Здравейте колеги,
наближавам границата за задължителна регистрация по ЗДДС. Искам да попитам онези от вас, които вече са регистрирани, за кои разходи ползват данъчен кредит? От ТД на НАП ми отговориха, че признават наем на кантора, консумативи за нея, ПИС, но не и гориво, семинари и помагала.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистрация по ЗДДС за адвокати
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регистрация по ЗДДС за адвокати
Какво е ПИС?
Иначе и за семинарите можете да ползвате данъчен кредит. Разбира се, ако са за професионалните ви цели. Т.е., данъчен кредит можете да ползвате за всякакъв вид юридическо обучение, защо не и за счетоводно обучение, но един курс за готварство няма да ви го признаят.
За горивото няма да можете да ползвате данъчен кредит, защото (предполагам) разхода е за лек автомобил, и от там попада в ограничението на чл.70 ЗДДС.
Един съвет - като се регистрирате по ДДС, вземайте фактури за всичко възможно, и ако сте избрали счетоводител, оставете на него да решава кое става и кое не става. Това улеснява много работата.
Като пример от моята практика - получавал съм фактури за Космодиск, колело за внука и други такива за лично ползване. Та ако колегата (счетоводител) има "пипе", дори и за част от домашните ви разходи ще може да се ползва данъчен кредит, въпреки че ще имате малко главоболия с БТК за фактурите
Иначе и за семинарите можете да ползвате данъчен кредит. Разбира се, ако са за професионалните ви цели. Т.е., данъчен кредит можете да ползвате за всякакъв вид юридическо обучение, защо не и за счетоводно обучение, но един курс за готварство няма да ви го признаят.
За горивото няма да можете да ползвате данъчен кредит, защото (предполагам) разхода е за лек автомобил, и от там попада в ограничението на чл.70 ЗДДС.
Един съвет - като се регистрирате по ДДС, вземайте фактури за всичко възможно, и ако сте избрали счетоводител, оставете на него да решава кое става и кое не става. Това улеснява много работата.
Като пример от моята практика - получавал съм фактури за Космодиск, колело за внука и други такива за лично ползване. Та ако колегата (счетоводител) има "пипе", дори и за част от домашните ви разходи ще може да се ползва данъчен кредит, въпреки че ще имате малко главоболия с БТК за фактурите
- prnedev
- Активен потребител
Правно Информационна Система
Често хващам счетито, че не знае достатъчно и ми е някак неудобно да му се доверя по този въпрос, но винаги има първи път....
Благодаря за отговорите
Често хващам счетито, че не знае достатъчно и ми е някак неудобно да му се доверя по този въпрос, но винаги има първи път....
Благодаря за отговорите
- konseliere
- Младши потребител
konseliere написа:Здравейте колеги,
наближавам границата за задължителна регистрация по ЗДДС. Искам да попитам онези от вас, които вече са регистрирани, за кои разходи ползват данъчен кредит? От ТД на НАП ми отговориха, че признават наем на кантора, консумативи за нея, ПИС, но не и гориво, семинари и помагала.
Предварително благодаря!
Не бързайте.Обсъжда се вдигане на задължителния праг от 50 на 100 000 лв.
Може да имате късмет.
Иначе-поздравления за оборота.
- sarbijanac
- Активен потребител
А, не съм съгласна с теб, Гоше.
Съветът да не се бърза не е много коректен, така щото чл. 96 е категоричен.
Честито, колега. Това са хубави( въпреки негативите с данъчни и прочее) новини.
Гоше, не съм чувала за проекто-промени ( не препоръки от МВФ или СБ), но ако знаеш, моля да споделиш. Лично се интересувам. Благодаря.
Гоше, не съм чувала за проекто-промени ( не препоръки от МВФ или СБ), но ако знаеш, моля да споделиш. Лично се интересувам. Благодаря.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:А, не съм съгласна с теб, Гоше.
Предлагат прагът за регистрация по ДДС да стане 100 000
Добавено на:2010-05-26 16:32:20
Експерти от Националната агенция за приходи, по препоръки на Международния валутен фонд и Световната банка, предлагат удвояване на прагът за задължителна регистрация по ДДС от 50 на 100 хил. лева.
Увеличението цели данъкът да се плаща само от значимите за икономиката фирми, каквато е и световната практика. Статистиката в България показва, че регистрираните по ДДС компании са 220 хил. Намалението ще улесни работата на експертите от НАП, което ще позволи по-бързото възстановяване на дължим ДДС. Според експерти по-високият праг за задължителна регистрация по ДДС няма да ощети малките фирми, като те могат доброволно да се регистрират, без значение от оборота, както е и в момента.
За да се реализира промяната обаче, е необходимо разрешение от Европейската комисия. В момента България е договорила фирмите с оборот под 50 000 лв. да не са задължени да плащат данък върху добавената стойност. За да се промени този праг, е необходимо да се водят нови преговори, които продължават около една година. Европейската комисия най-вероятно в крайна сметка ще ни позволи промените, тъй като това е практиката в повечето страни. В момента дори физическите лица трябва да се регистрират по ЗДДС, ако имат годишни приходи от упражняване на свободна професия над 50 хил. лева, което принуждава много лекари, консултанти и адвокати да крият доходите си. Затова се обсъжда вариант прагът за регистрация по закона за ДДС да бъде увеличен само за определени групи, които да бъдат облекчени.
http://www.microfinance-bg.com/новини-Предлагат-прагът-за-регистрация-по-ДДС-да-стане-100-000-162.html
Скоро до проект,първо,второ четене и обнародване едва ли ще се стигне.
Но все някога ще стане.И то благодарение на адвокатите ,според автора на статията.
- sarbijanac
- Активен потребител
Благодаря.
- Гост.
- Старши потребител
sarbijanac написа:Не бързайте.Обсъжда се вдигане на задължителния праг от 50 на 100 000 лв. Може да имате късмет. Иначе-поздравления за оборота.
Ооо, забрави го това Много по-вероятно е да смъкнат прага и да го изравнят с изисквания по чл.285 от Директива 112 - 5000 ойро, отколкото да се пробват да предоговарят договора за присъединяване към Евросъюза.
Тя и Мургина преди време ревеше и искаше да го прави 75 хилядарки, ама си остана само с приказките
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Ооо, забрави го това Много по-вероятно е да смъкнат прага и да го изравнят с изисквания по чл.285 от Директива 112 - 5000 ойро, отколкото да се пробват да предоговарят договора за присъединяване към Евросъюза.
Тя и Мургина преди време ревеше и искаше да го прави 75 хилядарки, ама си остана само с приказките
Добре ,забравям го.Но това с директивата ако стане България ще има най-бедната адвокатска гилдия в целия ЕС,най-бедни джи-пита и зъболекари,пък сигурно и някои други свободни професии ще забеднеят,да не кажа "умрат от глад".
- sarbijanac
- Активен потребител
Е, недей толкова грубо )))
За момента вярно, че нито една държава няма фиксиран праг 5000 евро, но в Белгия е 5580 евро, в Дания - 6705, във Финландия - 8500, а в Испания, Холандия и Швеция - няма изобщо минимален праг, т.е. всички
За момента вярно, че нито една държава няма фиксиран праг 5000 евро, но в Белгия е 5580 евро, в Дания - 6705, във Финландия - 8500, а в Испания, Холандия и Швеция - няма изобщо минимален праг, т.е. всички
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Е, недей толкова грубо )))
Да-но там не чакат на свободните професии да им пълнят държавния бюджет.
- sarbijanac
- Активен потребител
Хихих )) Ми далаверата без праг за МинФин е да облагат услугите Явно в тези държави повечето приходи идват от този сектор, където основната част от себестойността е труд, а не толкова да има стоков оборот, за да се ползва данъчен кредит
Иначе приказката ми беше, че тук решава Брюксел, а не Дянков и Краси Стефанов
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Хихих )) Ми далаверата без праг за МинФин е да облагат услугите Явно в тези държави повечето приходи идват от този сектор, където основната част от себестойността е труд, а не толкова да има стоков оборот, за да се ползва данъчен кредит
Дано да решават както трябва,че както се чу днес "пак сме им взели акъла"
- sarbijanac
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|