начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Без рушвет на митницата???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Без рушвет на митницата???

Мнениеот kondev » 27 Авг 2008, 18:16

Здравейте, случая ми все още не е правен казус, но определено е житейски. Бих помолил за съвет в ситуацията, в която се намирам.

Поръчах си по интернет gps устройства. Платих ги с кредитна карта. Дойдоха. Данните на документа, с който дойдоха са следните:

----------------------------------
Моето име
улицата и номера
града
Името на фирмата

стоката х количество х цена = сума
----------------------------------

На митницата ми казаха, че в пратката няма invoice, а обикновена сметка и затова не мога да направя вноса на фирма. Добре, реших да си направя вноса като частно лице. Отидох в една агенция, изготвиха ми документите и си платих митото и ДДС-то като частно лице. В агенцията ми казаха "Дай ние да занесем документите в митницата и ще ти ги върнем готови. Това ще струва 50лв, които ще трябва да дадем на митничаря, за да стане бързо работата". Митницата ми беше на 2 минути пеша и затова отказах и направо отидох там. ГРЕШКА!

Митничаря откри огромен проблем в това, че сред данните на получателя има име на фирма, а няма invoice и нямало как да стане работата. Обясних му, че името на фирмата е написано, защото на този адрес има много фирми и трябва по някакъв начин пощаджиите да знаят къде да ми донесат писмото, но... уви... в очите на държавния служител се четеше неприкрито "ще икономисваш 50лв???? така ли???? сега ще ти го изкарам през....!!!!"

След час разправии (със съвсем спокоен тон и от двете страни) той окачестви случая като "сложен" и трябвало да го консултира с по-горна инстанция и да съм отишъл утре и "да видим какво ще правим".

Моля за съвет какво трябва да направя? Няма ли начин да мина без рушвет? Никак не ме е за 50-те лв. - ОБИДНО Е.
kondev
Нов потребител

Re

Мнениеот gore.vidal » 27 Авг 2008, 23:34

Петьофи, какво да ти кажа? Ако кажа една думичка "България", няма да се съгласиш с мен, но уви - това е основната причина. От там тръгва и идеята просто за спорта да ти поискат 50 лева и след това да те замотаят из Закона за Митниците и митническата тарифа (която е 2-3 пъти по-голяма от "Война и Мир") и да те направят на маймуна. Ето това е основната идея - дори не толкова да вземат рушвета, а да те направят на маймуна. Отиди с един калашник в митницата и раздай справедливост. При всички положения ще го таксуват като "неизбежна самоотбрана". Не се шегувам в момента. Да си защитиш достойнството е не по-малко важно, отколкото да се защитиш физически.

Иначе, просто пусни една молба до МВР и отиди с белязани пари. Така ще го "щракнат" този "професор" в митническото право. Мисля, че това е най-доброто решение.
gore.vidal
Нов потребител

Мнениеот milletti » 28 Авг 2008, 10:15

Не зная за коя митница става въпрос, но явно се очертава масова практика. Става въпрос за почти всички, които са си поръчали някаква стока през нета. Съвсем пресен случай - поръчани цифров фотоапарат, мемори карти, стативи и камера. Пристигат, човекът ги декларира, така както са описани в придружаващата документация, от митницата го препращат към т.нар. митническа агенция. Там му изчисляват дължимите мита, човекът се подписва и пет минути след това другаря Митничар му конфискува камерата и му прави акт за 2500лв...за митническа измама. Щото бил обявил камерата за необлагаема, пък тя имала мито!
Елементарен случай...но много показателен. Всеки, който си поръча слушалки за компа или обувки за бала по този начин, трябва ли да ходи с адвокат до митницата?
:?:
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот gore.vidal » 28 Авг 2008, 10:28

Знаеш ли кое е най-интересното? Самият Закон за митниците и митническата тарифа не са съвсем категорични по много въпроси - все пак законодателството е доста муден процес и не може да насмогне на динамичноразвиващият се свят. Проблемът не е в това. Проблемът е, кой овластява шайка мижитурки да те шантажират по този начин?
gore.vidal
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 10:33

gore.vidal написа: Проблемът не е в това. Проблемът е, кой овластява шайка мижитурки да те шантажират по този начин?

Ние самите кой друг?
А вчера се скъсах от смях, когато по време на протеста на млекарите Серьожата каза, че с хора, които нарушавали закона не говорел ... пълна лъжа !!! - как да не говори, като сме го виждали да си говори с колегите си министри и с депутатите :twisted:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kondev » 28 Авг 2008, 13:24

Реших си въпроса. Благодаря за подкрепата на всички ви. На който му е интересно как си реших въпроса, разказвам:
Отидох в митницата за n-ти път. Служителя ме накара да чакам час и половина и след това ми каза, че е отнесъм въпроса към висшестоящ в друг град, защото "казуса е сеиозен". Поисках му да погледна документите си за една справка. Даде ми ги и след като вече ми бяха в ръцете, протече този диалог (по-скоро монолог):

Аз: - Значи към текущия час, вече сте внесли запитване към колегите ви в гр.ХХХХХ?
Митничаря: Да.
Аз: - Добре, понеже усещам, че тази комуникация може да се забави, затова направо сега ще отида в инспектората в град ХХХХХ и на място ще видя как ми решават въпроса.

Митничаря, нищо не казва, но в продължение на почти минута ме гледа без никаква емоция или притеснение - с каменно изражение. Тъъъъкмо щях да се обърна и наистина да тръгна към инспектората и:
Митничаря: - Дай документите, ще ти ги подпечатам.
Аз:- Какво значи това?
Митничаря: -Ще ти ги освободя.

Вземи документите. Изкара няколко печата от чекмеджето си и подпечата нужния ми лист, подписа го, подаде ми го и се обърна на другата страна.

Излязох от митницата с няколко добри и няколко лоши новини:
- добра - освободих си стоката
- лоша - развали ми се кефа от разправии по-натам ;)
- добра - оптимист съм - ш'а са опра'им
- лоша - искренно се надявам да не ми се налага повече да правя какъвто и да било внос на тази митница.
kondev
Нов потребител

Мнениеот gore.vidal » 28 Авг 2008, 23:00

Ако не е на тази, ще е на другата :)

Ефектът ще е същия :)

Послушай ме - купи си АК47 с повечко патрони - изметта е доста в тази държава :)

P.S. Можеш да ползваш и РПГ, но не си струва - материалните щети са по-големи :)
gore.vidal
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 23:12

gore.vidal написа:Ако не е на тази, ще е на другата :)

Ефектът ще е същия :)

Послушай ме - купи си АК47 с повечко патрони - изметта е доста в тази държава :)

P.S. Можеш да ползваш и РПГ, но не си струва - материалните щети са по-големи :)

:D :D :D

Верно са много тея дето са за разстрел ... то ... на бъзик някои казват, че единствения начин да се оправи БГ е някой да влезне в парламента с РПГ (ама по време на гласуване на вот на недоверие, че през другото време само сградата ще стане зян .. :) ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Данъчно право