начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

казус с предварителен договор за НИ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус с предварителен договор за НИ

Мнениеот Манол » 09 Юни 2005, 17:59

Ако след вписването на исковата молба по чл.19(3) ЗЗД се впише възбрана в/у имота въз основа на ИЛ има ли тя действие върху ищеца по чл.19?И къде по-точно го пише?Не можах да намеря нещо по-конкретно.Мисля,че Закона за Привилегиите и Ипотеките,където е уреден този въпрос вече не действа(поне не мога да открия такъв).
Ако може някой с опит да внесе пояснения,мпля!
Манол

Re: казус с предварителен договор за НИ

Мнениеот manol » 12 Юни 2005, 16:21

никой ли няма практика по подобен казус?
manol

Мнениеот dage » 12 Юни 2005, 16:44

Ето отговора от Закон за собствеността:

Чл. 114. Трябва да бъдат вписани:
а) (изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) исковите молби, с които се иска разваляне, унищожаване, отменяване или признаване нищожността на актове, подлежащи на вписване по чл. 112.

Когато вписването на исковата молба е предвидено с изрична разпоредба на закона, те произвеждат спрямо трети лица действието, посочено в същата разпоредба. При липса на такава разпоредба вписването има значение само за да даде гласност на съдебния спор относно имоти;

б) (изм. и доп. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) исковите молби за постановяване на решение за сключване на окончателен договор, с който се прехвърля или учредява вещно право върху недвижим имот.

Придобитите вещни права и наложени възбрани след вписването не могат да се противопоставят на ищеца. Държавата или общината за вземанията си срещу праводателя, станали изискуеми до деня на прехвърлянето или учредяването на вещното право, може да обърне взискането си към имота, в чийто ръце и да се намира той, и

в) исковите молби за постановяване на други решения по чл. 112, буква "з". Придобитите от трети лица вещни права след вписването не могат да се противопоставят на ищеца.

На молбите по предходните букви не се дава ход в съдилищата, докато не бъдат вписани.
dage
Младши потребител

Мнениеот манол » 13 Юни 2005, 00:36

Благодаря за насоката!По-подробно-Искаме да подадем искова молба почл.19(3) ЗЗД-за обявяване на предварителен договор за покупка на недвижим имот за окончателен,която по закона се вписва.Ответника се укрива,а същевременно става ясно,че срещу него има издадени Изпълнителни листове,но тъй като имота е несеквестируем за сега никой не е вписал възбрана.
При неофициален разговор със съдия изпълнител ми бе казано,че след вписването на исковата молба по чл.19,кредиторите на ответника могат да впи6ат възбрани въз основа на издадените им ИЛ и след евентуалното обявяване на предварителния договор за окончателен да искат продажба на въпросния имот за удоволетворяване на вземанията си.
Аз обаче не мога да намеря основание за такова твърдение,но и не смея да дам такъв съвет,защото нямам опит,а и не съм се задълбочавал.За това и помолих за помощ.
Става ми ясно,че съм прав и последващите вписвания не могат да се противопоставят на ищеца,ако успеем да впишем ИМ без много шум.
манол

Мнениеот dage » 13 Юни 2005, 20:40

Вписвай молбата веднага! Производството е бързо и е възможно да се сдобиеш с акт на съда, заместващ нотариалния акт преди съдебната ваканция. Действай!
dage
Младши потребител

Мнениеот leonardo » 15 Юни 2005, 13:16

Става ти ясно, я! ама като не ми верваш!!!! Надявам се вече да си свършил тази работа, и освен да си вписал ИМ да си вписал и възбрана върху имота. по искането за възбрана съдията се произнася веднага, в закрито заседание, с обезпечителна заповед, която лично трябва да отидеш да занесеш в Агенция по вписванията да я впишат. Да не чакаш на съда!
leonardo
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ