Здравейте!
Извинявам се, но не успях да добавя изпуснатото "а" в предприема. Заглавието явно не може да се коригира...
ВАС се произнесе за неправомерност на касацинна жалба на НОИ, подадена срещу решение на АС в моя полза. Минаха 15 дни, но не получавам от тях писмо с обратна разписка, с което да ме уведомят за различията в данните в документите ми за пенсиониране и тези в тяхния електронен регистър. Такъв е поне срокът в разпоредбите на чл. 1, ал.5 от Наредба за пенсиите и осигурителния стаж, когато има такова разминаване. Вероятно този срок започва да тече не от датата на произнасяне на ВАС, а от датата на получаване на решението от НОИ, но така ли е? Аз обаче не знам нито кога, нито дали изобщо са го получили.
Въпросът ми е какво мога да предприема, ако не спазят този срок и продължат да си правят оглушки?
Мисля, че се подразбира, но за тези, които биха се подразнили - ако имах възможност да наема адвокат, нямаше да губя своето, а и вашето време тук!
Благодаря предварително за отзивчивостта!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво мога да предприем, ако НОИ пренебрегне решение на ВАС?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Какво мога да предприем, ако НОИ пренебрегне решение на ВАС?
Решенията на ВАС не се съобщават ,а се обевяват в интернет страницата на ВАС.
Изпълнението на влезли в сила съдебни решения се извършва по дял V на АПК.В настоящия случай органа на изпълнението е държавния изпълнител-Чл.271 т.2 от АПК,тъй като изпълнението на решението на съда следва да се насочи сруще НОИ.
Изпълнението срещу Административен орган е уредено и протича по чл.289-чл.291 от АПК.
Подавате молба до държавния изпълнител със искане да се образува изпълнително производство срещу НОИ и държавния съдия изпълнител предприема необходимите действия по изпълнението на решението на съда.
Изпълнението на влезли в сила съдебни решения се извършва по дял V на АПК.В настоящия случай органа на изпълнението е държавния изпълнител-Чл.271 т.2 от АПК,тъй като изпълнението на решението на съда следва да се насочи сруще НОИ.
Изпълнението срещу Административен орган е уредено и протича по чл.289-чл.291 от АПК.
Подавате молба до държавния изпълнител със искане да се образува изпълнително производство срещу НОИ и държавния съдия изпълнител предприема необходимите действия по изпълнението на решението на съда.
- sadiata
- Потребител
Много благодаря, sadiata, ще се възползвам от съвета!!!
Хубава вечер!
Хубава вечер!
- artmen
- Младши потребител
Решенията на ВАС не се съобщават ,а се обевяват в интернет страницата на ВАС.
"Магистрате", бихте ли посочил правната норма за това ви твърдение?
- Гост.
- Старши потребител
По добре се снабдете със заверен препис от акта на ВАС и го представете с писмена молба по пенсионната си преписка. В общи линии администрацията се съобразява с влезлите в сила съдебни актове. Не става ясно какъв е акта на ВАС, дали е по същество , или по допустимост . Защото може и да не е влязъл в сила...
- dimist
- Потребител
poli_g написа:Решенията на ВАС не се съобщават ,а се обевяват в интернет страницата на ВАС.
"Магистрате", бихте ли посочил правната норма за това ви твърдение?
+1
- REVOLUTION
- Активен потребител
sadiata написа:В настоящия случай органа на изпълнението е държавния изпълнител-Чл.271 т.2 от АПК,тъй като изпълнението на решението на съда следва да се насочи сруще НОИ.
Аз пък бих искал да видя нормата, коиято посочва "държавният" съдебен изпълнител.
Може и ЧСИ, sadiata. Изпълнението е чрез налагане на глоби на отговорното длъжностно лице от НОИ, докато не изпълни съдебното решение.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Благодаря отново!
Разбирам, че не е от значение дали ще е частен или държавен съдия изпълнител, но вероятно има различия в таксите?!
А дали има срокове и от кой момент текат не разбрах, но мисля да изчакам 15 дни, след като чакам повече от година.
Май трябваше да опиша как стоят нещата отначало. Реших да го спестя, за да не стане прекалено дълго, но това явно е било грешка. Работата е там, че решението на ВАС трябва да излезе до 4-и декември. От протокола обаче е видно, че решението ще е в моя полза, защото:
-Касаторът не е изпратил представител;
-Прокурорът докладва, че "жалбата е допустима, но по същество е неоснователна" и предлага да се потвърди решението на местния АС.
-ВАС "счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законоустановения срок."
Доста далече съм от София и затова ще попитам възможно ли е да поискам по интернет заверен препис, който да ми бъде изпратен с обратна разписка?
А евентуално таксата, ако има такава, да внеса по сметката им.
Разбирам, че не е от значение дали ще е частен или държавен съдия изпълнител, но вероятно има различия в таксите?!
А дали има срокове и от кой момент текат не разбрах, но мисля да изчакам 15 дни, след като чакам повече от година.
Май трябваше да опиша как стоят нещата отначало. Реших да го спестя, за да не стане прекалено дълго, но това явно е било грешка. Работата е там, че решението на ВАС трябва да излезе до 4-и декември. От протокола обаче е видно, че решението ще е в моя полза, защото:
-Касаторът не е изпратил представител;
-Прокурорът докладва, че "жалбата е допустима, но по същество е неоснователна" и предлага да се потвърди решението на местния АС.
-ВАС "счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законоустановения срок."
Доста далече съм от София и затова ще попитам възможно ли е да поискам по интернет заверен препис, който да ми бъде изпратен с обратна разписка?
А евентуално таксата, ако има такава, да внеса по сметката им.
- artmen
- Младши потребител
Пиша и изтривам, но . извинете ме, ако от протокола е ясно, то вие получихте ли си СР?( онова, с което състава на ВАС е посочил, че ще се произнесе в срок до 04.12.)
Не искам да ви разочаровам, но върховните ни съдилища са претоварени, а сроковете за произнасяне са инструктивни... и в миг, след този ви пост, се установи, че поне 5 колеги сме писали залуду, защото сте "преценил да спестите".
Няма да ви изпратят заверен препис, дори и да молите по пощата.
Не искам да ви разочаровам, но върховните ни съдилища са претоварени, а сроковете за произнасяне са инструктивни... и в миг, след този ви пост, се установи, че поне 5 колеги сме писали залуду, защото сте "преценил да спестите".
Няма да ви изпратят заверен препис, дори и да молите по пощата.
- Гост.
- Старши потребител
Това,че прокурора взема становище за неоснователност на касационната жалба и касационния жалбоподател не изпраща представител не обосновава извода,че решението на касационната инстанция ще е във ваша полза,в практиката имам много такива случаи.
Касационния жалбоподател не е длъжен да се явява и да се представлява,а освен това същия е изложил защитата си по искането за атмяна на първоинстанционното решение в касационната жалба,така че няма какво повече да излага като правно мислене по касационния спор.
Касационния жалбоподател не е длъжен да се явява и да се представлява,а освен това същия е изложил защитата си по искането за атмяна на първоинстанционното решение в касационната жалба,така че няма какво повече да излага като правно мислене по касационния спор.
- sadiata
- Потребител
Нероден Петко....
- dimist
- Потребител
Благодаря отново на всички отзовали се!
Искам да ви уверя засегналите се, че вниманието, което са ми отделили тук съвсем не е било напразно. Чрез вашите мнения научих неща, които не знаех, а това е едно от предназначенията на този форум, дори и в професионалната му част, а ние не сме в нея в момента.
Разбира се, това не променя погрешното спестяване на всички обстоятелства от моя страна в началото, за което се извинявам!
Лека и успешна седмица на всички!!!
Искам да ви уверя засегналите се, че вниманието, което са ми отделили тук съвсем не е било напразно. Чрез вашите мнения научих неща, които не знаех, а това е едно от предназначенията на този форум, дори и в професионалната му част, а ние не сме в нея в момента.
Разбира се, това не променя погрешното спестяване на всички обстоятелства от моя страна в началото, за което се извинявам!
Лека и успешна седмица на всички!!!
- artmen
- Младши потребител
Моля, приемат се, но искам по някакъв начин да ви спестя разочарованието. Евентуалното!
СР все още нямате, което значи, че е малко рано да слагате мазнината в тигана, ако ме разбирате. Както и да пришпорвате органа, отказал издаване на АА.
При толкова дела с техните подразделения, мога смело да заявя, че са коректни страни ( за обратното- нямам данни) и добронамерения подход е печеливш ( това във връзка с идеите за изпълнително дело и прочие).
Имайте търпение ВАС да обявят решението, страните да го получат, да влезе в сила и едва тогава, ако липсва резултат, имате възможност да ги подсетите с една писмена молба ( е, хайде да не е молба, а просто заявление, че вече нали не им се молим).
СР все още нямате, което значи, че е малко рано да слагате мазнината в тигана, ако ме разбирате. Както и да пришпорвате органа, отказал издаване на АА.
При толкова дела с техните подразделения, мога смело да заявя, че са коректни страни ( за обратното- нямам данни) и добронамерения подход е печеливш ( това във връзка с идеите за изпълнително дело и прочие).
Имайте търпение ВАС да обявят решението, страните да го получат, да влезе в сила и едва тогава, ако липсва резултат, имате възможност да ги подсетите с една писмена молба ( е, хайде да не е молба, а просто заявление, че вече нали не им се молим).
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря много, poli_g, за ангажираността и добронамереността!
Аз също се стремя да съм добронамерен, но от НОИ вече ме изнервиха и затова реших да се подготвя за евентуални врътки от тяхна страна.
Иначе от ВАС не съм получавал СР, само видях в сайта им протокола от делото, гледано на 4.11. Това ме накара наивно да предположа, че до 4.12 може да има решение.
Понеже споменаваш, че няма да ми пратят заверен препис, а от друга страна ме питаш получил ли съм СР, моля те да ми кажеш какво мога да очаквам да получа, според съдебната практика? Аз проверявам в сайта им ежедневно и ще видя решението, щом го публикуват, но явно това не може да се използва като аргумент.
Извинявай, че се обръщам на "ти"! Това е резултат от форумната практика, а съвсем не някаква форма на пренебрежение.
Бъди здрава!
Аз също се стремя да съм добронамерен, но от НОИ вече ме изнервиха и затова реших да се подготвя за евентуални врътки от тяхна страна.
Иначе от ВАС не съм получавал СР, само видях в сайта им протокола от делото, гледано на 4.11. Това ме накара наивно да предположа, че до 4.12 може да има решение.
Понеже споменаваш, че няма да ми пратят заверен препис, а от друга страна ме питаш получил ли съм СР, моля те да ми кажеш какво мога да очаквам да получа, според съдебната практика? Аз проверявам в сайта им ежедневно и ще видя решението, щом го публикуват, но явно това не може да се използва като аргумент.
Извинявай, че се обръщам на "ти"! Това е резултат от форумната практика, а съвсем не някаква форма на пренебрежение.
Бъди здрава!
- artmen
- Младши потребител
Да се похваля, че ВАС е потвърдил решението в моя полза на местния административен съд.
При това само с 9-дневно закъснение.
При това само с 9-дневно закъснение.
- artmen
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|