начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Акт за превишена скорост- Моля за помощ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за превишена скорост- Моля за помощ

Мнениеот ipp007 » 26 Апр 2010, 09:54

Здравейте,
На 15.04.2010 към 21:30 ми съставиха акт за превишена скорост. Не възразих, защото си бях виновен. Казах си "ще си платя глобата", но на другия ден узнах че най-вероятно ще ми отнемат и книжката.
В момента на съставянето на акта, останах с впечатление, че скоростта ми е 91км(при разрешени 50). Поразрових се и видях че съм на границата между 1 и 2 месеца без книжка. В последствие, като си погледнах акта, вътре пише 94км. Може и аз да не съм разбрал, защото бях доста изморен.
Положението ми е много деликатно. От месец и половина съм на нова работа и съм в изпитателен слок. Ще имам сериозни проблеми без книжка.
Питането ми е - Има ли начин да се обжалва, за да се намали срока, или да се протакат нещата поне 6-7 месеца(и през това време да мога да шофирам без да съм в нарушение - т.е. с книжка)
Благодаря на всички предварително!
ipp007
Младши потребител

Re: Акт за превишена скорост- Моля за помощ

Мнениеот A.Pato » 26 Апр 2010, 16:32

Така или иначе в момента не можете нищо да направите, освен да чакате излизането на Наказателно постановление. Изтървали сте срока за писмени възражения. В момента, в който Ви връчат постановлението и ако наистина са Ви лишили от правоспособност да управлявате МПС, за Бога, отидете при адвокат, административни актове не се обжалват през форума на лекс.бг :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот ipp007 » 26 Апр 2010, 16:46

Ми аз затова пиша тук - за съвет как да процедирам. Ако някой(адвокат) може да помогне, с радост ще се свържа с него.
Като ми излезе постановлението, веднага ли ще вземат книжката или ще се чака да мине обжалването.
ipp007
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 26 Апр 2010, 17:02

Ако обжалвате в срок, няма да ви вземат свидетелството за управление, докато трае обжалването.
A.Pato
Потребител

Мнениеот ipp007 » 27 Апр 2010, 07:53

Благодаря Ви!
Дано не ставам нахален, но ако евентуално ме насочите към някой адвокат, които да има практика в тези непонятни за мен територии ще съм Ви много благодарен.
ipp007
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Апр 2010, 08:26

Кажете от кой град сте , за да можем да Ви насочим.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ipp007 » 27 Апр 2010, 08:28

Живея в София.
ipp007
Младши потребител

Мнениеот boykoha » 27 Апр 2010, 09:20

Колега, непременно обжалвайте наказателното постановление в 7-дневния срок, когато Ви го връчат.Пишете, че сте бил спрян избирателно, а радарът не е отчел скоростта точно на вашата кола.Радарите отчитат само ден, час и скоростта на най-бързата кола на пътя, но не и коя е тя.
boykoha
Нов потребител

Мнениеот ipp007 » 27 Апр 2010, 09:33

Такова ми е намерението, но понеже неразбирам и затова търся услугите на адвокат.
Като ми връчат НП няма ли да ми приберат веднага книжката, или ще ме питат дали ще обжалвам (не съм наясно с процедурата)...
Най-добре е да се свържа с някой запознат за да знам как да процедирам.
Ще се радвам ако препоръчате някой...
ipp007
Младши потребител

Мнениеот novozagorski » 27 Апр 2010, 18:19

Значи, не съм юрист, но вървиш по моя път, колега! :D В момента изтърпявам наказание 2 месеца без книжка.
Постановлението трябва да ти излезе до 1 месец, проверявай в КАТ!
Като отидеш и е готово, служителя ще ти поиска книжката, но ти кажи, че ще обжалваш, напиши го върху техния екземпляр и се подпиши!
След това имаш 7 дни срок за обжалването, като през това време иди при адвокат, специализиран в административно-наказателното право (уж да е по-вещ, де :D ).
Моята грешка беше, че се занимавах сам с тези неща, без да се консултирам с читав адвокат. (Можеш и сам да пробваш да си пишеш жалбите и прочие. ;))
В 7-дневния срок депозираш жалбата си в КАТ, като те трябва да я насочат към съда.
Една такава жалба може да ти струва 50-70 лв., да ти я напише адвокат, и после 150 до 200 още, за да те представлява пред съда. Но все пак, нещата са "на пазарлък" (живеем в България :D ) и както се разберете!
По принцип, не ти трябва кой знае колко добър адвокат за такова дело. Просто влизаш при някого, не търси насоки и т.н. в нета.
Все пак, има си тънкости при обжалване на гранични скорости, които юрист би трябвало да ги знае...Там честотни вълни при радара, разстояния, на които се поставят ограничителните знаци, способ за засичане на скоростта ти и спирането ти от органите...И много други... :)
Като се има предвид, че аз също съм на нова работа от месец, а преди това си търсех такава и ми трябваше книжката, ще се радвам, ако ти имаш късмет!
Не разчитай особено на форумите, бил съм в идентично на твоето положение, то тук се спори, заради спорта и трябва добро желание, за да ти бъде даден адекватен съвет. :-) Мотаят се и КАТ-аджии в нета и всякакви, ще получиш и критики!
Сетих се, че питаше за необходимата ти "отсрочка"...Обжалвай при всички положения и ще получиш такава, дори и да не спечелиш делото! После има и втора инстанция, където също можеш да пробваш! Така, че при всички положение, ще спечелиш около 6 месеца, българският съд бавно решава нещата!!! :D (Моята отсрочка беше в големия студ да не ходя пеш :lol: , но се и защитавах сам, имай предвид, а ти ще вземеш адвокат!!!)

п.с.: Още нещо се сещам...Огледайте хубаво акта! Може да не е нещо наред, реквизити да липсват, или пък да не си писан ти а някой си! :lol: Всичко може да се очаква от "органите"! Абе, адвоката да си го огледа, какво може да изкопчи!
Начини много...А и, както казва колегата след мен, и в долната граница да влезнете, пак не е малко намалението на наказанието! :!:
Последна промяна novozagorski на 27 Апр 2010, 20:39, променена общо 1 път
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот djandarin » 27 Апр 2010, 18:57

Според мен единственото което можете да постигнете е да влезете в долната граница на нарушението - до 40км/ч. Но все пак успех!
"There is no justice, only I exist."
Аватар
djandarin
Потребител

Мнениеот ipp007 » 28 Апр 2010, 08:11

Благодаря за изчерпателните съвети. Ще се възползвам. Всъщност, ако го намалят да 1 месец, и то след като вече са изминали поне 6 в обжалване, това ме устройва. И без това имам да си ремонтирам коляното при някой лекар(това значи един месец болнични).
Така съм го измислил, но си вземам сериозна поука от станалото. Все пак законите трябва да се спазват, колкото и да не ни харесва.
Дано всичко мине ок.
Стискайте палци!
ipp007
Младши потребител

Мнениеот ipp007 » 14 Май 2010, 12:32

Постановлението е 200 лв глоба и 2 месеца без книжка. Имам нужда от адвокат за обжалването.
Моля, дайте координати на някой!

може да ми пишете и на email:ipp007@gmail.com
тел. 0888676785 Иван
ipp007
Младши потребител

Мнениеот sogio » 14 Май 2010, 13:47

ipp007 написа:Питането ми е - Има ли начин да се обжалва, за да се намали срока, или да се протакат нещата поне 6-7 месеца(и през това време да мога да шофирам без да съм в нарушение - т.е. с книжка)
Благодаря на всички предварително!

ipp007 написа:Всъщност, ако го намалят да 1 месец, и то след като вече са изминали поне 6 в обжалване, това ме устройва.

Обжалването може да отнеме и повече от година и половина, стига да попаднете на добър адвокат, който да Ви каже как да отлагате делото.
Що се отнася до намаляване на срока на наказанието лишаване от право да се управлява МПС, това не може да стане. Ако се установи, че сте карали с по-ниска от вписаната в НП скорост, за която се предвижда лишване за срок от 1 м., то това е основание за преквалифициране на нарушението по друг текст от ЗДвП, което съдът в това производство не може да прави. С други думи казано или се установяват описаните в акта и НП факти и се потвърждава НП или не се установяват и НП се отменя. Съдът може само да намали размера на наложената глоба и то само когато за съответното нарушение тя не е точно фиксирана, а е предвидена с минимум и максимум или само с максимален размер.
Всъщност последното се отнася и за срока на наказанието лишаване от право да се управлява МПС, но пак само в случаите, в които е предвидено в определени граници от-до. Тези хипотези в ЗДвП са много малко и определено Вашия случай не попада сред тях.
sogio
Потребител

Мнениеот ipp007 » 14 Май 2010, 14:14

Обжалването може да отнеме и повече от година и половина, стига да попаднете на добър адвокат, който да Ви каже как да отлагате делото.

Помогнете ми да попадна на такъв, пък ако стане:

или не се установяват и НП се отменя

още по-добре...
ipp007
Младши потребител

Мнениеот sogio » 14 Май 2010, 14:29

ipp007 написа:Помогнете ми да попадна на такъв, пък ако стане:

Много ми е трудно да посоча такъв за София, още повече че за еден магистрат никой адвокат не е достатъчно добър. Последното разбира се в кръга на шегата.

Като за начало аз лично бих ви посъветвала да си пуснете жалбата без внесена държавна такса. По отношение на това дали се дължи д.т., е противоречива практиката на съдилищата и дори на отделните състави в един съд. Ако обаче попаднете на тъкв съдия, който е на становище, че трябва да внесете 10 лв. д.т., щи Ви остави жалбата без движение и ще Ви даде срок за внасянето на сумата. Едва след това ще бъде насрочено делото.
Освен това имайте предвид, че местно компетентен да се произнесе по жалбата Ви е съдът по местоизвършване на нарушението. Ако това е София и делото Ви следва да се разглежда в СРС, то при подадена този месец редовна жалба (с внесена д.т.), съдебното заседание ще бъде насрочено някъде м.ноември-декември в зависимост от натовареността на състава. Така, че печелите 6 м. само при насрочването.
Успех нататък!
sogio
Потребител

Мнениеот A.Pato » 14 Май 2010, 15:19

Това е нещо ново за мен. Д.т. за обжалване на НП? :roll:
A.Pato
Потребител

Мнениеот kuzunov » 14 Май 2010, 15:33

Естествено, че няма ДТ за обжалване на НП. Това е пълна глупост! :shock: Пусни си формална жалба(все ще намериш някой да ти я напише) колкото да хванеш срока, а до насрочване на делото имаш време-поне месец- да си намериш и адвокат. :)
kuzunov
Нов потребител

Мнениеот sogio » 14 Май 2010, 15:37

A.Pato написа:Това е нещо ново за мен. Д.т. за обжалване на НП? :roll:

Напротив, в много съдилища в страната все още се събира. Дори мой познат ме пита за това есента на миналата година, тъй като е обжалвал НП от РУ Дупница и е получил от РС-Дупница изрично съобщение за оставяне без движение, за да внесе 10 лв. д.т.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 14 Май 2010, 15:40

kuzunov написа: до насрочване на делото имаш време-поне месец- да си намериш и адвокат. :)

И къде насрочват за след месец. Може би във Видински, Силистренски, Ямболски и Търговишки район. Те за това време само не могат да призоват страната от друго населено място, та какво остава да се гледа делото.
Освен това жалбата не може да е формална, а трябва да отговаря на изискванията на чл.320 от НПК.
ipp007, внимавай при избора си на адвокат да не попаднеш на такива като А.Pato и kuzunov.
sogio
Потребител

Следваща

Назад към Административно право