начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Управител на ЕООД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Управител на ЕООД

Мнениеот 494949 » 30 Май 2005, 15:53

Уважаеми колеги,
Моля за съвет по следния въпрос:
Когато собственикътна еднолично ООД сам управлява и представлява дружеството си, достатъчно ли е това да се предвиди в учредителния акт на основание чл. 147, ал. 1 от ТЗ, или е необходимо да се сключи договор за управление на основание чл. 141, ал. 6 от ТЗ?
Моето мнение е, че не е необходимо сключването на договор. Безсмислено е собственикът да си самовъзлага управлението като се подписва под договора в качеството си на едноличен собственик и в качеството си на управител, още повече, че чл. 147, ал. 1 му придава второто качество ex lege. (Не че няма случаи на договаряне сам със себе си, включително и в дружественото право, напр. при прехвърляне на предприятие на ЕТ на създадено от него ЕООД).
Смятам, че не е приложима и ал. 3 на чл. 147 от ТЗ, тъй като тя касае правоотношения между дружеството и неговия собственик, когато той действа като собственик, а не като управител, независимо че заглавието на текста е "Управление на еднолично ООД".
Надявам се да съм прав, защото практическото значение на казуса е свързано с осигуровките на управителя: ако дружеството няма дейност, едноличният собственик не е длъжен да се осигурява в качеството си на негов управител, а ако при същата хипотеза той управлява дружествато на основание договор за управление, е длъжен да се осигурява по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО и при спазване на минималния осигурителен праг за този вид дейност.
Имате ли практика по въпроса? Благодаря.

[%sig%]
494949

Re: Управител на ЕООД

Мнениеот адвокат » 31 Май 2005, 08:34

Абсолютно си прав,но съдията винаги се оказва прав в крайна сметка,защото никой не обжалва по обясними причини.Липсата на практика на ВКС прави съдиите от ф.о.абсолютни феодали.Като не представиш такъв договор рискуваш да получиш б.д.
В практиката си напоследък имам и ощ по-фрапантни случаи на съдийска гавра със закона,но не се ядосвам след като клиента не е склонен да обжалваме.
адвокат

Мнениеот oli_fren » 31 Май 2005, 08:46

И в кой съд искат договор за управление?
oli_fren

Мнениеот pol1 » 31 Май 2005, 09:59

СГС иска договор за управление.
Относно осигуровките: в НОИ се попълва декларация, че той ще се осигурява като съдружник и ,че дружеството в моментас няма дейност и не плащаш осигуровки.
pol1

Мнениеот hariman » 01 Юни 2005, 08:59

Договор за управление при ЕООД не е необходим достатъчно е в учредителният акт на дружеството да е посочено че последното се представлява и управлява от едноличния собственик на капитала.
Относно осигуровките, ако няма договор се осигурява като самоосигуряващо се лице, върху избран месечен доход, но не по малък от предвидения минимален такъв за съответната година (за тази 240 лв.).
По интересен за мен е следния въпрос - при функциониращо вече ЕООД от години, което се управлява от собственика си, няма договор за управление (СГС между другото не изисква такъв), решава да получава възнаграждение за дейността си като управител. За целта приема съответното решение, като собственик, спазва формата то да е протоколирано и сключва договор сам със себе си за управление (в писмена форма). Та въпросът ми е това подлежи ли на вписване, защото според мен не поради факта че няма промяна на устава, няма нов управител, а самия договор съгласно търговския закон сам по себе си не е от обстоятелствата, подлежащи на вписване. Интересно ми е да чуя мнение по въпроса
hariman
Потребител

Назад към Взаимопомощ