Здравейте,
Много ще съм Ви благодарен, ако можете на достъпен език, да обясните в каква категория пада т.нар "freelance". Как се регистрира, какви данъци се плащат и тнт(примерно при доход 3500лв месечно).
Моля, ако може, без препратки към дълги и замотани закони. Сигурен съм, че дори тези, които са ги писали не знаят какво означават.. камо ли простосмъртния гражданин ще може да ги разтълкува..
Блгодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
freelance - регистрация, данъци, осигуровки?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: freelance - регистрация, данъци, осигуровки?
Бре, че се изучихме,в скоро време ще поискате и безплатните консултации които си просите да са на английски.
На български понятието е свободна профисия, но няма пълно покритие.
Счетита вземат от 50 до 100 лева за текущо счетоводно обслужване, те ще ви обяснят и какви ще са ви задълженията.
Другият вариант е да направите консултация с адвокат, за да си изясните правния статут и задълженията ви за конкретно упражняваната дейност, понататък, като грамотен човек ще се справите и сам, ако ходенето по институции ви е хоби.
Третия вариант е да си купите някое книжле от РЕП-а, а като ви съставят ДРА-при адвокат.
Има и вариант да се направите на певец, те са свикнали само да вземат.После ще си платите с лихвите и глобите. Плюс отново адвокатския хонорар, щото ДРА винаги са раздути.
На български понятието е свободна профисия, но няма пълно покритие.
Счетита вземат от 50 до 100 лева за текущо счетоводно обслужване, те ще ви обяснят и какви ще са ви задълженията.
Другият вариант е да направите консултация с адвокат, за да си изясните правния статут и задълженията ви за конкретно упражняваната дейност, понататък, като грамотен човек ще се справите и сам, ако ходенето по институции ви е хоби.
Третия вариант е да си купите някое книжле от РЕП-а, а като ви съставят ДРА-при адвокат.
Има и вариант да се направите на певец, те са свикнали само да вземат.После ще си платите с лихвите и глобите. Плюс отново адвокатския хонорар, щото ДРА винаги са раздути.
- dimist
- Потребител
Въпроса е твърде постен и поради това и отговора ще е такъв. Казано най- кратко и най-ясно - регистрация по БУЛСТАТ, осигуровки - месечни, съобразно дохода и съобразени с минималните и максималните осигурителни прагове, авансови данъци - ежемесечно, годишна декларация по чл. 50 и работете свободно Това при положение, че професията, която смятате да практикувате, не подлежи на задължителна регистрация по специален закон.
- freelance
- Младши потребител
Професията е свързана с виртуални услуги и надомна работа.
РЕП, ДРА, - нищо не ми говори.
Моля, спестете си заядливия тон и ми простете, ако изисквам твърде много.
Ходенето по институции определено не ми е хоби.
РЕП, ДРА, - нищо не ми говори.
Моля, спестете си заядливия тон и ми простете, ако изисквам твърде много.
Ходенето по институции определено не ми е хоби.
- freesdk
- Нов потребител
Явно става дума за много млад човек, след като не знае че преди години РЕП наричаха будките за вестници. Или по вероятно аз вече съм за депо.
Млад човек, надомна работа , виртуални услуги - сещам се само за еротичен чат, може и да бъркам. Но пък виртуалните услуги обикновенно са свързани с банково разплащане, така, че ви препоръчвам да сте изрядни към държавата.Да не сблъскате с втората непонятна ви абревиатура - ДРА значава данъчно ревизионен акт.
Успех.
Млад човек, надомна работа , виртуални услуги - сещам се само за еротичен чат, може и да бъркам. Но пък виртуалните услуги обикновенно са свързани с банково разплащане, така, че ви препоръчвам да сте изрядни към държавата.Да не сблъскате с втората непонятна ви абревиатура - ДРА значава данъчно ревизионен акт.
Успех.
- dimist
- Потребител
За да не се замотавате по законите, а и да практикувате Вашето си хоби, а не ходенето по институции, обърнете се към счетоводител Той също практикува свободна професия като Вас, дайте му възможност да я упражнява Срещу около 100 лв. месечно ще можете да си работите виртуално и наддомно, без да се главоболите с осигуровки, авансови данъци, и апропо,да не пропуснете и задължителната регистрация по ДДС, ако работите Ви потръгнат.
- freelance
- Младши потребител
dimist написа:Явно става дума за много млад човек, след като не знае че преди години РЕП наричаха будките за вестници. Или по вероятно аз вече съм за депо.
Успех.
Право казвате, става въпрос за млад човек.
Разплащането в действителност става по банков път.
Но предположението за типа услуги ви е изключително погрешно .
- freesdk
- Нов потребител
freelance написа:За да не се замотавате по законите, а и да практикувате Вашето си хоби, а не ходенето по институции, обърнете се към счетоводител Той също практикува свободна професия като Вас, дайте му възможност да я упражнява Срещу около 100 лв. месечно ще можете да си работите виртуално и наддомно, без да се главоболите с осигуровки, авансови данъци, и апропо,да не пропуснете и задължителната регистрация по ДДС, ако работите Ви потръгнат.
Благодаря за насоките.
Какво трябва да означава задължителната регистрация по ДДС, ако потръгнат работите? Нали получавам доход, т.е. работите вече вървят? Или има малко потръгнали и повече потръгнали работи?
- freesdk
- Нов потребител
ykovachev написа: (освен ако не го планирате със счетоводителя поради антикризисни съображения) . Че бързичко ще станат над 60 за следващия период, ама тия 20 % отгоре няма да са за Вас . Това значи да Ви потръгнат работите.
Ама никак не ме улеснявате с тия намеци..
Не се правя на глупав, просто поради напознаване на материята вероятността да ви разбера погрешно се увеличава, когато боравите с намеци, които само хора от вашата среда разбират.
- freesdk
- Нов потребител
Защо се обидихте за еротичния чат, аз си допълних, че може да греша.
А след като казвате , че работите вървят, ако сте получавали банкови преводи през 2009 година вземете по бързо да се регистрирате като самоосигуряващо се лице,че вече най вероятно сте пропуснали срока, и да не забравите годишната данъчна декларация.
А след като казвате , че работите вървят, ако сте получавали банкови преводи през 2009 година вземете по бързо да се регистрирате като самоосигуряващо се лице,че вече най вероятно сте пропуснали срока, и да не забравите годишната данъчна декларация.
- dimist
- Потребител
Не съм се обидил, просто казах, че в случая грешите.
А какво ще стане ако не се регистрирам?
Аз и за 2008ма съм получавал (макар и минимални) преводи.
А какво ще стане ако не се регистрирам?
Аз и за 2008ма съм получавал (макар и минимални) преводи.
- freesdk
- Нов потребител
Дано да са минимални за 2008, ако ви хванат - само глоба,и разбира се, спестеното с лихвите и разноските.
За 2009 ви съветвам да подадете.
И дано да не ви се налага да попадате в ситуацията, за която така увлекателно/да цитирам Илф и Петров/ разказва член 255 на НК.
Така, че най добре да затворим дискусията, а вие си хващайте пътечката - при адвокат, после при счетоводител, нещата ще си влязат постепенно в нормалното русло.
За 2009 ви съветвам да подадете.
И дано да не ви се налага да попадате в ситуацията, за която така увлекателно/да цитирам Илф и Петров/ разказва член 255 на НК.
Така, че най добре да затворим дискусията, а вие си хващайте пътечката - при адвокат, после при счетоводител, нещата ще си влязат постепенно в нормалното русло.
- dimist
- Потребител
Благодаря на всички за отделеното време и внимание!
- freesdk
- Нов потребител
freesdk, ти само успей да се регистрираш като упражняващ свободна професия. А после би могъл да очакваш от НАП мило писъмце, в което да ти опишат твоите данъчно-осигурителни задължения. Поели били такава инициатива
-
atevasile - Потребител
freesdk написа:Здравейте,
Много ще съм Ви благодарен, ако можете на достъпен език, да обясните в каква категория пада т.нар "freelance". Как се регистрира, какви данъци се плащат и тнт(примерно при доход 3500лв месечно).
Моля, ако може, без препратки към дълги и замотани закони. Сигурен съм, че дори тези, които са ги писали не знаят какво означават.. камо ли простосмъртния гражданин ще може да ги разтълкува..
Блгодаря!
Ей.... Те така викат и клиентите ти - я на по-прост език.. .това наследяване на класове, мулти-тридинг и т.н... моля, ако може без препратки към дълги и замотани туториали... Да, ама ти си им прибираш пари за работата, иди при икономист, плати си (както на теб ти плащат) и ще получиш нужната информация. Не бъди нагло к*****
-
teogeo - Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|