Значи накратко проблема ми е следният:
Откраднаха ми колата, а след около два месеца и половина бе намерена в съседен град разфасована заедно с около други 20 коли. За това, че колата е намерена съществуват 2 бр.писма от местното РДВР до РДВР-то в моят град, в които подробно се описва какво точно е намерено от моята кола - включително и част от купето с набит номер - номера на моят автомобил, т.е. абсолютно сигурно е че колата ми е намерена. Има и задържано лице на което мярката му за неотклонение /задържане под стража/ е потвърдена вече и от Окръжен съд. ...... Проблема е че по-късно в дознанието се оказва, че "няма данни за моята кола", т.е. никъде не се споменава, че са намерени цитираните в писмата части .... NO COMMENT !!! Това автоматично ще ми попречи да заведа граждански иск срещу задържаното лице!
Въпросът ми е : При това положение мога ли да заведа /и какви шансове имам/ дело срещу РДВР-то което не си е свършило работата??? .... или има някакъв друг начин?!?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Открадната кола
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Открадната кола
Значи: Ако всичко върви по план, не би трябвало да има проблеми. Самата дума "намерили" означава че има изготвени протоколи за претърсване, обиск и изземване, или за доброволно предаване, или само за изземване. Тъй като разрешението за обиск и изземване се дава от съда би следвало да има резолюция на съдия от съответния районен съд. Данните за "намерени" части фигурират единствено в протоколите изготвени от МВР, а самите автомобили или части от тях би следвало да се изземат като веществени доказателства в съответното РПУ. И не могат да се връщат без разрешение на прокурора. Това при положение че е налице образувано производство в полицията. Проблема не е точно в граждански иск, защото Вие можете да го предявите и в евентуално наказателно производство в което той би бил обвиняем /на съдебния етап/. Значи връзката при Вас се къса от момента на извършените първоначална и неотложни следствени действия до момента на евентуално повдигане на обвинения или съответно уличаването на вионвните лица.
Какво трябва да направите: Намерете адвокат или лице с позиции пред разследващия орган, проверете преписката какво съдържа, изслушайте съвета на професионалист, защото мнвого е трудно като няма пред нас дело да даваме съвети, да се провери има ли вероятност за умишлено унищожаване на доказателства, прикриване на виновно лице и така. Възможно е лице от престъпната мрежа да е в комбина с някой от полицейските шефове - не изключвам такава възможност, много е вероятна. А дознанието не е следствие - дознателите са зависими изцяло от полицейския шеф. По всички линии. СЪВЕТ- веднага проверете делото и по възможност преснемете документите в него. Обърнете се към адвокат по наказателни дела, той ще Ви помогне. Защото Вие, съдя по написаното от Вас нямате необходимата квалификация и подготовка.
Какво трябва да направите: Намерете адвокат или лице с позиции пред разследващия орган, проверете преписката какво съдържа, изслушайте съвета на професионалист, защото мнвого е трудно като няма пред нас дело да даваме съвети, да се провери има ли вероятност за умишлено унищожаване на доказателства, прикриване на виновно лице и така. Възможно е лице от престъпната мрежа да е в комбина с някой от полицейските шефове - не изключвам такава възможност, много е вероятна. А дознанието не е следствие - дознателите са зависими изцяло от полицейския шеф. По всички линии. СЪВЕТ- веднага проверете делото и по възможност преснемете документите в него. Обърнете се към адвокат по наказателни дела, той ще Ви помогне. Защото Вие, съдя по написаното от Вас нямате необходимата квалификация и подготовка.
- професионалистът
значи работата е че и аз съм служител на мвр /но съм пожарникар/ ... нарочно не го споменах в началото. съществуват протоколи от първоначалният оглед и там се споменава че са намерени части от фолксваген пасат /каквато е моята/, но не е уточнено че на една от частите има номер - фабричният номер на рамата. а в писмото до нашето рдвр, както казах е упоменат този номер. естествено това е някакво писмо, което по същество не е част от дознанието - това ми е ясно. в случая става въпрос, че не са си свършили работата както трябва /не коментирам дали е умишлено или не/. тази част с номера е налице /днес я видях с очите си и сверих номера/, но пак повтарям - това не е упоменато в дознанието, а само в някакво си писмо /въпреки че то си го има и е официално/. въпросът ми е : ако поради некачествено свършената работа на полицаите аз не успея да заведа дело срещу задържаното лице /или пък съдът не уважи иска ми/, мога ли да съдя рдвр-то???
П.П. Значи те не могат да прикрият нищо защото аз писах до гл.секретар и той е разпоредил проверка, която тече в момента ... няма да ти казвам как ми се слагаха днес .... преди да напиша рапорта не ми обръщаха кой знае какво внимание :):):):)))))))))) аз вече наех адвокат, но въпреки това питам и тук - вече не вярвам на никого !!!
Между другото днес полицаите умуваха в мое присъствие как да излязат от ситуацията и решиха да направят допълнителен протокол за оглед и всички участвали полицаи при изземването на вещите да бъдат разпитани пред съдя където да потвърдят че наистина тази част с номера е била на местопрестъплението и т.н. ..... та въпроса е това дали това е законно и дали така ще успеят да включат тази част с номера ????
П.П. Значи те не могат да прикрият нищо защото аз писах до гл.секретар и той е разпоредил проверка, която тече в момента ... няма да ти казвам как ми се слагаха днес .... преди да напиша рапорта не ми обръщаха кой знае какво внимание :):):):)))))))))) аз вече наех адвокат, но въпреки това питам и тук - вече не вярвам на никого !!!
Между другото днес полицаите умуваха в мое присъствие как да излязат от ситуацията и решиха да направят допълнителен протокол за оглед и всички участвали полицаи при изземването на вещите да бъдат разпитани пред съдя където да потвърдят че наистина тази част с номера е била на местопрестъплението и т.н. ..... та въпроса е това дали това е законно и дали така ще успеят да включат тази част с номера ????
- fire73
- Младши потребител
1. Според мен некачествена работа на полицията не можете да докажете, тъй като не сте орган компетентен да оцерява тахната работа. Това е прокурора по процесуален ред и по администрнативен ред - шефа на съответното РПУ.
2. Дело срещу задържания не можете да зеведете вие защото производството не е от частен а от общ характер /тоест неговото деяние се преследва от държавата/.
3. Ако на лицето бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление от което Вие имате имуществени вреди /явно е че имате/ СЪДАТ НЕ МОЖЕ ДА НЕ УВАЖИ ИСКА ВИ. НЯМА ТАКЪВ ВАРИАНТ - при доказана вина естественно. Този иск се предявява на съдебния етап на делото преди даването на ход по същество. /адвоката ви несъмнено знае/
4. Допълнителния оглед на местопроизшествието е напълно законен стига с него да се констатират факти правнорелевантни /имащи значение/ към предмета на доказване в процеса - извършеното престъпление и участието на обвиняемия /респ. уличения/ в него.
5. Разпита пред съдия също е напълно законен /дори желателен/ във висящ процес защото така се закрепват с по - голяма процесуална сила показанията на свидетелите и обвиняемия. С този разпит могат да се установяват всякакви факти /включително и тия към които Вие имате интерес.
6. Но пак повтарям - всичко е въпрос на професионализъм и добро отношение към работата. Някой грешки на разследващите са НЕПОПРАВИМИ.
7. Искрено се надявам Вашия случай да не е такъв.
Мисля че на поставените от Вас въпроси отговорих. Ако има друго - питайте.
2. Дело срещу задържания не можете да зеведете вие защото производството не е от частен а от общ характер /тоест неговото деяние се преследва от държавата/.
3. Ако на лицето бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление от което Вие имате имуществени вреди /явно е че имате/ СЪДАТ НЕ МОЖЕ ДА НЕ УВАЖИ ИСКА ВИ. НЯМА ТАКЪВ ВАРИАНТ - при доказана вина естественно. Този иск се предявява на съдебния етап на делото преди даването на ход по същество. /адвоката ви несъмнено знае/
4. Допълнителния оглед на местопроизшествието е напълно законен стига с него да се констатират факти правнорелевантни /имащи значение/ към предмета на доказване в процеса - извършеното престъпление и участието на обвиняемия /респ. уличения/ в него.
5. Разпита пред съдия също е напълно законен /дори желателен/ във висящ процес защото така се закрепват с по - голяма процесуална сила показанията на свидетелите и обвиняемия. С този разпит могат да се установяват всякакви факти /включително и тия към които Вие имате интерес.
6. Но пак повтарям - всичко е въпрос на професионализъм и добро отношение към работата. Някой грешки на разследващите са НЕПОПРАВИМИ.
7. Искрено се надявам Вашия случай да не е такъв.
Мисля че на поставените от Вас въпроси отговорих. Ако има друго - питайте.
- професионалистът
Благодаря, че обръщате внимание на моят случай!!! Казвате, че не мога да оценявам работата на полицията, но аз и не целя това, а целя да бъда обезщетен. В случая не мога ли да се позова на Закона за отговорността на държавата за вреди приченени на гражданите ??? Все пак несвъришената работа на държавата /в случая полицията/ ме възпрепятства да търся обезщетение !!!!!!?
- fire73
- Младши потребител
Значи: момента в който следва да се преценява дали държавата си е свършила работаат или не е момента в който всичко е приключило. До момента в който има висящо производство НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА ИЛИ ОЦЕНЯВА дейността на този държавен орган. А за да се позовете на закона който казвате е необходимо да се установи и да се докаже явно бездействие или престъпна небрежност на държавен орган. ОТкъде ще намерите категорични и сигурни доказателства за това??? Много е трудно, практически неосъществимо.
Дали работата е свършена или не, към момента не може да се оцени. Важен е крийния резултат. Я си представете че делото стои на производство много месеци и се отлага в съда с години...........как ще се мотивирате тогава? - с несвършена работа на съда. Не е това пътя, повярвайте!!! Пътят е ДОКАЗВАНЕ НА ВИНАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛЯ, ПРЕДЯВЯВАНЕ НА АДХЕЗИОНЕН /СЪЕДИНЕН/ ГРАЖДАНСКИ ИСК В НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, УВАЖАВАНЕТО МУ ОТ СЪДА И ПОЛУЧАВАНЕТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Защото граждански иск за имуществени и/или неимуществени вреди се уважава най лесно в наказателен процес. Гражданското производство включително и по цитирания от Вас закон е тромаво, бавно, неефективно, а в крайна сметка и безполезно. По причина най вече, че когато приключи наказателното преследвнане /нсезависимо дали благоприятно за Вас или не/, обикновено извършителя е "разтоварен" от адвокати и други..... И просто няма какво да му вземете. Повярвайте....прав съм. АЗ нямам интерес от изхода на спора тъй като не Ви познавам......нито пък който и да било.....:)))
Дали работата е свършена или не, към момента не може да се оцени. Важен е крийния резултат. Я си представете че делото стои на производство много месеци и се отлага в съда с години...........как ще се мотивирате тогава? - с несвършена работа на съда. Не е това пътя, повярвайте!!! Пътят е ДОКАЗВАНЕ НА ВИНАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛЯ, ПРЕДЯВЯВАНЕ НА АДХЕЗИОНЕН /СЪЕДИНЕН/ ГРАЖДАНСКИ ИСК В НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, УВАЖАВАНЕТО МУ ОТ СЪДА И ПОЛУЧАВАНЕТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Защото граждански иск за имуществени и/или неимуществени вреди се уважава най лесно в наказателен процес. Гражданското производство включително и по цитирания от Вас закон е тромаво, бавно, неефективно, а в крайна сметка и безполезно. По причина най вече, че когато приключи наказателното преследвнане /нсезависимо дали благоприятно за Вас или не/, обикновено извършителя е "разтоварен" от адвокати и други..... И просто няма какво да му вземете. Повярвайте....прав съм. АЗ нямам интерес от изхода на спора тъй като не Ви познавам......нито пък който и да било.....:)))
- професионалистът
По-резонно ми се струва, така иззетите вече части от лек автомобил/Вашият/, след като не са подробно описани с всички индивидуализиращи белези в Протокола за оглед, с който са приобщени към дознанието да бъдат повторно огледани и описани в Протокол за оглед на веществено доказателство и впоследствие разпознати от Вас.
- 1234
Доколкото успях да прочета "тази част с номера е налице, но това просто не е упоменато" в протоколите за извършени следствени действия, а само в едно писмо. Може и да съм се разсеяла нещо.
- 1234
Протколите или частите??Доколкото успях да прочета "тази част с номера е налице, но това просто не е упоменато" в протоколите за извършени следствени действия, а само в едно писмо. Може и да съм се разсеяла нещо.
- 1234
значи частите са НАЛИЦЕ .... вчера ги видях и съм сигурен че никой няма да се опита да ги скрие защото работата много се разсъмрдя. пак казвам че и аз съм служител на мвр и вече стигнах до министерството. при това положение никой няма да ги крие, още повече че има писма в които се описват. та нали ако ги скрият после ще ги питам къде са /а аз имам копия от тях. копия има поне в още 2-3 папки/ междувременно преписката се е движела между прокуратурите и полициите на двата града няколко пъти. по едно време е била пращана и до апелативна прокуратура софия. не ме питайте защо - не знам, но съм сигурен. просто видях всички писма между прокуратурите .... а от утре ще имам и копия. колегите ми тук в нашият град ми оказват пълно съдействие но там в другият град нешо става !!!!!!!!!!!!!
- fire73
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|