Колеги ,моля за помощ- имаше едно решение на ВСъд .че наемателите са домашни лица по смисъла на чл. 46 ал. 2 ГПК и връчването на призовка на наемател е редовно. Но кое беше решението ,от кога ??? ПОМОЩ- !!!
Трябва да убедя един съдия ,че най-естествено е наемателите да поддържат връзка със собственика и да могат да получат призовка , когато същият не живее на регистрираният му официален адрес ...ПОМОЩ!!!! Благодаря предварително !!!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 15:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НАЕМАТЕВЛИТЕ- домашни лица по смл.чл.46ал. 2 ГПК ??!!!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: НАЕМАТЕВЛИТЕ- домашни лица по смл.чл.46ал. 2 ГПК ??!!!
H E L P !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))
- м л а д е ж а
Виж р. 692 от 05.05.1954г. по гр. дело 1848/54г. , 2 ГО.
- eva
- Младши потребител
Мила Ева , няма откъде да го видя .....моля те копирай ми го...........предварително ЦЕЛУВКИ< ПРЕГРЪДКИ и .....каквото се сетиш........моля тееееееееееее:)))
- м л а д е ж а
Съдебна практика на ВС на НРБ - граждански отделения, 1954 г., С., Наука и изкуство, 1955 г.
чл. 47 и чл. 48 ГПК
Домашни лица съгласно чл. 47 и чл. 48 ГПК са не само членовете на семейството на призованото лице, но и тия, с които то живее в един дом. Хазайката е "домашно лице" по смисъла на чл. 47 и чл. 48 ГПК и не може да откаже да получи призовката на своя квартирант. Призоваването е редовно, ако отказът на хазайката е отбелязан в призовката и удостовери с подпис на поне един свидетел.
Не знам дали точно това ти трябва, но успех! Колегата излезе и ми възложи да ти го пратя.
чл. 47 и чл. 48 ГПК
Домашни лица съгласно чл. 47 и чл. 48 ГПК са не само членовете на семейството на призованото лице, но и тия, с които то живее в един дом. Хазайката е "домашно лице" по смисъла на чл. 47 и чл. 48 ГПК и не може да откаже да получи призовката на своя квартирант. Призоваването е редовно, ако отказът на хазайката е отбелязан в призовката и удостовери с подпис на поне един свидетел.
Не знам дали точно това ти трябва, но успех! Колегата излезе и ми възложи да ти го пратя.
- m_riko
- Нов потребител
По аргумент на обратното основание, се надявам да ми свърши работа ....щом хазяйката може за наемателя си , би трябвало да може и обратното......Благодаря ти !!!!!!
- м л а д е ж а
Be my guest!
Не намирам точно твоя случай, но да - с argumetum a contrario мисля, че става Успех, m_riko
Не намирам точно твоя случай, но да - с argumetum a contrario мисля, че става Успех, m_riko
- m_riko
- Нов потребител
Аз пък не съм много сигурен. В решението единствено се казва, че става дума за тия, с които лицето живее в един дом. С argumetum a contrario можете единствено да докажете, че ако не живеят в един дом, то призоваването при отказ е нередовно.
Има 2 варианта:
1. наемателите живеят заедно със хазяина - тогава всеки може да получава за всеки.
2. наемателите живеят отделно от хазяина - тук мисля, че не става.
Доколкото разбирам от написаното от М Л А Д Е Ж А става дума за втория случай. Не искам да ви обезсърчавам де.
Има 2 варианта:
1. наемателите живеят заедно със хазяина - тогава всеки може да получава за всеки.
2. наемателите живеят отделно от хазяина - тук мисля, че не става.
Доколкото разбирам от написаното от М Л А Д Е Ж А става дума за втория случай. Не искам да ви обезсърчавам де.
- Пионерче
Благодаря "пионер" - ще опитам все пак и...... ще ти пиша :))
Но съседите също не живеят в един дом / или един жилищен блок - един дом ???/
Но съседите също не живеят в един дом / или един жилищен блок - един дом ???/
- м л а д е ж а
Определение № 9898/29.11.204 г. на ВАС, по адм.д. №9395/2004 г., съдията Светла Петкова
Съобщаването се смята за редовно, когато е връчено срещу подпис лично на лицето, до което се отнася или на неговия пълномощник - чл. 46, ал. 1 ГПК. Съгласно ал. 2 на същата разпоредба, когато връчителят не намери призоваваното лице, той връчва призовката или обявлението на пълнолетно лице от домашните му или на някого от съседите, който се съгласи да я предаде. В кръга на домашните на лицето се считат членовете на семейството и възходящите и низходящите, които живеят заедно с него. Извън този кръг са всички роднини, включително и тези от първа степен по права линия, които не живеят в дома на лицето. Обстоятелството, че в посочения период са били в неговия дом не е основание да се приеме, че са от кръга на домашните му, на които съобщението да се счита редовно връчено.
Синът на жалбоподателя, който не живее в дома на баща си, не е от кръга на домашните на последния, по смисъла на чл. 46, ал. 2 ГПК, поради което приетото от него съобщение за изготвеното решение не следва да се счита за редовно.
Това е в подкрепа на Пионерче,Вас Младеж не Ви ползва, но искрено Ви желая успех.
Съобщаването се смята за редовно, когато е връчено срещу подпис лично на лицето, до което се отнася или на неговия пълномощник - чл. 46, ал. 1 ГПК. Съгласно ал. 2 на същата разпоредба, когато връчителят не намери призоваваното лице, той връчва призовката или обявлението на пълнолетно лице от домашните му или на някого от съседите, който се съгласи да я предаде. В кръга на домашните на лицето се считат членовете на семейството и възходящите и низходящите, които живеят заедно с него. Извън този кръг са всички роднини, включително и тези от първа степен по права линия, които не живеят в дома на лицето. Обстоятелството, че в посочения период са били в неговия дом не е основание да се приеме, че са от кръга на домашните му, на които съобщението да се счита редовно връчено.
Синът на жалбоподателя, който не живее в дома на баща си, не е от кръга на домашните на последния, по смисъла на чл. 46, ал. 2 ГПК, поради което приетото от него съобщение за изготвеното решение не следва да се счита за редовно.
Това е в подкрепа на Пионерче,Вас Младеж не Ви ползва, но искрено Ви желая успех.
- Be you
Мисля че призовка жръчена на наемателя не връчена редовно, още повече ако не живеят заедно. Колкото до съседите, те могат да я получат само ако са съгласни, но ако откажат призовката НЕ е връчена при отказ а въобще не е връчена.
- hariman
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|