начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Мнениеот nikodim77 » 23 Яну 2010, 23:59

Здравейте,
Питането ми е продиктувано от нещо, което струвами се е абсурдно. Поради това ми се ще да чуя (прочета), някое и друго мнение по въпроса.
На съседът ми му е съставен АУАН за управление на МПС без СУМПС. Респективно – получава НП чрез, което АНО му налага най-високото наказание – 300 лв. съгласно Чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП. (Няма лошо, да е мислил...)
Понеже не е финансово цветущ, обмисля да жали НП. с искане да му бъде намалено наказанието. Та дойде да се посъветва с мен. Препоръчах му познат Адвокат, но и се изумих след като прочетох НП. от факта, че му отнемат контролни точки, без никога да е бил водач и да е притежавал СУМПС!?
Цитирам написаното в НП-то:
„На основание наредба № I-1959 на МВР се отнемат общо 6 контролни точки – по Чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДВП
Към 13.01.2010 г на водача остават 33 контролни точки.
Постановлението може да се обж. ...”

Добре де, контролните точки не са ли само за праоспособни водачи?
Или законодателят е презумирал бъдещото получаване на правоспособност и следователно при получаване на СУМПС броят на контролните точки да е и без отнетите? Ако разбира се получаването на СУМПС стане в рамките на две години.
nikodim77
Активен потребител

Re: КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Мнениеот sunshine_75 » 24 Яну 2010, 00:40

Това са просто глупавите КАТ-аджийски бланки - нямат в програмата такива, пригодени за неправоспособни водачи... Струва ми се изнесеното от Вас са изобилсващо с основания за "събаряне"...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 24 Яну 2010, 01:53

Трябвало е да попрочета повечко!!! :oops: Запознах се със съдържанието на наредба № I-1959 на МВР., и ми стана ясно!
Моля за извинение за глупавото питане!

пп. Макар, че си оставам с въпроса къде е логиката в цялата тази работа?
Контролни точки на не-шофьор?!? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 24 Яну 2010, 05:06

Чл. 4. (1) За нарушения на ЗДвП от водач на МПС се отнемат контролни точки, както следва:
1. за управление на МПС, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително (чл. 174, ал. 1 ЗДвП) - 10 к.т.;
2. когато нарушението по т. 1 е извършено повторно (чл. 174, ал. 2 ЗДвП) - 13 к.т.;
3. за отказ на водач, който управлява МПС, трамвай или самоходна машина, да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта (чл. 174, ал. 3 ЗДвП) - 12 к.т.;
4. за управление на МПС без притежаване на съответното свидетелство за управление или когато то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 ЗДвП (чл. 177, ал. 1, т. 2, предл. 1 и предл. 2, алт. 1 ЗДвП) - 6 к.т.;
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Административно право