начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Евро програми и Еоод

Евро програми и Еоод

Мнениеот deadman » 02 Апр 2009, 13:35

Ще кандидатствам по евро програма Развитие на селските райони. След като отидох на консултация с Фондация която ще ми изготви документите ме посъветваха да се консултирам с юридическо лице относно това трябва ли къщата за гости да е собственост на фирмата или лично на мое е име. Фирмата също е на мое име. Казаха че може да се отдава под наем от мен на фирмата ми. Но е по добре да се консултирам с вещо лице, как ще е по добре за мен лично.
ТА въпроса ми е има ли някой от вас тук който се е занимавал с подобен казус и ако да може ли да ми отговори или да се уговорим за някаква консултация.
Мола предложението за консултация да е с човек, който се е занимавал с евро програмите и е наясно с мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" или поне е наясно с програмите за Селските райони.

Благодаря предварително.
deadman
Нов потребител

Re: Евро програми и Еоод

Мнениеот veronika_99 » 02 Апр 2009, 16:59

Може би са те посъветвали да се консултираш с юрист, не с юридическо лице.
След като фирмата е твоя (ти си собственик, а не само управител,нали?), няма проблем да се изготви един договор за наем между теб и фирмата ти.
Предполагам, ти кандидатстваш чрез фирмата си, нали така?От нейно име се попълват всички необходими документи за участието ти в програмата.Ако е така - значи няма смисъл да правиш нищо, важното е, че в имуществото на фирмата ти е собствеността на къщата за гости.
Ако подаваш документите като физическо лице, което участва в програмата - значи трябва да се направи договор за наем.
veronika_99
Нов потребител

Мнениеот deadman » 08 Апр 2009, 16:11

Благодаря Вероника,
точно това ми е дилемата кое от двете ще е по добре за мен(че принципно всичко се случва). Дали да кандидатствам като юридическо лице и къщата да е актив на фирмата или да кандидатствам като физическо лице и след това да отдам къщата с договор за наем на фирмата която да управллява туристическата деинос.
Фирмата е моя(собственик и управител). Реално ще се занимавам с туризъм, но ме притеснява това че ако нещо се случи и се стигне до фалит ако е актив на Еоод ще може да разполагат с къщата. А ако е на мен лично то тогава не би трябвало при такава ситуация да я запорират.
Как точно ще кандидатствам с фирмата си и имота с къщата ще станат актив на Еоод-то като в момента са моя физическа собственост а не на фирмата?

Много благодарности
deadman
Нов потребител

Мнениеот bastard » 28 Апр 2009, 02:26

Аз си мисля, че ако е на името на фирмата ще се води и отчита като неин актив. Съответно приходите от къщата за гости ще бъдат доходи на фирмата ви, облагаеми с корпоративни данъци, ГФО и т.н.
Ако е на ваше име - ЗОДФЛ, Булстат. Възможно е да има специфики за конкретната програма. Може да има облекчения.
bastard
Потребител

Назад към Право на ЕС