начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Устен изпит за младши съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Устен изпит за младши съдии

Мнениеот niq1982 » 08 Апр 2009, 13:38

Колеги, няма ли кой да сподели как минава днес изпита........????????
В понеделник само Biby беше така добра да разкаже - ама разказаното не бе никак обнадеждаващо............. :(
niq1982
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 08 Апр 2009, 20:03

Защо не пишете, бе хора?????????????????????????????????????????
Плашите ме вече .................................
niq1982
Младши потребител

Мнениеот katia.ivanova » 08 Апр 2009, 20:34

Ния ти кога си на изпит? Ако не си в петък аз обещавам да дам инфо след като мина. Така че потърпи ако разбира се не сме заедно в петък!!! :D :roll:
katia.ivanova
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 08 Апр 2009, 21:48

Благодаря ти много, Катя. Аз съм в понеделник.
Успех в петък :D
niq1982
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 08 Апр 2009, 21:49

Исках да напиша вторник :D :D :D :D
Май ще трябва да спра с четенето, че не ми се отразява добре.......и дните бъркам вече :D :D :D :D
niq1982
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 10 Апр 2009, 16:55

И аз бях днес, но бяхме повече хора и нашата комисия ни раздели в 2 групи - втората беше от 14.00 и аз се паднах във втората, защото решихме да влизаме по списък. Бях в комисията, в която е Средкова, също не ме слушаха изобщо по въпросите, които ми се паднаха, зададоха ми доста въпроси, свързани и не с изтеглените, но бяха добронамерени. Наистина беше трудно, но не беше гадно. Както каза и колегата може да ползвате законите и на допълнителните въпроси. Успех!
contralegem
Потребител

Мнениеот niq1982 » 10 Апр 2009, 17:17

Благодаря за информацията - само искам да те питам допълнителните въпроси по темите от конспекта ли бяха? или каквото решат?
niq1982
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 10 Апр 2009, 17:19

Може ли да напишеш някои от допълнителните ти въпроси
niq1982
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 10 Апр 2009, 17:54

Значи тези, дето не бяха от конспекта, ми посочваха член и аз отварях на него и тогава отговарях.
Иначе ме питаха, както чисто теоретични въпроси, така и практически - рецидив, разлика между пряк и евентуален умисъл, пример за продължено престъпление, съставно и двуактно престъпление, кой пръст трябва да е счупен, за да е СТП, може ли опит при евентуален умисъл, какво е длъжностно лице /в таз връзка ЕТ и личният ми лекар са ли ДЛ, а ако лицето е наето на граждански договор, а дайте пример за изключително висока обществена опасност на дееца -ДЛ/, особено големи размери и особено тежък случай, може ли представителят на ЮЛ да дава - забележете - показания /не може, щото е страна и дава обяснения - това за гр. процес/, кога се назначава експертиза в гражданския процес, а какви веществени доказателства могат да се представят в гр. процес- пример, а, щом всяка страна доказва фактите, на които се позовава, ако аз твърдя, че ми дължите пари, как ще докажете, че не ми дължите, оспорване истиността на документ - как се произнася съдът; до кой момент могат да се представят доказателства в гр. процес, а пред ВКС могат ли /я, отворете на отмяна на ВСР/ и имаше още неща, но мисля, че доби представа.
contralegem
Потребител

Мнениеот niq1982 » 10 Апр 2009, 18:02

Много, много, много благодаря :) добих - да, макар тая представа да не ми допада много, ама ...........дано да имаме късмет :)
успех!
niq1982
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 10 Апр 2009, 18:51

а ти какво отговори за лекаря и едноличния търговец - според тях длъжностни лица ли са или само едноличният търговец е
niq1982
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 10 Апр 2009, 20:11

Ами, за ЕТ казах, че е, защото реших, че може да изпълнява ръководна работа, защото обикновено той си ръководи работите, но за личния лекар казах, че не е, което, разбира се, беше тъпо, защото личният лекар е ЕТ, но затова се сетих одеве. :?
contralegem
Потребител

Мнениеот RinTimTim » 10 Апр 2009, 21:51

Макар че съм виждал обвинения срещу ЕТ по 311 - в кръга на службата си съставил документ с невярно съдържание - примерно удостоверил, че някой е на работа при него - ЕТ не е длъжностно лице и за да приемеш обратното, трябва да правиш разширително тълкуване на буква "б". По буква "б" тия ДЛ, които изпълнявят ръководна работа или работа с пазене на чуждо имущество, са в структурата на даденото юридическо лице или при ЕТ. Тоест имат се предвид случаите, когато ЕТ си е наел човек да му движи работите. Този човек ще е ДЛ, когато трябва да се преценява дали не е налице длъжностно присвояване от ЕТ. Но самият ЕТ не може да присвоява от себе си, ако сам си движи работите.
RinTimTim
Потребител

Мнениеот kirilov_kr » 10 Апр 2009, 22:09

макар че ЕТ е ФЛ, то ако е удостоверил неверни обстоятелства в официален документ, като напр. че някой работи при него, това си е престъпление по чл.311 НК, защото той е действал в качеството си на Управител на ЕТ.
Иначе личният лекар не може да бъде дължностно лице по смисъла на чл.311
kirilov_kr
Младши потребител

Мнениеот niq1982 » 10 Апр 2009, 22:27

въпросът е дали едноличният търговец е длъжностно лице, а не дали може да бъде субект на определено престъпление - като напр. длъжностно присвояване .....много ясно, че не може, защото не е налице признака обществена опасност............
Аз смятам, че е длъжностно лице, защото когато ЕТ няма наети работници, физическото лице Х осъществява ръководната дейност на своята фирма ЕТ......
ЕТ и физическото лице, което е регистрирано като ЕТ не са еднакви правни субекти ..........
За лекаря не съм много сигурна, но повече клоня, че е ДЛ.

А някой друг не се ли е явил днес и той да сподели какви въпроси са му задавани.......................

И друг въпрос според вас по новия ГПК - до кой момент можеш да направиш възражение за прихващане ???????
И уточниха ли най накрая кои тълкувателни решения запазват силата си и по новия ГПК - че доскоро спориха.................Някой има ли информация
niq1982
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 10 Апр 2009, 22:49

Да, Рин Тим Тим, лесно ти е на тебе:) Аз обвинителен акт не помня дали съм виждала...май видях един на стажа, преди няколко години...
contralegem
Потребител

Мнениеот kirilov_kr » 10 Апр 2009, 22:54

ами лекаря също е ЕТ, и когато удостоверява неверни обстоятелства за здравето на някой, той извършва престъпление по чл.312, а не по 311.
kirilov_kr
Младши потребител

Мнениеот RinTimTim » 10 Апр 2009, 23:35

contralegem, абе не ми е толкова лесно, повярвай :D

Ако се имаше предвид длъжностно лице да е самият едноличен търговец, а не такова лице, на което е възложено да изпълнява ръководна работа или работа, свързана с еди какво си при него, то тогава законът щеше просто и ясно да казва "едноличен търговец", а не "при едноличен тръговец". Това "при" издава, че законът очевидно не свързва длъжностното качество със самия едноличен търговец, защото ако го свързваше, щеше ясно да е написано, че длъжностно лице е самият едноличен търговец, а го придава въпросното качество само на лица, на които по някакъв начин е възложено да правят нещо при него.

niq1982, значи според тебе излиза, че едноличният търговец, тъй като е длъжностно лице, принципно би могъл да осъществи длъжностно присвояване от него си, но точно понеже е от него си и няма да има обществена опасност, и заради това няма да има престъпление? А обективният признак "чужди" при присвояването къде го оставяш?

Кирилов, твоята логика пък съвсем ми убягва. Значи според тебе ЕТ е ДЛ, а личният лекар е ЕТ. Значи излиза, че личният лекар трябва да е ДЛ. Тогава защо 312, а не 311, след като в 312 изрично ти е написано, че е субсидиарен за лекари, които не действат като ДЛ? Личният лекар не действа ли в службата си, когато издава свидетелство за здравето на някого?
RinTimTim
Потребител

Мнениеот niq1982 » 11 Апр 2009, 08:17

Да и за "чуждите" мога да се съглася..............макар, че ако трябва да сме прецизни от гражданско правна точка това са пари на едноличния търговец,
едно е имущество на едноличния търговец - това е онова имущество, което се включва в неговото предприятие, а имуществото на физическото лице, което е региистрирало фирма е друго имущество /и върху това е акцентирано при практиката по повод СИО/.............но
така или иначе Е НЕСЪСТАВОМЕРНО, така че .....................
това по - скоро е спор между юристите, които се занимават с гражданско право и които се заимават с наказателното...... :) :) :)

колеги, нищо не казахте - знаете ли кои тълкувателни решения запазват силата си и при действието на новия ГПК и до кой момент може да се направи възражение за прихващане????????????

не знам, но ми се струва, че и на двамата колеги повече въпроси им са задавани по наказателно право и процес...........
niq1982
Младши потребител

Мнениеот katia.ivanova » 11 Апр 2009, 10:38

Ния, инфото което има до момента е абсолютно точно и няма да повтарям колегите. Ще допълня, че аз също бях от тези от 14 ч и влязох 6 поред, може би с оглед напредналото време въпросите като количество малко се намалиха. Също бях в комисията на Средкова. Аз изтеглих Понятие за престъпление и Правни последици на съдебното решение.СПН. Казах точно по 2 изречение от всеки въпрос, като от казаното от теб те почват с въпросите.
Първо говорих по наказ. в-с и допълн. въпроси бяха-какво е съставно П, разлика между евентуален умисъл и самонадеяност, извинима и неизвинима грешка, да дам пример за съучастие в което единия е извършител а др. помагач, пример с двама съизвършители, кога се завладява вещта предмет на кражбата. Май това горе долу.
После градж. в-с - обективни предели на СПН относно трети лица, СПН на решението по колективен иск, кога постановилия решението съд може сам да обезсили решението си - изброй, изпълнение от длъжника ,забава, законни лихви.
Друго не се сещам, но най важното е да мислиш и да си спокойна, защото иначе спираш да мислиш. На мен ми се случи и незнам как съм се представила общо взето. Имаше разбира се от женската част на комисията съответни физиономии на неодобрение и прочие но се преживява.
ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ И ЩЕ ЧАКАМЕ ДА РАЗКАЖЕШ КАК Е МИНАЛО ПРИ ТЕБ. :D :D :D
Последна промяна katia.ivanova на 11 Апр 2009, 10:45, променена общо 1 път
katia.ivanova
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити