- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ
|
|
Привет,
Ами след като е при вас е приключил конкурса, най вероятно се чака да проключи и в останалите конкурсни центрове, след което министъра трябва да издаде заподед за назначаването ви и най накрая ще ви пратят на курс. Впрочем къде е приключила конкурсната процедура, наистина при този конкурс много малко кандидати взимат участие в темата. Мен ме назначиха преди около година и тогава имаше доста участници.
Ами след като е при вас е приключил конкурса, най вероятно се чака да проключи и в останалите конкурсни центрове, след което министъра трябва да издаде заподед за назначаването ви и най накрая ще ви пратят на курс. Впрочем къде е приключила конкурсната процедура, наистина при този конкурс много малко кандидати взимат участие в темата. Мен ме назначиха преди около година и тогава имаше доста участници.
- toxic
- Младши потребител
Аз съм от Сливен. При нас конкурсът също приключи.Чакаме заповеди за назначаване.Toxic понеже си вещ относно цялата процедура би ли споделил опита си . Най-вече относно този курс . На мен ми казаха ,че има насрочен такъв за месец юли като щял да трае 3 месеца, следващият бил насрочен за октомври и е с продължителност 6 месеца.Ако някой знае подробности за тези курсове да пише.
Също(към Toxic) искам да те попитам като младши ли беше назначен и ако да кога те накараха да даваш 1то си дежурство.
Много благодаря предварително и дано някой даде малко светлина по тези въпроси.
Също(към Toxic) искам да те попитам като младши ли беше назначен и ако да кога те накараха да даваш 1то си дежурство.
Много благодаря предварително и дано някой даде малко светлина по тези въпроси.
- margaritahlebarova1
- Младши потребител
Здравейте,
Аз бях назначен като дознател, тъй като имах две години юридически стаж и направо започнах работа. Първото ми самостоятелно посетено произшествие беше на петият ден след като започнах работа, но това стана, защото нямаше свободен колега и почти през цялото време поддържахме връзка по телефона и не без помощта на вещо лице - автоексперт. Произшествието беше ПТП с двама пострадали. След това един месец ходих съвместно с колеги на произществия и в началото на втория месец започнах да давам самостоятелно дежурства. Не е фатално и няма нищо страшно. Много е важно да има кой да те научи на основните неща, в този смисъл аз имах късмет и скоро ще стане една година откакто работя тази работа. Впрочем в началото на юли аз също отивам на курс, до края на месец Септември. А за тези които в момента им тече конкурсната процедура е почти сигурно че ще ходят на курс за шест месеца, нещо напълно излишно според мен. Ако някой има въпроси ще се радвам да отговоря
Аз бях назначен като дознател, тъй като имах две години юридически стаж и направо започнах работа. Първото ми самостоятелно посетено произшествие беше на петият ден след като започнах работа, но това стана, защото нямаше свободен колега и почти през цялото време поддържахме връзка по телефона и не без помощта на вещо лице - автоексперт. Произшествието беше ПТП с двама пострадали. След това един месец ходих съвместно с колеги на произществия и в началото на втория месец започнах да давам самостоятелно дежурства. Не е фатално и няма нищо страшно. Много е важно да има кой да те научи на основните неща, в този смисъл аз имах късмет и скоро ще стане една година откакто работя тази работа. Впрочем в началото на юли аз също отивам на курс, до края на месец Септември. А за тези които в момента им тече конкурсната процедура е почти сигурно че ще ходят на курс за шест месеца, нещо напълно излишно според мен. Ако някой има въпроси ще се радвам да отговоря
- toxic
- Младши потребител
Бих искала да попитам за обучението: къде се спи, как са уредени нещата, мога ли да ползвам семейно общежитие-тъй като съм семейна?
- marmaid
- Младши потребител
zdravei!i az tova se 4udia,skoro ne e imalo !
ivalina написа:Здравейте! Някой знае ли кога ще има изпит за дознатели във Варна?
благодаря Ви!
- desaslava81
- Нов потребител
НИКОЙ ЛИ НЕ Е ХОДИЛ ОЩЕ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРВЮ В СОФИЯ? МОЛЯ, НЯКОИ АКО Е БИЛ ДА СПОДЕЛИ КАК ПРОТИЧА ТО В СДП !
- iviani
- Младши потребител
Здравейте! Искам да внеса малко яснота по въпроса за първоначалната професионална подгодовка /т.н.школа/, която се провежда в Академията на МВР. По настоящем последната е 3 м., но за новоназначените ще бъде 6м. Подготовката се провежда както вече посочих в София -АМВР. Подготовката е задължителна за новопостъпилите в системата на МВР. Тя включва два модула- общ и специален. Общият модул е с продължителност месец и половина. В него слушателите се обучават на обща полицейска подготовка-полицейско право , полицейска етика, полицейска психология, долекарска помощ, стрелкова подготовка, лична защита и физическа подготовка, тактическа подготовка, оперативно-издирвателна дейност. От всички тези глупусти най-много си заслужава стрелковата подготовка т.к. служителите на МВР на длъжност дознатели имат право да носят оръжие. Общият модул завършва с полагането на изпити по отделните дисциплини. Следва специалния модул-при него в рамките на двудневни семинарни занятия дознатели от системата обучават слушателите относно разследването на различни престъпления. Този модул започва с лекционен курс по НП, НПК и Криминалистика. Завършва с изпит по трите дисциплини.
Относно условията в АМВР-те са под всякъква критика, след като пристигнеш с багажите за 3м., те настаняват в примитивни общежития , казармен тип. В стая по 3-4 човека. Вратите и прозорците обиктовено са изкъртени, та се налага да си ги поправиш преди да се настаниш. Стаите задължително трябва да си дезинцекцираш, задължително трябва да си носиш спално бельо, завивка, възглавница, защото тяхните просто са неизползваеми. Относно храната-по принцип в АМВР има стол, но храната по някога не става за ядене, най-близкият сравнително зареден хранителен магазин е на 15 мин. път. А иначе режимът в Академията е почти военен, на всеки курс има началник курс, който те дебне като падарин и функцията му е уж да ти решава проблемите, но нещо не се получава-забележки относно облеклото, закъсненията, относно събиранията в общежитието и т.н. Ами това е, пожелавам на новоназначените и на тези които им предстои школа да се въоръжат с повече търпение. Истината е , че в школата на нищо не те учат, всички знания се придобиватв процеса на работа. Ако някой се интересува нещо по-конкретно да пита.
Относно условията в АМВР-те са под всякъква критика, след като пристигнеш с багажите за 3м., те настаняват в примитивни общежития , казармен тип. В стая по 3-4 човека. Вратите и прозорците обиктовено са изкъртени, та се налага да си ги поправиш преди да се настаниш. Стаите задължително трябва да си дезинцекцираш, задължително трябва да си носиш спално бельо, завивка, възглавница, защото тяхните просто са неизползваеми. Относно храната-по принцип в АМВР има стол, но храната по някога не става за ядене, най-близкият сравнително зареден хранителен магазин е на 15 мин. път. А иначе режимът в Академията е почти военен, на всеки курс има началник курс, който те дебне като падарин и функцията му е уж да ти решава проблемите, но нещо не се получава-забележки относно облеклото, закъсненията, относно събиранията в общежитието и т.н. Ами това е, пожелавам на новоназначените и на тези които им предстои школа да се въоръжат с повече търпение. Истината е , че в школата на нищо не те учат, всички знания се придобиватв процеса на работа. Ако някой се интересува нещо по-конкретно да пита.
- Semida
- Нов потребител
мерси за изчерпателната информация !!
какво ще рече двудневни занятия ?
кое облекло е "неподходящо" в такъв случай?
ако не вземеш някой изпит , какво става ?
казваш че има стол .. а какви са цените в него ?
заплатата как се изплаща ..и колко е ?
има ли някакви облекчения при пътувания с влак ?
и все пак мисля ,че няма да е 6 месеца (откъде имаш информация? ), а не повече от месец и половина - при тоя недостиг на кадри това си е направо лудост !!!
Semida написа:при него в рамките на двудневни семинарни занятия дознатели от системата обучават слушателите относно разследването на различни престъпления. ...., но нещо не се получава-забележки относно облеклото,
какво ще рече двудневни занятия ?
кое облекло е "неподходящо" в такъв случай?
ако не вземеш някой изпит , какво става ?
казваш че има стол .. а какви са цените в него ?
заплатата как се изплаща ..и колко е ?
има ли някакви облекчения при пътувания с влак ?
и все пак мисля ,че няма да е 6 месеца (откъде имаш информация? ), а не повече от месец и половина - при тоя недостиг на кадри това си е направо лудост !!!
- marek972
- Потребител
Двудневни занятия означава, че по всеки вид престъпления напр. Престъпления против собствеността, курсът е два дни, през които се прави общ теоритически преглед и след това практическа част-решаване на казуси, оглед на местопроизшествие и т.н.
Ако не си вземеш изпита на редовната дата, има обявени поправителни дати. Доколкото знам скъсани имаше само на т.н.професионален изпит т.е по НК, НПК и Криминалистика. Тези, които бяха скъсани се явиха отново, но и от тях пак имаше скъсани. Проблема там е преподавателят по криминалистика.
За храненето в стола- цените не са високи, но не винаги можеш да се вредиш да ядеш, защото почивката ти е от 11.30 до 12.30ч. , по това време всички курсанти от академията, плюс задочници и други подобни на нашия курсове за обучение също се редят на опашка за храна. За вечеря се продават специални купони, но не винаги има вечеря, т.е почти никога не се предлага, защото няма толкова желаещи.
Относно недостигът на кадри и продължителността на курса- това въобще не е проблем за АМВР-преподавателите там си мислят, че без такова обучение не можеш да станеш дознател, изумителното е "защо" след като си учил 5 г. и половина с всички там изпити по правоспособност и т.н., трябва да се подложиш и на това. Още докато бяхме в Академията преподавателите , а и Гл. дознател казаха, че новоназначените от предстоящите конкурси ще бъдат със статут на стажанти и ще се обучават 6м. в АМВР, те ще станат дознатели ако успешно завършат курса и до тогава ще получават 80% от възнаграждението на дознателя. Това ни казаха в Академията през януари докато течеше нашия курс. Уверяваха ни , че сме последните, които са назначени по стария ред-т.е. ние преминавахме обучение , след като вече бяхме назначени на длъжност дознатели и като държавни служители. За периода на курса си получавахме пълна работна заплата, плюс командировъчни пари / по 5 лв. на ден/. Но така или иначе разходите са големи-за храна, за пътуване до родните места и т.н.
За облеклото- правеха забележка за дънките и други по спортни панталони-най-вече началника на курса, даже един от колегите имаше обеца, та го гониха по коридорите да си я свали. Всяка сутрин на влизане в академията имаше униформени началници на курсове , които проверяваха курсантите дали са в опрятен вид , пък и нас покрай тях, ако не им харесаше нещо веднага докладваха на нашия началник курс. Изобщо може да се говори много за простотията в Академията.
Ако не си вземеш изпита на редовната дата, има обявени поправителни дати. Доколкото знам скъсани имаше само на т.н.професионален изпит т.е по НК, НПК и Криминалистика. Тези, които бяха скъсани се явиха отново, но и от тях пак имаше скъсани. Проблема там е преподавателят по криминалистика.
За храненето в стола- цените не са високи, но не винаги можеш да се вредиш да ядеш, защото почивката ти е от 11.30 до 12.30ч. , по това време всички курсанти от академията, плюс задочници и други подобни на нашия курсове за обучение също се редят на опашка за храна. За вечеря се продават специални купони, но не винаги има вечеря, т.е почти никога не се предлага, защото няма толкова желаещи.
Относно недостигът на кадри и продължителността на курса- това въобще не е проблем за АМВР-преподавателите там си мислят, че без такова обучение не можеш да станеш дознател, изумителното е "защо" след като си учил 5 г. и половина с всички там изпити по правоспособност и т.н., трябва да се подложиш и на това. Още докато бяхме в Академията преподавателите , а и Гл. дознател казаха, че новоназначените от предстоящите конкурси ще бъдат със статут на стажанти и ще се обучават 6м. в АМВР, те ще станат дознатели ако успешно завършат курса и до тогава ще получават 80% от възнаграждението на дознателя. Това ни казаха в Академията през януари докато течеше нашия курс. Уверяваха ни , че сме последните, които са назначени по стария ред-т.е. ние преминавахме обучение , след като вече бяхме назначени на длъжност дознатели и като държавни служители. За периода на курса си получавахме пълна работна заплата, плюс командировъчни пари / по 5 лв. на ден/. Но така или иначе разходите са големи-за храна, за пътуване до родните места и т.н.
За облеклото- правеха забележка за дънките и други по спортни панталони-най-вече началника на курса, даже един от колегите имаше обеца, та го гониха по коридорите да си я свали. Всяка сутрин на влизане в академията имаше униформени началници на курсове , които проверяваха курсантите дали са в опрятен вид , пък и нас покрай тях, ако не им харесаше нещо веднага докладваха на нашия началник курс. Изобщо може да се говори много за простотията в Академията.
- Semida
- Нов потребител
Мале, мале, като ви чета постовете, просто свят ми се вие и ми се плаче
Тъжна картинка за полицейското разследване - 21 век в България!!
Колко жалко е да си дознател!!
Тъжна картинка за полицейското разследване - 21 век в България!!
Колко жалко е да си дознател!!
- fixxxer
- Потребител
Само искам да вмъкна няколо реда , предназначени за колегите , които се интересуват какво точно ги очаква на дознателското поприще, особено ако са семейни и с деца. Надявам се да не прозвуча много "битово", но действителността е такава. Ако работите в натоварено полицейско управление с малък щат - например , ако сте общо 3-4 дознатели, сами си сметнете колко дежурства на месец ще ви се паднат, и то ако някой от колегите не е болен или не ползва отпуск. За времето, през което сте дежурен ще ттрябва да си гарантирате наличие на детегледачка, защото най-често ще ви се налага да излизате от дома си по всяко време и разбира се, никой не може да каже кога ще се приберете. Работното време е до 17.30 часа, но в детските градини например рядко някой ще чака до това време да си приберете отрочето , следователно трябва да си осигурите човек , когото да ангажирате с прибирането да детето от съответно детско заведение . За съжаление , също така никой няма да ви плаща дежурствата, ако имате късмет , ще ползвате почивни дни като компенсация за онези, през които сте дежурни, но това ще може да стане само ако работата ви го позволи . Доколкото мога да преценя, работата го позволява на малцина . От друга страна, ще си остане ваш финансовия ангажимент за пътуването до работното място /за разлика от министерството на правосъдието/, за телефонните разговори , които са извънградски или на мобилни телефони, за превоза до районен съд и прокуратура и окръжен съд и прокуратура по работа, ако същите се намират в друго населено място. Ваш, също така ,ще бъде ангажиментът да си осигурите компютър, принтер, консумативи за тях, всякакви канцеларски материали с изключение на листи, а ако нямате късмет - може да се наложи да си правите ремонт на кабинета , например, за да стане обитаем. В същото време, независимо колко дела сте отработили, колко дежурства сте дали или колко добре се справяте с професионалните си анжажименти най-общо казано ,заплатата ви ще си остане непроменена, и при това около 2-3 пъти по-ниска от тази на колегите от съда , прокуратурата и особено следствието. Не искам да коментирам за отношението от страна на служителите на министерството на правосъдието към тези от системата на МВР. Но това, както вече казах , е по-скоро "битовата" страна на работата като дознател.
- elgeorgieva
- Нов потребител
Темата пак замря нещо.
Относно обучението в АМВР в София ме интересува след като съм семейна дали ще ми дадат семейно общежитие.
А по повод на вече приключилият конкурс - на нас вече ни звъняха от ОДП-то да отидем и да подпишем някакви протоколи.
Пишете какво става и при Вас.
Относно обучението в АМВР в София ме интересува след като съм семейна дали ще ми дадат семейно общежитие.
А по повод на вече приключилият конкурс - на нас вече ни звъняха от ОДП-то да отидем и да подпишем някакви протоколи.
Пишете какво става и при Вас.
- marmaid
- Младши потребител
не знам Semifa от къде точно пада и от къде е възмущението й/му от АМВР и какво толкова е изненадан/а от реда там. Все пак това е ПОЛИЦИЯ, а не модно ревю или бюрцето във фирмичката. Явно по-различните условия на живот, в смисъл по-подредените, не са по вкуса й/му. Тогава, защо работите в полицията??? В мизерията??? Аз лично имам само хубави впечатления от АМВР. Който не е готов за различен начин на работа и ред въобще да не се захваща. Ако не искате началници, бягайте далеч дознатели!
- vanyasc
- Младши потребител
elgeorgieva написа:Само искам да вмъкна няколо реда , предназначени за колегите , които се интересуват какво точно ги очаква на дознателското поприще, особено ако са семейни и с деца. Надявам се да не прозвуча много "битово", но действителността е такава. Ако работите в натоварено полицейско управление с малък щат - например , ако сте общо 3-4 дознатели, сами си сметнете колко дежурства на месец ще ви се паднат, и то ако някой от колегите не е болен или не ползва отпуск. За времето, през което сте дежурен ще ттрябва да си гарантирате наличие на детегледачка, защото най-често ще ви се налага да излизате от дома си по всяко време и разбира се, никой не може да каже кога ще се приберете. Работното време е до 17.30 часа, но в детските градини например рядко някой ще чака до това време да си приберете отрочето , следователно трябва да си осигурите човек , когото да ангажирате с прибирането да детето от съответно детско заведение . За съжаление , също така никой няма да ви плаща дежурствата, ако имате късмет , ще ползвате почивни дни като компенсация за онези, през които сте дежурни, но това ще може да стане само ако работата ви го позволи . Доколкото мога да преценя, работата го позволява на малцина . От друга страна, ще си остане ваш финансовия ангажимент за пътуването до работното място /за разлика от министерството на правосъдието/, за телефонните разговори , които са извънградски или на мобилни телефони, за превоза до районен съд и прокуратура и окръжен съд и прокуратура по работа, ако същите се намират в друго населено място. Ваш, също така ,ще бъде ангажиментът да си осигурите компютър, принтер, консумативи за тях, всякакви канцеларски материали с изключение на листи, а ако нямате късмет - може да се наложи да си правите ремонт на кабинета , например, за да стане обитаем. В същото време, независимо колко дела сте отработили, колко дежурства сте дали или колко добре се справяте с професионалните си анжажименти най-общо казано ,заплатата ви ще си остане непроменена, и при това около 2-3 пъти по-ниска от тази на колегите от съда , прокуратурата и особено следствието. Не искам да коментирам за отношението от страна на служителите на министерството на правосъдието към тези от системата на МВР. Но това, както вече казах , е по-скоро "битовата" страна на работата като дознател.
МДАА....СЯКАШ СИ ЧЕТА МОИТЕ ПИСАНИЯ ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА...)))
отдавна всъщност не съм писала тук, но като прочетох този пост реших че е редно някой да го подкрепи......
БЪДЕЩИ ДОЗНАТЕЛИ ТОВА Е ГРОЗНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!!!! Почти няма какво да добавя. В София е истински кошмар. Районна прокуратура е разположена на 5 различни места, а деловодството от което само можеше да изведеш дело ли постановление на СРП е е само на едно място. Сещате ли се какво разкарване става из градския транспорт. Понякога един ден не стига за да възобновиш едно дело.
отношението на прокурорите към дознателите е като ......дори не знам как да го оприлича:подигравателно, насмешливо, позволяват си(много от тях) да ти крещят и да те заплашват..., включително не ги интересува че ти почиваш от 24 часово дежурство и те задължават точно днес да докладваше(занесеш делото в канцелариата му)......Май мога да напиша книга за неволята на българския дознател:)))))
Така, че бъдещи дознатели МИСЛЕТЕ добре, когато си подавате документите.
Относно режима в АМВР мога да кажа следното: Всеки, който иска да бъде служител на една силова институция трябва да сесъбразява с определени правила на поведение. Служителят трябва да е с опрятен външен вид, да вдъхва доверие и респект. Съжалявам ако ще засегна някой но СЪДЪТ, ПРОКУРАТУРАТА, МИНИСТЕРСТВАТА както и други институции и не напоследно място РПУ НЕ Е селския мегдан, където да дефилирате в стил "Мутреса" или "Мутра"
Освен това съвсем нормално от вас да изискват дисциплина иначе всеки ще започне да си прави каквото си иска а това може да е опасно....във всеки един смисъл!
- Aidin
- Младши потребител
И в този ред на мисли искам само да добавя в името на справедливостта, че пребиваването на новоназначените дознатели в АМВР в рамките на тези курсове може да се превърне в много приятно преживяване . Да, мизерията е пълна, но това ще ви подготви за битовите условия в управленията. Да, и началници има, ама и в управленията е същото, че има такива и в прокуратурата ..... Да, следят за облеклото и за прическите , но ако си мислите ,че не е същото и в работата ви....... Не съм чувала началници на управления да са давали изрични указания относно облеклото на дознателите, но на практика има милион начини да ви покажат как се очаква от вас да се обличате и те го правят . Към това се добавя и факта ,че в някои районни съдилища например е забранено да се влиза с къси или 7/8 панталони , с дрехи без ръкави или такива ,които не покриват талията . На фона на тези ограниченя, да се върна на мисълта си, в Академията кипи трескав живот и всеки, пребиваващ там, има възможност да се запознае с много колеги - освен дознатели и други от системата на МВР, също обучаващи се по разни програми . Това се оказаха безценни контакти , от които се възползвах с пълна сила по-късно /колегите също/ . Системата не се грижи за никого, затова единственото спасение в много ситуации е взаимната помощ.
- elgeorgieva
- Нов потребител
[quote="marmaid"
- marmaid
- Младши потребител
Не знам с абсолютна точност отговора на този въпрос, но по времето, когато аз посещавах курсовете в АМВР, много от колегите бяха семейни, но всички бяха поставени при еднакви условия - тоест , абсолютно никой не те пита имаш ли или нямаш семейство , делиш стаи в общежитието наравно с всички . Женените правеха много маневри, за да могат съпрузите им да влизат в сградите през някои от уикендите , което по правило беше забранено . Всъщност в академията въобще няма семейни общежития ,доколкото знам, а и няма логика да има . Дано нещата са се променили през това време, но не вярвам ...Всъщност, още когато кандидатствахме за работата ни предупреждаваха да имаме предвид, че ще бъдем известен период от време на този курс , за което да си направим сметка предварително предвид отсъствието ни от семейството . Общо взето , падаше голямо пътуване .
- elgeorgieva
- Нов потребител
|
|