- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Устен изпит за младши съдии
|
|
Re: Устен изпит за младши съдии
Което означава водене на нов процес /32 ЗС/............и друг начин няма - така ли излиза в крайна сметка
- niq1982
- Младши потребител
Не е въвод. Това първо ми хрумна и го казах, но не било, защото става въпрос за съсобствена вещ.
Мисля, че може би трябва да е по реда на чл. 527 ГПК.
Мисля, че може би трябва да е по реда на чл. 527 ГПК.
- Biby
- Потребител
Когато е недвижима вещ, е въвод във владение - чл. 522. Няма проблем да се извършва въвод във владение на съсобствен имот, процедурата само е малко по-особена.
За движими вещи зависи - ако в диспозитива е посочено да се предаде владението върху цялата вещ, се прилага чл. 521 ГПК. Ако е да се предаде съвладението (колкото и да е спорен този термин), решението не може да се изпълни на практика и единствено може да е налагат глоби на съсобственика. Глобите обаче не са по чл. 527, а по чл. 93 ГПК. Чл. 527 се отнася за други хипотези - например осигуряване режим на свиждане между родители и деца (не е чл. 528). Поне аз така мисля.
За движими вещи зависи - ако в диспозитива е посочено да се предаде владението върху цялата вещ, се прилага чл. 521 ГПК. Ако е да се предаде съвладението (колкото и да е спорен този термин), решението не може да се изпълни на практика и единствено може да е налагат глоби на съсобственика. Глобите обаче не са по чл. 527, а по чл. 93 ГПК. Чл. 527 се отнася за други хипотези - например осигуряване режим на свиждане между родители и деца (не е чл. 528). Поне аз така мисля.
- jubelee
- Младши потребител
jubelee написа: Ако е да се предаде съвладението (колкото и да е спорен този термин), решението не може да се изпълни на практика и единствено може да е налагат глоби на съсобственика.
Предполагам, че това са искали да чуят...
А защо да не е глоба по чл. 527 ГПК?
Калахан или Гъдю, ако четат да кажат на практика как е
- Biby
- Потребител
Според мен са искали да кажат, че практическа полза от водене на ревандикационни искове за връщане на владение на съсобствена движима вещ няма. Много по-резонно е да е по чл. 32 ЗС, а не по 108.
Искам само да се коригирам - осъдителното решение може да се изпълни, но само доброволно Принудително - само чрез глоби. 527 се отнася за други хипотези и затова не е приложим. По 527 също не може да се изпълни принудително, а само чрез глоби. Глобите обаче се събират в полза на държавата, чрез АДВ, а не на взискателя.
Искам само да се коригирам - осъдителното решение може да се изпълни, но само доброволно Принудително - само чрез глоби. 527 се отнася за други хипотези и затова не е приложим. По 527 също не може да се изпълни принудително, а само чрез глоби. Глобите обаче се събират в полза на държавата, чрез АДВ, а не на взискателя.
- jubelee
- Младши потребител
А от административноправните въпроси падат ли се?
По два въпроса ли се теглят, или по три?
По два въпроса ли се теглят, или по три?
- djalma
- Потребител
Теглят се 2 въпроса - наказателно и гражданско, няма административно право.
- katia.ivanova
- Младши потребител
Слава богу...
- djalma
- Потребител
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УТРЕ!!!!
- katia.ivanova
- Младши потребител
Аз не съм взела участие в този конкурс, но следя темата с интерес.Успех и от мен на всички!
- T.A.R.A.
- Потребител
Ето - изпълнението на моето обещание ....да кажа как минава И аз бях в прословутата комисия.........само, че Средкова я нямаше, а на нейно място беше Чинова.....Изпитът е труден наистина, надявам се да оценяват обективно......Най важното е да не се притеснявате и да свикнете с мисълта, че на второто изречение ще ви прекъснат и започва бомбардировката с въпроси......Това не трябва да ви стресира....Двете съдийки по гражданско и по точно едната от тях прави непрекъснато физиономии /дори и когато говориш правилно/, така че не го приемайте лично.........................
ЧЕТЕТЕ ТЪРГОВСКО ПРАВО - любими техни въпроси......капитал, акции, търговски представители, управител
Мерки за неотклонение - също!
В нашата комисия всеки втори беше питан затова, включително и моя милост - това е ...........
Другата комисия са трима мъже и две жени и минава по - леко - питат само по въпросите, които си изтеглил..........
Дано да съм полезна. Успех. Трудно е, но не е страшно - дръжте се като знаещи хора и няма страшно и не приемайте лично определени погледи...............................................
ЧЕТЕТЕ ТЪРГОВСКО ПРАВО - любими техни въпроси......капитал, акции, търговски представители, управител
Мерки за неотклонение - също!
В нашата комисия всеки втори беше питан затова, включително и моя милост - това е ...........
Другата комисия са трима мъже и две жени и минава по - леко - питат само по въпросите, които си изтеглил..........
Дано да съм полезна. Успех. Трудно е, но не е страшно - дръжте се като знаещи хора и няма страшно и не приемайте лично определени погледи...............................................
- niq1982
- Младши потребител
Колеги, дали ще има резултати в петък? Много се надявам но......
- katia.ivanova
- Младши потребител
Здравейте, колеги. Аз бях на изпит на 16.04 в комисията на Чинова. Та да ви кажа, че видях оценките на колегите преди мене - бяха само 3 и 4, после ги чух при обсъждането как броят [b]точно [/b]въпросите, на които изпитания не е могъл да отговори и тия, на които е отговорил, така че тия колеги, които са били в тая комисия могат да си направят сметката и ще могат да имат представа каква оценка ще имат.
- helene
- Потребител
И аз бях вчера на изпита в същата комисия.
Искам да кажа, че се държаха крайно пренебрежително към нас и не им прави чест...
От цялата комисия само госпожата с очилата (не й знам името), която изпитваше по гражданско право и по-високия от двамата мъже, се държаха горе-долу нормално, и се опитваха да те насочат някак си да отговориш.
Чинова се държа зле. Тя попита една колежка кой университет е завършила и като чу отговара й, нейната реплика беше: "Няма да те изпитвам повече". И наистина, повече не й зададе нито един въпрос...
Другата, която беше на писмения изпит и която прочете казуса, също беше в комисията. Не знам каква е, но се правеше на интересна и въпросите й бяха доста от брачния процес, припознаване и т.н.
Искам да кажа, че се държаха крайно пренебрежително към нас и не им прави чест...
От цялата комисия само госпожата с очилата (не й знам името), която изпитваше по гражданско право и по-високия от двамата мъже, се държаха горе-долу нормално, и се опитваха да те насочат някак си да отговориш.
Чинова се държа зле. Тя попита една колежка кой университет е завършила и като чу отговара й, нейната реплика беше: "Няма да те изпитвам повече". И наистина, повече не й зададе нито един въпрос...
Другата, която беше на писмения изпит и която прочете казуса, също беше в комисията. Не знам каква е, но се правеше на интересна и въпросите й бяха доста от брачния процес, припознаване и т.н.
- djalma
- Потребител
Другото, което ми направи силно впечатление, е, че непръкасното повтаряха, че трябва да сме спокойни..... Е, как бе, хора, ще стане тая работа! Няма как да стане! Винаги има доза притеснение, защото този изпит е много важен, решаващ, не можеш да останеш безразличен.
- helene
- Потребител
Че няма как да си спокоен - асно. Аз се чудя от какъв зор е питала за университета... Къде все пак е казало момичето че е завършило?
- ragazo
- Потребител
djalma написа:И аз бях вчера на изпита в същата комисия.
Е, това е върхЪ просто
Чудя се дали ще изкарат днес оценките?
- Biby
- Потребител
Съмнявам се, че ще има днес резултати, вчера, ако са празнували някъде ..... Сигурно ще е след Великден
- helene
- Потребител
Аз съм тая колежка, която я питаха за университета. Завършила съм в Благоевград. Но най-голямата ирония на съдбата е, че Чинова ме изпитваше на държавния изпит и ми писа 6
- helene
- Потребител
Както написах по - горе - аз се явих на 14.04 ........разказах вече как е било изпитването от страна на комисията и за пренебрежителното отношение...........но това си е проблем на комисията.............
Най - гадното е, че "аршина" на двете комисии е различен и така поставят кандидатите в неравностойно положение...................
Но късмет - какво да се прави???
Само искам да споделя, че докато бяхме пред вратата едната съдийка беше много учудена, защото бяхме една групичка, която се запознахме докато течеше изпита и се смеехме пред вратата и тя каза:"Много сте усмихнати бе колеги, пред трая врата оня ден голям рев, а сега вие се смеете......................" БЕЗ коментар.
С/д мен най - достойното е да изпитваш другия по начин, по който да не уронваш достойнството му....и когато не знае - да се преминава към следващия въпрос - без подмятания, без физиономии и без да се опитваш да го "забиваш" - както беше на прокурорския!
Успех на всички!
Аз да ви кажа честно съм доволна от това, което успях да покажа - независимо от държането и "опитите " на някои от членовете на
комисията -а как ще ме оценят - те си знаят и проблема си е техен..../това го пиша във връзка с написаното от колегата, че пишели само 3 или 4/
Така, че горе главите и успех на всички!
Най - гадното е, че "аршина" на двете комисии е различен и така поставят кандидатите в неравностойно положение...................
Но късмет - какво да се прави???
Само искам да споделя, че докато бяхме пред вратата едната съдийка беше много учудена, защото бяхме една групичка, която се запознахме докато течеше изпита и се смеехме пред вратата и тя каза:"Много сте усмихнати бе колеги, пред трая врата оня ден голям рев, а сега вие се смеете......................" БЕЗ коментар.
С/д мен най - достойното е да изпитваш другия по начин, по който да не уронваш достойнството му....и когато не знае - да се преминава към следващия въпрос - без подмятания, без физиономии и без да се опитваш да го "забиваш" - както беше на прокурорския!
Успех на всички!
Аз да ви кажа честно съм доволна от това, което успях да покажа - независимо от държането и "опитите " на някои от членовете на
комисията -а как ще ме оценят - те си знаят и проблема си е техен..../това го пиша във връзка с написаното от колегата, че пишели само 3 или 4/
Така, че горе главите и успех на всички!
- niq1982
- Младши потребител
|
|