начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Изпълнителен директор при ЮЛНЦОП?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпълнителен директор при ЮЛНЦОП?

Мнениеот директор » 02 Мар 2005, 22:39

При Сдружение с нестопанска цел в обществена полза, Изпълнителният директор може ли:

1. Да бъде адвокат - т.е. да не по трудово правоотношение договора му със Сдружението за възлагане на управлението?

2. Да бъде "корпоративен" - т.е. за Изпълнителен директор на ЮЛНЦ да бъде определено друго юридическо лице - търговско дружество, друго ЮЛНЦ, дружество по ЗАдв...?

Моля, споделете практически опит , ако имате такъв.
директор

Re: Изпълнителен директор при ЮЛНЦОП?

Мнениеот Гери » 02 Мар 2005, 22:43

Да се смея ли, да плача ли?
Гери

нито едното, нито другото.

Мнениеот Ant » 03 Мар 2005, 00:46

Гери, не плачи!
Иначе ще ходим гладни!
Няма как..
Ant

Мнениеот галина » 03 Мар 2005, 12:29

То не е задължително да имаш практика,просто чети законите!
галина

Мнениеот Ивайло » 03 Мар 2005, 13:25

Въпросът е изключително смислен. Този път не разбирам иронията/сарказма на колегите! Първо: Законът за юридическите лица с нестопанска цел сочи кои са органите на СНЦ: Общо събрание и УС /или едноличен управител - ако уставът предвижда това/. УС избира свой председател /уставът може да предвиди той да се избира и от ОС/. Не е предвиден изпълнителен директор. Но разпоредбите на ЗЮЛНЦ, тъй като са гражданско правни, са диспозитивни, т. е. сдружението може суверено да предвиди и други свои органи. На практика в много сдружения има органи като контролен съвет, изпълнителен директор, настоятели и др. под.

Обичайно изпълнителният директор извършва ежедневното оперативно управление на делата на организацията. Органите на сдружението следва да решат, чрез издаване на съответните актове според компетентността им, кой може да бъде изпълнителен директор, как той се избира, и какви са правомощията му. Конкретно по Вашите въпроси: 1. Както става ясно сдружението решава как да уреди отношенията си с изпълнителния директор: той може да работи по трудов договор /в който случай естествено не може да бъде адвокат/ или по някакъв вид договор за управление - ненаименован, защото разпоредбите на ТЗ не се прилагат в случая. Във втория вариант няма ограничение изп. директор да бъде адвокат. ЗА също не ограничава тази възможност.
2. Теоретически отговорът е ДА. ЮЛ може да бъде член на СНЦ, може да сочи свой представител в УС на съответното СНЦ, който при това не е необходимо да бъде член на това сдружение. Практически обаче, не е ясно какъв е смисълът от това едноличен орган на управление /изп. директор/ да бъде представител на ЮЛ. Ежедневното ръководене на организацията изисква бързо и оперативно вземане на решения, сключване и прекратяване на договори, водене на преговори и кореспонденция. Ако директорът не работи в лично качество а като представител, то ще се налага ЮЛ, което той представлява да взема отделни решения по много от изброените въпроси, за да бъдат легитимни действията на директора. Това със сигурност ще създаде затруднения... Надявам се, че бях изчерпателен. За други въпроси - заповядай ;- )
Ивайло

Мнениеот директор » 03 Мар 2005, 15:40

Благодаря - изключително изчерпателен и професионален отговор! Такава беше и моята позиция по теоретичната част...

Практическото приложение на тези правни възможности - ИД на ЮЛНЦ да бъде адвокат или ЮЛ ( напр. адвокатско дружество по ЗАдв), както го виждам е този, че:
1. така неограничебн брой СНЦ могат да бъдат ИЗЦЯЛО контролирани от едно лице ( като някакво NGO - "дзайбацу");
2. офисът на ИД може да бъде предоставен като адрес на управление на СНЦ за регистрацията - което в огромна степен би облегчило ежедневното оперативно управление - най вече регулярността в отношенията на СНЦ с властите ( иначе знаем каква каша става, когато в първоначалния си ентусиазъм учредителите регистрират клуб или друго сдружение на някакъв си 'виртуален' домашен адрес);
3. ИД ако е ЮЛ, с "константен" офис - има възможност да организира действително съществуващ и функциониращ Секретариат, и да подготвя, обработва и съхранява всичката необходима документация ЗА Секретаря на СНЦ- като услуга от външна организация- книги с решенията на ОС и УС, данъчни декларации, счетоводство... да спазва по разписание множеството изисквания за срочни декларирания и др. Наблюденията ми показват, че точно тези "досадни формалности" най-често спъват текущата правна организация на сдруженията...
4. ИД може дори да подготвя, съгласува и привежда в действие решенията на УС, които ръководят дейността му -- предвид възможността събрания на УС да се провеждат чрез двустранна връзка по телефон или друго съобщително средство...

Като цяло - смисълът на въпроса ми беше насочен към това, че при така действащото доста гъвкаво и либерално законодателство за ЮЛНЦ и Адвокатурата - едно Адв.дружество , може по принцип да предложи като цялостен пакет от правни услуги по учредяването, регистрацията, функционирането ,до прекратяването на множество ЮЛНЦ едновременно, ПРОСТО като поеме функциите на ИД...

Виждате ли някакви ограничения в този мета-модел?
Знаете ли за случаи на практическо приложение на модела на контрол за който говоря?
директор

Мнениеот Гери » 03 Мар 2005, 16:30

Адвокат може, защото е НПО не виждам обаче, как човек с юридическо образование може да пита нещо толкова елементано!
Ама по втория ти въпрос мисля, че юрист не може да пита такава глупост! Или просто не знаеш как да си формулираш въпрса!
Гери

Мнениеот директор » 03 Мар 2005, 20:52

Гери,

Първоначалната Ви доста емоционална реакция ме убеди, че не сте разбрала в никакъв случай смисъла на въпроса ми - без съмнение елементарен, т.е. съществен.

Моля, коментирайте по втория въпрос, а именно - може ли друго ЮЛ да бъде ИД на ЮЛНЦ?
директор

Мнениеот лунатик » 03 Мар 2005, 21:49

Директоре,
моето мнение за втория въпрос: не, не и не!
----
Ако мислиш обратното: дай мотиви (засега моите ще си ги държа в ръкава)
лунатик

Мнениеот директор » 03 Мар 2005, 22:33

Уважаеми Лунатик,

Нямам конкретни аргументи за това защо може ЮЛ да бъде ИД на ЮЛНЦ - но не мога да открия и императивна норма, която да го забранява - т.е. по аргумент за изключване на противното изглежда, че - да, може. За да може да изпълнява представителство на управителния орган на ЮЛНЦ като ИД, един правен субект не е задължително да бъде физическо лице.

Не съм сигурен в нито една от тезите. Поставям въпроса на обсъждане , защото искам да разбера верния отговор - важно е!
-----------------------------------------------------------

Изваждай мотивите от ръкава! :-) :-) :-)
директор

Мнениеот Гери » 04 Мар 2005, 01:24

Ако сте юрист ви задавам директно въпроса как според вас ЮЛ, може да е ИД на СНЦ? Абсурдно е! Може ЮЛ обаче да посочи, кой от имащите дял в него ще бъде ИД на СНЦ или някое друго трето лице (стига и другите ТД - учредители, да са съгласни).
Пример:
Да приемем, че НПО има 7 учредители ТД, тези ТД формират неговите органи (изискуеми по закон). Х ТД е избрало ФЛ У, което ще бъде натоварено с функцията на ИД, като именно У ще представлява и управлява НПО-то пред други трети лица и що полага подписа си под различните документи!
По елементарно не можах да го обясня!
Дано да съм ви била полезна!
Гери

Мнениеот директор » 04 Мар 2005, 11:05

Уважаема Гери,

АЗ задавам директно въпроса - на Вас и на всеки друг във форума , може ли ЮЛ да бъде ИД на ЮЛНЦ !!!

Моето мнение, засега е, че аз лично не виждам пречка това да стане и тъй като отговорът на този въпрос има практическо и лично значение за мен - питам за да обменя позиции с по-опитни от мен участници във форума и да не сгреша при прилагането на така провереното знание по казуса на практика... Според мен, не само че няма пречка ЮЛ да представлява друго ЮЛ - но и това е масова практика в сферата на търговско-правните отношения - всяко ЮЛ може чрез управителните си органи да произведе воля и да я обективира, както и да получи и упражнява представителна власт по силата на едностранен акт или на сделка с друго лице...

Във Вашите мнения не виждам да изразявате и в най-малка степен аргументирано и юридически компетентно становище. "Не може да бъде защото: не може да бъде/защото е абсурдно/а е елементарно защо е абсурдно"... Ако сте действащ юрист - адвокат или друго - така ли консултирате клиентите си и защитавате тезите им в съда?!?!? ;-) :-о :-) Оценявам подобно поведение от Ваша страна като проява на липса на професионална етика, в частта и на колегиалност и като обидно поради това, че ми губите времето , като поствате "отговори". Надявам се, че това се дължи на неопитността Ви в този труден занаят, а не на липса на добра воля и уважение към колегите Ви поради неоснователно високо самомнение или друга причина от психологхическо естество...

Извинявайте, но на мен ми се струва, съдейки отново по субкортикалната Ви първоначална реакция ( смях+плач ) че до поставяне от мен за обсъждане на този въпрос тук, Вие лично дори не сте и подозирала, че ЮЛНЦ може да има ИД, а после сте поровила евентуално за бърза, повърхностна справка ЗАдв и ТЗ ( съдейки по примера Ви за ТД учредяващи ЮЛНЦ) , в които нормативни актове понятието ИД се посочва изрично ( а в ЗЮЛНЦ - да, не се споменава). Това, че не сте чувала изобщо за даден институт на правото или правна възможност, не означава, че "такова нещо в правото нема". Ако не знаете нещо правете като мен - питайте и слушайте тези които знаят отговора. Тук във форума, не сте длъжна да ИЗГЛЕЖДАТЕ компетентна - това не Ви е "Искрено и лично"!!!

С оглед на гореизложеното, извинявайте Гери, но мисля че съм в правото си да игнорирам по-нататъшните Ваши "становища"...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Към останалите - моля Ви за помощ по анализирането на този казус.
директор

Мнениеот лунатик » 04 Мар 2005, 11:12

Няма формална забрана за изпълнителен директор на ю.л. да бъде определено друго ю.л. Но дали това е достатъчно основание и дали ще можем да кажем: "Всичко което не е забранено е разрешено"? Забраната може да не е директна. Хайде да поразсъждаваме:
Приемаме, че за изп. директор на сдр. с нестопанска цел е избрано ю..л. Следва да се извърши вписване на това обстоятелство. Та отиваме към ГПК. Там чл. 490 ал.1 б."в" казва, че в регистрите се вписват " органите и ЛИЦАТА, които представляват юридическото лице...". Дотук нищо смущаващо. След това чл. 494 казва:
Производството по вписване започва с писмено искане на:
а) ОПРАВОМОЩЕНО ЛИЦЕ;
б) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) орган, овластен да образува, преобразува или прекратява юридическото лице;

Ясно,е че щом вече имаме фигурата "изпълнителен директор" той ще е оправомощеното лице, което да иска вписване. А как ще се легитимира пред регистриращия съд това лице, ако то е юридическо лице? И отиваме към ал.2 на чл. 494 ГПК:

(2) Към искането се прилагат необходимите документи за подлежащите на вписване обстоятелства, както и ОБРАЗЦИ ОТ ПОДПИСИТЕ НА ЛИЦАТА, които представляват юридическото лице......

Та какъв ОБРАЗЕЦ ОТ ПОДПИС ще може да представи изп. директор - ю.л.?

Виж и:

НАРЕДБА № 14 от 24.07.1991 г. за водене и съхраняване на регистрите за вписванията

Чл. 1. Регистърът за търговците и другите юридически лица се води от окръжния съд.
Чл. 2. (1) Съдът води отделен регистър за:
1. търговските дружества, техните клонове, едноличните търговски дружества, холдинговите дружества и консорциумите, когато последните са образувани като търговски дружества;
2. държавните и общинските предприятия и дружествата на обществените организации;
3. едноличните търговци и техните клонове;
4. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2001 г.) кооперациите и жилищностроителните кооперации;
5. ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ (сдружения и фондации);
----------------------
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2001 г.) Регистърът по чл. 2, ал. 1, т. 5 се води по образец (приложение № 1а) и съдържа следните графи:
1. номер и партида на вписването;
2. номер и дата на делото, номер и дата на решението, с което е постановено вписването;
3. вид на юридическото лице с нестопанска цел, наименование, седалище и адрес;
4. цели и средствата за тяхното постигане;
5. срок на учредяване, вид на дейността съгласно чл. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и предмет на дейността;
6. общ размер на първоначалните имуществени вноски, ако такива са предвидени - относно сдруженията или предоставеното имущество - относно фондациите; ред за определяне размера и начин на внасяне на имуществените вноски;
7. относно сдруженията - правилата за възникването и прекратяването на членството, както и реда за уреждане на имуществените отношения при прекратяване на членството;
8. органи на управление, техните правомощия и техния мандат;
9. ИМЕ И ДЛЪЖНОСТ НА ЛИЦАТА, представляващи юридическото лице с нестопанска цел, и правила относно начина на представляване;
----------------------
И цялата история ще свърши дотук - няма да има вписване - значи няма да има и ю.л. с управител - друго ю.л.

Мисля, че и самия ЗЮЛНЦ дава отговор на ситуацията - чл. 30 казва:
Чл. 30. (1) Управителният съвет се състои най-малко от три лица - членове на сдружението. Юридически лица, които са членове на сдружението, МОГАТ ДА ПОСОЧВАТ за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на сдружението....
----------
Аз тълкувам тази разпоредба така: Членовете на упр. съвет ще са физически лица. затова е дадена възможност на ю.л. - член на сдружението да посочи ИМЕННО физически лица, които не са членове на сдружението. Разбираемо е едно ю.л. да иска да участва в управлението на сдружението със своя законен представител. Но тоя законен представител на това ю.л. като ф.л. не е член на сдружението. Ето защо е дадена възможност на ю.л. да посочва за своя законен представител - ф.л., което не е член на сдружението. Май това е замисъла.
-----------
Нека не забравяме, че и в ТЗ няма формална забрана за управители да бъдат посочвани други юридически лица. Даже до преди 2 год. това бе изрично упоменато като възможност в стария ПРАВИЛНИК за реда за упражняване правата на собственост на държавата в предприятията. Та там беше казано:
Чл. 21. (1) Управители и контрольори на държавни предприятия - еднолични дружества с ограничена отговорност, могат да бъдат физически и ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА.
Само че вече в новия ПРАВИЛНИК, тази разпоредба е изоставена.
лунатик

Мнениеот zvezda » 04 Мар 2005, 12:07

Колега, съмнявам се, че някой може да сподели практически опит, но ще се радвам,ако греша. Въпросът е интересен, а си мисля, че до момента, в който вие не опитате да "прокарате" в съда ваше заявление в този дух, спорът ще остане на чисто теоретична основа. Моето скромно мнение е, че е възможно друго ЮЛНЦ да бъде изп. директор. В тази връзка може да се обсъди смисъла на чл.10. ал.3 от ЗЮЛНЦ: "Юридическо лице с нестопанска цел може да участва в работата на орган на юридическото лице с нестопанска цел чрез своя представител или упълномощено от него лице." Аз поне тълкувам тази разпоредба в полза на мнението, че е възможно ЮЛНЦ да е изп. директор - чрез своя представител, разбира се. От друга страна си мисля, ако е разрешено само на ЮЛНЦ да участва в управителните и представителни органи на друго ЮЛНЦ - каква ще е нестопанската дейност на първото, щом една от дейностите му е срещу заплащане да упражнява работа, присъща на изпълнителен директор?
Ще ми е интересно да чуя и обратното становище в тълкуването на тази алинея.
zvezda
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Мар 2005, 14:36

Аз съм съгласен с Вас, още повече, че относно аргументите на Лунатик може да се каже, че няма проблем ЮЛ - изп. директор да упълномощи ФЛ да представлява ЮЛНЦ при посочените действия и изобщо относно всичко, стига такива да са условията на договора за управление, т.е. ЮЛНЦ да е съгласно.

Проблемът за мене е друг - вижте типовете отговорност, които носи изпълнителния директор - на прима виста и с уговорката, че коментирам по памет - има възможност и за административна, както и наказателна - това може ли да се носи от ЮЛ и не е ли това всъщност пречката, то да е изп. директор, поради което тази възможност изобщо не е предвидена вече по ТЗ например. Не може да се търси такава отговорност от пълномощника, стига да не е направил нещо в лично това му качество, не може и от ФЛ, формиращи волята на ИД- ЮЛ (стига пак да не е нещо в лично качество), и какво остава ... .
enigma

Мнениеот лунатик » 04 Мар 2005, 15:09

Носенето на евентуална наказателна и адм. отговорност е още един мотив против тезата за възможността ю.л. да е изп. орган на друго ю.л. Хайде да разширим малко темата: не е необходимо да се ограничаваме само в рамките на ю.л. с нестопанска цел. Както цитирах - формални забрани няма и в ТЗ относно тази възможност. Даже е било изрично допустимо - чл. 21 на стария ПРУПСДП. Но никой засега не повдига въпроса относно възможността ю.л. да е изп. орган на ю.л. по ТЗ.
Според мен - освен проблеми със вписването (ако са преодолими) ще има и проблеми с процесуалното представителство (чл. 18 ГПК) а така също и с подаването на искови молби - чл. 98 ГПК. (б."е": подпис на лицето, което подава молбата.). Една молба ще трябва да бъде подписана от изп. директор. Но щом той е ю.л. молбата от кого следва да бъде подписана? От упълновмощеното лице? (както твърди enigma). Но под пълномощното на упълномощеното лице - чий подпис ще стои? Този на представителя на ю.л. което е изп. директор?
лунатик

Мнениеот zvezda » 04 Мар 2005, 15:21

Да, логично ми се струва. Наказателната и административната отговорност се изключват за ЮЛ в качеството му на изп. директор. Но какви са функциите на изп. директор? Той преди всичко изпълнява нечии други решения. Той е един изпълнител по сключения с ЮЛНЦ договор. Не пречи в договора, който ще бъде сключен, да се предвиди отговорност (обезщетение) от ИД при увреда интересите на ЮЛНЦ. А ако наистина има случай на увреждане интересите на ЮЛНЦ, то това увреждане ще е причинено от човешки действия и по-конкретно - от действията на адвокатите, счетоводителите, които ще обслужват интересите на ЮЛНЦ. Защо същите да не могат да понесат лична отговорност по общия исков ред, ако именно те са действали срещу интересите на ЮЛНЦ (например присвоили са пари и т.н.)?
zvezda
Потребител

Мнениеот Гери » 04 Мар 2005, 15:36

Вижте дали ви харесва тона и държанието ми, си е лично ваш проблем. Дала съм кратък отговор, който смятам, че за колегите е ясен (предположих сте колега, от формулировката на въпросът ви, ако съм сбъркала моля за извинение, защото един гражданин не е нужно да е юридически грамотен). Част от колегите са дали отговор на въпросът ви доста изчерпателно, за съжаление аз смятам, че форума е за кратки отговори, а не за лекции по гражданско право. И все пак, въпреки че моето становище се припокрива с това, което колегата лунатик и колегата енигма са изложи, аз ще си позволя отново да маркирам (вече юридическите) своите аргументи (съвсем схематично):
Считам, че ИД на ЮЛНЦ може да бъде само ФЛ по следните причини:
- колегата лунатик е посочил чл.9 от наредбата, но всъщност по мое мнение той възпроизвежда (чл.9) чл.18 от ЗЮЛНЦ „...имената и длъжностите на лицата, представляващи юридическото лице с нестопанска цел...”;
- в подкрепа на неговото твърдение, че УС може да бъде само от ФЛ идва и обстоятелството, че се иска декларация-съгласие от лицата, които ще бъдат членове в УС. Възможно е ако ТД е член на УС, да излъчи ФЛ Х, което да представлява дружеството в УС и да даде декларация съгласие, че е съгласен да бъде член на УС, но в крайна сметка ФЛ Х е член на УС.
- Както колегата е споменал абсурдно е да се твърди, че ТД може да даде „образец от подписа”, а съобразно изискването на 2 Св. На СГС, самия образец от подписа трябва да включва и декларация съгласие (това от гледна точка на практиката);
- Колегата енигма правилно е посочил, че ИД като такъв носи отговорност за дейността на ЮЛНЦ – административна и наказателна. Нещо повече практиката е ИД да бъде назначен по трудово правоотношение. Това по линия на донорските програми, тъй като е възможно заплащането на месечно възнаграждение да залегне в проект. Такава е и практиката.

Според мен, нещата трябва да се развият така (такава е и практиката). Да приемем, че Х на брой СНЦ се обединяват в една обща Асоциация, всеки от тези Х на брой, излъчва представител, който да представлява СНЦ в учредяването на Асоциацията. В УС ще влязат 7 ЮЛНЦ, но всяко едно от тях ще е представлявано от ФЛ, а едно от тези ФЛ ще бъде и ИД. Дано достатъчно добре, да съм обяснила в основни линии каква е идеята ми и дано да е била достатъчно разбираема за вас!

Моля ви не мислете за моите доверители, мога да ви уверя, че на този етап нямам недоволни от мен такива. Не обичам да съм пространствена, нещо повече, не обичам да давам разрешения „на готово”. Смятам, че всеки трябва да чете и да се опитва да разсъждава, а ако има и практически опит може да го сподели. Ето направих го, дано да ви е полезен. Със сигурност ако регистрирате ЮЛНЦ пред СГС ще остави заявлението за вписване Б.Д. докато не бъдат посочени ФЛ за членове на УС и за ИД.
Отлично знам, че може да има ИД, нещо повече с устава на сдружението могат да се създадат и други органи, подпомагащи ИД и УС. Въпрос обаче вече на организация, бъдещи проекти и целева група.
Гери

Мнениеот Ant » 04 Мар 2005, 19:06

Добро изследване!
Но, за възможността адвокат да бъде управител на ЮЛНЦ, наистина няма пряка забрана в ЗА. А, за възможността, това да е адвокатско дружество - важат съображенията на лунатик.
Ant

Мнениеот директор » 04 Мар 2005, 22:12

Благодаря Ви, Лунатик!
Мнението Ви е изчерпателно и перфектно обосновано - аз съм напълно съгласен, че макар и изрично ЗЮЛНЦ ( респ. ТЗ) да не запретяват възможността ЮЛ да бъде член на управителен орган на друго ЮЛ ( или управител), тълкуването на разпоредбите в тези закони, следва да бъде в насока, че волята на законодателя е, че ЮЛ с членствени права в ЮЛ могат да определят именно и само физически лица за управителните му органи... няма нужда да възпроизвеждам аргументите Ви за да изразя съгласието си...
Това е моето становище - практиката по регистрациите ще даде окончателен отговор.

НО: Има съществена разлика между организационна структура и органи за управление на ЮЛНЦ. Съгласно ЗЮЛНЦ органи на ЮЛ са Общо събрание и Управителния съвет. И Управителния орган съгласно същия нормативен акт представлява ЮЛНЦ, ( но със свое решение - определя обема на представителна власт на отделните членове на съвета... ) т.е. съществува задължение да се заявят за вписване - състава на управителния орган на ЮЛ, който по силата на закона представлява ЮЛНЦ. ЮЛНЦ , обаче може да се представлява и по договорно отношение - договорът за управление се сключва по решение на УС от Представляващия/те по закона: Така, ИД на ЮЛНЦ не е управител или участник в органа на управление който по силата на закона представлява ЮЛ - формира и обективира воля, СЛЕДОВАТЕЛНО: ИД назначен по договор за управление НЕ ПОДЛЕЖИ НА ВПИСВАНЕ, аналогично както Търговския пълномощник по чл.26-27 ТЗ или търговски представител с широки изрични пълномощия и при всички други случаи на договорно представителство или пълномощие ( без прокурата )...

В десетките устави на СНЦ - вече регистрирани, които прегледах в Нета, най-често се среща следната организационна структура: ОС, УС ( задължителните) + други, като другите се формулират , да речем като - "УС може да определи/назначи лице, което може да не е член... за ИД , за ежедневното и оперативно управление на делата на "..." , като обема на правомощията му се определя с трудов или граждански договор за управление"... Най-често, само Председателя може да представлява ЮЛНЦ, както и кръга на представителната власт на ИД съвпада по обем на председателската. Често - така назначения ИД е длъжен по договора за управление да поддържа Секретариат/Деловодство на ЮЛНЦ или има правото да възложи тези секретарски функции на организация външен изпълнител...

ИД неучастващ в законния управителния орган на ЮЛ не се вписва. Дори ако е ФЛ и е член на УС - той се вписва в това му качество, а не като ИД.
Така ми се струва, че АдвДруж. може да бъде ИД на ЮЛНЦ. Както и всяко ЮЛ. Това разглеждам като потенциален и лесно осъществим начин едно ТД, АдвД и пр. да придобие пълен контрол върху неограничен брой ЮЛНЦ. Тъй като заседанията на УС могат да се провеждат и дистанционно - такъв "корпоративен" ИД може да дирижира и съдържанието на актовете на УС.
---------------------------------------------------------------
Извинете ме за нестройното изложение - много съм уморен.
директор

Следваща

Назад към Взаимопомощ