начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Полицаи от КАТ съставят неистински АУАН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Полицаи от КАТ съставят неистински АУАН

Мнениеот Гост. » 03 Авг 2009, 11:24

todorb2000 написа:И още нещо....
задействах системата на МВР по мой си начин....

А иначе има издадено постановление, което го обжалвах от презумпцията на чл.58,ал.2 от ЗАНН, тъй като полицаите са ходили при баща ми и са му показали наказателното постановление, ходили са на работата ми, като от там колеги ме информираха за какво става дума, ходили са и на адреса, където живея, но не са ме открили/отсъствах/.
И затова подадох жалба срещу издаденото наказателно постановление чрез накаващия орган, издал наказателно постановление въз основа на АУАН №.... .
Привикаха ме в полицията и им заявих, че съм обжалвал НП по чл.58,ал.2 от ЗАНН, тъй като повече от година половина полицейската система нехае и затова реагирал светкавично със жалба от презупцията на чл.58,ал.2 от ЗАНН срещу издаденото НП.
Поспорихме и се оказа, че някои полицейски началници не знаят ЗАНН-чл.58,ал.2 от ЗАНН, зашото и те като армейците отдават заповеди и после мислят.Но това е истината, невежеството се вижда навсякъде. Разбира се намират се и много добри и с гражданско мислене полицаи и военнослужещи.

Ако имате нещо допълнете.

Опа. Това е точно неправилната пътека...
Едно е да се ползвате от гарантирани права, друго да сипете квалификации... а трето да ползвате връзки.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Авг 2009, 11:29

Прочетох ви личното. Това със Закона за достъп до обществена информация, в т.ч. и на НП. е такава щуротия, изобщо ми е неясно като как ви хрумна точно по този път да тръгнете...
Според мен губите ценно време, но казусът си е ваш.
58,2?!? ще ви ползва/ ако изобщо го докажете/ в друго производство.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот todorb2000 » 03 Авг 2009, 16:13

poli_g написа:Прочетох ви личното. Това със Закона за достъп до обществена информация, в т.ч. и на НП. е такава щуротия, изобщо ми е неясно като как ви хрумна точно по този път да тръгнете...
Според мен губите ценно време, но казусът си е ваш.
58,2?!? ще ви ползва/ ако изобщо го докажете/ в друго производство.

Допускам, че не са ме намерили, тъй като повече от година и половина не са намерили да ми връчат НП.
Чл.58 от ЗАНН допуска еднократно посещение на адрес, при което ако лицето не се намери на адреса, се отбелязва, че е връчено НП /служебно връчване/.
Ако бях надлежно поканен да си получа НП, е друг въпрос. Останалото е догадки. Има такава практика за връчване по чл.58, ал.2 от ЗАНН, и която е "опасна" от загуба на възможност на гарантирано обжалване при дълги периоди на административното производство, където не може да се разбере точните действия на администрацията при връчване на НП.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот voltron » 03 Авг 2009, 16:39

Ти луд ли си ве???
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 03 Авг 2009, 17:00

И май да, има май не! :D :D
Зависи от гледната точка! :D :D : :wink:

Да се посмеем над сериозните теми,които дискутираме!

Не се сърдете за изблиците на негативни емоции, като че ли това е масово във форумите.

Чао колеги, и пишете, а не се косете :wink:
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот vetre » 03 Авг 2009, 20:07

Колата на пътя ли беше или не?
Ако не е била на пътя може да се изтъкне че КАТ няма правомощия
извън пътя и не може да пише актове по ЗДП.
vetre
Потребител

Мнениеот voltron » 03 Авг 2009, 20:24

айде ве, много си умен
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот vetre » 04 Авг 2009, 21:22

пояснявам
В чл 2,ал3 на ЗДП е указано че КАТ нямат правомощия извън пътищата за
обществено ползване,така че катастрофа станала извън пътя не може да
бъде санкционирана по ЗДП.Според мен това е очевидно.
Също така не бих си дал талона без да бъда спрян докато шофирам,както
в случая на другия ден.
vetre
Потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Авг 2009, 22:16

vetre написа:пояснявам
В чл 2,ал3 на ЗДП е указано че КАТ нямат правомощия извън пътищата за
обществено ползване,така че катастрофа станала извън пътя не може да
бъде санкционирана по ЗДП.Според мен това е очевидно.
Също така не бих си дал талона без да бъда спрян докато шофирам,както
в случая на другия ден.

Дали? Дали няма да го дадеш или просто тук така говориш?

Той да не би да е карал в нивата, че КАТ нямали правомощия... моля Ви, не говорете смешки, не само vetre,и нагоре като чета падам вече от смях.....

todorb2000 - искам да ми отговорите:

Според Вас извършили ли сте ПТП или само самостоятелна каскада?
След като сте бивш военен офицер - много добре познавате системата на МНО ( защото определено сте кадър на руското обучение ) и познавате донякъде системата на мВР.

Ами виновен сте бе г-н о.з. полковник или нещо подобно, идете си платете 100лв и другия път карайте УМНАТА, А НЕ КАТО БИВШ ВОЕНЕН. ЗАЩОТО АКО НЕ СЕ БЯХТЕ ХЛЪЗНАЛИ ВДЯСНО А ВЛЯВО И ТАМ МИНАВАШЕ ЧОВЕК - ПОВТАРЯМ "ЧОВЕК" ( ТОВА НЕЩО КОЕТО НЯКОЙ ОТ ВАС ВОЕННИТЕ НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ЗНАЧИ ) ВИЕ ЩЯХТЕ ДА ГО ЗАГРОБИТЕ!

А СЕГА СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ЖАЛБИ И ЗАБАТАЧВАТЕ С ГЛУПОВАТАТА СИ ПОСТЪПКА ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ, ЗАЩОТО ОСВЕН ВАШЕТО ПТП ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАГИВАТ ХОРА, И 10 ВОЕННИ КАТО ВАС КАТО ПОЧНАТ ДА ПИШАТ ЖАЛБИ ЗАЕМАТ РАБОТНИ ЧАСОВЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ.

Изчакайте още 5-6 месеца и глобата отпада.... То бива гордост, ама като е виновен човек трябва да си понесе наказанието....
nikiboy
Потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Авг 2009, 22:31

todorb2000 написа:
bocman__ написа:а ти правиш ли разлика между превишена и несъбразена скорост. разбира се, че си длъжен да изчакаш КАТ. ами ко си бил пиян или дрогиран и това е причината за птп?

Аз не съм се крил от полицията, като съм се показал, кой съм, какво съм сторил и какво и къде е станало. По разговорите може да се провери.

А защо не изчакахте КАТ бе господине? Толкова ли бързахте? Или бяхте пил? Я сега кажете в колко часа се случи това? С каква скорост карахте? Какви бяха метеорологичните условия.... бяхте ли пил? Защо напуснахте ПТП-то? Такси ли си извикахте, май определено сте бързал да изчезнете от мястото.

Странно, по телефона сте си дал самоличността, аз едно време така по телефона си изкарах военната служба, звъня сутрин и вечер и те го броят като служба :lol: :lol:
. Г-не, с всеки пост, който ви все повече се смея, ако имаше джиесеми с дрегер нямаше да има нужда от КАТ :lol:
Очаквам отговор по горните догадки...
nikiboy
Потребител

Мнениеот vetre » 05 Авг 2009, 23:05

Ами как да си дам талона на някой който идва на другия ден и казва.......
Талона както знаем се изземва като доказателство,че си бил в качеството
на водач при съставянето на АУАН по ЗДП.
Ако ми пишат АУАН в качество на пешеходец пак ли ще им дам талона си?
Пък както си паднал от смях ники вземи стани пий една ракия и
размисли на трезво по чл 2ал3.Това че никой не се е сетил досега за това
не означава че не би проработило.
То никой май не си е и търсил 2 години гаранция на кола втора употреба
от автокъща,ама ЗЗП ти я дава.
Мисли логично ПТП става на пътя.
vetre
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 06 Авг 2009, 12:34

Мога с уважение да се отнеса към "vetre"..., за което му благодаря, а за некоректните колеги от форума, които избиват комплекси много им здраве, което наистина им го желая! :D
todorb2000
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2009, 14:28

Не, уважението идва от факта, че той ви казва неща, които искате да чуете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Авг 2009, 18:32

nikodim77 каза:
Обаче ако наказаният се чувства невинен и счита, че с това НП са нарушени неговите, интереси, достойнство и чест...

Мога само да се присъединя! Както казва на едно място Артър Кларк, "не всичко се състои в това да оцелееш"...
ПП todorb2000, това е форумния навлек... не му обръщайте внимание... Скоро ще го почистят.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот sadiata » 06 Авг 2009, 19:33

АУАН се съставя в момента на нарушението,в този смисъл въпросните полицаи неса били очевидци на обстоятелствата които со вписали в АУАН и в този смисъл след като акта не е редовен то неименуемо и НП е незаконосъобразно.Освен това НП се издава в шест месечен срок,които е преклузивен и съставянето на такова извън този срок е незаконосъобразно поради изтекла давност.
Това което следва да направите е да обжалвате НП имате всички шансове за успех при обжалването.
sadiata
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 06 Авг 2009, 20:02

sadiata написа:АУАН се съставя в момента на нарушението,в този смисъл въпросните полицаи неса били очевидци на обстоятелствата които со вписали в АУАН и в този смисъл след като акта не е редовен то неименуемо и НП е незаконосъобразно.Освен това НП се издава в шест месечен срок,които е преклузивен и съставянето на такова извън този срок е незаконосъобразно поради изтекла давност.
Това което следва да направите е да обжалвате НП имате всички шансове за успех при обжалването.

До "sadiata"

Благодаря за Вашето мнение, което се потвържадава и от други. Днес имах среща с представител на КАТ, който ми посочи пороци на издадения АУАН и грешните подходи на неговия предходен колега, и ми заяви, че НП ще падне в съда.

Още един път благодаря!
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 06 Авг 2009, 20:11

Да се посмеем над сериозните теми, които дискутираме!
Анонимността не ви дава право, да излъчвате негативна енергия. Ще се похабите! :D :D :D
Чао колеги, и пишете, а не се косете :wink:[/quote]
todorb2000
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Авг 2009, 20:35

Няма съмнение, че не може полисмените да си пишат АУАН-и без да са били на местопроишествието. При това изобщо не е сигурно, че събитието, което ви се е случило, todorb2000, може да бъде наречено ПТП. Все пак трябва да отчетем факта, че Законодателят е дефинирал коректно понятието "ПТП":
ЗДвП казва:
"Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.

Вие сте изпълнил задълженията си, като сте позвънил в полицията, даже сте ги преизпълнил. Ясно е, че няма да си постелите край колата и да легнете да чакате полицаите, особено при условие, че ви е било казано, че никой няма да дойде. Но полицаите са били длъжни да дойдат на место по причина чл. 125 т. 8 от ЗДвП... Както казва един уважаван от мен форумник - "тук е заровено кучето"...
В опитите си да замажат грешката на колегата си на другия ден започва описаната от вас одисея... Не зная колко време се пазят записите от обажданията на 166 ...
Аз няма да коментирам АУАН-а, който без съмнение трябва да се чете за да се коментира. Опитвайки се да ви бъда полезен, обаче, ще спомена само любимото и без съмнение смехотворно "несъобразена скорост"... Не знам какво си мислят полисмените за тази "мантра", но истината е, че ЗДвП е дефинирал ясно и това понятие в чл. 20 ал. 2. Без да ставам подробен, ще посоча, че там дупките по пътя не фигурират като причина за "съобразяване" на скоростта. Ще посоча също, че знам за повече от едно отменено НП за инцидент на пътя по тяхна причина и поне за един осъден за дупка на пътя кмет. Дали сте карали с 80 или със 180 Км/h вече няма никакво значение. Дори и да твърдите, че сте карал с 10 Км/h няма как да се докаже... А и наистина няма значение с каква скорост сте се движил, при условие, че пътя наистина е бил осеян с дупки. Как създателят на АУАН-а е установил, че сте се движил с "несъобразена скорост"? Само този факт е достатъчен за да се твърди, че и АУАН-а и НП са документи с невярно съдържание! И не е истина, че няма смисъл да се сезира прокуратурата за престъпление по служба. Прокурорът наистина ще обяви "липса на престъпление" (такава е практиката сред нашите "блюстители на закона"!), но това не значи че е безсмислено! На тези господа, които са замазвали грешката на колегата си ще им се наложи да попишат обяснения, а това със сигурност ще им помогле да се позамислят, когато следващия път решат да правят гражданите на баламурници.
За сроковете нямам достатъчно данни, но ще ви посъветвам както са го направили и други преди мен: ако все още имате възможност - обжалвайте НП! Вие сте прав, полицаите са в нарушение! Този полицейски терор по разбитите пътища на страната трябва да спре!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2009, 20:52

sadiata написа:АУАН се съставя в момента на нарушението,в този смисъл въпросните полицаи неса били очевидци на обстоятелствата които со вписали в АУАН и в този смисъл след като акта не е редовен то неименуемо и НП е незаконосъобразно.Освен това НП се издава в шест месечен срок,които е преклузивен и съставянето на такова извън този срок е незаконосъобразно поради изтекла давност.

:roll: 8) ........оФ.
И с предходния ник, и с този - все тази.

Само този факт е достатъчен за да се твърди, че и АУАН-а и НП са документи с невярно съдържание! И не е истина, че няма смисъл да се сезира прокуратурата за престъпление по служба. Прокурорът наистина ще обяви "липса на престъпление" (такава е практиката сред нашите "блюстители на закона"!), но това не значи че е безсмислено! На тези господа, които са замазвали грешката на колегата си ще им се наложи да попишат обяснения, а това със сигурност ще им помогле да се позамислят, когато следващия път решат да правят гражданите на баламурници.

Пенев, би ли разказал на оскъдната аудитория, колко пъти на теб се е случвало такова нещо? Ама лично, по какъв повод- в детайли, не по почин- слуховете донесоха.
Дори и да има някаква истина, ти толкова пъти се заигра и преекспонира проблема, че вече не остана много истина ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 06 Авг 2009, 21:21

Съдията, много си зле, човече! Смени си ник-а, щото не ти ходи на знанията! Доста си бягал от лекциите по административнонаказателно право. Но, може би, си просто един любител, случайно попаднал тук. Отвори си ЗАНН и прочети кога се съставя АУАН и дали се съставя в "момента на извършване на нарушението".
В Раздел "Общи положения" на ЗАНН чл.34. ал.3 се казва, че ..."образуваното АНПр. се прекратява, ако не е издадено НП в 6-месечен срок от съставянето на АУАН". Но, скъпи ми "съдия", този срок е давностен, а не е преклузивен, защото производството може да се спира. Как, ще попиташ ти?! Просто прочети чл.43, ал.6 ЗАНН чиято ПН повелява: "Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това се отбелязва в акта и производството се спира". А както повечето от присъстващите във форума знаем, преклузивните срокове не могат да се спират или прекъсват.
Втората хипотеза е при чл.33, ал.2- "когато се установи, че деянието, за което е образувано АНПр, съставлява престъпление, производството се прекратява, а материалите се изпращат на съответния прокурор (макар, че е по-уместно да се каже "на съответната прокуратура")". Но от кого и как се установява, че деянието съставлява престъпление- от констатиращия орган или от адмимистративнонаказателния. Тук е по-правилно да се каже, че "когато се установи от АНОрган, че има достатъчно данни, че деянието, за което е образувано АНПр, съставлява престъпление, производството се прекратява, а материалите се изпращат на съответната прокуратура".
И така в практиката често се стига до постановление на прокуратурата за отказ за образуване на досъдебно производство поради липса на престъпление по смисъла на чл.24, ал.1 т.т1 от НПК. Тогава от съответната прокуратура връщат преписката на АНОрган с указания за налагане на АНаказание по съответния закон, чиято ПН е нарушена. Така на практика имаме прекратяване и възобновяване на АНПроизводство. Това доста често се случва при констатиран акт по УБДХ, следва изпращане на АНПреписка до съответната прокуратура за извършване на проверка за престъпрение по чл.325 НК, след което следва отказ на прокуратурата за образуване на досъдебно производство и връщане на преписката на АНОрган за налагане на адм.наказание.
Моля за Вашето компетентно мнение, господин "съдия"!
П.П. Поздави от морето, скъпа!
Последна промяна andy70 на 06 Авг 2009, 22:44, променена общо 3 пъти
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Административно право