начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

a question

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

a question

Мнениеот ppeenn » 11 Апр 2010, 23:15

днес ми написаха глоба по фиш и съм много нервен и незнам какво да правя щото милиционерите се изгавриха с мен , да превиших забраната от 50 км с 11 км но това е много маловажно според мен и мисля тоя фиш да го хвърля в жапката и да преключа със случая.Прав ли съм ако някой има по-добро предложение да сподели с мен
ppeenn
Младши потребител

Re: a question

Мнениеот TheOldMan » 12 Апр 2010, 01:01

неплатен фиш става акт. А с акт може да ви вземат и точки.
И ако се наложи да си вадите нова книжка, както пишете в другата тема, няма да я видите, докато не си изчистите всички задължения към КАТ.

Така че за маловажно нарушение са ви санкционирали символично. Платете си фиша и внимавайте повече в бъдеще.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ppeenn » 12 Апр 2010, 01:06

thanks за инфото знам , че съм си виновен и особено когато ходя на село в далечния прованс трябва да се внимава щото там хората са далече от истината
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Апр 2010, 03:42

:) .......

п.п. Понякога искрено се радвам, че напуснах "истината на мегаполисите" ( няма такива у нас, нейсе). Вие сте само пример, един от многото, как в "далечния прованс" спазват нормите.
В този смисъл- далеч от нечия истина, но близо до закона.

Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Апр 2010, 14:07

Като сте голям гражданин си платете глобата.

Прованс.... хм.

И внимавайте със скоростта, че ние, в прованса, дебнем за богати граждани.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sogio » 12 Апр 2010, 15:38

Не се циганете за 30 лв. ами си платете, защото както Ви е писал и TheOldMan, после ще Ви отнемат и точки.
Колкото до темата за прованса, прави ми впечатление, че там полицаите се изжиявяват като шерифи, които колят и бесят. Може би защото хората са по-спокойни и животът тече на по-бавни обороти и рядко се правят нарушения, а може би, защото както е известно във всяка област си има хора, които стоят над всички и те определят правилата. Просто контролът над полиция и правосъдие в дълбоката провинция е доста занижен, без да обиждам хората, които живеят там.
sogio
Потребител

Мнениеот ppeenn » 12 Апр 2010, 17:58

Много точно казано sogio ,на село и то в Делиормана е страшно, не бях ходил отдавна там но хората са оскотяли и щом ущевите са с едни от големите заплати, преставете си за кво иде реч а милио взема има-няма 600-700 лева и е цар на джунглата и най-лошото, че се изявява като такъв.Ех, днес четох, че през 2020 щало да има две Българии, та факта и , че днес 12.04.2010 има две Българии-София и другите.Родих се на село но мразя селяците
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Апр 2010, 18:18

Просто контролът над полиция и правосъдие в дълбоката провинция е доста занижен

Е, т`ва просто е поредната нечия истина. :lol:
При все несъстоятелното ви твърдение, категорично отказвам да влизам в полемика на темата "прованс-столица".
Бъдете здрави. И щастливи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sogio » 13 Апр 2010, 09:39

poli_g написа:
Просто контролът над полиция и правосъдие в дълбоката провинция е доста занижен

Е, т`ва просто е поредната нечия истина. :lol:
При все несъстоятелното ви твърдение, категорично отказвам да влизам в полемика на темата "прованс-столица".
Бъдете здрави. И щастливи.

Казвам го от личен опит, тъй като съм работила като магистрат в провинцията. Там всички се познават и много често решаващия елемент по делата не е законът, а лични отношения и впечатления. Искам да уточня, че това не е по всички дела, но тези, по които интересът е голям в 90% от случаите е именно така. Да не говорим как се избират магистратите, които да работят по тези дела.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 13 Апр 2010, 13:09

poli_g написа::) .......
Вие сте само пример, един от многото, как в "далечния прованс" спазват нормите.
В този смисъл- далеч от нечия истина, но близо до закона.

А само какъв закон имаме, а?
Преди 2 седмици претърпях леко ПТП, което не знам как полицаите се съгласиха да посетят. Когато пристигнаха на място, водачът на другото МПС, с което реализират ПТП-то си призна вината, съставихме двустранен протокол и естествено не му беше съставен акт.
Е, питам аз кое деяние е по-опасно - това на ppeenn, който е превишил с 11 км ограничението на скоростта без да последва противоправен резултат или това на водача на МПС-то, с което аз реализирах ПТП, който поради неспазване на пътната маркировка навлезе в платното, в което аз карах и удари моя автомобил.
Да не говорим как провинцията кара като дойде в София. В неделя ми се случи от околовръстния път да навлеза в София по бул."Цариградско шосе". Карах в крайна лява лента, а пред мен се движеше един пловдивчанин с таратайка, който дори и след като максимално го доближих и му подадох сигнал със светлините, не пожела да се премести в средната лента, а продължи да кара успоредно с друг автомобил от средната лента, така че да не мога да го изпреваря отникъде. Просто нямам думи. Иначе когато в провинцията видят софийска регистрация, много им е кеф на полицаите да спрат автомобила и да се заяждат с шофьора. Но хората са казали: дай на простака власт, за да му видиш акъла.
sogio
Потребител

Мнениеот A.Pato » 13 Апр 2010, 17:58

Sogio, в това отношение ЗДвП е ясен - при движение в града водачите на МПС избират най-удобната за тях лента от пътното платно, в която да се движат. От друга страна, нерегламентираната употреба на светлините, си е нарушение на закона ... така че не знам в случая коя постъпка е провинциална, няма и да споря :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот sogio » 13 Апр 2010, 20:25

A.Pato написа:Sogio, в това отношение ЗДвП е ясен - при движение в града водачите на МПС избират най-удобната за тях лента от пътното платно, в която да се движат. От друга страна, нерегламентираната употреба на светлините, си е нарушение на закона ... така че не знам в случая коя постъпка е провинциална, няма и да споря :)

Сигурно тогава знаете, че е нарушение и да се кара със скорост, която е под разрешената и се създават колони от автомобили след бавнодвижещия се. Освен това София не е провинцията и има булеварди, на които разрешената скорост е над общата от 50 км./ч. (Цариградско шосе - 80 км/ч., България - 70 км/ч. и т.н.) и изпреварването става, както на извънградски пътища. Но ако оставим чисто правните аспекти, провинциалното в случая е не нарушението на ЗДвП, а отношението на водача към останалите на пътя, с което той демонстрира неуважение, деребнавщина, за да си види, че ще стане неговото и т.н. - т.е. все качества присъщи на провинциалистите.
sogio
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Апр 2010, 21:39

:roll: Темата все така си продължава на плоскостта- "провинция- столица".

Ок., как установихте, че водачът не е столичанин? По ДР№? ( в шеговит тон, вероятно е било изписано на челото му...не дребнея, държа да знаете, но не приемам аргументите ви).
Извън административните предели на столицата също се управляват МПС със софийски ДР№, но това не значи, априори, че водачите са от там.
И така- нещата са строго индивидуални, някак дразни генерализирането.

п.п. Темата е изчерпана от правна страна, предлагам да не я обръщаме в "зрелище" за четящите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ppeenn » 14 Апр 2010, 11:34

Да, мисля, че трябва случая( не казвам казус) да се преключи, въпреки, че доста хора ми дадоха съвети да не го плащам аз реших да си го платя.
И внимание към хората: когато ходите на село не бързайте там живота е спрял а пък декана и полито дебнат някой да не се забърза. Бъдете щастливи
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Апр 2010, 12:03

ppeenn написа:....Родих се на село но мразя селяците

и по настоящем живеете в столицата. :)
Е, това е най-малкото, което ни различава.
Аз съм точно в обратната на вашата хипотеза- чисто житейски. Родих се в столицата, живях доста години, сега съм в , както казвате вие, прованса. 8)
От такива столичани, като вас, ме е срам да кажа от къде съм ( то пък и да е така съществено- един ден ще установите, че местоположението ви нищо не определя. Нищо.).
Толкова за моето субективно отношение- към вас, столичани и хората извън столицата.

Селянията е въпрос на манталитет, не на произход.

п.п. Решението ви да платите е разумно и правилно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sogio » 14 Апр 2010, 14:26

poli_g написа: Аз съм точно в обратната на вашата хипотеза- чисто житейски. Родих се в столицата, живях доста години, сега съм в , както казвате вие, прованса. 8)
От такива столичани, като вас, ме е срам да кажа от къде съм ( то пък и да е така съществено- един ден ще установите, че местоположението ви нищо не определя. Нищо.).
Толкова за моето субективно отношение- към вас, столичани и хората извън столицата.

Селянията е въпрос на манталитет, не на произход.

Поли, нищо лично спрямо Вас, но явно животът на село е оказал влияние върху мирогледа Ви. Хората са казали, битието определя съзнанието.
С учудване установих, че в някои средно големи градове в България, при това от тези със сравнително добро ниво на икономическо развитие и тенденции за растеж, е много трудно да посетиш някоя стойностна театрална постановка или да гледаш филм, на който наскоро е минала премиерата. Много мои познати от такива градове задоволят културните си потребност посещавайки кина, театри, опера, балет и други такива мероприятия именно в София. За тях това, което за мен е ежедневие, е като празник. Подготвят се две седмици предварително, купуват си нови тоалети, разрасяват се с нова прическа и т.н. Да не говорим за трудностите, които една моя приятелка срещна докато намери школа по пиано, в която да запише детето си. Разбирам, че това е проблем на държавата ни, която не създава достатъчно добри условия за живот и развитие в провинцията, което може би е и една от основните причини за изнасянето на цяла българия в София и пренаселването на града, но фактите са си факти и те не могат да бъдат отречени.
Затова и единствената утехна на хората от провинцията си остава, че това къде си се родил и израстнал не е определящо. По тази логика обаче трябва да се промени формата на държавно управление на всички монархии, защото благородническото потекло не е гаранция за качества и кадърност, но факт е, че повечето развити европейски държави са именно такива.
Не оспорвам казаното от Вас, че селянията е въпрос и на манталитет, но тя се среща много по-рядко сред истинските софиянци.
sogio
Потребител

Мнениеот A.Pato » 14 Апр 2010, 14:37

:shock: Няма ли модератори тук?? Моля, не го обръщайте на зверилник! :D

P.S. И България като съществително собствено име, а и като наша родина се пише с главна буква ;)
A.Pato
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Апр 2010, 14:57

sogio написа:...
Затова и единствената утехна на хората от провинцията си остава, че това къде си се родил и израстнал не е определящо. По тази логика обаче трябва да се промени формата на държавно управление на всички монархии, защото благородническото потекло не е гаранция за качества и кадърност, но факт е, че повечето развити европейски държави са именно такива.
Не оспорвам казаното от Вас, че селянията е въпрос и на манталитет, но тя се среща много по-рядко сред истинските софиянци.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Апр 2010, 15:02

sogio написа:Поли, нищо лично спрямо Вас, но явно животът на село е оказал влияние върху мирогледа Ви. Хората са казали, битието определя съзнанието.
:lol: Развеселихте ме, благодаря. Сещате се, че мога да обърна казаното от вас, за битието, срещу тезата ви.

С учудване установих, че в някои средно големи градове в България, при това от тези със сравнително добро ниво на икономическо развитие и тенденции за растеж, е много трудно да посетиш някоя стойностна театрална постановка или да гледаш филм, на който наскоро е минала премиерата.
" стойностна" е толкова относително... Преди две вечери имаше концерт на Клайдерман във Варна ( примерно и защото го харесвам- относително и субективно).
Много мои познати от такива градове задоволят културните си потребност посещавайки кина, театри, опера, балет и други такива мероприятия именно в София.
София не е център на Вселената.
Апропо- няма друга страна, в която да съществува такова яростно деление между хората по местопребиваване, както у нас. Но, от друга страна-те са европейци по дух, не по адресна регистрация.

За тях това, което за мен е ежедневие, е като празник.
Е, да- всяка вечер на театър, опера, оперета, балет, кино... "как да ги стигнем" столичани?!? :lol: ( не се заяждам, напротив- това е шега)

Подготвят се две седмици предварително, купуват си нови тоалети, разрасяват се с нова прическа и т.н.
Е, вече уточнихме- манталитет. Съгласна съм с вас, но не и с твърдението, че е относимо за всички. Примерно- столичани ходят на опера с дънки( не, че не можеш го видя, но ....
Да не говорим за трудностите, които една моя приятелка срещна докато намери школа по пиано, в която да запише детето си.
Факт- съгласна съм. Ще противопоставя- чакаш време, в някакви безумно дълги столични списъци, да си доредиш детето на ЦДГ. Пак примерно.

Разбирам, че това е проблем на държавата ни, която не създава достатъчно добри условия за живот и развитие в провинцията, което може би е и една от основните причини за изнасянето на цяла българия в София и пренаселването на града, но фактите са си факти и те не могат да бъдат отречени.

Това не е единствен проблем, а и не най-важен. Ако страда някой за духовна храна- намира начин да си я достави. За 40 минути съм в София- какво мислите ме прави по-различна от сегашните столичани? :roll:

Затова и единствената утехна на хората от провинцията си остава, че това къде си се родил и израстнал не е определящо.
Въпреки това ви твърдение, вярвам, че сте разумна. И ви разбирам- дори не се нервя на това някой да ме определи, като човек от провинцията. Само, ако позволите- замислете се в този глобален свят до колко е определящо за индивида месторождението и местоположението му. Въпрос на предразсъдъци.

По тази логика обаче трябва да се промени формата на държавно управление на всички монархии, защото благородническото потекло не е гаранция за качества и кадърност, но факт е, че повечето развити европейски държави са именно такива.

Е, на тези два абзаца ще пропусна коментар.

п.п. Извинете че писах вътре в поста ви- въпрос на улеснение за мен.
Последна промяна poli_g на 14 Апр 2010, 15:15, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sogio » 14 Апр 2010, 15:12

A.Pato написа::
P.S. И България като съществително собствено име, а и като наша родина се пише с главна буква ;)

Аз пиша само София с главна буква.

P.S. Естествено, че е техническа грешка
sogio
Потребител

Следваща

Назад към Административно право