начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Давност - КАТ ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Давност - КАТ ?

Мнениеот nikiboy » 21 Мар 2010, 18:03

novozagorski написа:
sogio написа:За съжаление обаче не може да се каже същото за полицаите от КАТ, говорейки от собствен опит, тъй като преди Нова Година попаднах в такава ситуация.

Каква?

Е как каква - или са го спряли пил, или са го засякли с превишена скорост.... аз не съм чул и видял още израдян шофьор да бъде ... абе казват му "довиждане" и това е.
Ама важното е лаф да става, нали?
nikiboy
Потребител

Мнениеот sogio » 22 Мар 2010, 13:17

novozagorski написа:
sogio написа:За съжаление обаче не може да се каже същото за полицаите от КАТ, говорейки от собствен опит, тъй като преди Нова Година попаднах в такава ситуация.

Каква?

Спряха ме 2-ма "блюстители" на реда по пътищата за превишена скорост, която въобще не ми показаха и дори не знам дали беше моята, като ми обясниха, че съм превишила органичението от 60 км/ч с повече от 30 км/ч и че това означава вземане на книжката за 1 месец. Предложиха ми да уредим въпроса по друг налич, тъй като и те били хора и разбирали колко неприятно ще ми бъде ако остана 1 месец без възможност да шофирам, като този въпрос можел да се уреди срещу 50 лв. Естествено аз отказах и ми написаха акт, но ми е много интересно как ще установят описаните в акта факти, тъй като съм сигурна, че дори и да съм превишила в този участък скоростта, то в никакъв случай не е с повече от 10-15 км/ч. Около 1 км. преди участъка има и камера, която може да установи и часа на преминаването ми с оглед съответствието на действителния с посочения такъв в акта. Всъщност не знам кога и дали има фиксирана скорост на радара в случая, но издадените НП въз основа на тези актове толкова лесно падат в съда, че изобщо не ми се разправя да пиша възражения и да се разправям с полицаите, камо ли да им дававм 50 лв.
sogio
Потребител

Мнениеот A.Pato » 07 Апр 2010, 14:27

Колега sogio, ако е във Вас АУАН, кажете с какво техническо средство са Ви засекли скоростта?
A.Pato
Потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Апр 2010, 22:30

Лошото е, че има и недобросъвестни.
А по-лошото е, че гражданка като вас не е предприела нужните действия да информира нужните власти за предразположението на тези служители към корупция.
Защото всеки чака друг да му свърши мръсната работа - нищо лично :wink: .

А сега ще задам едни подобен казус:
Двама полицаи виждат лице, което с голям камък троши стъклото на автомобил - как ще доакжат, че това лице е счупило стъклото? Човека може да каже, друг го е счупил, те ме нарочиха - Ето тук е заровено разковничето - дава се власт на органите на реда, но активно се контролират за злоупотреби - а за това най-помагат случайните граждани. Защото излиза, че свидетелски показания на полицай не тежат колко на тези на един "ром" да кажем.
nikiboy
Потребител

Мнениеот sogio » 12 Апр 2010, 14:10

A.Pato написа:Колега sogio, ако е във Вас АУАН, кажете с какво техническо средство са Ви засекли скоростта?

Не си спомням вече къде съм оставила акта, за да проверя какво точно е техническото устройство, но доколкото знам все още са много малко радарите, които освен ден и час, записват и рег.№ на автомобила. Предполагам, че е или TR 4 или TR 4D. Всъщност те са почти идентични с разликата, че втория може да бъде настоен да записва скоростта на движещите се автомобили само в едната посока на движението.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 12 Апр 2010, 14:30

nikiboy написа:Лошото е, че има и недобросъвестни.
А по-лошото е, че гражданка като вас не е предприела нужните действия да информира нужните власти за предразположението на тези служители към корупция.
Защото всеки чака друг да му свърши мръсната работа - нищо лично :wink: .

Не предприех никакви действия, защото преди време имах друг случай с полицаи, при който те се държаха вулгарно и ми отправиха обидни думи. Амбицирах се и подадох жалба до началника им с препис до МВР. Резултатът бе очакван - отговориха ми, че моите твърдения не се потвърждавали от техните обяснения и не се установявали от други доказателства. Ами много ясно, кой ще си признае, че най-малкото е нарушил етичните правила на полицейските служители, а и при положение, че бях сама в колата кой друг да подкрепи моите твърдения.
Затова вече не си губя времето с писане на жалби, а при всеки възможен случай при явяване на полицейски служител по някое дело, намирам начин да се "реванширам". Покрай сухото обаче много често гори и мокрото.

nikiboy написа:А сега ще задам едни подобен казус:
Двама полицаи виждат лице, което с голям камък троши стъклото на автомобил - как ще доакжат, че това лице е счупило стъклото? Човека може да каже, друг го е счупил, те ме нарочиха - Ето тук е заровено разковничето - дава се власт на органите на реда, но активно се контролират за злоупотреби - а за това най-помагат случайните граждани. Защото излиза, че свидетелски показания на полицай не тежат колко на тези на един "ром" да кажем.

И слава Богу, защото много често се случва полицаите да си "избират" извършителите на престъпленията. Освен "подбирането" на престъленията, разследването на които да приключи с предаване на обвиняемия на съд и тези, по които производството да бъде прекратено, напоследък забелязвам една не особено редна практика на прокуратурата да повдига обвинения при престъпление извършено в съучастие само спрямо един от съучастниците, а другия да свидетелства срещу него. Кажете ми в такъв случай, дори и да няма някаква корупционна схема, какво си мислят обикновените хора- че "свидетеля" - съучастник в престъплението си е платил или е намерил друг начин да се отърве от наказателното преследване, а другия съучастник - подсъдимия, който няма такива възможности е обрал пешкира и за двамата. В такива случаи дори и аз си мисля, че има нещо гнило, но не мога нищо да кажа, все пак прокурора е този, който решава срещу кого и за какво да повдигне обвинение. Както стана ясно и от поледните арести, най-лесно е да се провали разследването на досъдебната фаза. Някои може би ще възразят, че за това си отговаря прокуратурата, но все пак и там няма да може да нагласят нещата без участието на разследващите органи.
sogio
Потребител

Мнениеот nikiboy » 12 Апр 2010, 21:36

sogio написа:Затова вече не си губя времето с писане на жалби, а при всеки възможен случай при явяване на полицейски служител по някое дело, намирам начин да се "реванширам". Покрай сухото обаче много често гори и мокрото.

Само че като дойдат няколко жалби срещу един и същ служител, светва една лампичка :wink: .
Естествено, че от една жалба няма да предприемат нищо, но ако него ден от на пет поискани подкупа двама напишат жалби.....
Затова няма да се оправим в тая държава, защото всеки се доказва като по-велик по друг начин.
Ще разкажа един случай с едни ще ги нарека леко лабилни психически граждани - съставя им се АУАН после се издава НП и с въда пълен цирк - онези припадат, реват, пари нямали за глобата... съдът отменя НП по буквално смешна причина, но това няма значение, като няма и месец след това "бедните фалирали" граждани отново в момент на въодушевление си купуват чисто нов джип и на първата седмица ПТП с пешеходец. Пешеходеца помлян... и защо? Защото може би хората не са респектирани от законите и се чувстват безнаказани, може би защото някой като вас си го е изкарал на полицаите по другия начин....
Може би... но не си правете грешни заключения само заради често срещаните пътни полицаи - МВР не е само КАТ, и вие дбре го знаете
nikiboy
Потребител

Предишна

Назад към Административно право