начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Колеги бъдещи майки, искат да ни откажат да раждаме!!!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колеги бъдещи майки, искат да ни откажат да раждаме!!!

Мнениеот chandra » 13 Юли 2010, 23:31

Свободните професии може да бъдат ощетени при болест и майчинство
Мартина Бозукова
13 Юли 2010

Има опасност хората със свободни професии, които сами се осигуряват, от догодина да бъдат ощетени при ползването на отпуски по болест или майчинство. Както се разбра от обясненията на експертите, изготвили промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), това ще стане, ако се въведе авансовото плащане на осигуровки върху минималния осигурителен доход, върху което ще се начисляват през годината болничните или обезщетенията по майчинство.

Преди ден стана ясно, че именно като застраховка от фиктивни вноски, в промените на КСО се предлага авансовото осигуряване да е върху минималната възможна сума, която в момента е 420 лева.

Самосигуряващите се са около 350 хиляди души.

Емил Мирославов, директор на дирекция “Трудово право и обществено осигуряване” в министерството, поясни във вторник пред журналисти, че, когато се види реалният доход, самоосигуряващите се ще си довнасят осигуровките и на тази база ще се прави преизчисление на обезщетенията и ще им бъдат изплатени пълните суми.

Мирославов обясни още, че тази мярка се предприема, за да се пресекат съществуващи сега злоупотреби. Той илюстрира думите си със случаите, в които хората се осигурявали върху висока сума през годината, но в края на годината декларирали пред НАП, че реалните им доходи са по-ниски. Тогава след заявка от страна на осигурения за връщане на надвнесени вноски, НАП му ги възстановявал. “Осигуреният обаче не връща онази част от обезщетенията, които е получавал през годината, формирани върху по-високия доход“, каза Мирославов.

Според замисъла дори добросъвестните самоосигуряващи се ще бъдат "наказани" да получават обезщетенията си на части, и то с голямо закъснение. Те ще трябва да плащат и голяма сума под формата на вноски накуп. Например, ако човек със свободна професия се разболее, той ще получава болнични върху сумата от 420 лева и ако реалният му доход е 1200 лева, първо трябва да си внесе осигуровките върху разликата между двете суми и след това да чака да вземе реалните си обезщетения, което ще стане през следващата година.

Същото важи и за самоосигуряващите се бременни жени. При раждането те ще взимат обезщетения върху сумата от 420 лева, докато не стане ясен реалният им доход.

По-строгата мярка цели да бъде преустановена практиката жени, които планират бременност, да започват да се осигуряват върху максималния осигурителен доход от 2000 лева.

Първата стъпка за ограничаване на тази тенденция беше направена, когато периодът преди раждането, за който се взима предвид доходът, беше увеличен от шест месеца на една година.

Сега за период от 410 дни, 45 от които преди раждането, се получава обезщетение в размер на 90 на сто от осигурителния доход. Това е т. нар. високоплатено майчинство, което се явява стимул за раждаемостта, тъй като до навършването на една годинка на детето майката взима почти пълната си заплата.

С промяната самоосигуряващите се майки ще бъдат в неравностойно положение, тъй като именно при раждането на детето те ще получават ниски обезщетения и едва на следващата година ще им бъдат възстановени реалните суми.

Според Мирославов не можело да се говори за ощетяване, тъй като през годината самоосигуряващите се ще получават обезщетения върху сумата, която внасят.

В същото време министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че от следващата година минималният осигурителен доход ще бъде диференциран по групи дейности, но все още няма конкретни параметри. Така за някои професии той може и да е по-висок от 420 лева, а за други по-нисък, но за момента това остава неясно.

От социалното министерство обявиха още, че в крайна сметка неплащането на осигуровки ще бъде криминализирано с поправки в Наказателния кодекс, но не можаха да уточнят какви ще са наказанията.
chandra
Потребител

Re: Колеги бъдещи майки, искат да ни откажат да раждаме!!!

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2010, 23:54

неплащането на осигуровки ще бъде криминализирано с поправки в Наказателния кодекс

:roll: Ще има бум на подсъдимите :) .... тея вече съвсем изперкаха от "авангардно" мислене. И скоро няма да се приземят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот chandra » 14 Юли 2010, 00:01

Истината е, че искат да ни накарат да се махнем от тази тъпа държава! Лично аз смятам да съдя държавата ако това безумие се приеме!
Сега се осигурявам на тавана 2000 лв., без да съм бременна! Просто защото съм съвестна!
Да приемем, че януари 2012 г. родя и изляза в майчински.
По въпросната схема ще вземам по триста и няколко лева.
Април 2013 г. декларирам, че съм получавала доход от триста и няколко лева на месец защото нали съм в майчински!
Е къде ми е разликата до майчинските?!
Значи аз сега наливам по 550 лв. всеки месец... отделно си плащам данъците авансово...
Ми много е лесно, който с данъчната декларация е декларирал по-малко пари да връща полученото над декларираното... От къде на къде всички, които си плащаме ще страдаме за да хрантутим една социално група, която няма 1 ден трудов стаж!
Смятам да изпратя писмено искане до адвокатската си колегия, която поне веднъж може да си влезе в ролята!
chandra
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 14 Юли 2010, 12:57

Не виждам проблем. Аз например всяка година винаги съм се осигурявала авансово върху минималния осигурителен доход, а впоследствие до 30.04. на следващата календарна година съм довнасяла осигурителни вноски.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот drumeva » 14 Юли 2010, 13:03

Направо прекалиха с това да си решават бюджетните проблеми на гърба на хората, като ограничават и без това орязаните ни "права". Отказвам повече да отпускам безлихвени кредити на държавата. Всяка година се осигурявам после изравнявам и довнасям, тъй като нямам щастието да падна под дохода, който декларирам. Всичко що касае самоосигуряващите се лица за мен е противоконституционно и ме поставя в неравностойно положение спрямо работещите по трудово правоотношение. От една страна нямам право на избор, тъй като като адвокат законът ми забранява да работя на трудов договор. От друга страна плащам по-високи осигуровки от масата от работещите на трудов договор, но нямам техните права. Нямам право отпуск, защо? Работя, нямам ли право десет дни в годината да съм в отпуск и ако никой не ми плаща обезщетение за това, то поне може в този период да не дължа осигуровки на държавата? Мисля, че държавата има достатъчно начини да си възстанови парите, изплатени като обезщетение, ако дохода, деклариран накрая на годината не отговаря на този на който се осигуряват. Проста промяна в закона - от парите, които подлежат на връщане от надвнесени осигуровки да се удържа съответната сума за ползвани обезщетения. Но очевидно не е това проблемът, нали? Въпросът е как да държим бюджета в рамки и да отлагаме дължими плащания за други финансови периоди. Дългичко стана, но очкавам поне веднъж адвокатското съсловие да прояви малко солидарност, а и не само те.
drumeva
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 14 Юли 2010, 14:11

Абе хора ;-)))) Просто хората ви казват следното:
"Планирайте бебето да е козирог" - тогава си ще си получавате пълните кинти, без да чакате подаването на годишна декларация ;-)))

Дори смея да кажа, че това е един вид стимулиране на раждаемостта, както и заетостта в родилните домове през един... сигурно не толкова зает сезон.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот slava31 » 18 Юли 2010, 16:05

мисля че това с криминализирането е тъпо и си личи че е писано от човек който няма реална връзка със закона - мисля че дори да го измислят и да го приемат накрая ще падне в конституционния съд.Иначе лошо няма и на куп да си ми дадат парите - но едва ли ще стане. Като се има предвид че ще проверяват всеки с данъчна проверка все ще измислят нещо гадничко за да те ошушкат. Правили ли са ви данъчна - обикновенно са двама и разиграват кримка - единия е добрия, а другия е лошия. накрай истината лъсва, събират си нещата и си отиват, ама нервите си остават за тебе естествено
slava31
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 29 Сеп 2010, 21:03

Готвят се и промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с периода на осигуряване, върху който се изчислява майчинството, съобщи в сряда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Тя потвърди и намерението за намаляване на здравната вноска с два процентни пункта от следващата година и вдигане на вноската за пенсия също с толкова.

Митрева заяви, че промените в изчисляването на майчинските целят да се намалят злоупотребите, свързани с осигуряване на по-висок доход от момента, в който се разбере за бременността. Тя обаче отказа да коментира какви ще бъдат точно промените.

Митрева посочи, че се следят стриктно промените на осигурителните доходи на майките, които при бременност се осигуряват на високи суми, а след връщане на работа ги намаляват. В такъв случай нарушението е на работодателите.

В момента обезщетенията за майчинство се изчисляват на база осигурителния доход една година преди раждането

Най вероятно ще вдигнат периода на 100 години
dizhel
Потребител

Мнениеот penelope » 29 Сеп 2010, 23:05

Има голяма вероятност да вдигнат периода, с което огромен брой младите майки с малко стаж ще са прецакани заради такива, които правят злоупотреби..

Аз отскоро съм майка и вече получавам майчински.. Според Вас ако все пак приемат тази нова приумица майчинските да се изчисляват на база по-голям период, ще се наложи ли и за такива като мене, на които майчинските вече са изчислени, да има преизчисление на сумите на база новия период?
penelope
Младши потребител

Назад към Данъчно право