начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

Как да си възстановя здравните права?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си възстановя здравните права?

Мнениеот svdim » 17 Фев 2010, 13:45

:?:
Последна промяна svdim на 03 Май 2010, 10:54, променена общо 1 път
svdim
Младши потребител

Re: Как да си възстановя здравните права?

Мнениеот vdiviq » 18 Фев 2010, 13:38

Отивате в НАП и плащате здравноосигурителните си вноски за последните три години.
vdiviq
Нов потребител

Мнениеот svdim » 18 Фев 2010, 14:44

Ако си платя вноските за трите години назад, ще ме накарат ли да плащам за периода 2000-2007 г, в които също не съм внасяла нищо и не съм била осигурена? Или е достатъчно да се плати само за трите години назад, за да си възстановя правата?
Трябва ли да подавам сега декларация номер 7, ако никого не съм била осигурена и не съм плащала вноските?
svdim
Младши потребител

Мнениеот vdiviq » 18 Фев 2010, 16:17

Достатъчно е да заплатите здравноосигурителните вноски само за последните 3 години, за да ви възстановят здравноосигурителните права. Трябва да подадете декларация образец номер 7.

Закон за здравното осигуряване:

Чл. 109. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.02.2010 г.) (1) Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.

(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват, при условие че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца.

(3) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски по ал. 2, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват.
vdiviq
Нов потребител

Назад към Данъчно право