начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Отнемане на СУМПС при връчване на НП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на СУМПС при връчване на НП

Мнениеот hironi » 05 Мар 2010, 21:40

Здравейте,
Бих искал да попитам следното:
1. При връчване на НП, имат ли право "органите" да изземат СУМПС в момента на връчването на НП? Ако това е така, на какво основание, след като НП все още не е в сила и при условие, че има намерение да се обжалва?
2. При условие, че се обжалва НП и ако НП падне в съда, какво се случва, не излиза ли че СУМПС е отнет неправомерно?
3. Срока на наказанието - лишаване от право да управление на МПС, при горе посоченита ситуация, започва ли да тече от дата на изземане и зависи ли от това че НП се обжалва?
Моля, за мнения конкретно по темата от форумци, които имат необходимите познания, за което предварително благодаря.
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
Аватар
hironi
Младши потребител

Re: Отнемане на СУМПС при връчване на НП

Мнениеот hristo2834 » 06 Мар 2010, 01:11

Ами кажете защо е отнето, изчерпани точки, или как, в противен случай е трябвало да бъде отнето на момента на съставяне на акта, ако нарушението е предвиждало такова отнемане. дайте инфо.
hristo2834
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Мар 2010, 01:48

hironi написа:Здравейте,
Бих искал да попитам следното:
1. При връчване на НП, имат ли право "органите" да изземат СУМПС в момента на връчването на НП? Ако това е така, на какво основание, след като НП все още не е в сила и при условие, че има намерение да се обжалва?
2. При условие, че се обжалва НП и ако НП падне в съда, какво се случва, не излиза ли че СУМПС е отнет неправомерно?
3. Срока на наказанието - лишаване от право да управление на МПС, при горе посоченита ситуация, започва ли да тече от дата на изземане и зависи ли от това че НП се обжалва?
Моля, за мнения конкретно по темата от форумци, които имат необходимите познания, за което предварително благодаря.

1. Дават ви НП и ви взимат СУМПС с едно движение :) Това, че го обжалвате, не спира "изтърпяването" на наказанието. ЗДвП:
Чл. 172. ...
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Налагането на принудителните административни мерки от ръководителите на службите за контрол се извършва чрез:
....
3. отнемане на документите по чл. 165, ал. 2, т. 1 и чл. 166, ал. 2, т. 1;
...
(3) В случаите по чл. 171, т. 1, буква "б" свидетелството за управление на моторно превозно средство на водача се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение. (бел. авт - т'ва ако си пиян :) )
...
(5) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.

2. Така излиза. И к'во - ще съдите КАТ ли? Похвално, адмирирам... дреме им на тях, че някой ще ги съди.

3. Наказанието започва да тече от момента на започването на лишението, демек откакто "ви сложат книжката на трупчета". Ако сте си предали книжката и после почнете да жалите - времето в което жалите се включва в срока на наказанието. Ако си я стискате - почва да тече ако загубите делото и успеят да ви добарат книжката по един или друг начин.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 06 Мар 2010, 12:33

А как стои въпроса с давностите? :)
В смисъл, ти като загубиш делото, те започват да ти пращат призовки, за да изискат СУМПС...Ако не го занесеш, все пак, караш, докато те хванат и проверят, аджеба, защо караш без синия талон (ако могат патрулите :D )!
Но, ако не те хванат, има едни 6 месеца, след които няма наказание!?! :roll:
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот hironi » 06 Мар 2010, 16:50

НП е за превишена скорост-член 21, ал1 от ЗДвП, а отнемането е по чл. 182, ал 4 превишаване от 31-40км., от което следва 150лв. и един месец без право да управлява МПС и 7 точни ако не се лъжа. Ама точките не са проблем. .... Не ми е ясно как така ще вземат книжката ... на какво основание, след като имам 7 дневен срок на обжалване, а освен това НП влиза в сила от деня следващ деня на получаване ... някой може ли да ми обясни за какво иде реч ... какви са тези закони в КАТ...
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Мар 2010, 01:06

novozagorski написа:А как стои въпроса с давностите? :)
В смисъл, ти като загубиш делото, те започват да ти пращат призовки, за да изискат СУМПС...Ако не го занесеш, все пак, караш, докато те хванат и проверят, аджеба, защо караш без синия талон (ако могат патрулите :D )!
Но, ако не те хванат, има едни 6 месеца, след които няма наказание!?! :roll:

И няма да си видиш синия талон посмъртно. Спират те полицаите, нямаш нито синьо картонче, нито акт, който да го замества. Т.е. имаш, ама е изтекъл. Какво ще им обясняваш?
А и книжката има "срок на годност", все някога ще стане и тя невалидна.

Тръгнеш ли да ги си търсиш книжката по съдебен ред, трябва да си голям гьонсурат, за да се изтипосаш пред съдията и да заявиш "Г-н Съдия, аз карах с 30 км/ч над ограничението, писаха ми акт, с НП ми наложиха наказание "лишаване от правоуправление", аз ги отсвирих - кви са те, че ще ми зимат книжката - сега давността изтече, а тия гадове не ми дават ни книжка, ни талон... дали ще може да ги накарате да ми ги върнат?"
Сега ще видите какъв цирк ще стане с подмяната на новите СУМПС - огромна част изтичат тази и другата година. Бедна ви е фантазията колко хора няма да могат да си вземат новите документи, щото имат неплатени глоби или неизтърпени наказания...

Хирони, понякога си мисля, че КАТ не попада под юрисдикцията на никакви закони. Могат да си правят каквото искат, и го правят. Доколко е законно - никой не се наема да им търси сметка. Просто като си станал водач, си подписал договор с дявола. Те ти дават разрешението да си водач, те ти го взимат. Нито можеш да им търсиш сметка защо са ти го дали/не са ти го дали, нито можеш да попиташ защо си го взимат. Спират те, прибират ти до 50 лева, без да можеш "Гък" да им кажеш. искат си пари съвсем открито, и хич не им пука. Сто пъти им казаха да не се крият като партизани от отряда "Чавдар' по шубраците - продължават.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 07 Мар 2010, 13:23

А пък в КАТ каква диктатура цари само!?! Не дай си боже, да се наредиш за нещо - регистрация на автомобил, или някакви други документи...Ти не си клиент, ти си им роб!!! :)
Пък тези, дето "се крият", "вардят", нямам думи за тях...Имам чувството, че коеф. на интелигентност там е отрицателен...
Онази вечер ме спряха в града, без видима причина...Обаче после се сетих, че малко преди това си бях пуснал халогените, че не виждах добре!
Само, че те явно бързо забравиха, защо са ме спряли... :D Поискаха документи, поогледаха прегледа дали е валиден...Тъкмо се гласях да им подавам НП-то, с което карах и очаквах да почне едно заяждане...(а и бях пил чаша купешко вино, разредено в лимонада, едва ли щеше да отчете нещо...но си беше страх :))...И винетки стари разни по стъклото, стикери ГО на вноски... :roll: Пък и СУМПС не ми е подменено, след смяна на постоянния адрес, а само местоотчета...
Но не... "Приятна вечер!"..."И на Вас!" :lol:
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот hironi » 07 Мар 2010, 17:10

Благодаря на TheOldMan i novozagorski за постовете, обаче ми се струва, че се отклоняват малко от поставените от мен въпроси. Моля, само за конкретни отговори(насоки) на конкретните въпроси които ме вълнуват, знам че във форума има доста комепетентни в тази материя. За което още веднъж благодаря.
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2010, 22:42

Моля.
Нормите, визирани по-горе са неотносими...

Когато ви връчват НП ви искат СУМПС, има начин и да не го дадете, ерго- да не го отнемат...
Позовават се на някаква Инструкция( заповед, указания и каквото се сетите, което така и не съм видяла никога, а и да ме прощават, но в това Министерство нЕкои вътрешно-ведомствени актове се третират НЕПРАВИЛНО!... ).
Ще ви върнат СУМП, когато депозирате жалбата срещу НП.

Останалото, ако и толкова представлява интерес - адвокат.
Или някой магистрат да ви отговори. Аз ще пропусна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hironi » 08 Мар 2010, 09:36

Благодаря ти poli_g, надявах се, да изкажеш твоето професионално мнение(чел съм доста твои постове). То е ясно, че ще се обърна към адвокат и ще депозирам жалба срещу НП, не за друго, а защото закони има в тази държава и всички трябва да ги спазват, като на първо място са "органите", дето уж трябва да съблюдават за тяхното спазване.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДАМИ, ДА СА ЖИВИ, ЗДРАВИ И ВИНАГИ ОБИЧАНИ ОТ ХОРАТА КОИТО СА ОКОЛО ТЯХ!!! ----{@
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот hironi » 12 Мар 2010, 21:30

Искам, само да отбележа, че днес ми върнаха, неправомерно отнетата СУМПС ...дявола не е толкова черен (TheOldMan)!!!
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот hironi » 12 Мар 2010, 22:22

tr0ubl3 - трябва да си включиш опцията, за получаване на лични съобщения.
Хубаво е да прочетете поста на poli_g по-горе, да си вземете едно копие от жалбата която сте депозирали, да се въоръжите с много търпение, да се държите цивилизовано с хората които са на гишето ...и не на последно място, да "имате късмет", както каза служителя който ме обслужи. А този "късмет" се появи, след няколко часова упоритост от моя страна, та след като видя, че няма да ме "отсвири" за другата седмица, я издири и ми я върна.
Аватар
hironi
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Мар 2010, 22:29

Ако в момента четеш това ти благодаря, че стигна до края :)))

Прочела съм още същия ден, но за да получиш нещо насреща, следва поне да осигуриш достъп на информацията.
За това нямаш отговор.

потребителски панел, настройки на форума- искам да получавам лични, изпрати.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tr0ubl3 » 12 Мар 2010, 22:48

Благодаря,че ме "светнахте" как да получавам ЛС :oops: Благодаря и за отговорите. СУМПС ми е отнето за 4 месеца след като ме хванаха да карам мотопед (без регистрация) по черен път :D Обжалвах и сега се чудех дали ще ми върнат СУМПС до крайното решение на съда.Още веднъж - СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ !!!
tr0ubl3
Нов потребител

Назад към Административно право