начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Въпрос за един кредит?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за един кредит?

Мнениеот Ангел » 30 Май 2005, 11:32

Здравейте,
Бихте ли ми пояснили дали съм прав в следната ситуация:
Баща ми почина внезапно (от инфаркт на 45 години) миналата година, малко преди да почине изтегли потребителски кредит (въз основа на заплатата която получава) в размер на 5000 лв. Кредита е за срок от 6 години с 18% лихва. След като почина той ние (аз, майка ми и брат ми) поехме разходите по кредита (започнахме да внасяме месечната такса от 100 лв.) тъй като от банката ни казаха че сме задължени, защото в противен случей можели да заведат дело и т.н. Той като е кандидатствал за кредита е декларирал че има къща в провинцията и от банката ни казаха че ако спрем да ги внасяме парите могат да ни осъдят, да вземат къщата да я обявят на търг и да я продадат.
Мисълта ми е длъжни ли сме ние да плащаме задължение към банката след като никъде нито сме се разписвали нито фигурираме в този кредит, все пак баща ми го е теглил въз основа на заплатата която взима и е можел да си го позволи, от какъв зор те ни принуждават ние да го плащаме, при условие че нямаме никакви юридически взаимотношения с тях. А и имат ли право да ни вземат наследственият имот? Все пак тази къща не е ипотекирана, кредита е потребителски..
Пояснете ми моля ви тъй като не съм компетентен.

[%sig%]
Ангел

Re: Въпрос за един кредит?

Мнениеот nik//// » 30 Май 2005, 11:51

не им плащай, те имат застраховка "Живот" в тяхна полза, такава е практиката при потребителските кредити.а за къщата мноооого трудно да я вземат.
nik////

Мнениеот Keity » 30 Май 2005, 11:59

Колегата е прав, банката ще се удовлетвори от застраховката, която задължително се сключва при отпускане на кредит.
Keity

Мнениеот Keity » 30 Май 2005, 14:32

Всъщност, Ник, мисля, че нещата не седят точно по този начин. Тъй като сте приели / предполагам / наследството на баща си по закон, без възражения, то следва, че сте придобили съвкупност от права и задължения, принадлежали на наследодателя. Тоест, предмета, който е бил закупен с парите от кредита става ваша собственост, като задължението за погасяване на месечните вноски - също. Това е, което се сещам към момента..
Keity

Мнениеот Ангел » 30 Май 2005, 14:37

Значи, доколкото разбрах от банкерите застраховката живот не била покривала такава смърт, тъй като застрахователите я приемали за естествена.. което ми е много чудно как може човек на 45 година да почине от естесвена смърт.
На Keity искам да кажа че баща ми 2 месеца разполагаше с парите които беше изтеглил (преживе) и за какво ги е похарчил нямаме никаква идея, ние в неговите документи намерихме само малка сума от тях. Ниакви предмети не е закупувал които да сме онаследили.
А и това все пак е потребителски кредит (без залог, а само въз основа на заплатата), сигурни ли сте че няма как да вземат къщата?
Ангел

Мнениеот sv » 30 Май 2005, 14:56

Ако се бяхте отказали от наследството, банката нямаше да е в състояние да потърси от вас вноската по кредита. Вие обаче сте приели наследството, включително и задълженията, които са негова част. Няма значение, че лично не сте влизали в договорни отношения с банката, след като сте универсални правоприемници на нейния длъжник.
Що се отнася до имота в провинцията -банката има правото да го изнесе на публична продан, за да се удовлетвори от неговата цена. Ипотекирането на имота дава друг вид сигурност за банката - а именно че ако има други кредитори, тя първа по ред ще получи полагаемото й се. Банката има право да прибегне и до други средства - запор и съответно удръжки от трудовите ви възнаграждения, продажба и на вашите движими и недвижими вещи.
Могли сте да се откажете от наследството на баща ви, но тогава губите всичко, което ви е оставил. Могли сте да приемете наследството по опис, ако се боите, че задълженията в това наследство могат да надхвърлят активите. Но ако полученото в наследство е повече от тегления кредит - не си струва.
sv

Мнениеот Lora_D » 30 Май 2005, 15:30

длъжни сте да пращате като негови правоприемници, освен ако не сте приели наследството му по опис, когато пък ще отговаряте до размера на полученото наследство, ако къщата е такава, може да се насочи изпълнение и върху нея след издаване на изпълнителен лист срещу вас
Lora_D

Мнениеот net » 30 Май 2005, 16:23

Ако се поставите от другата страна - банката е дала кредит, все някой трябва да го плаща. Естествено е , че това ще са наследниците. Както вече ви казаха наследството е съвкупност от права и задължения. Има случаи вторите да са повече. Но ви е вече явно сте го приели и то не по опис, така че нямате друг шанс, освен да погасявате кредита.
net

Мнениеот Ангел » 01 Юни 2005, 01:07

благодаря ви за компетентните мнения!
Ангел

Назад към Взаимопомощ