начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС

Мнениеот nikodim77 » 25 Май 2009, 18:34

Здравейте,
Ето, че отново моля за помощ:
Казусът е следния: Моя леля, която е инвалид 1-ва гр. дава съгласие за закупуване на лек автомобил на нейно име, за което издава на купувача съотвеното нотариално заверено пълномощно. /Купувачът всъщност е търговец на автомобили/
Минават се години и леля ми разбира, че дължи данъци за тази кола. Прави опити да намери новите собственици на същата но безуспешно. Няма данни за ДКН на автомобила нито за собствениците а "търговецът" отказва да и даде всякаква информация.
Как би следвало да постъпи моята близка за да се оттърве от това бреме?
Предварително благодаря.
nikodim77
Активен потребител

Re: ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС

Мнениеот REVOLUTION » 25 Май 2009, 18:36

:| Това скоро ще стане хроничен проблем!
Само да отбележа , че заглавието на темата Ви е грешно.Всъщност , МПС е на леля Ви , не е чуждо!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2009, 09:20

Добре де, правната форма наистина казва, че МПС е на леля, ама като не може да стигне до новите собственици какво да направи?! Ако го обяви за крадено ще яконтрират с пълномощното, което е подписала, ако не го обяви за крадено ще продължи да плаща дължимото на друг. Иначе икъде не съм посочвал в предния пост, тя да е вземала пари, еле-па някакви си 300 лева. Всъшност тя наистина не е получила никаква облага от цялата тази „дандания” а сега само страда.
За сега чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 09:35

Oттегляте пълномощното с нотариална покана , в която и записвате , че желаете колата да Ви бъде върната ,с предупреждение , че в противен случай ще се обърнете за съдействие към Прокуратурата.Ако и след това действие , пълномощника не реагира , тогава отивате при адвокат и пускате сигнал до прокуратурата.Ама сигнала адвоката да го напише , че да не се обърне срещу вас.За мен в тия случаи има обсебване , но повечето прокурори не мислят така.Важното е все пак , да се образува предварителна проверка по ЗСВ , за да се установи , че колата я няма и да ви издадат служебна бележка от Полицията , с която да си прекратите регистрацията в КАТ и след това в Данъчното!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2009, 10:55

Добре „REVOLUTION”,
Преди всичко искам да благодаря за отзивчивостта... :D
Може да изглеждам, като малко дете задаващо елементарни въпроси ама ей на, не съм толкова в час с този казус. За това ще попитам: Какво ще стане ако клата е препродадена и препродадена и тнт...?
Аз си мислесх за едно друго действие (не знам до колко е редно ама „каквото повикало, такова се обадило”) да върне леля ми колата /документално/ на вторични суровини и от там на сетне другите да се оправят??! :shock:

пп. За нотаиална покана добре, ама за купувачката има като данни само три имена, ЕГН и номер на ЛК. Адрес няма. /тези данни са от пълномощното/
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2009, 10:59

Все пропускам по-нещо :oops:
При подписване на пълномощното колата все още не ебила регистрирана (внесена е то др. страна) /не е нова и не е скъпа на автопазара "МАЗДА-121" :D /
И именно за това и се губят следите и не можем да открием, кой я стопанисва по настоящем.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот demark » 26 Май 2009, 11:58

Леля Ви не може да "предаде" колата на вторични суровини дори и "документално" просто защото не разполага с необходимите документи.
demark
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Май 2009, 21:48

Здравейте,
Пак питания: :oops:
Относно нотариалната покана каква трябва да е тя...? Или се има предвид покана, която да е заверена и /или/ изпълнена от нотариус? Би ли могло да бъде нещо от сорта:
„Желая да оттегля пълномощното, което съм подписала на дата ала-бала , и с което Ви упълномощавам да ала-бала като искам колата да ми бъде върната. А в случай, че същата е била обект на търговска сделка, то е необходимо да се изпълнят задълженията съгласно Чл. 145 от ЗДП, с оглед, на което да получа съответните документи или заверени копия на същите.
и други такива али-бали!!!”

Естествено беловата не би изглеждала като тази антиюридическа формулировка.
А сега по другите въпроси:
„Но! 1. Дали не е безсрочно пълномощното. 2. Упоменато ли е изрично, че упълномощеният трябва да плаща данъците. Ако не, то те се дължат от собственика. 3. А кой регистрира МПС-то в данъчното? 4. Къде е "големия" талон?”

В пълномощното никъде не се упоменават срокове (БЕЗСРОЧНО Е)
Не е упоменато нищо за данъци и данъчно-свързани действия
Кой е извършил рег. в данъчното се надявам да разбера утре /29.05/. Но не е извъшено от леля ми. :shock:
Голям талон не е и виждала защото когато е подписала пълномощното МПС не е било рег. в ПП-КАТ
Ако е наложително бих "копнал" оригиналният текст от същинската част на пълномощното, няма да е проблем.
...Абе, еб..и и заплетената история... :roll:
Благодаря!!! и за сега Чао! :D
nikodim77
Активен потребител

Назад към Данъчно право