начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекъсване на трудов стаж и осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекъсване на трудов стаж и осигуровки

Мнениеот kernova » 30 Сеп 2010, 20:57

Здравейте,тъй като съм нова във форума незнам дали отправям въпроса в правилната категория,за което се извинявам предварително.
Въпросът ми е: Напуснах работа на 20.09 и започнах нова на 23.09,но договорът ми е пуснат НОИ към на 28.09.Ще имам ли прекъсване в трудовият и осигурителен стаж?Има ли някакъв срок , в който да не се отчита прекъсване?
Благодаря предварително. :)
kernova
Нов потребител

Re: Прекъсване на трудов стаж и осигуровки

Мнениеот konik » 01 Окт 2010, 09:49

Здравйте. От така представените от Вас данни ще имате прекъсване на трудовия и осигурителния стаж. То би имало значение за Вас при пенсиониране - стажа, който Ви се зачита, евентуално при регистрация в БТ - за 9 месеца стаж през последните 15. По отношение на здравно-осигурителния Ви статус няма да имате проблеми за тези дни, не е необходимо да довнасяте здравни осигуровки като неосигурено лице.
konik
Младши потребител

Мнениеот kernova » 01 Окт 2010, 21:29

A така като имам прекъсване на трудовия стаж, ако ме съкратят от работа ще имам ли право на платена борса след това прекъсване.
kernova
Нов потребител

Мнениеот konik » 04 Окт 2010, 10:23

Ако отговаряте на следните условия: Чл. 54а. Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;

2. нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;

3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

(3) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.

(4) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал. 3 е подадено в 3-месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след този срок по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща за периода по чл. 54в, намален със закъснението.
konik
Младши потребител

Назад към Данъчно право