начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Измама от нотариус или ... ????

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама от нотариус или ... ????

Мнениеот Иво » 23 Мар 2005, 12:35

Здравейте, искам да споделя проблема пред който съм изправен :(
В края на 2003г., закупих апартамент, при сделката при Нотариуса, заплатих съответна сума за самия апартамент, като пак при него заплатих и сумата за дължимия данък за прехвърлянето 2% + таксата за вписване, за нотариална услуга и т.н. След вписването на сделката, от кантората на нотариуса ми да дадоха платежното нареждане за данъка, за таксата за вписване, с печатите на банката и както си трябва. Мои близки също закупиха апартамент (тази година)с друг нотариус, и при тях практиката беше същата т.е. парите за данъка и таксите се дават на нотариуса и той прави плащанията към данъчното от твое име и ти дава платежните нареждания от банката. Т.е. такава е практиката и както ми каза и познат адвокат така се процедира по принцип.
Защо ви разказвам всичко това?
Защото, както ви казах в края на 2003 (Ноември), направих въпросната сделка, от тогава съм ходил данъчното поне 5 пъти, за декларация за имота, за плащане на годишния данък и т.н. и сега Март 2005, от данъчното ми казаха че те този дапък по прехвърлянето на имота (2-та процента, което си е в моя случай 1200лв) НЕ СА ГИ ПОЛУЧИЛИ и аз ги дължа на данъчното!!!
При което си представяте моята изненада. Занесох им платежното нареждане, проверяваха в тяхната система и казаха че няма такова плащане. Тъй като все пак не съм ги внасял тези пари ЛИЧНО а нотариуса ги е внасял от мое име (или по-точно човек от кантората на нотариуса) Съответно отидох в Банката от която е подпечатано платежното и поисках да бъде направена справка за това платежно. След седмица получих от банката документ че ПРИ ТЯХ НЯМА ТАКОВА ПЛАЩАНЕ!!!
Излиза че има нещо гнило при Нотариуса, което пък от друга страна не ми се вижда много вероятно, то при него е върволица, кантората му е на Попа, и наистина са опашки при него, той тези 1000 лв ги изкарва точно за половин ден (а и за по-малко), защо ще ми дава фалшиво платежно за 1000 лв ??? Някак си не ми се връзва, от друг страна винаги има възможност, не той а човек от кантората да е направил врътката, не знам. Както и да е, в момента аз дължа на данъчното 1200 лв, които съм дал на нотариуса. Какво бихте ме посъветвали да направя в случая? Аз ще отида при него, това е ясно (днес ми се обадиха от банката, и още не съм отишъл до него). Какви възможни опции имам в тази ситуация ?
Иво

Re: Измама от нотариус или ... ????

Мнениеот адв. » 23 Мар 2005, 12:49

Проверихте ли при въпросния Н.ус ?
адв.

Мнениеот Иво » 23 Мар 2005, 13:00

Не съм отишъл още до него.Както казах горе, днес сутринта ми се обадиха от банката, а все пак съм на работа и не мога да ида веднага при нотариуса.
Когато подадох искането за справка в банката минала седмица, съпругата ми се обади в кантора на нотариуса, и от там и казаха че те имат и при тях въпросното платежно и цитираха данните от него (без разбира се тя да им ги казва) т.е. те пазят този документ, има го в техния архив на нотариуса, но сега (днес) банката казва че при тях - в банката, няма екземпляр от това платежно в техния архив :(
За момента не съм се обадил в кантората, предпочитам да ида лично, но честно казано искам да знам какво и как бих могъл да искам от нотариуса в тази ситуация, т.е. да имам някаква стратегия.
Иво

Мнениеот karabrim » 23 Мар 2005, 13:42

Иво , защо просто не отидеш при въпросния нотариус и не обясниш ситуацията така както тук.Това ще ти помогне много повече , отколкото да градиш стратегии.
И ако нищо не излезне , моят съвет е - прати жена си.
karabrim
Младши потребител

Мнениеот aia » 23 Мар 2005, 14:27

Трябва да изясните случая с нотариуса. Отидете директно при него. Няма как да докажете, че той - нотариуса е внесъл парите вместо вас, защото на платежното нареждане има вашето име и ЕГН като вносител. Разберете се с него и заедно предприемете по-нататъшни действия. Пишете, за да разкажете за развоя на събитията. Тази тема касае много хора.
Успех!
aia
Младши потребител

Мнениеот адв. » 23 Мар 2005, 15:28

ако на платежните има печата на банката и подписа на касиера, то тогава единствения извод е, че проблема е на банката ! Парите са внесени !
адв.

Мнениеот lubimec 13 » 23 Мар 2005, 15:39

a koi e notariusa , ako ne e taina . tam naokolo ima edin xubavec , podsudim , vse s takiva deyniy pro4ut , ama se oturvava po vsykakvi na4ini .
lubimec 13

Мнениеот Иво » 23 Мар 2005, 15:44

Да, да има печат на банката и подпис на касиер. Даже има второ платежно за таксата са вписване в съда което за 58 лв, и ако някой ще прави фалшив документ за 1000 лв, едва ли ще прави фалшив такъв за 58 лв, просто е смешно. Но банката казва че няма такова плащане :(

Да, ще отида при нотариуса разбира се, просто казвам "стратегия" защото, не съм въобще наясно как стоят юридически нещата, просто в един момент според банката излиза че нотариуса ги е присвоил тези пари и те не носели никаква отговност. И аз като отида при него, малко или много го обвинявам че го е направил.
Въпросната чиновничка в банката, на въпроса ми дали оспорва че това е оригинален печат на банката, ми отговори че печата си е оригинален но това не значело нищо !!! Което според мен си е чиста глупост, никоя банка не слага печат на празни бланки все пак.

Благодаря на всички за постовете, ще ви кажа как са се развили нещата.

Лек ден
Иво

Мнениеот Иво » 23 Мар 2005, 15:59

А за това кой е нотариуса (въпроса на lubimec 13), не бих искал да казвам имена докато не се изясни случая, защото съгласете се че не е коректно.
Но можеш ти да ми кажеш кой имаш в предвид за да знам дали да се пазя, макар че вече е малко късно.
Иво

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 23 Мар 2005, 16:01

Виж сега едно е сигурно - става дума за измама, въпросът е кой е измамникът- нотариусът, неговия служител, банковия служител който е приел парите или някой друг банковия служител, който има достъп до системата на банката. Ти имаш ли разписка от нотариуса че си му дал тези пари за да ти плати данъка? Предполагам - не...

Това което можеш да направиш е да пуснеш жалба до прокуратурата. И ако ще ходиш до нотариуса не носи оригиналната бележка, а копие и ако пуснеш жалба до прокуратурата приложи също копие,.
Строго погледнато ти си длъжен да пуснеш жалба до прокуратурата и е тяхна работа да разберат кой и как е издал тези бележки, сложил им е тези печати и т.н.
Последна промяна Anastassia.Terzieva на 25 Мар 2011, 23:35, променена общо 1 път
Фондация "Правна грамотност" Http://legalliteracy.eu - курсове за правна грамотност
Адвокат - САК http://lawyerbg.info
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот кк » 23 Мар 2005, 16:26

Мисля, че има грешка в счетоводството на данъчното - сигурно не са отразили превода - и това се е случвало. Все пак имате документ за превода - оригинал, който е у вас и с това ще докажете , че данъка е платен.
кк

Мнениеот Милена.П » 25 Мар 2005, 14:10

"кк" е прав - аз също съм имала подобен случай, в който въпреки аз лично си бях пуснала парите, в данъчното твърдяха, че при тях парите на са постъпили. Не смятам че има злоупотреба при нотариуса - рискува прекалено много за такава сума. Според мен напиши една официална молба до данъчното, че данъка ти е платен, приложи копие от платежното и ги остави те да се оправят с банката и да търсят къде е грешката - в тяхното ссчетоводство или в счетоводството на банката. Пък нека да видим как ще те накарат да платиш нещо втори път, при положение, че имаш платежно с подпис и печат на банковия служител. Но поговори и с нотариуса, макар, че не вярвам той да ти каже нещо различно от това което вече знаеш.
Милена.П

Назад към Взаимопомощ