- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за пенсиониране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за пенсиониране
Навършил съм години за пенсия първа категория труд (52 години). Реално не ми достигат 3 месеца (90 дни) трудов стаж за да направя 100 точки. Със средно-специално образование съм. Възможно ли е да закупя липсващите ми за три месеца трудов стаж точки? В пенсионното ми отговориха, че нямам право да закупя липсващите ми точки, щом ще се пенсионирам с първа категория труд (52 години). Интересува ме кои са нормативните документи, които ми позволяват, или забраняват да закупя липсващите ми точки след като се пенсионирам по първа категория труд.
- cvetkov
- Нов потребител
На Вас не В трябват изобщо точки за пенсиониране след като ще се пенсионирате първа категория труд. Вижте чл.168 от Кодекса за социално осигуряване. Купуването на точки е само излишно харчене на пари. Тъй като от 2000 г. е в сила КСО ще Ви посъветвам преди да си пуснете документите за пенсиониране в НОИ да видите колко пари са Ви се събрали в Професионален пенсионен фонд и дали ще Ви е по-изгодно те да Ви плащат докато навършите 63 години или от НОИ.
- Гост
С реформата в пенсионното осигуряване от 2000 г. работещите първа или втора категория труд се осигуряват за професионална пенсия в професионални пенсионни фондове като целта е да придобият право на РАННА професионална пенсия докато навършат възрастта за пенсия за старост /осигурителен стаж и възраст/. Правото на ранната професионална пенсия я придобиват ако са работили най-малко 10 години в условията на първа категория труд и са навършили възраст, която е 8 години по-малка от необходимата възраст за пенсията за старост, която възраст мисля че през 2006 за мъжете трябва да е вече 63 години. В този случай Професионалният пенсионен фонд , в който се осигурявате трябва да ви плаща пенсия докато навършите 63 години и след това пенсия ще започне да ви се изплаща от НОИ. Но поради малкото време в което работята фондовете се счита че няма да се съберат достатъчно пари и затова направо НОИ може да започне да ви изплаща пенсия за старост като в този случай парите от ППФ ще отидат в НОИ. Затова ви посъветвах по-горе първо да проверите колко пари имате в ППФ
- chima
- Потребител
И след като ви забърках главата да ви отговоря на първия въпрос - може да се закупува стаж ако сте завършили висше или полувисше образование за годините за следване или сте навършили пълните години за пенсиониране /63/ и не ви достигат до 5 години осигурителен стаж.
- chima
- Потребител
Кодекс за социално осигуряване
Право на професионална пенсия
Чл. 168. (1) Правото на професионална пенсия за ранно пенсиониране за работещите при условията на първа и втора категория труд възниква при наличие на:
1. (изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 112 от 2004 г.) не по-малко от 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 8 години по-ниска възраст от възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 - 3;
2. (изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 112 от 2004 г.) не по-малко от 15 години осигурителен стаж при условията на втора категория труд и 3 години по-ниска възраст от възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 - 3.
(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Професионалната пенсия за ранно пенсиониране се получава до момента на придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа.
Право на професионална пенсия
Чл. 168. (1) Правото на професионална пенсия за ранно пенсиониране за работещите при условията на първа и втора категория труд възниква при наличие на:
1. (изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 112 от 2004 г.) не по-малко от 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 8 години по-ниска възраст от възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 - 3;
2. (изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 112 от 2004 г.) не по-малко от 15 години осигурителен стаж при условията на втора категория труд и 3 години по-ниска възраст от възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 - 3.
(2) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Професионалната пенсия за ранно пенсиониране се получава до момента на придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа.
- dora
- Младши потребител
Do DTSL
Предполагам , че майка Ви е работила само 3-та категория труд. Пенсията е за осигурителен стаж и ВЪЗРАСТ. Съгласно чл.68 от КСО жените се пенсионират при навършена възраст 55 г. до 2000 г., а след това всяка следваща година изискването за възраст нараства с по половин година до достигането на 60 годишна възраст и както изчислявам през 2006 жените трябва да са навършили 58 години, а майка Ви е на 57, следователно не може да се пенсионира тази година. Ако нищо не се промени в законодателството ще може да се пенсионира през 2008 - тогава изискването ще е за 59 г и тя ще ги навърши.
Предполагам , че майка Ви е работила само 3-та категория труд. Пенсията е за осигурителен стаж и ВЪЗРАСТ. Съгласно чл.68 от КСО жените се пенсионират при навършена възраст 55 г. до 2000 г., а след това всяка следваща година изискването за възраст нараства с по половин година до достигането на 60 годишна възраст и както изчислявам през 2006 жените трябва да са навършили 58 години, а майка Ви е на 57, следователно не може да се пенсионира тази година. Ако нищо не се промени в законодателството ще може да се пенсионира през 2008 - тогава изискването ще е за 59 г и тя ще ги навърши.
- chima
- Потребител
zdraveite iskam da vi pitam, maika mi e rodena 56 god. vtora kategoria i ima 20 god trudov staj i 89t. moje li tazi god da se pensionira? mersi
- galyakyoseva
- Нов потребител
Преднамерено започвам с две уговорки:
- Осигурителното право никак не ме влече и не го разбирам, и
- Аз също съм заинтересован от въпроса, защото имам повече от 14 години стаж І категория.
Оттук въпросите ми към знаещите колеги:
Имаше някаква уговорка да важи старото положение с първа и втора категория до 2009 година, но не ми е ясно дали точките играят някаква роля. Когато навремето направих годините за категорията, оставаше да изпълня само още едно условие - да остарея и да навърша 52 години. Навърших ги и се оказа, че не мога да изпълня новото трето условие- да имам 100 точки. Консултацията правих в специализирано бюро за такива консултации, но не мога да съм категоричен, че бяха най компетентните.
Ако важи по-гореспоменатото положение, че трябва да навърша възраст с 8 години по-малко от общата определена за пенсиониране възраст, това означава, че трябва да чакам и да старея още три години. Има ли гаранция, че това положение няма отново да се промени и възрастта за пенсиониране да стане от 63 на 73 години например?
Ако някой изнамери някаква хватка да се пенсионирам веднага, му давам първата пенсия.
- Аз също съм заинтересован от въпроса, защото имам повече от 14 години стаж І категория.
Имаше някаква уговорка да важи старото положение с първа и втора категория до 2009 година, но не ми е ясно дали точките играят някаква роля. Когато навремето направих годините за категорията, оставаше да изпълня само още едно условие - да остарея и да навърша 52 години. Навърших ги и се оказа, че не мога да изпълня новото трето условие- да имам 100 точки. Консултацията правих в специализирано бюро за такива консултации, но не мога да съм категоричен, че бяха най компетентните.
Ако важи по-гореспоменатото положение, че трябва да навърша възраст с 8 години по-малко от общата определена за пенсиониране възраст, това означава, че трябва да чакам и да старея още три години. Има ли гаранция, че това положение няма отново да се промени и възрастта за пенсиониране да стане от 63 на 73 години например?
Ако някой изнамери някаква хватка да се пенсионирам веднага, му давам първата пенсия.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Ivailo5rov написа:Ако някой изнамери някаква хватка да се пенсионирам веднага, му давам първата пенсия.
Без да искате се "инвалидизирате" и готово! (спечелих си една пенсия)
(Това в кръга на шегата)
Иначе ми е "майка индия" и на мен осигурителното право ...
(поемам само "семейни" казуси за малък материален интерес и губя делата - упражнявам процесите и се "дразня" с НАП и НОИ, не заради друго )
- inspectora
- Активен потребител
Няма да ти е голяма ползата, защото инвалидните пенсии са малки. А освен това аз не искам да се инвалидизирам, а да се пенсионирам така, както си работя и просто да престана да бъда длъжник на НОИ. А ако плащат и пенсия... охо, тя ще е само за черпене на приятели!
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Преднамерено започвам с две уговорки:
Съжалявам, но ще трябва да си поработите още. На първо място ако нямате към настоящия момент 100 точки уви ще се простите с прекратяване на взаимоотношенията си с НОИ и ще трябва да ги потърпите да ви вземат още малко осигуровчици (пардон сега ги вземат вече от НАП). По другия вариант, който сте посочили - за пенсиониране с 8 години преди общата възраст не съм убедена че ще имате и там шанс. Имам предвид че тази "ранна" пенсия или както закона я нарича "срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране" се изплаща от съответния профусионален фонд, в който имате персонална партида. Но такава може да имате само ако стажът ви от първа категория е положен след 2000 година, кота о е въведен този режим за осигуряване. Затова много се съмнявам, че при стаж придобип преди това от първа категория ще имате право на такава пенсия.
Така че дано сте здрав, че ще има още да си поработите "за благото на НОИ" както се казва.
- rumi_r
- Потребител
Благодаря за отзивчивостта. Ще си направя сметката на края на 2009 и ако и тогава не направя заветните 100 точки, ще се откажа да внасям невнесените осигурителни вноски. Трябва обаче предварително да прехвърля цялото си имущество /което не е много голямо/ на наследниците си и след кончината ми /дай-боже да не е в близките 20 години/ да направят отказ от наследство, за да не ми плащат дълговете към НОИ...
Шегувам се с надеждата, че все нещо ще се оправи и дори ще премахнат точковата система.
Шегувам се с надеждата, че все нещо ще се оправи и дори ще премахнат точковата система.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Желая ви късмет в сложните операции по заобикаляне на "мъдростите" на любимата ни държава. А това за отпадането на точките не съм сигурна дали ще е радостната новина, щото като нищо към нея може да прикачат като бонус едно драстично увеличение да изискуемата възраст и тогава да не знае да се радва ли човек или да плаче.
- rumi_r
- Потребител
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|