- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Устен изпит за младши съдии
|
|
Re: Устен изпит за младши съдии
Във връзка с възражението за прихващане питат само за разликата между него и материалноправното прихващане. А относно тълкувателните решения не мога да кажа нищо конкретно, но мисля че в Коментара на новия ГПК на Ружа Иванова имаше изразено мнение кои запазват действието си.
- katia.ivanova
- Младши потребител
До тук всичките сме били в една и съща комисия
Интересно ми е в другата какво е било положението?
Сега се сетих за още един въпрос, който ме питаха - "Как се изпълнява решение по уважен иск по чл.108 ЗС срещу съсобственик?"
Интересно ми е в другата какво е било положението?
Сега се сетих за още един въпрос, който ме питаха - "Как се изпълнява решение по уважен иск по чл.108 ЗС срещу съсобственик?"
- Biby
- Потребител
Специални благодарности, Кате.................Стискам палци да си успяла!
Да, ще кажа .........как е минало. А ако объркаш отговора, те казват ли ти правилния или не? А бе, явно изпита си е доста труден.....и не отчитат факта, че за такъв тип въпроси трябва човек да е спокоен и да помисли..................но както и да е
Комисията ли ти определя от кой въпрос да започнеш?
Благодаря и на Биби за информацията. Наистина никой не каза за другата комисия нищо??????????????????????????????????
А за коментара, нали впоследствие започнаха да го критикуват и да спорят по него и в крайна сметка от последния семинар разбрах, че пак не е мн ясно..................Но сега излезнал учебника на Влахов и ми е интересно какво са "се разбрали там"
Да, ще кажа .........как е минало. А ако объркаш отговора, те казват ли ти правилния или не? А бе, явно изпита си е доста труден.....и не отчитат факта, че за такъв тип въпроси трябва човек да е спокоен и да помисли..................но както и да е
Комисията ли ти определя от кой въпрос да започнеш?
Благодаря и на Биби за информацията. Наистина никой не каза за другата комисия нищо??????????????????????????????????
А за коментара, нали впоследствие започнаха да го критикуват и да спорят по него и в крайна сметка от последния семинар разбрах, че пак не е мн ясно..................Но сега излезнал учебника на Влахов и ми е интересно какво са "се разбрали там"
- niq1982
- Младши потребител
"Как се изпълнява решение по уважен иск по чл.108 ЗС срещу съсобственик?"
И какво отговори, Биби?
И какво отговори, Биби?
- niq1982
- Младши потребител
Сам решаваш от кой въпрос да започнеш. Те нямат претенции към това. А и да вметна че в комисията са 2 мъже и 3 жени-мъжете задават в-си по наказ. а жените по гражд.
- katia.ivanova
- Младши потребител
Разбираш че си сбъркал по това как те поглеждат и клатят глава неодобрително.
- katia.ivanova
- Младши потребител
Катя, а за другата комисия чула ли си нещо как минава там......
Извинявай, ако прекалих с въпросите към теб дано не станах досадна.....................
Но много малко хора се включват да пишат как е минало.......
Извинявай, ако прекалих с въпросите към теб дано не станах досадна.....................
Но много малко хора се включват да пишат как е минало.......
- niq1982
- Младши потребител
Питай спокойно , незнам нищо за другата комисия освен че свършиха по бързо от нашата, аз влязох в 16 и нещо и след мен имаше още 4 човека, а те бяха свършили.
Никой познат не е бил в нея и нямам инфо. Дочух че проф.Владимиров бил в нея, но незнам доколко е вярно аз лично не съм го видяла.
Никой познат не е бил в нея и нямам инфо. Дочух че проф.Владимиров бил в нея, но незнам доколко е вярно аз лично не съм го видяла.
- katia.ivanova
- Младши потребител
Не вярвам - той беше на прокурорския изпит - аз бях в неговата комисия и съм много доволна как мина изпита - само един от комисията се опитваше да се заяжда с всички, ама........сравнително безобиден беше
Има ли такива дето са се явили при другата комисия, бе хора ?????
Има ли такива дето са се явили при другата комисия, бе хора ?????
- niq1982
- Младши потребител
Колеги, продължавайвате да давате инфо за това как минава изпита, но не забравяйте, 4е вси4ки сме конкуренция малко или много!!!! Достатъ4но е това, 4е имат още 5 дни за 4етене и ще бъдат по-подготвени от гл. то4ка на времето. Така 4е......
- boriana83
- Нов потребител
Боряна, конкуренцията няма нищо общо с колегиалността, и доброто отношение между колегите......................
Важно е дали ти ще се преставиш добре, а не да разчиташ на това другите да се справят зле........и затова да не им давш информация
Съжалявам за по - резкия тон - но не съм съгласна с твоята теза - аз винаги, когато съм имала възможност съм помагала на другите "конкуренти", като съм разчитала на това аз да покажа добри познания, а не на това да "спъна и затрудня" колегата.......Това важи и после за работата ..........................
И уверявам те - който не се подготвил досега няма и да се подготви и за следващите 2,3,4,5 и т.н дни.................
Важно е дали ти ще се преставиш добре, а не да разчиташ на това другите да се справят зле........и затова да не им давш информация
Съжалявам за по - резкия тон - но не съм съгласна с твоята теза - аз винаги, когато съм имала възможност съм помагала на другите "конкуренти", като съм разчитала на това аз да покажа добри познания, а не на това да "спъна и затрудня" колегата.......Това важи и после за работата ..........................
И уверявам те - който не се подготвил досега няма и да се подготви и за следващите 2,3,4,5 и т.н дни.................
- niq1982
- Младши потребител
Съжалявам за пропуснатите букви в някои думи по - горе......
но просто много се "развълнувах" от написаното от колежката Боряна
но просто много се "развълнувах" от написаното от колежката Боряна
- niq1982
- Младши потребител
niq1982 написа:"Как се изпълнява решение по уважен иск по чл.108 ЗС срещу съсобственик?"
И какво отговори, Биби?
Нищо
- Biby
- Потребител
Доста съм далеч от гражданското право, но все пак мисля, че става с въвод във владение.
- T.A.R.A.
- Потребител
Ами аз се занимавам с гражданско и доста се позамислих....то това е въпрос за СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ, не за съдия - не знам от къде си ги измислят тия въпроси..............
Въвод за недвижим имот - да и аз така мисля
Но ако е движима вещ как напрактика ще се предаде владението на взискателя, след като и взискателят и длъжникът имат право да владеят вещта, защото са съсобственици....
Въвод за недвижим имот - да и аз така мисля
Но ако е движима вещ как напрактика ще се предаде владението на взискателя, след като и взискателят и длъжникът имат право да владеят вещта, защото са съсобственици....
- niq1982
- Младши потребител
Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
- jubelee
- Младши потребител
То ако иска беше по чл. 32, ал.2 ЗС - лесно................ама въпроса е за ревандикационен иск
- niq1982
- Младши потребител
Зависи какво пише в осъдителното решение. По принцип редът е по чл. 521 ГПК. Ако не е посочено дали трябва да се предаде владението върху цялата вещ, се прилага чл. 32 ЗС.
- jubelee
- Младши потребител
Ако е осъден да предаде владението на цялата вещ и аз съм сигурна, че или е предаване на владение (521за движима) или въвод за недвижима..........................ама ако не е .....не съм сигурна, че преминаваме към чл.32СЗ -------------------------а не може да има въвод и предаване на идеална част....................даже звънях тъкмо на двама съдебни изпълнители, които са много добри юристи..........
- niq1982
- Младши потребител
Именно защото не може да се предава владението само върху идеална част, затова ако осъденият съсобственик създава пречки за ползване на вещта, се прилага чл. 32 ЗС.
Съдебният изпълнител може да налага и глоби на осъдения съсобственик.
Съдебният изпълнител може да налага и глоби на осъдения съсобственик.
- jubelee
- Младши потребител
|
|