- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама с покупка на автомобил
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
55 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Измама с покупка на автомобил
Преди месец закупих автомобил втора употреба, продавачите - семейство мъж и жена, ме увериха че колата е в Перфектно техн. състояние.... Повярвах и се спазарихме. Искаха висока цена, което също ми се стори в потвърждение, че колата не е "боклук". Да, ама не. След като я карах безпроблемно 10 дни, на магистралата със 120км в час, колата ми изгасна и беше дотук! Последва пътна помощ и сервиз, от където ми обясниха че тази кола е зверски удряна отпред, събрана е от няколко автомобила и пригодена да работи известно време, колкото да се продаде.
Последна промяна gracie_69 на 13 Яну 2010, 15:20, променена общо 1 път
- gracie_69
- Младши потребител
Re: Измама с покупка на автомобил
За съжаление, аз не виждам някаква причина, поради която покупко-продажбата да се развали.
Първа грешка - колата преди покупка ВИНАГИ се закарва избран от купувача сервиз, далеч от местодомуването или местопродажбата на колата - вероятността джамбазина/собственика и техника да са познати е минимална. Всякакъв отказ това да се извърши е много съмнителен - продавача все пак иска да продаде тази кола поне толкова, колкото вие искате да я купите, иначе нямаше да има сделка
Втора грешка - никога парите не се плащат преди попълването, запознаването и подписването на всички документи пред нотариуса. Може да се даде някакво "безболезнено за преглъщане" капаро, но цялата сума - никога.
Оттам идва и третата грешка - за един мижав данък от 2% върху продажната стойност сега дори и да развалите договора за продажба (а аз не виждам как), продавача ще ви върне само това, което е записано в договора като сума.
Погледнато формално, няма измама. В договора най-вероятно пише, че срещу сумата от ххххх лева получавате автомобила в състояние, което ви удовлетворява. Прочетете го отново - със сигурност там не е упоменато, че колата няма никакви скрити (че дори и видими) дефекти...
Това, че не сте знаели реалното състояние на автомобила, не е по вина на продавача. Може и той да не го е знаел - аз разбрах, че моята кола е претърпяла колизия някъде година след като я бях взел. Просто майсторите си бяха свършили работата перфектно...
Не е работа на нотариуса да коментира дали дадената кола струва тези пари. Той само удостоверява, че двете страни са съгласни без принуда дадената сделка да се извърши.
Първа грешка - колата преди покупка ВИНАГИ се закарва избран от купувача сервиз, далеч от местодомуването или местопродажбата на колата - вероятността джамбазина/собственика и техника да са познати е минимална. Всякакъв отказ това да се извърши е много съмнителен - продавача все пак иска да продаде тази кола поне толкова, колкото вие искате да я купите, иначе нямаше да има сделка
Втора грешка - никога парите не се плащат преди попълването, запознаването и подписването на всички документи пред нотариуса. Може да се даде някакво "безболезнено за преглъщане" капаро, но цялата сума - никога.
Оттам идва и третата грешка - за един мижав данък от 2% върху продажната стойност сега дори и да развалите договора за продажба (а аз не виждам как), продавача ще ви върне само това, което е записано в договора като сума.
Погледнато формално, няма измама. В договора най-вероятно пише, че срещу сумата от ххххх лева получавате автомобила в състояние, което ви удовлетворява. Прочетете го отново - със сигурност там не е упоменато, че колата няма никакви скрити (че дори и видими) дефекти...
Това, че не сте знаели реалното състояние на автомобила, не е по вина на продавача. Може и той да не го е знаел - аз разбрах, че моята кола е претърпяла колизия някъде година след като я бях взел. Просто майсторите си бяха свършили работата перфектно...
Не е работа на нотариуса да коментира дали дадената кола струва тези пари. Той само удостоверява, че двете страни са съгласни без принуда дадената сделка да се извърши.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Много благодаря за отговора! Бих искала да помоля и за други компетентни и професионални мнения, з-то грешките, които Вие сте ми посочил, в случая вече не ми вършат работа. И нека само допълня, че продавачите много добре са си знаели състоянието на автомобила. Твърдя това напълно основателно, но няма смисъл сега да го обосновавам тук. И аз го разбрах постфактум....
Интересува ме в цялата история има ли нещо незаконно, за което мога да се хвана или не, или просто да се пречисля към поредната жертва на измама....
Интересува ме в цялата история има ли нещо незаконно, за което мога да се хвана или не, или просто да се пречисля към поредната жертва на измама....
- gracie_69
- Младши потребител
gracie_69 написа:Много благодаря за отговора! Бих искала да помоля и за други компетентни и професионални мнения, з-то грешките, които Вие сте ми посочил, в случая вече не ми вършат работа. И нека само допълня, че продавачите много добре са си знаели състоянието на автомобила. Твърдя това напълно основателно, но няма смисъл сега да го обосновавам тук. И аз го разбрах постфактум....
Съжалвяам че и аз малко ще Ви се "скарам" , но сте постъпили безотговорно.Не знам защо хората продължават при сключване на сделки да не си ангажират адвокат , който да защитава правата им.Толкова ли много са няколко стотин лева , при положение , че даваш десетки хиляди , да си осигуриш спокойствието.Не съм съгласен с колегата , че е грешка че не сте проверили при независим сервиз или майстор състоянието на колата.Никой не е длъжен да прави това и много лесно може да се докаже , че колата е страдала от недостатъци , които не могат да бъдат открити при обикновен преглед , а са се проявили по-късно при ползването на веща.В този случай законът Ви дава право да искате да бъде намалена цената , да бъде ремонтирана за сметка на продавача или да развалите сделката.Тези права имате и в момента.Истинската грешка , която сте направила е да подпишете договора с привидната цена.И никаква измама няма.Били сте наясно какво става и сте се съгласила , независимо че първо сте изразила несъгласие.Подписала сте!Нотариуса не издава застрахователни удостоверения в грешка сте.Сега почти нищо не може да се направи.Не може да докажете ,със свидетел че цената по-сделката е привидна и по-висока.Само ако има документ изходящ от продавача или изявление пред държавен орган , което да прави твърдението Ви вероятно съда ще допусне свидетеля.Има надежда някаква , но задължително при колега , защото всяка самодейност ще Ви закопае по-дълбоко , особенно ако си настоявате за измамата и тръгнете да се жалвате в Прокуратура или полиция.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не това НЕ може да е истина.Не е възможно.
"Докато я миех от търкането с гъбата падна задната броня и предния номер. Влезе вода във фаровете и изгоряха крушките " и т. н.
Тука някой се гъбарка с нас.Я качете снимка на тази кола.
"Докато я миех от търкането с гъбата падна задната броня и предния номер. Влезе вода във фаровете и изгоряха крушките " и т. н.
Тука някой се гъбарка с нас.Я качете снимка на тази кола.
- vetre
- Потребител
Отново благодаря на хората, които са отделили от времето си, за да ми отговорят!!
Държа да кажа, че изобщо не се гъбаркам или шегувам!! Никога не бих си позволила да злоупотребя с преиначаване на фактите. Всичко гореописано е на 100% истина. Тук търся помощ, а не състрадание и съжаление, така че не е логично да ви подвеждам. Осъзнала съм напълно грешките, които допуснах при тази сделка, така че заслужавам вашите критики, но ви моля за помощ при дадената фактическа ситуация. А какво е трябвало да направя..., е, занапред урока съм си го научила. Моля, всеки, който в случая може да ме посъветва за нещичко, колкото и дребно да е то, да го направи! И не се притеснявайте, знам, че критиките ви към мен са напълно основателни и ги приемам. Така че не ме щадете, само и само белким открием частица надежда, която да ми помогне!
Държа да кажа, че изобщо не се гъбаркам или шегувам!! Никога не бих си позволила да злоупотребя с преиначаване на фактите. Всичко гореописано е на 100% истина. Тук търся помощ, а не състрадание и съжаление, така че не е логично да ви подвеждам. Осъзнала съм напълно грешките, които допуснах при тази сделка, така че заслужавам вашите критики, но ви моля за помощ при дадената фактическа ситуация. А какво е трябвало да направя..., е, занапред урока съм си го научила. Моля, всеки, който в случая може да ме посъветва за нещичко, колкото и дребно да е то, да го направи! И не се притеснявайте, знам, че критиките ви към мен са напълно основателни и ги приемам. Така че не ме щадете, само и само белким открием частица надежда, която да ми помогне!
- gracie_69
- Младши потребител
Ами толкова глупости има написани че как да повярва човек.
Например за еърбеговете-как разбрахте че не работят?
На кола за 16к те се командват и чекват при всяко даване на контакт
и имат индикация на таблото,и се задействат при челен УДАР с над 40 км/ч.
Имате 16к за кола пък я миете на ръка?Няма 5лв за пароструйка?
Например за еърбеговете-как разбрахте че не работят?
На кола за 16к те се командват и чекват при всяко даване на контакт
и имат индикация на таблото,и се задействат при челен УДАР с над 40 км/ч.
Имате 16к за кола пък я миете на ръка?Няма 5лв за пароструйка?
- vetre
- Потребител
Vetre, не разбирам негативното Ви отношение към мен?!? Нека не пълним с пререкания темата "тук"! Ако по някаква причина се интересувате от подробности по моя казус, можете да ме потърсите на тел 0885268824. Ще отговоря на двусмислените Ви въпроси...., както и ще Ви покажа снимки на всички проблеми по автомобила ми, НО МОЛЯ!!, престанете с този тон на недоверие и т.н.
Очаквам съвети от колегите Ви, а не безсмислени спорове и загуба на време!
Благодаря за разбирането, които най-после ще проявите!
Някой може ли да ме "упъти" къде мога да прочета за така нар. скрити дефекти на автомобила, и как мога да използвам това пред продавачите, за да ми върнат част от парите, които платих при покупката на автомобила им, или да поискам да ми платят част от ремонта. Няма смисъл да искам по каквито и да е причини развалянето на Д-ра за ПП, з-то е сключен на привидна цена, което е в мой ущърб.
Очаквам съвети от колегите Ви, а не безсмислени спорове и загуба на време!
Благодаря за разбирането, които най-после ще проявите!
Някой може ли да ме "упъти" къде мога да прочета за така нар. скрити дефекти на автомобила, и как мога да използвам това пред продавачите, за да ми върнат част от парите, които платих при покупката на автомобила им, или да поискам да ми платят част от ремонта. Няма смисъл да искам по каквито и да е причини развалянето на Д-ра за ПП, з-то е сключен на привидна цена, което е в мой ущърб.
- gracie_69
- Младши потребител
Много неприятна история наистина. Но как можахте да отидете да купувате нещо за тази цена, все едно си купувате хляб и лесно ще го изхвърлите ако се окаже мухлясъл.
Нямаше ли други хора с Вас, както и автомайстори да погледнат колата, а също и да се направят нужните замервания по двигателя и компютъра.
Много трудно сега ще се доказват събитията и състоянието на колата преди и след покупката, опитайте но ми се вижда трудна работа.
Нямаше ли други хора с Вас, както и автомайстори да погледнат колата, а също и да се направят нужните замервания по двигателя и компютъра.
Много трудно сега ще се доказват събитията и състоянието на колата преди и след покупката, опитайте но ми се вижда трудна работа.
- p_dyan
- Потребител
На външен вид, колата изглеждаше ОК, въпреки, че явно умишлено продавачите я държаха мръсна отвън - нямали никакво време да я измият. Жената беше с бебенце и каза, че нямало на кого да го остави, за да закара колата на автомивка, а вътре беше изключително чиста и запазена. Имаше тук там няколко дребни забележки, но аз ги преглътнах - все пак не купувам чисто нов автомобил а на 6 год. Гумите бяха перфекти. Основният ми проблем не е относно ударената задна врата и ужулванията, които "лъснаха" след измиването - това е нищо в сравнение с блокиралия след 10 дни двигател. Колата е на 120 хил.км, но явно са превъртяни, а за японски авт-л на 120 хил км, как да очаквам, че двигателят ще е "издухан"?!? Предоставиха ми ф-ра от Тойота за закупени от тях авточасти и ми обясниха, че всичко е сменено в сервиза на техния най-добър семеен приятел, дадоха ми и координатите на сервиза. Под предния капак наистина се виждаха някои от новите сменени консумативи, а също и предни и задни накладки и т.н. Покарах я малко, вървеше перфектно за градско, никакви шумове, нито хлопания. Не очаквах това "мило" семейство с тези две малки дечица и с предоставените сервизни док-нти и книжка (сега знам, че и те са фалшиви) да лъжат така хладнокръвно! Все пак не са търговци на нововнесени автомобили! Ох, защо така се принуждаваме да губим доверие и вяра в хората. Така се живее много по-трудно в и без това неуредената ни държава.
Много моля, пишете ми, дайте съвети какво мога да предприема! Трябва да се намери някакъв начин, да "принудя" продавачите да платят ремонта или да ми върнат част от парите, които им броих....
Сърдечно благодаря на всички за проявеното внимание и време!!
Много моля, пишете ми, дайте съвети какво мога да предприема! Трябва да се намери някакъв начин, да "принудя" продавачите да платят ремонта или да ми върнат част от парите, които им броих....
Сърдечно благодаря на всички за проявеното внимание и време!!
- gracie_69
- Младши потребител
Имате кратко време за рекламация - поради "скрити недостатъци".
Тъй като това е обикновена продажба, можете да се освободите от леката кола.
Все пак намерете адвокат, да проучи казуса и да отговори.
Тъй като това е обикновена продажба, можете да се освободите от леката кола.
Все пак намерете адвокат, да проучи казуса и да отговори.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Какво е времето за рекламиране на скрити дефекти?
Какво имате предвид, че мога лесно да се освободя от автомобила при обикновена продажба?
Моля, може ли някой да ме посъветва, какво да използвам като основание, за да притисна продавачите да върнат част от парите, или да платят примерно ремонта или поне половината?
Благодаря предварително!!
Какво имате предвид, че мога лесно да се освободя от автомобила при обикновена продажба?
Моля, може ли някой да ме посъветва, какво да използвам като основание, за да притисна продавачите да върнат част от парите, или да платят примерно ремонта или поне половината?
Благодаря предварително!!
- gracie_69
- Младши потребител
Въпреки, че на пръв поглед става дума за граждански правоотношения, един по амбициозен прокурор би могъл да подгони продавачите за измама, ако колата наистина е била дотолкова негодна за употреба, а й е бил придаден вид и са ви уверявали, че всичко е наред.
Аналогия примерно със случаите, когато ви продават лекарство срещу нещо, пък то в шишенцето - бистра водичка с оцветител...
Но отново зависи от прокурора...
Аналогия примерно със случаите, когато ви продават лекарство срещу нещо, пък то в шишенцето - бистра водичка с оцветител...
Но отново зависи от прокурора...
- mizrahi
- Нов потребител
Моето мнение е че практически нищо не може да се направи.
Ако беше покупка от фирма имаше шанс с ЗЗП,но с частно лице...
Вие сте вече за форума на тойота.Двигателя ремък ли скъса?
Ако беше покупка от фирма имаше шанс с ЗЗП,но с частно лице...
Вие сте вече за форума на тойота.Двигателя ремък ли скъса?
- vetre
- Потребител
Gracie_69, смятам, може да търсите отговорност от продавача за недостатъци, които съществено намаляват нейната годност за обикновено потребление - казахте, че МПС-то е с блокиран двигател - да можеш да се предвижваш с една кола не е ли обикновено нейно потребление? Основанието на иска е чл.193 ЗЗД, а най - изгодния за Вас петитум е предложение 3 на чл. 195 ЗЗД - отстраняване на недостатъците за сметка на продавача. Според чл. 197 на същия закон искът трябва да предявите в 6- месечен срок от предаването на колата.
- Гост
Anonymous написа:Gracie_69, смятам, може да търсите отговорност от продавача за недостатъци, които съществено намаляват нейната годност за обикновено потребление - казахте, че МПС-то е с блокиран двигател - да можеш да се предвижваш с една кола не е ли обикновено нейно потребление?
Тук с цялото ми уважение се говорят пълни безмислици.
Колата е продадена в движение, карана е 10 дена, и се е счупила. Като слушам обясненията, или е скъсан ангренаж, или някой е забравил да види колко и какво масло има в колата. Това е грижа на новия собственик - да обслужи колата така, че да може да си я ползва. Ами ако тая тема се беше появила днес, и същата женица ревне, че са й продали колата с вода вместо антифриз в охладителната система, която снощи поради минусовите температури е замръзнала, пак ли ще търсите отговорност от продавача, че не е налял антифриз? По време на продажбата температурите са позовлявали да се кара с вода.
Или пък ако се оплаква, че са й продали колата с летни гуми, и поради тази причина на 10-я ден от придобиването е претърпяла ПТП? Пак ли предишните собственици са виновни?
А кой точно ще даде становище, че автомобила е бил в негодно състояние още преди продажбата? И срещу каква сума? За един Технотест взимат 600 лева, мога да си представя колко ще струва техническа експертиза за причините за повредата на двигателя и дали те са били налице преди 10 дена, или са станали внезапно? Във фирмен сервиз взимат по 30-40 лв/час, а тук освен от фирмен сервиз, ми се струва, че ще трябва и някой "многознайко" от катедра "Металознание" към ТУ да пише няколко реда.... Само разглобяването на двигателя за експертизата ще струва няколкостотин лева. Да не говорим, че във фирмения сервиз ще откажат всякакво становище по случая, тъй като последните години колата се е ремонтирала от някакъв гаражен майстор, и изобщо не е ясно кави части са слагани и дали е спазвана процедурата по подмяната им.
Така че отново ще кажа - пригответе си парите за ремонта - ще ви излезе по-евтино, и най-вече по-щадящо нервите, отколкото да се опитвате да разваляте сделката по съдебен ред. А и това дело ако се проточи до "нормалните" срокове за такива дела, може би ще трябва да си купите една кола да се продвижвате през това време. А тази, за която ще се съдите, дотогава ще е с 1/4 по-ниска цена.
mizrahi написа:Аналогия примерно със случаите, когато ви продават лекарство срещу нещо, пък то в шишенцето - бистра водичка с оцветител...
И кого съдят - аптекаря, който ви е продал шишенцето, или производителя на "бистрата водица"?
А ако сте си купили "билката" от Женския пазар, единствения, който ще се заинтересова от случката, май са "Господари на ефира"...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Kажете какъв е проблема с двигателя, какво значи блокира ...?
Колегите предположиха скъсан ремък или малко масло (но тук ще светне червената лампа). Счупване на някакъв вал. Счупване/пукване/ на цилиндров блок - туй са неща много много редки.
На един познат му бяха продали мерцедес-С250 със пукнат цилиндров блок, ами даде около 2-3 хил.лв за втора употереба и още за труд и други неща и го подмени. Ами не е гледал, бързал.
Колегите предположиха скъсан ремък или малко масло (но тук ще светне червената лампа). Счупване на някакъв вал. Счупване/пукване/ на цилиндров блок - туй са неща много много редки.
На един познат му бяха продали мерцедес-С250 със пукнат цилиндров блок, ами даде около 2-3 хил.лв за втора употереба и още за труд и други неща и го подмени. Ами не е гледал, бързал.
- p_dyan
- Потребител
Не мога да проумея как така купувате кола и то за 16 000 лв от абсолютно непознати и не я поглежда поне ваш близък или сервиз, не се сещате да я измиете Вие на автомивка за 4лв, за да видите корпуса за одрано и тнт, да се погледне отвътре, отдолу...
Ние взехме нашата за 3 500 от автокъща, извикахме наш човек от сервиз да я огледа и пробва преди покупката, защото и мъжа ми не разбира нищо, имайте предвид че ако е била толкова зле, колкото пишете все щеше да се види.
Наистина занижават се цените в договора, практика е , но не знаете ли ЧЕ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЛОГИКА ПОКАЗВА, ЧЕ РИСКОВЕТЕ ПРИ СДЕЛКА СА ЗА КУПУВАЧА, затова никой не ви е крив, че не сте проверили колата.
Не искате да ви поучават, ма то оттам тръгват нещата.
Пак по тази ваша особена логика смятате, че може да съдите продавача за измама. ..Успех!
Интересно колко ще ви излезе ремонта и колко е действителната цена на колата все- пак, бихте ли споделили?
Ние взехме нашата за 3 500 от автокъща, извикахме наш човек от сервиз да я огледа и пробва преди покупката, защото и мъжа ми не разбира нищо, имайте предвид че ако е била толкова зле, колкото пишете все щеше да се види.
Наистина занижават се цените в договора, практика е , но не знаете ли ЧЕ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЛОГИКА ПОКАЗВА, ЧЕ РИСКОВЕТЕ ПРИ СДЕЛКА СА ЗА КУПУВАЧА, затова никой не ви е крив, че не сте проверили колата.
Не искате да ви поучават, ма то оттам тръгват нещата.
Пак по тази ваша особена логика смятате, че може да съдите продавача за измама. ..Успех!
Интересно колко ще ви излезе ремонта и колко е действителната цена на колата все- пак, бихте ли споделили?
- ikonomikabg
- Младши потребител
То одраното и без измиване си личи-просто прахта полепва по друг начин.
Аз затова казах в началото че не ми се вярва да е възможно да дадеш 16к
и да получиш гробница.
Аз затова казах в началото че не ми се вярва да е възможно да дадеш 16к
и да получиш гробница.
- vetre
- Потребител
Нямам представа то4но за слу4ката, но мисля , 4е в някои договори за ПП на МПС е записано 4е купова4а полу4ава автомобила в састоянието в което е в момента на покупката-тоест запознал се е с техни4еското,интериорното и е кстериорното положение на автомобила към датата на договора.А за оценката от застраховател,тя е независима спрямо нотариуса в смисьл 4е служи за удостоверяване на стоиността на колата в/у която ще платите нотарялна та кса за договора а вие,видно сте се сьгласили и с цена и сьс сьстояние кьм време на сделката.А за нотариуса пред него са вси4ки предпоставки да има сделка,сагласие на страните и нужните документи.Явно се полу4ава като при имотите когато се вади дана4на оценка която е 20000 а имота струва 200000 а после ако има някакьв проблем нотариуса каква вина има 4е с цел спестяване на нотарялни такси страните са се сагласили с ниската продажна цена
- nikoafg
- Младши потребител
55 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|