начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

майчинство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот bobo » 17 Май 2005, 09:47

бременна, която е регистрирана на борсата може ли да прехвърли майчинството на майка си?
bobo

Re: майчинство

Мнениеот хриси » 17 Май 2005, 11:28

не, не може,трябва да е била на тр.д. зада прехвърли майчинството си и майката също трябва да е на тр.д.
хриси

Мнениеот bobo » 17 Май 2005, 12:54

koga da e bila na trudov dogovor.... tq be6e do mart na dogovor, no ne be6e kazala na 6efovete 4e e bremenna i q sakratiha, a maika i e na dogovor
bobo

Мнениеот Мария » 18 Май 2005, 09:47

Привет!
Аз също се намирам в подобна ситуация и съм доста объркана. Регистрирана съм на борсата като получавам месечно обезщетение за безработна до месец юли когато ми е термина. Питала съм различни компетентни лица за възможността да получавам обезщетение за бременност и раждане, и след това за раждане. За сега знам че единствено ще получавам майчинство за 1 година.
Така, че за да ти изплащат болничните за бременности и раждане и майчинство за 2 години е необходимо да постъпиш на работа в някоя фирма /може и формално- важното е да имаш сключен трудов договор/ поне 2-3 седмици преди да излезеш в първия болничен от 45 дена.
Желая ти много здраве и късмет!bobo написа:
Мария

Мнениеот bobo » 18 Май 2005, 14:24

blagodarq na vsi4ki!
bobo

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 15:14

В случая, жената е неосигурена.Прехвърлянето на Обезщетение за отглеждане на дете до две годишна възраст и плащанията по него касаят осигурените, т.е. работещи жени с необходимия трудов стаж.Неосигурените родители получават месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година от съответните Дирекции за социално подпомагане по постоянен адрес на майката.В рамките на 45-те дни преди раждане на детето, майката следва да подаде молба-декларация в същата служба за получаване на еднократна помощ преди раждане на дете по реда и условията на чл.5а от Закона за семейните помощи за деца.Месечната помощ за отглеждане на дете до 1 година / майчинството/ на осн.чл.8 ЗСПД и същата до навършване на 20г. на детето по реда и условията на чл.7 от същия закон / като молби/ се подават считано от 1-во число на месеца следващ събитието раждане на дете в същата служба.След раждането на детето майката има право и на еднократна помощ по реда и условията на чл.6 ЗСПД.Ако желае да започне работа следва да има непрекъснат трудов стаж за определено време, което в момента немога да цитирам по памет / вж.Кодекс за задължително обществено осигуряване/.За повече подробности се обърни към съответната Дирекция за Социално подпомагане по постоанния си адрес, както и към дежурен финансов ревизор в Районно управление на социално осигуряване по местоживеене.Това са компетентните органи, които се занимават с тези пролеми и могат да ти помогнат, ако им изложиш съответния казус подробно.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот bobo » 18 Май 2005, 22:41

Леле , много ти благодаря, спасихме положението.
bobo

Мнениеот Нели С. » 31 Май 2005, 15:13

Работя и ме осигуряват на минималната заплата на четиричасов работен ден . Ако в бъдеще стана майка, при това положение ще имам ли право да получавам нормалния размер на майчинството и за какъв период от време . Моля отговорете ми , за да взема някакве мерки . Предварително Ви благодаря .

[%sig%]
Нели С.

Мнениеот kaleyna » 31 Май 2005, 15:39

mislia 4e nemoje
kaleyna
Нов потребител

до Мария

Мнениеот Димитрова » 31 Май 2005, 19:02

Здравейте Мария,
след изтичане на периода от 1 год., през който ще получавате майчинските ,ще помолите да ви назначат на разбота в някоя фирма за 14 дни и след това да ви пуснат отново в майчинство -пак за 1 година.Така ще получавате същата сума още една година но този път от държавата чрез въпросният работодател а не "социални грижи".Това,което трябва да направите е малко преди изтичанета на първата една година ,да намерите кой да ви назначи ,а след 14 дни освободи в майчинство.
Може да ви се струва малко невероятно ,но аз постъпих по този начин и получавах майчински 1 год от социални и 1 год от друга фирма.Без да съм работила нито ден през живота си.
Успешно раждане и да ви е живо и здраво бебчето!
Димитрова

Назад към Взаимопомощ