- Дата и час: 02 Фев 2025, 20:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна в общите условия по ползване на услуга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Промяна в общите условия по ползване на услуга
Уважаеми колеги,
Представете си следната ситуация.
Сървър в Интернет предлага определена платена услуга, а потребителите я ползват съобразно общите условия на сайта. Следователно тези общи условия са един вид договор, който потребителят и доставчика на услугата са сключили.
Интересува ме дали при промяна на общите условия доставчикът трябва да уведоми всеки от своите потребители за тази промяна. Когато услугата се ползва по Интернет, ако всеки от потребителите е уведомен по електронна поща и не отговори изрично, че не приема новите общи условия, може ли да се приеме, че той ги приема и да попадне под презумцията на чл. 16, ал.3 от ЗЗД.
Как може да се установи изпращането на съобщението за промяна на общите условия по електронна поща?
Може ли потребителят на услугата да докаже, че е изпратил писмо с отговор, че не приема новите общи условия?
Ако промяната в общите условия се обяви на видно място в сайта, на който се предлага услугата, дали ще попадне под презумцията на чл.16, ал.3 от ЗЗД. Трябва ли доставчика да уведоми своите потребители писмено съобразно изискването на чл. 16, ал. 3 от ЗЗД.
Какво ще стане, ако доставчик на услуги в Интернет промени общите условия за ползване на услугите си, без да уведоми по посочените начини потребителите си?
Как биха могли да бъдат защитени интересите на потребителя при това положение?
- N.Kiskinov
RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Ако бях адвокат /защото още не съм/ нямаше да имам очи да искам безплатен преглед от лекаря, който си плаща правните съвети при мен. Това си е лично мое мнение- само не започвайте пак да ми обяснявате, че съм бил "комерсистичен" /тая дума така и не я разбрах, ама много ми харесва/. Колкото до въпроса- мисля, че като изучите облигационното отговорът няма да ви затрудни- начинът по който обяснявате какво са общи условия ме кара да си мисля, че изучаването на тази дисциплина ви предстои, пък и доколкото си спомням в ЗЗД няма алинеи
- znajko
RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Така съм респектиран от фамилията и адреса, че съм си загубил ума. Вашият случай попада в хипотезата на чл.298 ТЗ- там вече има алинеи, разгледайте втората
- znajko
RE: RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Уважаеми господин Михов,
Прав сте, че тази дисциплина ми предстои да я изучавам.
Виждам, че не желаете да приемете една добронамерена дискусия и бягате от съществото на темата. Личните Ви пристрастия явно не позволяват да проявите професионалните си качества.
Имах възможността да проследя публикациите Ви в други форуми в българското интернет пространство и смятам, че те са показателни за личността Ви.
Прав сте, че още не съм изучавал дисциплината, но като студент смятам, че този форум би могъл да ми помогне да се ориентирам.
Моля да отговорите и на другата тема във форума ако желаете.
Благодаря Ви за насоката към чл. 298 ТЗ.
- N.Kiskinov
RE: RE: RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на услу
Така е- всичките ми публикации из нета отговарят напълно на сприхавия ми нрав. Това защо ви притеснява- нали няма да се жените за мен :)))
- znajko
Действително бягах от съществото на темата.
Но само за да запазя добрия тон. Точно сега обаче добрия тон ме напусна. Ето как аз, заслепен от личните си пристрастия, виждам същността на въпроса, който задавате:
Как един собственик на платен сайт /или негов низходящ/ да получи съвет от клиентите си относно начина по който да промени общите условия така, че същите тези клиенти да не могат да кажат и "гък" след промяната. Възможно е целта ви да е просто абстрактното знание. Нека всеки от участниците прецени сам за себе си.
- znajko
RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Видях и рязбрах за какво спорите. В случая има един възможен според мен вариант: предоставянето на достъп до информация срещу заплащане се приравнява на продажба на информацията. При това положение следва да се вземат предвид разпоредбите на чл.208 от ЗЗД(доколкото са налице условията по чл.318 ал.2 от ТЗ, както и разпоредбите на чл.286 ал.2 във връзка с чл.1 ал.1 т.13 и чл.287 от ТЗ. В зависимост от начина на предоставяне на информацията ще е налице един от двата очертани по-горе варианта: в единият случай това ще е търговска сделка, а другият не.Това съответно ще рефлектира при промяната на общите условия: в единият случай ще се прилагат разпоредбите на чл.16 от ЗЗД, а в другият на чл.298 от ТЗ.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Vsichko zawisi za kakwa platena usluga stawa wypros.
Ako towa e bezplatno web prostranstwo za hostwane ili e-mail prostranstwo, to oschte w nachaloto pri registraciata wie priemate obschti uslowia-tam e zapisano wsichko.
Nai wajnoto e che ako internet dostawchika Wi dostawia bezplatna usluga i w edin moment poiska da mu plaschtate za tazi usluga, to Wie mojete ili da zapochnete da mu plaschtate ili da prestanite da polzwate uslugata.
Towa e taka, zaschtoto Wie niamate skliuchen dogowr koito da sydyrja wsichki elementi na niakoi ot dogoworite po ZZD ili pyk imate tyrgowska sdelka-predostawenata Wi usluga ne e wyzmezdna i sledowatelno Wie ne mojete da tyrsite nito izpylnenie nito neustojka.
Kolegi Znajko i Habigatsu malko Wi podwedoha kato ne utochniha za kakwo topchno stawa wypros.
Mnogo e vajno kato si pita po edin kazus da se utochniawat wsichki elementi s podrobnosti.
Nikoga ne se znae kade e skrit troianskia kon.
- kovachev
- Потребител
RE: RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на услуга
Obache ako uslugata e platena kakto e w konkretnia kazus, Wie sledwa da razpolagate s dogowor na osnowanie koito polzwate tazi usluga. Ako razpolagate s tajyw, prochetete go wnimatelno i schte razberete dali imate osnowanie da iskate izpylnenie pri uslowiata na skliuchenia dogowor ili dostawchika moje da gi promenia i wajno e da razberete kak-chrez predizwestie ili chrez iziawlenie i formata pod koiato sledwa da byde napraweno. Pri wsichki sluchai schte e pismenna no dali ima ugoworka che moje da se izwyrschi po e-maila.
- kovachev
- Потребител
Ако е уговорено предизвестието да е се извърши чрез електронна поща, то тогава как може доставчика на услугата да удостовери, че е изпратил съответните писма до своите потребители?
- N.Kiskinov
RE: RE: RE: RE: RE: Промяна в общите условия по ползване на
Ami ne moje mnogo e prosto...
Prochetete w GPK za dokazatelstwenite sredstwa i schte Wi stane iasno.
- kovachev
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|