начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Моля за съвет за отмяна на решение на НОИ!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет за отмяна на решение на НОИ!

Мнениеот artmen » 11 Мар 2010, 22:25

Имам насрочено дело в Административен съд. Жалбата ми е срещу отхвърлена жалба от НОИ срещу занижен размер на пенсията ми в тяхно разпореждане. Чак след като делото беше насрочено разбрах, че е трябвало да подам отделно документи, за да ми бъдат признати за осигурителен доход вноските за приходи по граждански договори, което не съм направил. Причината е предположението ми, че щом този ми "допълнителен" доход присъства в партидата ми в тяхната база данни, той ще бъде включен в общия при изчисляването.
Защо твърдя, че част от вината за „пропуснатия” ми осигурителен доход е на НОИ? Защото, според мен, не е възможно служителят, който е сравнявал данните за осигурителния ми доход от основния ми трудов договор в представените от мен документи с данните за мен в информационната система на НОИ, да не е забелязал, че за фигуриращите в тяхната база данни суми от граждански договори и от самоосигуряване не съм представил документи. И би трябвало веднага, в съответствие със залегналите в публикувания и в сайта им "Кодекс за поведението на служителите от НОИ" :?: „съпричастност и грижа за правата и интересите на гражданите”, да ми изпрати писмо, че липсват документи за някои суми и в резултат на тези липси размерът на пенсията ми няма да съответства напълно на реалния ми осигурителен доход. Това не се случи и в разпореждането размерът на пенсията ми се оказа по-малък, отколкото би бил, ако беше взет предвид целия ми осигурителен доход, като нямаше намек дори защо е така. Нещо повече - дори и в отговора на подадената от мен жалба до НОИ, в която изразявайки съмнение, че пенсията ми е занижена и исках проверка и преизчисляване, също беше прикрито какво бих могъл да предприема, за да получа действително полагаемия ми се размер на базата на всички направени от мен осигурителни вноски.
Сега се чудя какво да правя при това положение. От НОИ с право ще се позоват на неподадените от мен документи, а дали съдът ще вземе предвид нарушенията на Кодекса за поведението на служителите от НОИ, силно се съмнявам. За мен някой не си е изпълнил задълженията по този кодекс, но дали това е достатъчно основание да се отмени решението им? Нито е закон, нито правилник...

Моля за съвет какво да предприема и благодаря предварително за отзивчивостта!
artmen
Младши потребител

Re: Моля за съвет за отмяна на решение на НОИ!

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2010, 22:53

К`во да говорим ...
Без коментар ...
Съветът ми е да не си губите времето да ходите на делото и да пийнете една студена водичка ...
Просто как си ги представяте Вие тези неща, че се случват - питате за съвет какво да правите на заседание по дело, по което нямаме никаква представа какво е представено като доказателства, какво е писано в жалбата, какви са в действителност фактите ... изобщо приказки от 1001 нощ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот artmen » 12 Мар 2010, 10:11

Прави сте, Инспекторе, за съжаление. Като "доказателства" в жалбата съм приложил копия от партидата ми в НОИ, от която е видно, че общият ми осигурителен доход е по-голям с около 10% от този, който използват в изчисленията. Използвам по-горе кавички, защото в последствие разбирам, че наличието на ВСИЧКИ данни за действително осигуряване в тяхната база данни не води автоматично до включването на ВСИЧКИ в сметките, след като не съм подал други необходими документи, с които да ги докажа и тази част, която е по граждански договори.
Излишно е да споменавам колко глупаво се чувствам сега, защото наивно съм си представял, че формалната логика има някакво значение в бюрократичните дебри. Като някакво оправдание мога само да посоча, че се посъветвах с познат адвокат за първата жалба до НОИ и той изхвърли цялата аргументация от подготвения от мен текст и остави само това, че не съм съгласен с разпореждането и смятам, че съм ощетен. Ако "доказателствата" ми бяха останали, може би в отговорът от НОИ, макар и отрицателен, щеше поне да се споменава защо не са приети и до жалба до Административния съд нямаше да се стигне.
Че ще пия студена вода, изглежда повече от сигурно, но все пак ще попитам отново, разчитайки на вашата снизходителност:
Обстоятелството, че служители от НОИ не са действали спрямо мен в съответствие с Кодекса за поведението на служителите от НОИ, има ли някакво правно значение в случая, за да го посоча в своя полза?
И ако да, мога ли да изложа това писмено и да го прибавя към документацията по делото (насрочено за 31 март) в Административния съд? Така поне няма да ходя лично да се излагам допълнително, а ако съдът ги приеме, ще го направи и без мен, надявам се. Или отсъствието ми ще се изтълкува като незаинтересованост и това е в моя вреда?
artmen
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 12 Мар 2010, 11:03

Според мен изобщо не се занимавайте с това - вижте дали няма някакъв ред за преизчисляване на пенсиите и подайте документи за което /нямам представа как стоят нещата, но мисля, че имаше такива възможности/... А за "загубените" месеци - здраве да е ...
/и този път потърсете помощ от някой, дори и да не е юрист, който да е малко по-наясно с нещата .../
... и все пак дано да имате успех на делото - щом така или иначе е висящо ... /ако не Ви представлява особена трудност, няма да е лошо и да се появите в съда ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот artmen » 12 Мар 2010, 11:05

Много благодаря, Инспекторе! :)
artmen
Младши потребител

Назад към Административно право