- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Устен изпит за младши съдии
|
|
Re: Устен изпит за младши съдии
Колеги, няма ли кой да сподели как минава днес изпита........????????
В понеделник само Biby беше така добра да разкаже - ама разказаното не бе никак обнадеждаващо.............
В понеделник само Biby беше така добра да разкаже - ама разказаното не бе никак обнадеждаващо.............
- niq1982
- Младши потребител
Защо не пишете, бе хора?????????????????????????????????????????
Плашите ме вече .................................
Плашите ме вече .................................
- niq1982
- Младши потребител
Ния ти кога си на изпит? Ако не си в петък аз обещавам да дам инфо след като мина. Така че потърпи ако разбира се не сме заедно в петък!!!
- katia.ivanova
- Младши потребител
Благодаря ти много, Катя. Аз съм в понеделник.
Успех в петък
Успех в петък
- niq1982
- Младши потребител
Исках да напиша вторник
Май ще трябва да спра с четенето, че не ми се отразява добре.......и дните бъркам вече
Май ще трябва да спра с четенето, че не ми се отразява добре.......и дните бъркам вече
- niq1982
- Младши потребител
И аз бях днес, но бяхме повече хора и нашата комисия ни раздели в 2 групи - втората беше от 14.00 и аз се паднах във втората, защото решихме да влизаме по списък. Бях в комисията, в която е Средкова, също не ме слушаха изобщо по въпросите, които ми се паднаха, зададоха ми доста въпроси, свързани и не с изтеглените, но бяха добронамерени. Наистина беше трудно, но не беше гадно. Както каза и колегата може да ползвате законите и на допълнителните въпроси. Успех!
- contralegem
- Потребител
Благодаря за информацията - само искам да те питам допълнителните въпроси по темите от конспекта ли бяха? или каквото решат?
- niq1982
- Младши потребител
Може ли да напишеш някои от допълнителните ти въпроси
- niq1982
- Младши потребител
Значи тези, дето не бяха от конспекта, ми посочваха член и аз отварях на него и тогава отговарях.
Иначе ме питаха, както чисто теоретични въпроси, така и практически - рецидив, разлика между пряк и евентуален умисъл, пример за продължено престъпление, съставно и двуактно престъпление, кой пръст трябва да е счупен, за да е СТП, може ли опит при евентуален умисъл, какво е длъжностно лице /в таз връзка ЕТ и личният ми лекар са ли ДЛ, а ако лицето е наето на граждански договор, а дайте пример за изключително висока обществена опасност на дееца -ДЛ/, особено големи размери и особено тежък случай, може ли представителят на ЮЛ да дава - забележете - показания /не може, щото е страна и дава обяснения - това за гр. процес/, кога се назначава експертиза в гражданския процес, а какви веществени доказателства могат да се представят в гр. процес- пример, а, щом всяка страна доказва фактите, на които се позовава, ако аз твърдя, че ми дължите пари, как ще докажете, че не ми дължите, оспорване истиността на документ - как се произнася съдът; до кой момент могат да се представят доказателства в гр. процес, а пред ВКС могат ли /я, отворете на отмяна на ВСР/ и имаше още неща, но мисля, че доби представа.
Иначе ме питаха, както чисто теоретични въпроси, така и практически - рецидив, разлика между пряк и евентуален умисъл, пример за продължено престъпление, съставно и двуактно престъпление, кой пръст трябва да е счупен, за да е СТП, може ли опит при евентуален умисъл, какво е длъжностно лице /в таз връзка ЕТ и личният ми лекар са ли ДЛ, а ако лицето е наето на граждански договор, а дайте пример за изключително висока обществена опасност на дееца -ДЛ/, особено големи размери и особено тежък случай, може ли представителят на ЮЛ да дава - забележете - показания /не може, щото е страна и дава обяснения - това за гр. процес/, кога се назначава експертиза в гражданския процес, а какви веществени доказателства могат да се представят в гр. процес- пример, а, щом всяка страна доказва фактите, на които се позовава, ако аз твърдя, че ми дължите пари, как ще докажете, че не ми дължите, оспорване истиността на документ - как се произнася съдът; до кой момент могат да се представят доказателства в гр. процес, а пред ВКС могат ли /я, отворете на отмяна на ВСР/ и имаше още неща, но мисля, че доби представа.
- contralegem
- Потребител
Много, много, много благодаря добих - да, макар тая представа да не ми допада много, ама ...........дано да имаме късмет
успех!
успех!
- niq1982
- Младши потребител
а ти какво отговори за лекаря и едноличния търговец - според тях длъжностни лица ли са или само едноличният търговец е
- niq1982
- Младши потребител
Ами, за ЕТ казах, че е, защото реших, че може да изпълнява ръководна работа, защото обикновено той си ръководи работите, но за личния лекар казах, че не е, което, разбира се, беше тъпо, защото личният лекар е ЕТ, но затова се сетих одеве.
- contralegem
- Потребител
Макар че съм виждал обвинения срещу ЕТ по 311 - в кръга на службата си съставил документ с невярно съдържание - примерно удостоверил, че някой е на работа при него - ЕТ не е длъжностно лице и за да приемеш обратното, трябва да правиш разширително тълкуване на буква "б". По буква "б" тия ДЛ, които изпълнявят ръководна работа или работа с пазене на чуждо имущество, са в структурата на даденото юридическо лице или при ЕТ. Тоест имат се предвид случаите, когато ЕТ си е наел човек да му движи работите. Този човек ще е ДЛ, когато трябва да се преценява дали не е налице длъжностно присвояване от ЕТ. Но самият ЕТ не може да присвоява от себе си, ако сам си движи работите.
- RinTimTim
- Потребител
макар че ЕТ е ФЛ, то ако е удостоверил неверни обстоятелства в официален документ, като напр. че някой работи при него, това си е престъпление по чл.311 НК, защото той е действал в качеството си на Управител на ЕТ.
Иначе личният лекар не може да бъде дължностно лице по смисъла на чл.311
Иначе личният лекар не може да бъде дължностно лице по смисъла на чл.311
- kirilov_kr
- Младши потребител
въпросът е дали едноличният търговец е длъжностно лице, а не дали може да бъде субект на определено престъпление - като напр. длъжностно присвояване .....много ясно, че не може, защото не е налице признака обществена опасност............
Аз смятам, че е длъжностно лице, защото когато ЕТ няма наети работници, физическото лице Х осъществява ръководната дейност на своята фирма ЕТ......
ЕТ и физическото лице, което е регистрирано като ЕТ не са еднакви правни субекти ..........
За лекаря не съм много сигурна, но повече клоня, че е ДЛ.
А някой друг не се ли е явил днес и той да сподели какви въпроси са му задавани.......................
И друг въпрос според вас по новия ГПК - до кой момент можеш да направиш възражение за прихващане ???????
И уточниха ли най накрая кои тълкувателни решения запазват силата си и по новия ГПК - че доскоро спориха.................Някой има ли информация
Аз смятам, че е длъжностно лице, защото когато ЕТ няма наети работници, физическото лице Х осъществява ръководната дейност на своята фирма ЕТ......
ЕТ и физическото лице, което е регистрирано като ЕТ не са еднакви правни субекти ..........
За лекаря не съм много сигурна, но повече клоня, че е ДЛ.
А някой друг не се ли е явил днес и той да сподели какви въпроси са му задавани.......................
И друг въпрос според вас по новия ГПК - до кой момент можеш да направиш възражение за прихващане ???????
И уточниха ли най накрая кои тълкувателни решения запазват силата си и по новия ГПК - че доскоро спориха.................Някой има ли информация
- niq1982
- Младши потребител
Да, Рин Тим Тим, лесно ти е на тебе:) Аз обвинителен акт не помня дали съм виждала...май видях един на стажа, преди няколко години...
- contralegem
- Потребител
ами лекаря също е ЕТ, и когато удостоверява неверни обстоятелства за здравето на някой, той извършва престъпление по чл.312, а не по 311.
- kirilov_kr
- Младши потребител
contralegem, абе не ми е толкова лесно, повярвай
Ако се имаше предвид длъжностно лице да е самият едноличен търговец, а не такова лице, на което е възложено да изпълнява ръководна работа или работа, свързана с еди какво си при него, то тогава законът щеше просто и ясно да казва "едноличен търговец", а не "при едноличен тръговец". Това "при" издава, че законът очевидно не свързва длъжностното качество със самия едноличен търговец, защото ако го свързваше, щеше ясно да е написано, че длъжностно лице е самият едноличен търговец, а го придава въпросното качество само на лица, на които по някакъв начин е възложено да правят нещо при него.
niq1982, значи според тебе излиза, че едноличният търговец, тъй като е длъжностно лице, принципно би могъл да осъществи длъжностно присвояване от него си, но точно понеже е от него си и няма да има обществена опасност, и заради това няма да има престъпление? А обективният признак "чужди" при присвояването къде го оставяш?
Кирилов, твоята логика пък съвсем ми убягва. Значи според тебе ЕТ е ДЛ, а личният лекар е ЕТ. Значи излиза, че личният лекар трябва да е ДЛ. Тогава защо 312, а не 311, след като в 312 изрично ти е написано, че е субсидиарен за лекари, които не действат като ДЛ? Личният лекар не действа ли в службата си, когато издава свидетелство за здравето на някого?
Ако се имаше предвид длъжностно лице да е самият едноличен търговец, а не такова лице, на което е възложено да изпълнява ръководна работа или работа, свързана с еди какво си при него, то тогава законът щеше просто и ясно да казва "едноличен търговец", а не "при едноличен тръговец". Това "при" издава, че законът очевидно не свързва длъжностното качество със самия едноличен търговец, защото ако го свързваше, щеше ясно да е написано, че длъжностно лице е самият едноличен търговец, а го придава въпросното качество само на лица, на които по някакъв начин е възложено да правят нещо при него.
niq1982, значи според тебе излиза, че едноличният търговец, тъй като е длъжностно лице, принципно би могъл да осъществи длъжностно присвояване от него си, но точно понеже е от него си и няма да има обществена опасност, и заради това няма да има престъпление? А обективният признак "чужди" при присвояването къде го оставяш?
Кирилов, твоята логика пък съвсем ми убягва. Значи според тебе ЕТ е ДЛ, а личният лекар е ЕТ. Значи излиза, че личният лекар трябва да е ДЛ. Тогава защо 312, а не 311, след като в 312 изрично ти е написано, че е субсидиарен за лекари, които не действат като ДЛ? Личният лекар не действа ли в службата си, когато издава свидетелство за здравето на някого?
- RinTimTim
- Потребител
Да и за "чуждите" мога да се съглася..............макар, че ако трябва да сме прецизни от гражданско правна точка това са пари на едноличния търговец,
едно е имущество на едноличния търговец - това е онова имущество, което се включва в неговото предприятие, а имуществото на физическото лице, което е региистрирало фирма е друго имущество /и върху това е акцентирано при практиката по повод СИО/.............но
така или иначе Е НЕСЪСТАВОМЕРНО, така че .....................
това по - скоро е спор между юристите, които се занимават с гражданско право и които се заимават с наказателното......
колеги, нищо не казахте - знаете ли кои тълкувателни решения запазват силата си и при действието на новия ГПК и до кой момент може да се направи възражение за прихващане????????????
не знам, но ми се струва, че и на двамата колеги повече въпроси им са задавани по наказателно право и процес...........
едно е имущество на едноличния търговец - това е онова имущество, което се включва в неговото предприятие, а имуществото на физическото лице, което е региистрирало фирма е друго имущество /и върху това е акцентирано при практиката по повод СИО/.............но
така или иначе Е НЕСЪСТАВОМЕРНО, така че .....................
това по - скоро е спор между юристите, които се занимават с гражданско право и които се заимават с наказателното......
колеги, нищо не казахте - знаете ли кои тълкувателни решения запазват силата си и при действието на новия ГПК и до кой момент може да се направи възражение за прихващане????????????
не знам, но ми се струва, че и на двамата колеги повече въпроси им са задавани по наказателно право и процес...........
- niq1982
- Младши потребител
Ния, инфото което има до момента е абсолютно точно и няма да повтарям колегите. Ще допълня, че аз също бях от тези от 14 ч и влязох 6 поред, може би с оглед напредналото време въпросите като количество малко се намалиха. Също бях в комисията на Средкова. Аз изтеглих Понятие за престъпление и Правни последици на съдебното решение.СПН. Казах точно по 2 изречение от всеки въпрос, като от казаното от теб те почват с въпросите.
Първо говорих по наказ. в-с и допълн. въпроси бяха-какво е съставно П, разлика между евентуален умисъл и самонадеяност, извинима и неизвинима грешка, да дам пример за съучастие в което единия е извършител а др. помагач, пример с двама съизвършители, кога се завладява вещта предмет на кражбата. Май това горе долу.
После градж. в-с - обективни предели на СПН относно трети лица, СПН на решението по колективен иск, кога постановилия решението съд може сам да обезсили решението си - изброй, изпълнение от длъжника ,забава, законни лихви.
Друго не се сещам, но най важното е да мислиш и да си спокойна, защото иначе спираш да мислиш. На мен ми се случи и незнам как съм се представила общо взето. Имаше разбира се от женската част на комисията съответни физиономии на неодобрение и прочие но се преживява.
ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ И ЩЕ ЧАКАМЕ ДА РАЗКАЖЕШ КАК Е МИНАЛО ПРИ ТЕБ.
Първо говорих по наказ. в-с и допълн. въпроси бяха-какво е съставно П, разлика между евентуален умисъл и самонадеяност, извинима и неизвинима грешка, да дам пример за съучастие в което единия е извършител а др. помагач, пример с двама съизвършители, кога се завладява вещта предмет на кражбата. Май това горе долу.
После градж. в-с - обективни предели на СПН относно трети лица, СПН на решението по колективен иск, кога постановилия решението съд може сам да обезсили решението си - изброй, изпълнение от длъжника ,забава, законни лихви.
Друго не се сещам, но най важното е да мислиш и да си спокойна, защото иначе спираш да мислиш. На мен ми се случи и незнам как съм се представила общо взето. Имаше разбира се от женската част на комисията съответни физиономии на неодобрение и прочие но се преживява.
ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ И ЩЕ ЧАКАМЕ ДА РАЗКАЖЕШ КАК Е МИНАЛО ПРИ ТЕБ.
Последна промяна katia.ivanova на 11 Апр 2009, 10:45, променена общо 1 път
- katia.ivanova
- Младши потребител
|
|