начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Как да хвана хората с фалшиви болнични

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да хвана хората с фалшиви болнични

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 03:08

Шеф съм в фирма с 20 човека и имам много съмнения за фалшиви болнични на моите служители (днес ми липсват 4 човека). Естествено човек може да се разболее, но може и да си извади фалшиво болнично и да се размотава докато ние в фирмата се чудим кое по напред.

Въпросът ми е : имам ли аз някакъв начин за контрол над тези "болни" ? Вече съм се обаждал няколко пъти в НОИ но от там са много бавни и докато се размърдат той човека вече се е върнал на работа.

Затова искам да знам също имам ли право да уволня или накажа финансово служител за който със сигурност знам че е излъгал (примерно видян е на ресторант докато уж е болен от ангина) ?

Предвижда ли закона такива неща ? Благодаря за вниманието
Т.Луков

Re: Как да хвана хората с фалшиви болнични

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 09:41

Какво значи "фалшиви болнични"? Сигурен съм че болничните са издадени от личните лекари на Вашите служители и съответно са вписани в документацията на личния лекар. Следователно те са истински. Колкото до тава дали в тях диагнозата отговаря на истината това е друг въпрос. Ако болничния е за три дни и диагнозата е ОВИ то след три дни служителят ще е здрав и няма как да се провери в последствие дали той наостина е бил болен или не. Това разбира се се касае за болестите които протичат бързо и без никакви последствия. Друго е ако се касае за хронични болести и за "продължителни" болнични.
Това че сте видяли ваш служител болен от ангина нищо не променя. Това че е болен и е на домашно лечение не означава че човекът не може да ходи на ресторант по повод рождения ден на съпругата си например. Друг е въпросът ако човекът следва да лежи в болница, а пък той се разхожда из града....
Отговор

Мнениеот Be you » 29 Апр 2005, 11:08

Първо изследвайте микроклимата във фирмата. Да не би той да е болен? Изследвайте причините за заболяването на климата и доколко не се дължат на допуснати грешки от Ваша страна.
Be you

Мнениеот solomon » 29 Апр 2005, 11:18

Въпросът е уреден в чл.100 от Закона за болничните.Отворете и прочетете.Т.Луков написа:

> Шеф съм в фирма с 20 човека и имам много съмнения за фалшиви
> болнични на моите служители (днес ми липсват 4 човека).
> Естествено човек може да се разболее, но може и да си извади
> фалшиво болнично и да се размотава докато ние в фирмата се
> чудим кое по напред.
>
> Въпросът ми е : имам ли аз някакъв начин за контрол над тези
> "болни" ? Вече съм се обаждал няколко пъти в НОИ но от там са
> много бавни и докато се размърдат той човека вече се е върнал
> на работа.
>
> Затова искам да знам също имам ли право да уволня или накажа
> финансово служител за който със сигурност знам че е излъгал
> (примерно видян е на ресторант докато уж е болен от ангина) ?
>
> Предвижда ли закона такива неща ? Благодаря за вниманието
solomon

Мнениеот Бо » 29 Апр 2005, 12:04

Веоятно е така и кикроклиматът наистина не е добър. Да не би прекалено много да товарите хората и заплащането да не е особено добро. Тогава не се чудете, че те кръшкат.
Бо

Мнениеот 789 » 29 Апр 2005, 12:05

що за закон е " закона за болничните" ? изказвайте се подготвени!!
789

Мнениеот Таралан Кольо » 29 Апр 2005, 12:23

Началник, я им ритни трудовите книжки на тези "болни".
Таралан Кольо

Относно "климата" + дефиниция на фалшиви болнични

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 15:18

Климата си такъв какъвто е. Старая се да са доволни хората - когато сме имали добър сезон има бонуси (финансови) и се ходи на ресторант. Ако няма успехи не се ходи никъде и не се дава нищо.

Но дори и да беше лош климата, никой не е завързан насила да роботи. Всеки може да си тръгне когато иска и да си намери друга работа.

Но май вие си правите оглушки. Става дума за измама. Тя ми струва пари и време, както и загуба на клиенти.

Колкото до това което наричам фалшиви болнични е ясно : става дума за болничен лист наистина издаден от лекар но неоснователно - примерно на човека му няма нищо а пък е писано гнойна ангина. Или пък има наистина гнойна ангина ама са му дали една седмица пък той ще се оправи за 4 дена. Та така, говорим за измама. Много добре знаете че не трудно да се иска от личния лекар една такава "услуга".

Затова питам има ли легален начин да му пратя примерно един лекар у тях за да установи доколко е наистина болен и следователно да му се търси отговорност, както на него -служителя, така и на лекаря му.
Т.Луков

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 15:25

Да, наистина за какъв закон говорите. Трябва да се търси според мене или в здравния закон или в трудовия кодекс, ама къде точно ?
Т.Луков

Re: Относно "климата" + дефиниция на фалшиви болнични

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 15:36

И на мен ми е много интересно как ще стане това - да му изпратите доктор в жилището, за да го прегледа и да установи дали е болен. А колкото до обжалването на болничните листове си има процедура...
Отговор

"А колкото до обжалването на болничните листове си има проце

Мнениеот Т.Луков » 29 Апр 2005, 16:30

"А колкото до обжалването на болничните листове си има процедура..."............. а каква е тя ? Благодаря ви предварително за подробен отговор.
Т.Луков

Re: "А колкото до обжалването на болничните листове си има п

Мнениеот Отговор » 29 Апр 2005, 16:43

Закон за здравето:
Чл. 112. (1) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, фонд "Рехабилитация и социална интеграция" и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
1. срещу решенията на лекуващия лекар - в 14-дневен срок от получаването им пред лекарската консултативна комисия;
2. срещу решенията на ЛКК - в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК;
3. срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;
4. срещу решенията на НЕЛК - пред Софийския градски съд по реда на Закона за административното производство.
Отговор

Мнениеот 777 » 03 Май 2005, 14:35

Извинете ме,че пиша по памет. Вие можете самостоятелно като работодател да обжалвате пред ЛКК или ТЕЛК болничния лист,даже още в деня,в който работникът го представи. ЛКК или ТЕЛК имат право и задължение да извършат личен преглед на болния и да установят дали диагнозата е вярна. Но от опит ще Ви кажа,че ЛКК например никога не може да се организира толкова бързо,че в тридневен срок напр.да изпрати писмо на болния и той да се яви на преглед. Но има и друга възможност - ако болничния лист е с по-дълъг срок ,болния получи писмо от ЛКК да отиде на преглед и не го стори - болничния се отменя. Тогава - тези дни,в които е бил болнични няма да ги плащате на работника.Има и по-драстични мерки,разбира се. Въпросът Ви е уреден В Наредба за екпертиза на трудоспособността.
777

Как хората Ви да не взимат фалшиви болнични.

Мнениеот kpy » 03 Май 2005, 14:38

Не си спомням правилно, но или в Кремиковци или в Стомана - Перник имаха същия проблем. Накрая го решиха по оригинален начин. Всеки, който не е ползвал болничен през месеца получава бонус от 100 лв. към заплатата. Според, човека, който ми разказа това, проблемът е бил решен като с магическа пръчка.

Така, че ползвайте не само тоягата, но и моркова :)
kpy
Потребител

Мнениеот Т.Луков » 04 Май 2005, 00:29

Браво 777, това се казва отговор, ясен и конкретен. Мерси много ще разгледам тази Наредба за екпертиза на трудоспособността.
Т.Луков

Re: Как хората Ви да не взимат фалшиви болнични.

Мнениеот Т.Луков » 04 Май 2005, 00:33

Да и така става; при мен на практика го има , но не се дават пари за неболедуване а за свършена работа - стимулация с процент.

Но примерът който даваш показва именно това за което говорех по-горе : че има много хора които не са болни но си вадят болнични - от това губим всички ние в БГ
Т.Луков

Мнениеот Бо » 04 Май 2005, 11:04

Какви ми ги говорите? Ако ми давате наистина голяма и добра заплата, аз няма да ползвам болнични. Дори, когато се разболея истински, пак ще идвам на работа, според заболяването, разбира се.
Бо

Мнениеот иванова » 04 Май 2005, 13:48

Ами ще ползват ... Я кажете колко дни платен годишен отпуск им давате. Всички мой познати, който работят в частни фирми ползват по 10, максимум 14 дни и то календарни. За цяла година две седмици сами разбирате са безбожно малко, така че не се сърдете като ползват хората болнични.
иванова

Мнениеот gluharche » 05 Май 2005, 12:14

Uf... :)Ima si procedura, koqto ve4e sa vi qposo4ili kolegite mn dobre, ve4e e vupros na zaintresovanost da se sedne i podgotvi mijavite list4eta + prilojeniqta za proverka i. t.n. Klimatut, iskam da obyrna vnimanie nai-ve4e na tova... Sednete i pogovorete s va6ite rabotnic i slujiteli, suzdaite organizaci v reorganizaciqta, ako obuvkata ne vi stava ne si rejete kraka, a smenqte obuvkata! Nadqvam se 4e tova 6te vi pomgne, a ne brutalnoto i tvurdo otno6enie, makar i da se grijite dobre za va6ite rab i slujiteli, potplatete se sus solidni dokazatelstava v neloqlno otno6enie i povedenie kum vas kato rabotodatel i sednete da pogovorite, ako ne mojete da stignete do vzaima izgoda i re6enie na problema - to prosto ne habete nervi, a namere te si dr. koito da raboti po-dobre ili po na4in koito da vi haresa, ili o6te kazano da vi igae po svirkata, a svirki mnogo, no ne i unizenie v otno6eniqta m/u vas i potupkvane na moralni cennosti... dvustranna komunikaciq - vijte kakvo iskat ot tev i za6tot taka se polu4ava, te li sa murzelivi ili v teb e nerednostta, - stignet do konsensus, ako ne ... ve4e vi kazah - "obuvkata i krakut"... Uspeh s na4inanieto... Taka e kato ima6 biznes - trqbva da ima6 i lidestka strategiq i ka4estva... ako iska6 da se razviva6, ina4e ostanaloto vseki go ima...:)
gluharche
Младши потребител

Мнениеот Rabotnik » 03 Юни 2005, 15:30

Vij sega drugariu LUKOV !!

Prochetoh tvoite pisania tuk i se chuvstavm dlyjen da drasna niakolko reda...... Dopuskasch pravopisni greschki, malko izkaza ti e grubovatichyk, koeto govori za tvoiata lichnost. Hubavo si napravil firma, razvivasch niakakva dejnost, no si mislia, che problemyt na BG firmadjiite e drug - zaschto postaviate upravlenieto na personala na posledno miasto? Ochevidno niamasch nikakvi predvaritelni poznania otnosno personala, kak da se stimulira, kak da se pooschtriava, kak da se upravliava i t.n. NADO CHITAT TOVARISH LUKOV, NADO CHITAT. Mnogo pravilno ti zabiha vypros za mikroklimata v predpriatieto - ami tova ti e problema :o)) A schtom razsyjdavasch - "Na koito ne mu iznasia da si hodi.." ti za men si GOLA VODA :o))) Podberi si kachestveni hora, investiraj v obuchenie - periodichno, stimulirai gi dori i kogato niamasch dobri periodi, motivirai gi neprekysnato, napravi taka, che da rabotiat za teb - togava niama da im i pomen ot bolnichni listove na tvoeto biuro :o)))) EI, CHORBADJII, HORATA SA NAI-VAJNOTO NESCHTO ZAPOMNETE!!!!! Ajde spolai ti i dano si si vzel pouka ot pisaniata tuk.
USPEHI !! I ne se syrdi ei, pich !!!
Rabotnik

Следваща

Назад към Взаимопомощ