му и същевременно да му се зачита трудов стаж, след като се осигурява и от ТУ.
taniabog
Нов потребител

Мнениеот punisher » 27 Фев 2008, 13:19

Единствената форма,под която може да се зачита трудов стаж,е по трудов договор.С това няма да изгуби преференциите си,но е добре да се види при какви условия ще се договорят с работодателя.Дали на 4-часов работен ден или на 8 -часов такъв.При всички положения осигуровки пак ще трябва да му се плащат от работодателя.
Другият начин е на граждански договор,но там стаж няма да се трупа.
Все пак мисля,че трябва договора,който синът ви ще подпише,да се види от адвокат.
punisher
Потребител

уточнение

Мнениеот taniabog » 28 Фев 2008, 10:56

Синът ми ползва общежитие към ТУ и в началото на всяка учебна година изискват бележки за дохода въз основа на които се прави и класиране за общежитие.
taniabog
Нов потребител

Мнениеот sasunek » 28 Фев 2008, 13:03

Почти всички студенти от ТУ работят. А и получават стипендии. Виждала съм с очите си как с последни марки телефони и коли получават социални стипендии и живеят на общежитие и си вземат всички изпити, а техните са безработни.
За договор може и на 4 часа, но 2 м. се броят за един. Повечето от работодателите в България осигуряват на минималната за длъжността. А и може да се договори да го осигуряват на миниума. За стипендия се искат доходи за 6м. назад, а и висок успех. Със 4 и нещо става трудно, макар и с нисък доход. А в ТУ се иска и успех за общежитие, а и е добре наесен да няма изпити. Класирането за общежитие е по успех, доход и изпити. Шанс за класация има ако няма изпити и има висок успех. Заплатата тук не е от кой знае колко голямо значение, при условие, че тепърва започва и няма да е на 1000 лв. Но дали за 8 часов работен ден ще може да ходи и на упражнения? Май е по-добре да се уговори с работодателя за ученическа отпуска по чл. 169 от КТ (по 25 дни за семестър и допълнително 30 за изпити и 30 за дипломиране, а има и неплатени дни отпуск). Но работодателя трябва да е съгласен.
Моят съвет е след като си намери работа 1-2 м. да не декларира пред ТУ, че работи, а след като се увери с ПИК (ЕИК) от НОИ за истинските му осигуровки от работодателя - тогава да направи тази декларация -ще го осигуряват от фирмата здравно, а не от ТУ.
sasunek
Младши потребител

Назад към Трудово право