начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Как да хвана хората с фалшиви болнични

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да хвана хората с фалшиви болнични

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 03:08

Шеф съм в фирма с 20 човека и имам много съмнения за фалшиви болнични на моите служители (днес ми липсват 4 човека). Естествено човек може да се разболее, но може и да си извади фалшиво болнично и да се размотава докато ние в фирмата се чудим кое по напред.

Въпросът ми е : имам ли аз някакъв начин за контрол над тези "болни" ? Вече съм се обаждал няколко пъти в НОИ но от там са много бавни и докато се размърдат той човека вече се е върнал на работа.

Затова искам да знам също имам ли право да уволня или накажа финансово служител за който със сигурност знам че е излъгал (примерно видян е на ресторант докато уж е болен от ангина) ?

Предвижда ли закона такива неща ? Благодаря за вниманието
Т.Луков

Re: Как да хвана хората с фалшиви болнични

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 09:41

Какво значи "фалшиви болнични"? Сигурен съм че болничните са издадени от личните лекари на Вашите служители и съответно са вписани в документацията на личния лекар. Следователно те са истински. Колкото до тава дали в тях диагнозата отговаря на истината това е друг въпрос. Ако болничния е за три дни и диагнозата е ОВИ то след три дни служителят ще е здрав и няма как да се провери в последствие дали той наостина е бил болен или не. Това разбира се се касае за болестите които протичат бързо и без никакви последствия. Друго е ако се касае за хронични болести и за "продължителни" болнични.
Това че сте видяли ваш служител болен от ангина нищо не променя. Това че е болен и е на домашно лечение не означава че човекът не може да ходи на ресторант по повод рождения ден на съпругата си например. Друг е въпросът ако човекът следва да лежи в болница, а пък той се разхожда из града....
Отговор

Мнениеот Be you » 29 Апр 2005, 11:08

Първо изследвайте микроклимата във фирмата. Да не би той да е болен? Изследвайте причините за заболяването на климата и доколко не се дължат на допуснати грешки от Ваша страна.
Be you

Мнениеот solomon » 29 Апр 2005, 11:18

Въпросът е уреден в чл.100 от Закона за болничните.Отворете и прочетете.Т.Луков написа:

> Шеф съм в фирма с 20 човека и имам много съмнения за фалшиви
> болнични на моите служители (днес ми липсват 4 човека).
> Естествено човек може да се разболее, но може и да си извади
> фалшиво болнично и да се размотава докато ние в фирмата се
> чудим кое по напред.
>
> Въпросът ми е : имам ли аз някакъв начин за контрол над тези
> "болни" ? Вече съм се обаждал няколко пъти в НОИ но от там са
> много бавни и докато се размърдат той човека вече се е върнал
> на работа.
>
> Затова искам да знам също имам ли право да уволня или накажа
> финансово служител за който със сигурност знам че е излъгал
> (примерно видян е на ресторант докато уж е болен от ангина) ?
>
> Предвижда ли закона такива неща ? Благодаря за вниманието
solomon

Мнениеот Бо » 29 Апр 2005, 12:04

Веоятно е така и кикроклиматът наистина не е добър. Да не би прекалено много да товарите хората и заплащането да не е особено добро. Тогава не се чудете, че те кръшкат.
Бо

Мнениеот 789 » 29 Апр 2005, 12:05

що за закон е " закона за болничните" ? изказвайте се подготвени!!
789

Мнениеот Таралан Кольо » 29 Апр 2005, 12:23

Началник, я им ритни трудовите книжки на тези "болни".
Таралан Кольо

Относно "климата" + дефиниция на фалшиви болнични

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 15:18

Климата си такъв какъвто е. Старая се да са доволни хората - когато сме имали добър сезон има бонуси (финансови) и се ходи на ресторант. Ако няма успехи не се ходи никъде и не се дава нищо.

Но дори и да беше лош климата, никой не е завързан насила да роботи. Всеки може да си тръгне когато иска и да си намери друга работа.

Но май вие си правите оглушки. Става дума за измама. Тя ми струва пари и време, както и загуба на клиенти.

Колкото до това което наричам фалшиви болнични е ясно : става дума за болничен лист наистина издаден от лекар но неоснователно - примерно на човека му няма нищо а пък е писано гнойна ангина. Или пък има наистина гнойна ангина ама са му дали една седмица пък той ще се оправи за 4 дена. Та така, говорим за измама. Много добре знаете че не трудно да се иска от личния лекар една такава "услуга".

Затова питам има ли легален начин да му пратя примерно един лекар у тях за да установи доколко е наистина болен и следователно да му се търси отговорност, както на него -служителя, така и на лекаря му.
Т.Луков

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 15:25

Да, наистина за какъв закон говорите. Трябва да се търси според мене или в здравния закон или в трудовия кодекс, ама къде точно ?
Т.Луков

Re: Относно "климата" + дефиниция на фалшиви болнични

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 15:36

И на мен ми е много интересно как ще стане това - да му изпратите доктор в жилището, за да го прегледа и да установи дали е болен. А колкото до обжалването на болничните листове си има процедура...
Отговор

"А колкото до обжалването на болничните листове си има проце

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 16:30

"А колкото до обжалването на болничните листове си има процедура..."............. а каква е тя ? Благодаря ви предварително за подробен отговор.
Т.Луков

Re: "А колкото до обжалването на болничните листове си има п

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 16:43

Закон за здравето:
Чл. 112. (1) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, фонд "Рехабилитация и социална интеграция" и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
1. срещу решенията на лекуващия лекар - в 14-дневен срок от получаването им пред лекарската консултативна комисия;
2. срещу решенията на ЛКК - в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК;
3. срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;
4. срещу решенията на НЕЛК - пред Софийския градски съд по реда на Закона за административното производство.
Отговор

Мнениеот 777 » 03 Май 2005, 14:35

Извинете ме,че пиша по памет. Вие можете самостоятелно като работодател да обжалвате пред ЛКК или ТЕЛК болничния лист,даже още в деня,в който работникът го представи. ЛКК или ТЕЛК имат право и задължение да извършат личен преглед на болния и да установят дали диагнозата е вярна. Но от опит ще Ви кажа,че ЛКК например никога не може да се организира толкова бързо,че в тридневен срок напр.да изпрати писмо на болния и той да се яви на преглед. Но има и друга възможност - ако болничния лист е с по-дълъг срок ,болния получи писмо от ЛКК да отиде на преглед и не го стори - болничния се отменя. Тогава - тези дни,в които е бил болнични няма да ги плащате на работника.Има и по-драстични мерки,разбира се. Въпросът Ви е уреден В Наредба за екпертиза на трудоспособността.
777

Как хората Ви да не взимат фалшиви болнични.

Мнениеот kpy » 03 Май 2005, 14:38

Не си спомням правилно, но или в Кремиковци или в Стомана - Перник имаха същия проблем. Накрая го решиха по оригинален начин. Всеки, който не е ползвал болничен през месеца получава бонус от 100 лв. към заплатата. Според, човека, който ми разказа това, проблемът е бил решен като с магическа пръчка.

Така, че ползвайте не само тоягата, но и моркова :)
kpy
Потребител

Мнениеот Т.Луков » 04 Май 2005, 00:29

Браво 777, това се казва отговор, ясен и конкретен. Мерси много ще разгледам тази Наредба за екпертиза на трудоспособността.
Т.Луков

Re: Как хората Ви да не взимат фалшиви болнични.

Мнениеот Т.Луков » 04 Май 2005, 00:33

Да и така става; при мен на практика го има , но не се дават пари за неболедуване а за свършена работа - стимулация с процент.

Но примерът който даваш показва именно това за което говорех по-горе : че има много хора които не са болни но си вадят болнични - от това губим всички ние в БГ
Т.Луков

Мнениеот Бо » 04 Май 2005, 11:04

Какви ми ги говорите? Ако ми давате наистина голяма и добра заплата, аз няма да ползвам болнични. Дори, когато се разболея истински, пак ще идвам на работа, според заболяването, разбира се.
Бо

Мнениеот иванова » 04 Май 2005, 13:48

Ами ще ползват ... Я кажете колко дни платен годишен отпуск им давате. Всички мой познати, който работят в частни фирми ползват по 10, максимум 14 дни и то календарни. За цяла година две седмици сами разбирате са безбожно малко, така че не се сърдете като ползват хората болнични.
иванова

Мнениеот gluharche » 05 Май 2005, 12:14

Uf... :)Ima si procedura, koqto ve4e sa vi qposo4ili kolegite mn dobre, ve4e e vupros na zaintresovanost da se sedne i podgotvi mijavite list4eta + prilojeniqta za proverka i. t.n. Klimatut, iskam da obyrna vnimanie nai-ve4e na tova... Sednete i pogovorete s va6ite rabotnic i slujiteli, suzdaite organizaci v reorganizaciqta, ako obuvkata ne vi stava ne si rejete kraka, a smenqte obuvkata! Nadqvam se 4e tova 6te vi pomgne, a ne brutalnoto i tvurdo otno6enie, makar i da se grijite dobre za va6ite rab i slujiteli, potplatete se sus solidni dokazatelstava v neloqlno otno6enie i povedenie kum vas kato rabotodatel i sednete da pogovorite, ako ne mojete da stignete do vzaima izgoda i re6enie na problema - to prosto ne habete nervi, a namere te si dr. koito da raboti po-dobre ili po na4in koito da vi haresa, ili o6te kazano da vi igae po svirkata, a svirki mnogo, no ne i unizenie v otno6eniqta m/u vas i potupkvane na moralni cennosti... dvustranna komunikaciq - vijte kakvo iskat ot tev i za6tot taka se polu4ava, te li sa murzelivi ili v teb e nerednostta, - stignet do konsensus, ako ne ... ve4e vi kazah - "obuvkata i krakut"... Uspeh s na4inanieto... Taka e kato ima6 biznes - trqbva da ima6 i lidestka strategiq i ka4estva... ako iska6 da se razviva6, ina4e ostanaloto vseki go ima...:)
gluharche
Младши потребител

Мнениеот Rabotnik » 03 Юни 2005, 15:30

Vij sega drugariu LUKOV !!

Prochetoh tvoite pisania tuk i se chuvstavm dlyjen da drasna niakolko reda...... Dopuskasch pravopisni greschki, malko izkaza ti e grubovatichyk, koeto govori za tvoiata lichnost. Hubavo si napravil firma, razvivasch niakakva dejnost, no si mislia, che problemyt na BG firmadjiite e drug - zaschto postaviate upravlenieto na personala na posledno miasto? Ochevidno niamasch nikakvi predvaritelni poznania otnosno personala, kak da se stimulira, kak da se pooschtriava, kak da se upravliava i t.n. NADO CHITAT TOVARISH LUKOV, NADO CHITAT. Mnogo pravilno ti zabiha vypros za mikroklimata v predpriatieto - ami tova ti e problema :o)) A schtom razsyjdavasch - "Na koito ne mu iznasia da si hodi.." ti za men si GOLA VODA :o))) Podberi si kachestveni hora, investiraj v obuchenie - periodichno, stimulirai gi dori i kogato niamasch dobri periodi, motivirai gi neprekysnato, napravi taka, che da rabotiat za teb - togava niama da im i pomen ot bolnichni listove na tvoeto biuro :o)))) EI, CHORBADJII, HORATA SA NAI-VAJNOTO NESCHTO ZAPOMNETE!!!!! Ajde spolai ti i dano si si vzel pouka ot pisaniata tuk.
USPEHI !! I ne se syrdi ei, pich !!!
Rabotnik

Следваща

Назад към Взаимопомощ